З одної сторони - "ЗА", з іншої: Хоча, якщо створити довічно ув'язненому такі умови перебування, що його подальше життя було б страшніше смертної кари і він сам просив би страти - тоді смертної кари не потрібно. Але ж у нас (та й не тільки у нас, а в багатьох країнах) є так звані правозахисники, які дбають, щоби в довічно ув'язнених маньяків і убивць був необхідний раціон харчування, телевізор, прогулянки на свіжому повітрі і т.д. Часом такі в'язні мають умови життя співмірні з умовами життя значної категорії людей на волі. Щоб не бути голослівним - скажу те, що бачив на власні очі. Під час кризи початку дев'яностих мені довелося побувати в відрядженні (там було виробництво меблів) в славнозвісній львівській "тридцятці" (Хто не львівянин і не знає що це - то колонія строгого режиму №30, де сидять рецидивісти і вбивці). Я попросив персонал влаштувати мені екскурсію по зоні. Так от умови проживання і харчування там були кращі, ніж в багатьохі львівян на той час. Чисті охайні казарми на 20 осіб з двоярусними ліжками - як у військових частинах. В їдальні на обід зекам давали борщ з куском м'яса, макарони з жареною рибою, салат з капусти, білий хліб, компот із сухофруктів. Повірте, в цей час я далеко не кожен день міг дозволити собі такий обід. Працювали зеки на виробництві меблів, так як працюють звичайні люди на волі. Тільки з тою різницею, що ми часто не сміємо на роботі відкрити рота до начальства, якщо у нас неналежні умови праці, а в них все просто - щось не по нормі - бунт, не дали належних харчів - в зоні починається "кіпіж", голодовки, акти непокори. І адміністрація тюрми (на відміну від нашої адміністрації на роботі) старається не допускати до цього. Хто має там гроші і зв'язки - має цигарки, горілку, добру їжу. Одне, що страшно - відчувається дух неволі, понурі сіро-зелені стіни, вартові на вишках, колючий дріт.
Не можна виставляти такі критичні висновки як смертна кара, якщо є хо найменша можливість того що людина може бути невинною. Ці висновки подають судді,які теж як на диво є людьми.... А людям властиво помилятись! НІ , я проти смертної кари!
Locke подав мені контрастну думку... Взагалі-то я думаю що наша держава не в змозі довічно утроимувати "великих" злочинців, що мало б змінити мою думку! Але чомусь не міняє! Хммм!!! Це проблема держави, і я залишаюсь ПРОТИ!
Проте в США є довiчне ув'язнення, є строки на 90 рокiв, 75 рокiв у 23годинному запертi в одиночнiй камерi, без вiкон, без малiйшого спiлкування iтд... а не 10, 15, 25... за вбивства, та ще й з можливостями дати хабаря i взагалi нiчого не вiдсидiти.
Згідно закону, злочинця карають позбавленням волі, а не голодом, тортурами і т.п. А наведений Вами приклад ілюструє не якийсь надзвичайний добробут в'язнів, але біду тих людей на волі. Так само не можна було б порівнювати умови життя в'язня в Голландії, Швейцарії, Норвегії тощо з умовами життя пересічного українця, нехай і вільного.
Спробую пояснити з утилітарного прагматичного зору навіщо нормальні умови в місцях заключенія.Не дай Боже Ви порушили новий закон(через незнання) і дали вам термін рік або два. Нормальний у моєму розумінні тип знищить всіх свідків та докази откорумпірует всі можливі органи, аби не сісти у в'язницю старого взору.В новой з телевізором і курсами підвищення кваліфікації відсидить спокійно відпочине від життя. Я так зроблю продам все рухоме нерухоме ,може гвинтівку залишу на всяк випадок, аби тільки не потрапити у місця позбавлення невинності.
Що ж Ви цим аргументуєте? В Україні теж є довічне ув'язнення. У США теж за вбивство може бути 10-25 років; дивлячись які обставини, а, крім того, часто буває дострокове звільнення. Можливість дати хабаря однаково стосується і ув'язнення, і смертної кари.
Я не аргументую тут нiчого, доречi. Я констатую факт того що навiть якщо у певному штатi сказували смертну кару то не значить що скасували жорстокi мiри покарання до вбивць особливо за тяжкi вбивства. 10-25 рокiв за перший ступiнь вбивства хiба що в казочцi про попелюшку в США є, особливо за серiйнi вбивства, чи з мотивацiєю. У мене склалось враження що тема саме стосується таких злочинiв за якi Б треба було дати вищу мiру покарання, а не вкрав/втяв/продав/копнув в дупу...Такi речi навiть не варто обговорювати. В США є 52 штати! Значить 37 ще мають смертну кару. Якби смертна кара не була така страшна то адвокати б не робили всякi домовляння з прокурором про замiну на довiчне ув'язнення iтд... значить щось в тому покараннi є. Може знати що ти помреш не так вже й солодко, i це з'їдає з середини?
Як сказав поет: Самое страшное ,что может случится- стану педерастом. Держава створює в тюрмах умови для cодомiтiв якщо там немає нормальних розваг , тільки жорсткі садомазікі і покірні овечки.
Це правда, проте вже зараз в деяких тих штатах, де смертна кара (поки що) не заборонена, діє мораторій на її застосування, що фактично означає підготування до відміни цієї кари. Тобто, хоча юридично в цих штатах смертна кара і передбачена законом, на практиці вона вже не застосовується. А довічне ув'язнення є, напевно, в більшості країн. Суть в тому, що довічне ув'язнення, на відміну від смертної кари, не є незворотнім. Я розумію справедливий гнів громадян щодо серійних вбивць, маніяків тощо. Проте, як показує практика, саме при розслідуванні таких гучних злочинів часто і страждають невинні. Наведу два приклади. Перший - загальновідомий Чикатило, який вбивав 12 років. Після перших його вбивств на початку 80-х років був затриманий такий собі Олександр Кравченко, на якого, по-простому кажучи, навісили ці вбивства, оскільки декілька випадкових доказів вказували на нього, засудили до страти і виконали вирок в 1983 році. Проте вбивства продовжувалися аж до затримання самого Чикатила. Вирок Кравченку відмінили в 1991 році. Завважте собі, всі вважали, що саме він і є серійний вбивця - це я до того, що на місці несправедливо обвинуваченого в тому числі і в найтяжчих злочинах може бути в принципі будь-хто. Другий - не менш відомий в Україні Онопрієнко. Тут, щоправда, як приклад я наведу жорстоке поводження із затриманими чи підозрюваними. За підозрою в убивстві сім’ї громадян Польщі, яке маніяк учинив на Рівненщині, були затримані чоловік та жінка. Місцеві міліціонери змусили їх зізнатися в нескоєному ними злочині. Через це один із них у камері наклав на себе руки, а другий помер в лікарні. Про те, що злочин розкрито, міліція відрапортувала мало не наступного дня. Далі, за три тижні до затримання Онопрієнка міліціонери до смерті замучили 29-річного мешканця Львівщини, якого затримали за підозрою в скоєнні злочинів, які насправді здійснив Онопрієнко. В обидвох випадках міліціонери були впевнені у власній безкарності за жорстоке поводження із затриманими, оскільки це б мали ніби-то бути серійні вбивці, які на таке поводження, за народною думкою, заслуговують. Знов-таки, на місці цих нещасних міг би бути будь-хто з нас, просто опинившись на невдалому місці в невдалий час.
Суды в маленьких городах и деревнях Китая смогут вызывать палачей и бригаду медиков к себе для исполнения приговоров: в прибывшем автобусе-душегубе осужденных ловко и гигиенично казнят посредством смертельных инъекций. В компании-производителе Jinguan Auto, которая также делает "скорые", полицейские фургоны и бронированные лимузины, пояснили, что автомобиль для казней представляет собой модифицированный микроавтобус на 17 мест. Преступника привязывают за руки и ноги к носилкам и вкалывают целый коктейль из различных ядов. Автобус снабжен системой видеонаблюдения и записи, дабы удостовериться, что казнь производится по установленному регламенту. Прежде осужденных казнили выстрелом в затылок, но палачам не нравилось, что при этом фонтаном брызжет кровь, так как они опасались заразиться СПИДом. Кроме того, благодаря обновленной процедуре упрощается изъятие у казненных внутренних органов для пересадки больным: врачи стараются вовремя доставить их адресату, пишет издание.
Перед довічним ув"язненням вбивць і гвалтівників треба в лабірінт імені SAW (Пила)! Хай би, собаки, згадали, навіщо їм Бог руки і ноги дав. І ще голову вчепив для жарту!
Що ви дурней з пилкою або тих хто свою внучку на вечерю з'їв ненавидите. В порівнянні з пілотом стратегічної авіації вони голубкі.Не важливо що він бомбил Ковентрі або Дрезден. Знав таких ,він для цього польоту живе ,дай йому наказ Токіо розбомбить з задоволенням ;але в побуті це люди приємні у всіх відносинах. Стара Римська мораль -позбавляти людини життя може той хто склал легіонерскую присягу.Поганьска мораль.
Однак, скоюючи вбивство, людина не думає про страшність смертної кари. Не зафіксовано такої статистики, щоб при скасуванні смертної кари вбивств ставало більше. Вбивці за обтяжуючих обставин - це люди з особливою психікою, які, може, і своє життя не так уже й сильно цінують. Скоюючи злочин, вони, може, взагалі не думають про покарання або думають, що уникнуть його. Якщо смертна кара і має стримуючий вплив, то, мабуть, картина така: з одного боку, вона стримує деяких злочинців, а з іншого боку - породжує злочинців, бо жорстокість держави сприяє жорстокості в людських душах. Зверніть увагу, що той самий Онопрієнко вбивав людей у ті часи, коли смертна кара ще існувала. Чикатіло - теж.
Загалом, я проти смертної кари як такої! Але , таких нелюдів як, наприклад, Онопрієнко (яких вина 100 % доказана) потрібно старчувати! Однозначно!!! Він ж із тюрми втекти може! Тобто, скажем, раз на 2-3 роки вибирати засудженого (за серійні вбивства, особливо цинічні вбивства і т.п.) проводити якесь загальноукраїнське додаткове слухання (розслідування) і т. скать, приводити приговор до виконання. Не більше одного злочинця на 3 роки (вибирати можна і голосуванням)... Тільки от Рада Європи, цього не зрозуміє... Нажаль...
я так розумію, що в них не питають дозволу про трансплантацію, це стос тих китайців які ухиляються від податків і т.д ( то нині по новинам показували)..... не знаю, з одного боку я проти смертної кари... а тут допомога хворим, ну не знаю як навіть інакше назвати ту процедуру....