Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дядя Ваня, 29 січ 2007.

?

Який мовний мінімум Ви бачите достатнім для своїх дітей?

1. Тільки українська мова

1,9%
  2. Тільки російська

1,9%
  3. Українська і російська

1,5%
  4. Українська, російська і одна із європейських мов

72,6%
  5. Українська і ще одна із європейських мов

22,2%
  1. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

То в США. А в нас російськомовні не хочуть "жить хуже, чем образованные". Тут вже не демократія, а синдромчик.

• Подобається Подобається x 3
  2. Войцек

Войцек Well-Known Member

Хочу, щоб з іноземних володіли англійською, французькою, іспанською та італійською.
    Скромненько :)

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

А що для цього робите?

4. Войцек

Войцек Well-Known Member

Поки що, собссно, дітей :cowboy:
    А потім, сподіваюсь, мої знання та дружини певною мірою допоможуть.

• Подобається Подобається x 10
  5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

:D:D:D
    Ну, так, важливий елемент. :)

6. Оля

Оля Старожилка форуму

Мова в сім'ї різної національності

Не знаю де почати ту тему, бо мене вже і так тут "забакланили"! Але хочу спитати в кого в сім'ї різні мови. в мене, наприклад, я з дитиною говорю на українській, а мій чоловік на російській, аналогічно мої батьки і його батьки. Я особисто, тільки "ЗА", бо зараз в школах відмінили рос. мову, а супільство в нас самі знаєте яке.Тому я хочу, щоб моя дитина знала для початку дві мови, а далі буде видно. Хто що про це думає і в кого схожі ситуації?

7. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: Мова в сім'ї різної національності

Я виріс у такій сім"ї. Мати росіянка, з нею розмовляв російською. Батько українець, з ним українською. Ріс у селі, українська школа, україномовне оточення. Нормально.:)

• Подобається Подобається x 1
  8. yulichka

yulichka Active Member

Особисто я таке не одобрюю. Таким чином ваша дитина не буде досконало знати жодної. Знаю одну дівчину, в якої в сім"ї було таке, то вона говорила таким жахливим суржиком!!!
    А що мене би мало хвилювати, що у суспільстві російською мовою більше говорять, то хай суспільство краще вивчає українську, ніж я маю підлаштовуватись під "них". Всетаки в УКРАЇНІ живемо....
    А якщо й робити експеримент з кількома мовами, то тоді би вже українсько-англійський наприклад...
    Але то моя думка, прошу не реагувати надто обурено....:shy:

9. Капітан

Капітан Well-Known Member

Для начала пусть выучит родной, украинский язык. А вот тогда дальше и будет видно :)

• Подобається Подобається x 2
  10. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Вважається, що ефект доброго знання двох мов без з"їзду на суржик буде тоді, коли дитина чітко розрізнятиме - "материнська мова" і "батьківська мова".
    Без мішанини !

11. Оля

Оля Старожилка форуму

Знаєте, дуже цікаво з вами на цю тему поспілкуватись! А я вам розкажу навпаки, моя доня (я з нею спілкуюсь на укр., а чол. на рос.) спочатку як виразилась моя подружка говорила "як Вєрка Сєрдючка" тобто "суржиком", але зараз (моїй малій 4,5 років) вона вже розрізняє, що з мамою на укр. говорить,а з папою на рос. і я тим тішуся, що вона в житті дасть собі раду, а якщо в школі (вона через рік піде) дадуться ще й іноземні, то я тільки ЗА!!!!!!

Додано через 6 хвилин
    А это не известно какой её родной язык, потому как семья такая! А вообще я считаю, что пусть знает как можно больше языков, тем для неё лучше! Я, например на рус. разговариваю так, что все думают, что это мой родной (акцент имеется), но у меня просто практика, все друзья, соседи и т.д. и года, но Укр. - это мой РОДНОЙ, и вообще у меня к языкам способность! Я в школе (№37) имела по францускому одни "5", как меня не напрягали поступать, я ни в какую, хотя до сих пор жалею (мне бы тогда ума побольше)! Кто учился в моей школе, знает!

• Подобається Подобається x 2
  12. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Не вірю.
    Це ж від батьків передається.

Наспівуючи:
    Одне каже: "Тату"
    Друге каже: "Папа"
    Жінка каже "Бери шапку,
    Тікай, чорте з хати..."

ЗІ: а форумлян (незабакланених) прошу дописувати у профільну гілку Салуну.

13. Капітан

Капітан Well-Known Member

Ну это уже Вам решать. Но расти ведь ей в украиноязычном обществе, не так ли?

14. Alexey Titievsk

Alexey Titievsk Well-Known Member

От, нудно жить на Западе. На всё есть готовый ответ. :padonak: Правило: каждый родитель говорит со своим ребёнком на своём родном языке. Если в семье один язык, а за пределами дома - другой, говорим только на СВОЁМ языке, всегда и везде! язык улицы, садика и школы ребёнок всегда выучит. На той фотографии, шо я дал (если Левандивка ещё не закатувал :) ), старший ребёнок говорит на пяти языках, как на родных, а мелкая - на трёх. :)

15. Оля

Оля Старожилка форуму

Шкода, що тут нема диктофону, вона в мене настільки знає як і з ким говорити, а якщо щось путає, то ми, ясно, що поправляэм. От, наприклад, елеметарно, я кладу її спати, вона мені каже "На добраніч мамуля", а чоловік приходить пізніше, вона каже "Спокойной ночи, папа" і так у всьому! Зі мною вона говорить укр., в садіку і т.д., а з чоловіком чистою російською, тепер вже не виправляєм, сама знає! І це не то, що в мене дитина особлива, в нас наші друзі, така сама ситуація, і з батьками і з дітьми!!!! Не вірите, приїдьте в гості, переконаєтесь! Беріть своїх дітей, а ми завжди раді!

16. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

А что значит "родной язык"? Интересный вопрос, кстати. Могут ли два языка быть родными? Я убежден, что могут. Даже если один из них используется намного чаще. По себе сужу. Не знаю, какой у меня "родной". Думаю на обоих, говорю, пишу. Хотя преимущественно русскоговорящий.

17. Оля

Оля Старожилка форуму

Вот извините, а кто вам такое сказал, что на одном языке? Вот я тут пытаюсь доказать, что чем больше ребёнок языков знает, тем лучш! А вы откуда, если не секрет?

18. Alexey Titievsk

Alexey Titievsk Well-Known Member

А у меня с письменным украинским жуткие проблемы, потому что, как дурак, освободил себя ещё в школе от украинской мови! :sad:

19. Оля

Оля Старожилка форуму

Правильно! Но у моего ребёнка два родных языка, так как мама- украинка, а пап- "москаль" (не в обиду сказанно:haha:)), я не националистка, так как все мы люли одинаковые и не понимаю таких, которые так не считаю!Извините!

Додано через 2 хвилини
    А я на счастье ещё успела в школе изучать рус. язык, и об этом не жалею, потому как много литературы (даже по зарубежке) было на руском, но мы ещё могли прочитать, а наши дети? Я лично сама буду заниматься со своей, но учиться она будет в укр. школе!!!!

20. Ірена

Ірена Well-Known Member

мої близькі родичі по-службі виїхали ще молодими в Москву. їхні діти народилися там. та коли приїжджали до баби-діда моментально переключалися на українську мову, ба, навіть з галицьким діалектом балакали (де мої шкарпєта, баба сидит в ямі і перебирає бараболі):D
    дівчинка вийшла заміж за маминого односельчанина - нічо живуть в Москві. я думаю її донечка теж українською говоритиме

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)