Як добре Ви володієте українською мовою?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Svjato, 29 гру 2009.

1. Nevermind

Nevermind Просто персона

Коли до мене звертаються українською, я теж відповідаю українською. :)
    У Києві багато тих, хто приїжджає з інших міст чи селищ і говорить українською. Вони часто запитують, як кудись проїхати і т.д. Будь-яка ввічліва людина в Києві, звичайно, відповідає українською.
    Зазвичай взагалі доходити до того, що й не помічаєш, якою мовою розмовляєш :)

• Подобається Подобається x 4
  2. adviser

adviser Well-Known Member

Нема мови - нема держави! Кожна людина спілкується тією мовою, яку вона любить. Значить не люблять деякі українці державну мову. Ось основні причини, на мою думку:
    1) Це наслідок русифікації совєтами українців.
    2) Риба гниє з голови, а в Верховній раді державні мужі говорять недержавною мовою. Це також поганий приклад.
    3) Багатьом людям з Центральної та Східної України встидно говорити на укр.мові - значить Влада Рад (СССР)частково перемогла в ідеологічній війні проти України.
    4) На TV більше половини передач, концертів, шоу, новин і т.д. транслюють рос. мовою.
    P.S.
    В мене друг росіянин. Не дивлячись на різні політичні погляди, ми з ним толерантно спілкуємось. Потрібно віддати йому належне - зі мною він розмовляє по укр. Все залежить від людини:good:
    "...Чужому научайтесь, та свого не цурайтесь!":)

• Подобається Подобається x 8
  3. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Це логічно, що на запитання українською треба відповісти українською, виключаючи випадок, коли знань не вистачає! Але в тих, хто давно живе у Києві, на мій погляд, таких проблем не буває! Не має бути!
    В мене не дуже багато можливостей спілкуватись українською, через це і важко буває виразити свою думку! Тому що щоб добре розмовляти треба розмовляти! Це як водити авто, можна прочитати мільйон книг про керування автомобілем, але це допоможе мало, коли опинишся за кермом! :scratch_one-s_head:

А як же Білорусія?:pardon:
    Я би ще додав:
    5) Культурний вплив, російськомовної літератури сучасної і класичної!

4. Tikki

Tikki Active Member

Моя устна українська швидше є суржиком аніж "щирою мовою" звичайно я можу за собою слідкувати та вживати тільки суто українські слова, це не так вже й складно. проте моєю "рідною мовою" є суржик :sad: Але, якщо я українською можу розмовляти слідкуючи за собою та підбираючи потрібні слова, то російською я взагалі не розмовляю) ну складна вона для мене в суто усній формі.. язик ламається). Тому з моїх вуст за все життя не вилетіло жодного російского речення)) ну хібащо декілька слів бувало.. іще в школі один раз примусили вивчити віршика на російській :sad:
    А от писати в інеті я можу як на російській так і на українській (іще на англійські трішки), і мені майже всеодно на якій мові писати.. на російській трішки легше бо в мене на фаєрфоксі стоїть перевірка російської орфографії :)))

5. premium

premium Well-Known Member

залізний аргумент - таки є така марка трактора

• Подобається Подобається x 2
  6. Svjato

Svjato Well-Known Member

А що Така незалежна держава ще є?

---------- Додано в 16:09 ---------- Попередній допис був написаний в 16:07 ----------

Мене опера на українську перевіряє :)))

• Подобається Подобається x 1
  7. Nevermind

Nevermind Просто персона

• Подобається Подобається x 3
  8. adviser

adviser Well-Known Member

А тепер уявіть ситуацію, що їх якесь племя бумба-юмба не впускають в Білорусію, та хочуть з’їсти. Кажуть їм :"Докажіть, що ви білоруси, тоді лишитесь живими!"
    Вони, нещасні показують пачпорти, а їм кажуть, що їх можна підробити і просять зачитати на пам’ять кілька віршиків на білоруській мові. Що буде з ними, коли сябри не розкажуть на своїй рідній мові? Вони їх з’їдять!
    P.S.
    Морально москвини вже білорусів з’їли, ще їм залишилось з’їсти білорусів фізично.
    Якщо ми будемо пасивні до таких витівок москвинів по відношенню до "братніх народів" , то так само буде зі всіма сусідськими народами.

9. Nevermind

Nevermind Просто персона

Якийсь приклад не до місця. А, наприклад, ті ж австрійці, які говорять німецькою мовою? Вони не мають національності і держави, чи що? А англомовна Австралія? Або країни Латинської Америки, які всі говорять іспанською, крім Бразилії (там - португальська)? Якщо хто мене в гості приїде хтось із Бразилії, то я скажу: він не бразилець, а португалець? Чи що? :)

А білоруси - нехай розмовляють тією мовою, якою хочуть. :) Я через це їх менше поважати не буду. Бо всі білоруси, яких я зустрічала, добрі й гарні люди. :good:

10. -Erebus-

Розкажуть російською і залишаться живими!:pardon:
    У бразільській нації зовсім інша історія на відміну від східних слов'ян! Це єдина нація з однією мовою, але всередині її існують багато різних рас! Більш, аніж 200 різних відтінків шкіри зі змішаних шлюбів індійців, білих і негрів, де багато своїх різних націй колись було!:preved: Але про існування сегрегації у Бразилії ніколи не чув!
    Через то знайти "чистого" нащадка португальців дуууже важко Вам буде!

11. Яруська

Яруська Well-Known Member

Яка більшість? Тих, що "понаєхалі"? В тому то й біда, що вони ні українською не володіють, ні російською. А те що розмовляють так званою російською з гаканням і шоканням, на мій погляд комплекси і більш нічого. Ви так написали- це ж Київ, а не Львів...ніби це Москва, а не Львів:wacko:

12. Mavpysuk

Mavpysuk Well-Known Member

Вчора сиділа в Світі Кави і спостерігала картину:
    групка туристів прийшли на філіжанку кави, оскільки там самообслуга, то всі замовлення збирала гід, бо туристи сказали: "Людочка, иди сама..а то нас не поймут"....вислухала Людочка всі побажання, принесла каву і на десерт сирник...всі одразу: "а что ето такое...творожная запеканка"...вона каже сирник..."Что за сирник, незнаем мы такого...ты по нашому говори...чизкейк чтоли"...
    потім поцікавилася звідки туристи...з Києва...
    чізкейк ПО ЇХНЬОМУ бачте...

• Подобається Подобається x 8
  13. Слово "чізкейк" мене бісить, які і інші новомодні іноземні слова. Невже своїх слів нема?
    А "запіканка" і "сирник" - це ніби різні речі. Сирники - це такі невеличкі і кругленькі, їх на сковорідці смажать. А запіканку печуть у духовці.

Різні люди є. Багато людей вважає западенців фактично іноземцями, бо у них не дуже зрозуміла для киян мова. От і думають, що їх не зрозуміють.

14. Svjato

Svjato Well-Known Member

Нагадалися старі фрази:

---------- Додано в 15:51 ---------- Попередній допис був написаний в 15:45 ----------

А великий сирник - прямо на пательню?

:nyam2:

Останнє редагування: 26 чер 2010
  15. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Або в братруру...

:)

• Подобається Подобається x 2
  16. -Erebus-

Російською звично ми називаємо цю їжу - творожнік!
    А cheesecake - це трохи інша страва, аніж наш сирник.
    Або взагалі світлина з оголеною кобітою! ;)

17. Великий сирник - це запіканка.

18. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Це у вас запиканка, Рибко, а в нас, убогих, сирник - сирником. ))))

• Подобається Подобається x 5
  19. а-а-а! (рвучи на голові волосся) :))) для мене, сказати на сирник - запіканка, все-одно, що сказати на омлет - яєшня :)

за собою помітила, що моя письмова мова відрізняється від розмовної, в якій трапляються різні домішки

мій чоловік спочатку сміявся з моїх "шкарпетки", "пательня", "праска"... а потім вже наші діти навчили його маму на "одіяло" казати "ковдра" :)
    і нічого, живем не вважаючи один одного іноземцями :)
    я навчила його вживати "цвочок", а він мене "бОчок" :)

• Подобається Подобається x 5
  20. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Чізкейк - то така дурка продається в маркетах типу Кишені - витвір власного кулінарного цеху. Продається у відділі тортів, якось взяв - дружина попросила більше такого не брати. :)

А у литовський фастфудах - фактично аналоги гамбургера і чізбургера продаються під назвами "суряйніс" та "мєсайніс".
    В принципі, все зрозуміло. :)

а де твій аватар? :)