Як добре Ви володієте українською мовою?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Svjato, 29 гру 2009.

1. terRen

terRen Дуже важлива персона

Потрібно щоденно розмовляти і чим більше, тим краще. Це як музиканту за інструментом вдосконалювати свою майстерність.

• Подобається Подобається x 1
  2. Capitoshechka

Capitoshechka Наймоскальніший москаль

Нічого-нічого. Це все виправляється. Частіше спілкуватися треба, особливо тут - на ЛФ. Через рік-два сам не помітиш як з тебе чистокровного бандерівця зроблять.

• Подобається Подобається x 2
  3. Nedilya

Nedilya Well-Known Member

А Ви, якщо є плейер, напереписуйте собі української музики, яка подобається, і співайте у своє задоволення ;)

4. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

як українською буде "отражатель"?

5. mrochkizm

mrochkizm Безсмертне поні Команда форуму

Відбивач, а що?

• Подобається Подобається x 3
  6. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Здається, я тут вже писав, де і як я "відшліфував" свою українську у фаховій та "канцелярській" тематиці:
    Першим місцем соєї роботи після КПІ (недовго, 15 місяців) була "кінофонофотолабораторія Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР". Такий собі відпочинок мозку, втомленого навчанням. І непоганий "майданчик" для "халтур".

Виконувачкою обов"язків начальника була пані - ровесниця моєї мами, за освітою кінотехнік. Дуже ерудована у питаннях історії східних слов"ян, народної медицини і ще деякої тематики, яка тоді була "не для друку". Принципово україномовна з усіма.

Я просив її читати мені у вільний час лекції з внутрішньої побудови та експлуатації кінопроекторів, магнітофонів (хоча сам це знав "на відмінно"), кінопроцесу та обробки плівки.

Потім - практичні зайняття з "канцеляриту" - заявки, звіти, доповідні та службові записки.
    Спочатку як "диктанти", потім як "твори" - під суворим контролем.
    "Борисе, це - русизм! Це перекладається не дослівно, а ідіоматично. Бери пилосос, проводь профілактику проектора. Хоча це обов"язок пана Валентина."

Ось така неочікувана користь від нетривалої роботи у цікавому місці з цікавими людьми. Корисний і приємний додаток до "відпочинку" і "халтур". :)

7. KatarinaLar

KatarinaLar Active Member

Цілковито згодна. Захищати треба українську мову. А російську й так усюди чуєш.

8. Pavel Chavyr

Pavel Chavyr Well-Known Member

захищати теж треба правильно, щоб не було відрази, відчудження

9. Veselka alj

Veselka alj Well-Known Member

Хто незнає української мови, мови на якій землі ти народився то тоді вважати себе українцем - нема змісту!

10. KatarinaLar

KatarinaLar Active Member

Згодна, без насилля.

11. ELiKA

ELiKA Дуже важлива персона

12. IshtarI

IshtarI Member

Ось в мене такая ситуація була: я досить добре знаю, розумію (тобто питань чи не зрозумілих слів ані в книжках, ані на ТБ для мене не має), що ж стосується того, щоб "говорити українською" - є деяка скутість, бо не всі слова приходять в голову відразу, як потрібні. Треба говорити-говорити-говорити. Поставила собі за мету - треную мову, зараз вона в мене в рамках "флешмобу", тобто 1-2 годіні на добу розмовляю суто українською з усіма, хто до мене звертається. Реакція (і то в Одесі) досить неоднозначна)))))) Є в нас такий штамп начебто українською більш "селюки" говорять. гАрАдские гАвАрят пА-ггуЗЗЗки))) За минулі 4 дня тренування з речень зникли будь-які паузи - перемога!) Але є бажання володіти ще більш досконало - будемо працювати.

• Подобається Подобається x 6
  13. duncan

14. Kergudu

Kergudu Well-Known Member

duncan, тепер буду тільки так лаятись))

15. Pavel Chavyr

Я народився в Казахстані і с українською мовою вперше зіткнувся в 7 років, коли до школи пішов (вже в Україні). Володію в обсязі, достатньому для спілкування, однак надаю перевагу россійскій, всеж таки вважаю її рідною, хоча сам українець. Саме для того й зареєструвався на ЛФ, щоб вдосконалити українську, щоб не забувати.

Довгий час вважав, що відмінно володію мовою, доки одного разу в троллейсбусі не почув говірку двох хлопців. Не знаю - звідки вони (діло було в Харкові), однак слова в них лилися як пісня, дуже красиво и мелодійно. Ніколи до чи після не чув такої чудової вимови. С тих пір розумію, що розмовляти добре українскою не вмію. Українька невимовно красива, чарівна, однак лише в устах тих, для кого вона дійсно рідна.

• Подобається Подобається x 4
  16. duncan

Kergudu, патріотично)

---------- Додано в 21:06 ---------- Попередній допис був написаний в 21:05 ----------

пане, а що таке "рідна мова"?

17. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Але ж барбамбія, під час сексу наші матюки довкола "всратися" не так заводять.... кацапські брудні набагато прікольніші, нє?!)

18. Kergudu

Kergudu Well-Known Member

я не в курсі, що Вас і як заводить))

і ще...

• Подобається Подобається x 2
  19. Pavel Chavyr

важко дати вичерпну і однозначну відповідь. Мені здається, що рідна мова та, якою спілкуються в сімї, де ти виріс

20. duncan

моя сім’я завжди розмовляла і розмовляє російською
    (за невеликим виїмком)

а де твій аватар? :)