Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дядя Ваня, 29 січ 2007.

?

Який мовний мінімум Ви бачите достатнім для своїх дітей?

1. Тільки українська мова

1,9%
  2. Тільки російська

1,9%
  3. Українська і російська

1,5%
  4. Українська, російська і одна із європейських мов

72,6%
  5. Українська і ще одна із європейських мов

22,2%
  1. Alexey Titievsk

Alexey Titievsk Well-Known Member

Відповідь: Мова в сім'ї різної національності

Я с Вами полностью согласен, чем больше языков ребёнок знает - тем лучше! В двуязычной семье каждому родителю рекомендованно разговаривать со своим ребёнком на своём языке. Я родился в Донецке, кандидатскую диссертацию защищал во Львове, живу в Финляндии, веду активную медико-социальную деятельность в Украине.

Левандивка, Советом Европы рекомендованно - каждый родитель разговаривает с ребёнком на своём родном языке. Чем вызвано Ваше предупреждение и о чём оно?

2. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Справді, чому Ольку "забакланили" ? Ну перенесли би сюди дописи.
    (Олько, а що для Вас означає слово "забакланити" ?
    На "фєні" баклан - це хуліган. Якого не дуже поважають справжні Вори).
    Альо, я нікого не хочу образити !!!!

Свого часу питанням "двомовних дітей" займалися естонські педагоги. Щодо батьків різної національності - висновок той же: мова батька і мова матері не повинні змішуватися.
    А щодо дитсадка - висновки такі:
    якщо російськомовну дитину віддадуть до "змішаного" садка, де дітей "за ознакою мови" 50:50 - діти розіб"ються на 2 мовні групи (дитина почуває себе більш захищеною, коли може з кимось спілкуватися рідною мовою).
    Тому рекомендується російську дитину віддати до садка, де 3/4 естонців - буде в"їжджати у мову.

А щодо Вашої родини - уже всі висловилися, що така двомовність піде на користь дитині.

3. natkanetka

natkanetka Well-Known Member

думаю, моя дитина буде знати українську, російську(з телевізора:)), англійську і польську. так як я. але я ше трохи німецьку знаю. і англійську поки що недосконало, але ше вивчу)))

4. Patrick

Patrick Well-Known Member

А моя дитина видно буде не культурною.:sad: Російської мови не має де навчити :moskali: , ТБ теж не має , хіба що сателітку спеціально треба ставити.
    І як ми з донькою таку втрату переживемо?:sad: :sad:

Додано через 18 хвилин
    Нє нада ля-ля. Не поколіннями , а тільки приїзжі батьки , якщо в старшому віці приїхали,І то ті що виконують некваліфіковану роботу між своїми. А діти , а тим більше ті, які народилися в еміграції знають.І дуже часто знають тільки одну англійську і не знають батьківської мови.І це стає барєром в порозумінні між старшим поколінням і внуками .
    Поїдьте і знайдіть дитину/підлітка етнічного китайця/мексиканця , який ходить в джуніор/гай скул і не знає англійської мови.

• Подобається Подобається x 6
  5. Alexey Titievsk

Все европейские комиссии по языкам катагорически рекомендуют (тем более в эмиграции!) не стесняться и говорить со своим ребёнком ТОЛЬКО на своём родноом языке, именно для предотвращения той ситуации, когда родной дитёк не говорит с родителями на языке матери.. Язык улицы, садика и школы он выучит. У меня, лично, никакой проблемы в осбщении со своими детьми не возникает, а 16-летняя старшая свободно говорит на 5 языках, младшая, 8-летняя, на трёх.

• Подобається Подобається x 3
  6. Оля

Оля Старожилка форуму

Не тільки Ваша. :) Мої теж. Хоча старший якось старається "разгаварівать с рускомовними". :) То я його скопіювала. :) А польською як він старався говорити з поляком на роботі! Я мало не качалася зі сміху! Там все було намішано: і руска, і украйонска ( саме так, бо то не була українська), і словацька ( моя братова - словачка) і трохи польської. :)

• Подобається Подобається x 2
  7. bonapart

bonapart Well-Known Member

Ну а я проголосував за пункт "Українська і ще одна із європейських мов". не думаю, що якщо дитина не знатиме російської, а знатиме англійьку, що це їй якимось чином зашкодить... Хоча і російську знати корисно на мою думку, та все ж пріоритетною(звичайно, крім української) вважаю англійську...

• Подобається Подобається x 1
  8. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Конечно, можно ведь прочитать дневники Т.Шевченко, повести Н.Гоголя в английском переводе - а не в оригинале (по русски). У нас есть просто уникальная возможность занть несколько языков - и в угоду "политической целесообразности" мы ее бездарно лишаемся...
    Первый президент Украинской академии наук Владимир Иванович Вернадский изучил более 15 языков - чтобы читать литературу в оригинале. Мы начинаем гордиться тем, что разучиваемся читать в оригинале....Воистину - нет пророков в своем Отечестве...

9. Alexey Titievsk

Это пройдёт.. Как проходит в Балтийских странах. Знание любого дополнительного языка - это культурное богатство.. Просто слишком долго такое знание насаживали насильственно. :)

10. bonapart

Читайте уважно!!!!

11. Дальневосточник

Я читаю внимательно. Наше главное разногласие - Вы считаете, что "можно обойтись", а я - "то что есть - не ценим, потерявши - плачем"...
    Вообще замечу - для меня эта тема не актуальна уже :)
    Дети высшее образование получили, работают. Очень хорошо знают три языка. Теперь займемся - как появятся, внуками... :)

12. bonapart

Поясніть мені різницю між двома іноземними мовами - російською і англійською? В англійській переваг побільше мабуть, і її всюди в світі зрозуміють...
    А щодо оригіналів творів, моїй дитині нічим не гірше буде, якщо вона читатиме переклад Пушкіна чи Гоголя, зате оригінал Шекспіра чи Байрона.

13. Alexey Titievsk

Англия далеко, а Россия близко.. :) Да и дети никого спрашивать не будут, выучат те языки, которые жизнь заставит выучить, да которые сами захотят знать. Больше языков знаешь - больше возможностей для поиска работы и общения. :)

14. Дальневосточник

Для начала сообщу, что я - коренной житель Украины - и по происхождению русский.И по я зыку - русский. Если считаете меня иностранцем - воля Ваша... :D
    Как там - у Губермана:
    "Любую можно кашу моровую
    затеять с молодежью горлопанской,
    которая Вторую мировую
    уже немного путает с Троянской"

Я учился в 60-70 е годы. Преподование в школе было русским, но на русский язык и литературу и на украинский язык и литературу отводили одинаковое время. Сейчас считается, что преподование должно быть на украинском языке. Никаких возражений. Но вот почему престали изучать русский язык и литературу - я не понимаю. Мы знали два языка, знали две литературы. Продолжайте это. Добавляйте другие языки - но зачем рушить то, что уже есть - я не понимаю.Я не понимаю, почему можно с гордостью говорить - я русский знаю, а мои дети уже нет!

15. Войцек

Войцек Well-Known Member

Ну поїхало :)
    А моя рідна - ідіш

16. Дальневосточник

Тут вообще-то родители общаются :)
    О детях.И внуках :)

17. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Я теж за то, що русску не завадить знати, хоча сам русоненав... недолюблювач, скажем так.
    Свому малому Попсуймайстру завше мультики по-русски включаю, без проблем. Чим більше мов буде знати, тим краще.

Ну і вкінці-кінців: "Врага надо знать в лицо!"... :D

• Подобається Подобається x 2
  18. Войцек

Войцек Well-Known Member

Так отож, в Одесі замість "Я говорю по-русски" має бути акція "Я говорю на идиш"

19. Дальневосточник

"...1857
    12 июня
    Первое замечательное происшествие, которое я вношу в мои записки, суть следующее.Обрезывая сию первую тетрадь для помянутых записок, я сломал перочинный нож...."

20. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Співчуваю коло передчасно померлої мови.

Додано через 5 хвилин
    Ні, має бути "ані медабер іврит!" Можливо, рідна мова Шолом Алейхема - їдиш - теж вважається за важкий наслідок тиняння по світах?
    (Ой, що то я! Раптом за прикладом Косово Одеська область потягнеться до Ізраїля...) ;)

а де твій аватар? :)