Яка мова на Луганщині рідна? (з області статистики)

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем ihorweb, 27 лют 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: Яка мова на Луганщині рідна? (з області статистики)

Педро, думаю, Ви ж зрозуміли, про що я. Про те, що мова не стоїть на місці, вона розвивається, точніше, змінюється. Це нормальний процес. По-друге, як раз я і не кричу караул. От я виріс у селі в центрі України. Розмовляв суржиком, але для мене то була моя рідна мова. А у сім"ї рідною була російська, тому що мати росіянка і просила вдома розмовляти російською. І я її розумію. От так і сформувалася двомовність, маю дві рідні мови.:) Тому мені м"яко кажучи дивні усі ці суперечки з приводу мов. По-третє. Я поважаю мову, якою розмовляють на ЗУ, хоча не вважаю, що це справжня українська літературна мова. Проте навіть на думку не спадає заставляти галичан розмовляти інакше. Чому ж вони намагаються заставити усіх розмовляти по-своєму? Ну розмовляє Бубка так, як йому зручно. Ми ж його розуміємо. То й заради Бога.

2. ihorweb

ihorweb Well-Known Member

Я ще раз кажу: для Вас рідна мова - російська, і для Ваших батьків - російська, але те, що вона насаджувалася українцям протягом останнього століття - це теж правда. А якщо неправда, то знайдіть мені статистику, скільки людей 50 років тому говорили українською в східному регіоні, скільки зараз говорить, скільки з них живуть в селі, скільки в місті, для чого ця тема і створена (аж ніяк не для того, щоб я переконував Вас, що Ваша рідна - українська, це Ваша справа).
    Але процес "росієзації" не закінчився з розпадом СРСР і продовжувався протягом 15 років незалежності і продовжується і тепер, бо по селах люди говорять одною мовою, а у вузи вступають в обласних центрах (районних), де рідної мови не чути.

3. Відповідь: Яка мова на Луганщині рідна? (з області статистики)

С чего Вы взяли? :) Может, для меня она татарская? Или угорская какая-нить? С финскими элементами... ;)) (а может, не дай Бог конечно, и еврейскими? О, нет! :D) Говорят, (ваши новорощенные историки ссылаясь на Духиньского говорят) что моих предков угро-финских ваши заставляли на своём болтать, статистику какую-то приводили... Нет, мил человек, Вы за меня-то мне родную мову не назначайте, ОК? Я сам как-нибудь разберусь... Ежели кого другого обмишурить удастся - флаг в руки...

А по поводу статистики, Вам как математику не новость, наверное, что обычно выводы делают на основе статистики, а не просят насобирать статистику под выводы (с которыми все априори почему-то должны согласиться). Вот приведёте цифирки - тогда честнОй народ и посмотрит, у кого чего роднее...

4. Степаныч

Даруйте... я розумію, що "любопытство не порок, а большое свинство":o , та все ж: навіщо це Вам?:confused:

5. ihorweb

І я про це ж - це Ваша справа!
    Але, як на мене, то деяким українцям (які жили не так давно) рідну мову таки призначили. 70 років вчили народ, шо людина походить від мавпи (як там Маркс казав чи то Енгельс чи хто там?.. шо людина була-була мавпою, а як взяла лопату в руки, то зразу і стала людиною - внаслідок праці людина стала людиною), шо людське призначення на землі вкалювати в колгоспі, рити нори в шахтах - одним словом Партія робочих і ще одних робочих, от людям і стало по барабану яка мова, яка культура, яка історія... Яку партія скаже, таку народ вивчив. А я займаюся просвітою :) , що не завжди така була мова. І хоча зараз вже нічого не виправити, але внукам - наука: не будьте дармовою робочою силою, будьте інтелігентними, освіченими людьми, як от Невстранец - його не обдуриш, яка мова рідна :)

• Подобається Подобається x 1
  6. ihorweb

:) Щоб зрозуміти (взнати: знання - це сила!), чи розмови про постійно рідну мову в регіоні російську - це правда, чи розмови про залякування, тиск і висилку україномовного населення в часи СРСР - це правда.

7. Відповідь: Яка мова на Луганщині рідна? (з області статистики)

Очень, очень приятственно! :) Тронут. Польщён. Даже помолчу часок... :D

8. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Оба-на....:confused: :confused:
    А кто ж тогда хлебушек то ростить будет?В шахтах лазить?Что бы ihorweb...хлеб с маслицем кушал????
    :eek:

9. Степаныч

Оце точно маячня!

10. Читатель_Обкома

:confused: :confused: :confused:
    Да нет...Степаныч...правда ...правда..и не куда не денешься....
    В 70-80...ходили КГБшники с диктофонами..и все записывали под дверями..а на утро в партком.... у нас в Обухове...человек 500...а может даже и тысяча...получили нахлобучки...за то что на кухни украинской мовой размовляли...:ireful1:
    Я правда сам никого такого не встречал...но люди сказывали...а народ..он умный...врать не будет!!!:cool:

11. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

На жаль, це правда, що рідною мовою російськомовного внука україномовних баби і діда є російська, і це вже ніяк не виправиш..:sad: Якщо повністю перервано зв'язок поколінь через мову - то все, мова буде все ж таки трішки іноземною.
    Хіба що той онучок, пам'ятаючи бабу з дідом, згадуючи почуту колись час від часу українську мову від батьків, і головне - проникнувшись намаганням ототожнити себе з власним етнічним родом-коренем, поцікавиться своїм генеалогічним деревом, залатає дірки в мовній культурі і відчує поклик розмовляти українською як самому, так і з власними дітьми - тоді є шанс що всохла гілка оживе. А інакше - вже у третьому поколінні рідною мовою нащадків україномовних діда і баби стане російська. Це ще емігранти свідомі можуть одне-два покоління опиратися (з жахливими акцентами), а в цьому випадку який там опір..

А між іншим, бажання ототожнити себе з приналежністю якомусь роду-племені у сучасної молоді є. Згадую, як у останній вечір цьогорічного колядування до нашого колядницького гурту в Києві на тролейбусній зупинці підійшла дівчина з Донецька, як виявилося. Вона була у Києві у зв'язку з тим, що оперувалася її мама. Із захватом просилася співати з нами, розповідаючи що мама її все життя працювала в кульмасовому секторі, і вона змалечку теж виступала на місцевих сценах, що знає народні частушки і т.і. :) Та ось, вона дуже хотіла співати саме українські колядки (і треба сказати, що феноменально "підхоплювала" на льоту усю дорогу що ми разом проїхали на тролейбусі аж до нашого з її шляхом роздоріжжя :) ), сказавши: "Вот смотришь - у французов есть свое, у немцев, а мы что - хуже что ли, ведь и у нас есть свое"..
    Так що бажання самоідентифікації є, навіть у тих хто є вже "третім поколінням".

12. ihorweb

Маєте рацію :) Тут з Вами не посперечаєшся. Я думаю вихід такий: всього по-трошки. Спочатку освіта і самовизначення в цьому світі (щоб людина могла обрати для себе: займатися чорновою роботою, чи сидіти за комп'ютером і створювати роботів (машин), які будуть виконувати цю роботу за нас лінивих), а вже потім або трудова, або розумова праця... А то останній вибух на шахті (я не пам'ятаю де), в новинах сказали, що 18-річний хлопака накрив головою - я своїх дітей (як такі будуть) у такому віці ні на яку роботу не віддам. Людина світу Божого ше не бачила, чи він ту ж табличку множення добре знав, а вже нема чоловіка... Це не дуже добре.

13. Читатель_Обкома

Вот опять я Вас ну ни как не пойму!!!!!:confused: :confused:
    У меня двое детей учились в школе...в том числе преподовали там и украинскую мову!!!!Мову знают прекрасно...хоть писать...хоть размовлять!!!
    Хотя дома всю жизнь батьки размовляли росийскою....
    Внуку...в мае будет уж 4 годика...дома тоже родители размовляют выключено российскою...а как пошел в садик...так сразу внук перешел на украинскую мову...и очень даже не плохо и красиво говорит!
    Так что все ети рассуждения ерунда!!!:cool:

14. ihorweb

Це хороша звістка! В тому дитсадку, певно, читали цей форум :D

15. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Хм, а от п.Невстранец вважає, що то ще не є ознакою рідної мови.. :cool: :rolleyes:
    Один поляк сказав, що батьківщина там, де хотілося б вмерти. Я з ним згодна.
    А от як сказати про ту мову, яка рідна - я не знаю. :) Не та якою мислиш (на якій працюєш - тією в той час і мислиш), не та якою найчастіше доводиться розмовляти (різні обставини бувають), може, та, від якої щемить в унісон серце? :)

• Подобається Подобається x 3
  16. Читатель_Обкома

Хай вважае!Он же москаль!:)
    Поляк для меня не авторитет!:rolleyes:
    Трудно сказать...не всем-с дано мабудь.....мне на моей "Обуховской лежанке" не понять наверное...я что то привык экономическими категориями мыслить...
    :cool:
    Но карму на это раз добавлю... красиво пишите...поэтично!

17. Степаныч

А може, краще було б, щоб Батьківщина була такою, де хотілося б жити.:rolleyes:

18. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Так жити і так можна там, де хочеться. :) Вольному воля. Аби моглося тільки, тобто - було б здоров'я та бажання, та було б що продати - фізичні сили, руки там майстерні, мізки, жінкам які так уже бажають, то можна і за просто.. гарні очі :rolleyes: А чого, часом і таке попитом користується там, "де хотілося б жити".. :)
    Та звісно, що хотілося б, щоб Батьківщина була затишною для життя, а не лише ностальгічним магнітом. Будемо намагатися що можемо. Хоча б пару дерев під будинком посадити для початку навесні, еге?;)

19. Danilo

Danilo Well-Known Member

http://www.korrespondent.net/main/180853/
    Ось так треба принципово ставитися до мови! Скажу більше, треба на цьому форумі почати адміністрації з себе, заборонити дописувати на російській мові, тоді багато питань відпадуть самі собою. Українофоби не в змозі вивчити мову з принципових позицій та за браком сірої речовини!!!

20. ihorweb

Нашо ж так категорично?.. Тоді люди просто не будуть заходити на цей форум, а у нього благородна мета: помирити, розказати, доказово переконати :) А брак сірої речовини - це взагалі занадто :ireful1: . Зняв би одну карму, але я ше молодий на цьому форумі, не буду рубати з гаряча...

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)