Як добре Ви володієте українською мовою?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Svjato, 29 гру 2009.

1. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

по селах округи (Марко Вовчок, I, 1955, 309)
    http://sum.in.ua/s/sluzhba

І ще перед тим як виправляти потрібно знати що. Бо я в 7 ранку перейшовши з анґлійської можу відмінок і переплутати. Але "по селах" є правильним зворотом. [​IMG]

2. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

То українською а не суржиком. А пан мувіт суржиком тому йому все йно. :)))

• Смішно Смішно x 1
  3. ІгорМ

ІгорМ Маленький українець

Такой по селах ;)

Тай я і не виправляв, я йно позначив. Бо воно різонуло вухо - тутка так не говорут ;)

4. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

http://sum.in.ua/s/prokhaty
    Воно може комусь і ріже але правильно.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  5. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

По селах
    Франко Іван

Я вкрай занудний. Зараз всіх галицьких класиків познаходжу. :)))

• Смішно Смішно x 3
  6. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

"В галицьких селах" звичайно що кращий варіянт в цьому випадку.
    "Тепер вже навіть у галицьких селах вживають жахливий суржик."

7. ІгорМ

А воно вам тре? :)
    Ви дуже файно говорите українською :good:

• Подобається Подобається x 1
  8. Мих

Мих Дуже важлива персона

А от Стефаник. Я люблю читати його мовою. Кожна територія має свої особливості і Україна, як і Німеччина - не виключення. Все це збагачує мову.

• Погоджуюся Погоджуюся x 2
  9. Capitoshechka

Capitoshechka Наймоскальніший москаль

А от я люблю читати суржик Глазового...

10. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Воно може бути як у моєму першому варіянті. Суржик ходить по селах, по селам. Він як особа-образ. Який такий страшний що вуха пухнуть. Дієслово "ходить" пропущене. Воно не є суто "правильна" мова а радше образна конструкція.

11. solweig

solweig Слухачка тиші

12. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Суржик це суміш двох або більше мов.
    Квітка-Основ'яненко і суржик? Ги-ги.
    Щодо "правильної" мови і "неправильної" це питання дискусійне. "Йду домів" наприклад є в неправильному відмінку. Поза тим неформально вживається і не є суржиком а жаргоном.

Не літературним виразом. Але суто літературна мова є мертвою мовою.

13. ІгорМ

• Смішно Смішно x 1
  14. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Жаргон річ корисна. Рятує від непроханих гостей із ґуґле-перекладачем. :)))

• Смішно Смішно x 1
  15. solweig

solweig Слухачка тиші

Щодо Квітки-Основ'яненка не скажу, бо не є шанувальницею. А плутають постійно, і це ріже слух, якраз під впливом російської. Отака собі суміш.

Є дещо простіше від літературної: грамотна мова. :blush: Саме тому "Йду домів" це звичайний діалект, а "по селам" - помилка. ))

• Інформативно Інформативно x 1
  16. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Ой боже. Зустрілись дві зануди.
    За стандартами сучасної літературної мови це неправильно і я не писав що правильно за ними.
    Але це не значить що давальний не вживався в цьому випадку в українській. Тому русизм в даному випадку не зовсім правильне визначення хоч можна його розглядати і так. Дуже може бути ще це сталось саме через перескакування з трьох мов. І на форумі російською часто пишуть. Щодо Квітки-Основ'яненка то зверніть увагу коли він писав.
    Приклад
    "По всьому світу стала новина:
    Діва Марія Сина родила.
    Сіном притрусила,
    В яслах положила
    Господнього Сина.

Діва Марія Бога просила:
    – В що ж би я Сина свого сповила?
    Ти, небесний Царю,
    Пришли мені дари,
    Сього дому господарю.

Зійшли Ангели з неба до землі,
    Принесли дари Діві Марії:
    Три свічі воскові,
    Ще й ризи шовкові
    Ісусови Христови.

Засіяла звізда з неба до землі,
    Зійшли Ангели к Діві Марії.
    Співають Їй пісні,
    Господній Невісті,
    Радости приносять."

17. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

А якщо хочете когось повчити грамоти то почніть з Ваших співвітчизників. Хоч би з цього.
    http://forum.lvivport.com/threads/v...povidi-na-vashi-pitannja.109297/#post-2970143
    Бо вуха дійсно пухнуть. Там сторінки перлів.
    Якщо закінчите то в мене є і інші кандидати. Не менш достойні. :)))

• Смішно Смішно x 2
  18. solweig

solweig Слухачка тиші

Є таке, нема де правди діти. Мир (чи перемир'я) до наступного приводу. :kambek:

• Подобається Подобається x 2
  19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Оце так грамотність: В одному реченні львівський депутат зробив 13 помилок (документ)ПУ Жовтень 1, 2015 19:14 |

львівський депутат, Юрій Путас 242 “Грамотій” є власником одного з великих ринків у центрі Львова і лідером партії “Духовна Україна”. Юрій Путас. Депутат Львівської міськради Юрій Путас зробив 16 граматичних і пунктуаційних помилок у заяві з проханням врахувати його голос під час голосування 30 вересня за одне із земельних питань. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на сторінку Zaxid.net у Facebook. Йдеться про письмову заяву члена депутатської групи “Громадянська позиція” Юрія Путаса на ім’я міського голови і секретаря міськради з проханням врахувати його голос “за” надання земельної ділянки ПП “Озерна алея” на вул. Володимира Великого, оскільки не спрацювала його картка для електронного голосування. В одному реченні своєї заяви Юрій Путас зробив 13 помилок, ще три – у “шапці” заяви. 39-річний Юрій Путас є власником Галицького ринку, розташованого у центрі Львова і лідером партії “Духовна Україна”, створеної у жовтні 2011 року. У 2012 році від цієї партії Юрій Путас невдало балотувався у народні депутати по Сихову (одному з районів Львова – ред.). На місцевих виборах Юрій Путас знову висунутий кандидатом до Львівської міськради від партії “Громадянська позиція” в окрузі №54.
    Джерело: Оце так грамотність: В одному реченні львівський депутат зробив 13 помилок (документ) - Патріоти України

автор писанія:

• Смішно Смішно x 1
  20. Мих

Мих Дуже важлива персона

А Садовий поставив його секретарем ради.(читаємо заяву)

То називається - окружив себе безграмотними, щоб самому виглядати професором.

а де твій аватар? :)