Як добре Ви володієте українською мовою?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Svjato, 29 гру 2009.

1. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Колись давно, коли я ще вчився в школі, мама, щоби надихнути мене на більш досконале вивчення української (нагадаю, що моя рідна мова - російська. Я на ній сказав перші слова), розповіла випадок із життя її старшого брата. Брат до армії зустрічався із дівчиною, шури-мури, ля-ля-ля, те та се... І ось призивають його в армію. Обіцянки про вічне кохання, ля-ля-ля ... Тобто до служби в армії вони спілкувались т.н. розмовною мовою. І ось дядько пише із армії дівчині першого листа. У відповідь дівчина відправляє йому його ж лист, але весь в виправленнях червоними чорнилами (як вчителі виправляють). Ото було сорому. І дядько в армії освоїв мову. Ось і я з того часу стараюсь вдосконалювати мову, бо російською я володію практично бездоганно (на мою думку, звичайно :) )

• Подобається Подобається x 1
  2. Saszko

Saszko Well-Known Member

Слабенько. Не вистачає практики та ще й не читаю нічого українською. Деколи важко підібрати слово, а в голові тим часом крутиться якесь російське. То так і розмовляю суржиком. Хоча порівняно з іншими вихідцями з провінційних міст, думаю, непогано володію розмовною мовою. За пунктуацію мовчу. Це капєц.

ІМХО калька, не калька, а так не лише говорять, а й у законах пишуть(я не про цей), отже й у підручниках. І є такі випадки, коли "поніс" не заміниш "зазнав", тому не треба так дуже прискіпуватись до тих кальок. Зрештою звідки взялась ідіома "зазнав втрат", з живого мовлення? Я не чув. А мова не стоїть на місці. Може це "понес потери" калька з польського "poniósł strat", а "зазнавати втрат" із "zaznawać strat"? І, взагалі, слово "зазнавати" в мене асоціюється найперше з болем і стражданнями - зазнав болю, зазнав прикрощів етц.

Останнє редагування: 29 гру 2009
  3. Svjato

Svjato Well-Known Member

Прошу пробачення в Полковника.
    Недогледів.
    Кілька слів він таки зв'язав:
    "День Перемоги - це свято!!!!!"

До речі, мені ще подобається слідкувати за виступами Юльки і Януковича. Юлька як спішить, то вставляє криве слово, а Яник як задумується - видає такі ж перли...
    А взагалі вони хороший приклад переходу на українську мову. За що їх і поважаю.

4. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Украинского не знаю, говорю на общепонятном. Вроде все понимают - с тем и живу. :good:

5. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

[FONT=&quot]
    ...– Так вот об этом я и пришёл тебя попросить! – объяснил наконец Пух. – Потому что у меня правильнописание какое‑то хромое. Вообще‑то оно хорошее правильнописание, но только почему‑то хромает и буквы опаздывают… на свои места.

:mocking:
    [/FONT]

• Подобається Подобається x 4
  6. Bogun

Bogun Well-Known Member

Я погано знаю українську. Як кажуть: "Будь-яку мову можна вивчити за 2-3 роки, а рідну вчать усе життя".

• Подобається Подобається x 5
  7. Вадюшка

Свйато, вперше зустрiчаю людину, якiй не до вподоби Вiннi-Пух. Ви, мабуть, страшна людина, Свйато... о_О :crazy:

8. VasMT

Віні - медвідь! А медведі символ, правильно - Росії! А Росія у ТАКих викликає подразнення... Ось і все пояснення...!

• Подобається Подобається x 3
  9. Вадюшка

А я завжди казав, що Росiя -- батькiвщина Вiннi-Пухiв!:preved::)

10. XrustunkA

XrustunkA Дівчина із іншого життя..

Ніби спілкуюсь нормально,а от з написанням...постійно доводиться щось швидко конспектувати,а там помилок тьма-тьмуща:sad::sad::sad:

11. VasMT

При конспектуванні, точніше стенографуванні, допускається вносити в написання слів різного роду скарочення, заміни, символізм тощо... До правопису це ніякого відношення не має... :)))

12. XrustunkA

А те,що там майже нема розділових знаків?
    "Чорт ногу зломить"-як каже народна мудрість(то певно вони бачили ті конспекти:))) )

А взагалі бачила недавно як моя знайома готується до ЗНО(зокрема з мови),і з жахом усвідомила,що в українській мові я ще багато чого не знаюо_О

13. VasMT

Без різниці... Сам іноді заглядаю в свої курсантські конспекти - ЖАХ! Не можу зрозуміти половину намацьканого, тільки по змісту... :))) Але пишучи тут, для Вас, стараюсь якнайбільше дотримуватись правил українського правопису... Іноді "ріже очі (вуха)", коли перебріхують елементарні правила української мови... І що дивно, це помітили вже багато хто з форумлян, Старше покоління - Ромка, Боря з Києва, Мих та інші пишуть ДУЖЕ грамотно (я вибачаюсь перед тими, кого не згадав ... ). Іноді гварують, що надає шарму до їхньої мови... А є "ревно-українські писаки", що читати бридко, так вони калічать мову... Не звертаючи уваги до змісту постьожа...

• Подобається Подобається x 3
  14. Полковник

Полковник миється в бані

Да, ладно....
    Чего, там.....

• Подобається Подобається x 2
  15. VasMT

Полковник! Вам тоже респект за Ваш русский!

16. XrustunkA

За що особисто я Вам вдячна:)

17. Полковник

Полковник миється в бані

Это меня в СВУ.
    Первый год учёбы почти каждую ночь с фонариком под 2-мя одеялами над учебником РЯ.

18. XrustunkA

Згадолось мені,як на англійській мові потрібно було перекласти письмово текст Pig(Порося),а хтось із закарпатських(не сприймайте це як образу) студентів написав в зошиті переклад:"Pig-Пацєта":haha::haha::haha:

19. Mavpysuk

Mavpysuk Well-Known Member

20. Полковник

Полковник миється в бані

Спасибо, Шановная!

а де твій аватар? :)