Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дядя Ваня, 29 січ 2007.

?

Який мовний мінімум Ви бачите достатнім для своїх дітей?

1. Тільки українська мова

1,9%
  2. Тільки російська

1,9%
  3. Українська і російська

1,5%
  4. Українська, російська і одна із європейських мов

72,6%
  5. Українська і ще одна із європейських мов

22,2%
  1. Otsoa

Otsoa Well-Known Member

Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

З третього, здаєтся (було то в 60х). З першого ії не вчили.

2. ГРоманюк

ГРоманюк Well-Known Member

Дуже, шкода. Отже Ваша вчителька лише програми дотримувалася.

Невже? А книгарню "Дружба" Ви навідували? А "Глобус"? А "Підписні видання"? "Букініст"? "Академкнига"? Була ще книгарня на Я. Коласа. Можна було виписати майже все українські газети або часописи. У 1988-90 роки випускали газету «Збудинне».

Дывный Дніпр в тыху погоду, як спокыйно й помалу нысэ чырыз лісы й горы повны воды свойі. Ны зворухнэ; ны захробостыть. Дывысся й ны знайіш, йдэ чы ны йдэ ёго вэлычна шырыня, і здаецьця, бы ввэсь вылытый вин з шкла і бы сынява люстраная дорога, быз міры в шырыню, быз конця в довжыню, лытыть і вецьця по зылёному світы. Любо тоды й гарячому сонцёвы оглянутысь з высочыні і опустыты лучі в холод шклянэйі воды, і лісам, шо коло бэрога, ясно освытытысь в водах. В зылёных кучырах воны збылысь разом с полёвымы квыткамы коло водэй...

• Подобається Подобається x 1
  3. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

шось мені підказує, що можна пропонувати адміну зробити офіційною мовою форума і білоруську...

4. Otsoa

Otsoa Well-Known Member

В Дружбі часто бувала, українських книжок не бачила. Може, і були, але не спинили, були нецікавими. Там і іспанськи книжки були, так що не зараховуєтся :) В кнігарні на Я.Коласа бувала також часто, українських книжок не бачила. Підписні видання - також не бачила. В якому відділі?

Я возила книжки зі Львову.

Мої вчитильки.... Перша ненавиділа все українське і все дітям пояснювала, як добре було колись, коли таких, як я, ставили до стінки разом з їх батьками, бо всі ми фашисти. :)

• Подобається Подобається x 2
  5. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

мова про мінськ?...
    вчителька була росіянка?....

6. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Ну если в 60-е - то со второго :)

7. Otsoa

Otsoa Well-Known Member

Казала, що білоруска. А там - хто ії зна.

8. dArt

dArt Well-Known Member

Мой ребенок будет знать
    русский несмотря на инсенуации некоторых форумчан, это язык международный. Я очень много поездил по миру и практически везде встречал как русскоговорящих людей, так и иностранцев знающих основы русского языка.
    украинский, как язык страны где он родился.
    Английский, как международный.
    Немецкий , хоть этот язык мне не очень нравится, однако он очень распространен в европейских странах.

9. Win 3.1

Win 3.1 Member

Чому ви збираєтесь вчити дітей? Російську вони ще з народження будуть знати, а що до української - хіба тільки на заході. Дуже сумніваюсь що в Донецьку хтось буде вчити дітей української, та й навіщо? Навіть паспорт громадянина України продубльований ще й російською.Подумайте.

10. Дальневосточник

Я думаю, Вы путаете образование и права человека.Образованный человек - априори - знает несколько языков. Именно поэтому детей учат языкам. И - представьте себе - украинский язык изучают и в Донецке и в Луганске. По крайней мере с середины 60-х годов прошлого века это именно так.
    А вот право человека общаться с государством на родном языке - да к тому же и наиболее распространенном в этом регионе языке - у нас - увы - нарушено. Впрочем - об этом я достаточно много писал в другой ветке - об остроте языковой проблемы....

11. sanya

sanya Well-Known Member

Я проголосував за 3 варіант опросу !!! На мою думку дитина має українську ,російську(як сосідню державу) і одну міжнародну мову

12. Дальневосточник

Я - тоже. С той только разницей, что они уже выучили (поскольку высшее образование получено) русский - как родной язык, украинский - как государственный и английский - как международный :)

13. zenyk

zenyk Well-Known Member

а чому не польську, білоруську, словацьку, румунську молдавську - як мови держав-сусідів?

14. dArt

dArt Well-Known Member

Мне кажется логичнее знать дополнительно язык, на котором общается больше колличество население. Русский все же самый распространенный среди славянских языков.
    А вообще скоро будет актуально учить китайский и индийский. :)

15. nachtigal

nachtigal Well-Known Member

Моя дитина знае що укра1нка , а також знае укра1нську,рос1йську,англ1йську мови . Думаю , що вивчить також польску.

16. Win 3.1

Win 3.1 Member

Та ні, чомусь всі кинулись захищати свої права. Навіть знання української не змусить вас думати як українець. Та що до освіти, на форумі сидять писемні люди, а от на ринку в Києві сидить бабулька комуністичної закалки їй що українською, що англійською...- незрозуміло.

17. Дальневосточник

Судя по топику - знания бабулек не обсуждаются :)
    Что до остального - то я - русский, поэтому знание украинского действительно не засталяет меня думать, как украинец....Вот только ничего предосудительного для меня, как гражданина Украины, я в этом не вижу...
    А языковые права - знаете, мне представляется такой большой камень - с площадкой наверху.На эту площадку взобрался представитель одной из языковых доктрин развития государства - и бъет по рукам и головам представителей других доктрин - со словами - тут мне для развития самому мало места, а если вы залезите - я в тесноте погибну...При этом не смущается сообщать главний аргумент - до меня тут сидел другой, я погибал... Теперь - его очередь...

• Подобається Подобається x 2
  18. zenyk

zenyk Well-Known Member

.....Ви сильно помиляєтесь....сподіваюсь, що помиляєтесь Ви не умисно, а через ті істерики які зі всіх сторін озвучують то баба Ната, то "бандюковичі"....
    ....ше 15 -20 років тому становище української було набагато кращим ніж тепер, за виключенням вживання на всіх рівнях державної влади (оскільки вживалась тільки руска)..... і лише останні приблизно 10 років, коли росія переконалась, що Україна не збирається повертатись до "союзу братніх...." тільки через те, що росія володіє якимись енергоресурсами - почала ідеологічну війну, увагу якої зосередила саме на мовному питанні і питанні становища людей рускої національності на Україні!

19. Дальневосточник

Мои мысли, естественно, не есть истиной в последней инстанции.Я искренне считаю, что человеку в своей стране жить должно быть комфортно.И уж конечно это связано с языком. Ну почему мы всегда идем светлым путем китайского комсомола - создаем трудности - а потом их героически преодолеваем...
    Я недавно посмотрел документальный фильм, в котором рассказывали о родителях многих наших политиков....В том числе показывали пожилую, интеллигентную женщину - рассказывавшую о своем сыне - и говорившую на русском языке (обратил внимание - поскольку родители многих политиков - люди простые, селяне - говорившие по украински) - это мать Бориса Тарасюка.... Вот я совершенно этого не понимаю - отчего у него такое негативное отношение к языку, на котором говорит его мать...Или - самые ревностные христиане - новообращенные?

20. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Відповім по одеськи, питанням на питання

А чому на сході таке негативне відношення до мови, якою говорили/говорять їхні діди та бабусі?

а де твій аватар? :)