Те саме скажу про допис дальневосточника. Привів якісь козацькі і кобзарські слова. В мене в роду ні кобзарів, ні козаків не було. Принаймні я не таких не знаю. До того ж ті тюркизми, можливо, з іранської і арабської (майдан, кайдани, базар - іранізми; кайф - з арабської).
Не все ТАК просто! Несколько ранее - на основе некоторых финских слов в руссском языке делался смелый выоод о том, что руссие - суть угро-фины. И я с вами полностью согласен - делать подобные выводы - полнейшая дурня! Интересно - а как тогда Вы называете ..... Незалежності у себя в центре города? Может - по-русски - площадь?
Вот древняя Скифия...как видим, современная территория РФ (Тайга, Дальний восток) освоена слабо, а Украина, Беларусь и Запад РФ были единой Скифской Империей, даже захватывает территорию Венгрии, Польши и т.д. А вот первая Абетка...общая для всех, где не было ни русского языка, ни украинского, ни белорусского...был старославянский язык от которого все пошло. И из этого не столь сложного поста можно понять одну простую истину - мы всегда были вместе и всегда будем вместе, так распорядилась природа.
Першою словянською абеткою була глаголиця, зовсім не така. Ось воно: http://svecha-vremeni.ru/glagolica/
Ну во-первых рамки данного контекста и глаголица - не украинский язык. Так, что какая разница? А во-вторых - я остановился на наиболее значимых событиях, Кирилл и Мефодий вошли в историю как создатели первой азбуки старославянской писменности. Ведь по сути эти обе азбуки одно и тоже, да некоторые историки отмечают, что глаголица была раньше, но сути это не меняет. А до глаголицы еще какие-то каракули были... Суть в том, что от Волги/Каспии (даже от Урала ) до Дуная, включая Дон, Днепр, разговарили, грубо говоря, одним языком. Смысл понятен?! Да, здесь никто не против, что пройдя два с половиной тысячелетия языки трансформируются, появляются диалекты, даже в разных селах говорят по разному - как будто на разных языках и так на сегодняшний день возник украинский язык, который отчасти вышел из того же старославянского - пусть будет и процветает, это нормально и правильно. Но если смотреть глобально, а по другому нельзя - меня упрекают в том, что я разговариваю на родном и исторически сложенном для меня языке и культивированном на этих территориях еще до нашей эры (старославянский - это прародитель русского) и Я ПРОТИВ ЭТОГО. И вот ведь в чем соль - старославянский - сам по себе отражает сущность единства, он был сделан таким образом, что все были довольны и чувствовали, что это свое - родное, хоть на Волге, хоть на Днепре. А уже спустя века постепенно поддаваясь огранке он (а точнее они) начали приобретать более узкие оттенки единства.
Як і ким він "был сделан"? А якщо про "сущность единства" то краще тут підходить індоєвропейська мова.
Невже так важко погуглити і довідатись звідки "старословянська мова" походить? Початки мови сягають року 863, коли моравський князь Ростислав звернувся до візантійського імператора Михайла III з проханням вислати йому місіонерів для виховання в Моравії місцевого духівництва. Вибір упав на братів Костянтина (в чернецтві Кирила) й Мефодія. Родом з Салонік, ці грецькі діячі досконало володіли слов'янською мовою у місцевому македонському варіанті. Костянтин створив окрему абетку, якою б міг послуговуватися для місіонерської праці — опісля названу глаголицею — і вже прибувши до Великоморавії, заходився перекладати нею богослужбові тексти. Дійсно, з українською мовою вона має мало спільних рис, а ось російська була створена на основі тої ж старо(церковно)словянської.
Якщо бути більш точним, сучасна російська мова сформувалася як послідовний розаиток церковно-слов"янської. Це анітрохи її непринижує. Але казати, що російська - це базова мова для української і білоруської - помилка, бо такможнадійти до базовості російської для всіх сучасних слав"янських мов. ---------- Додано в 14:07 ---------- Попередній допис був написаний в 13:59 ---------- Слово "площа" теж присутнє в українській мові. Це синонім слова "майдан". Доречі, саме широкий синонимічний ряд визначає багатство мови і українська - на одному з перших місць.
Мабуть не мови-а писемства. Бо УІ-УІІ століттям датується вже розпад єдиного праславянського народу. Слава Господу. Нарешті росіяни позбудуться комплексу меншовартості стосовно мови Це не помилка-це мовна політика російського самодержавства.
Точніше державна політика. Закріплюючи свою "слов'янство" указами які видавала Екатерина та Микола Перший. Ось так комплексував "старший брат" через своє азійське походження.
хоч би трохи історію вчили-скіфи до словян як Наполеон до китайців.Якщо взяти карту Римської імперії за 2-3 століття то вийде що англійці і египетські араби-два братні народи ,правда треба буде розібратись хто за старшого а хто за молодшого брата.Краще вже слухати советстські пісеньки і ностальгувати за комсомолом пане(упс -товарищ)Туркул
Треба визнати, що "палєоетнографи" і "лінгвісти" з Лубянки не даремно жеруть свій хліб. Замість "вєлікого і єдіного совєтского народу" видумали міфічну слов'яно-скіфську імперію ( щось про неї не залишилося ніяких пам'ятників) і як же ж забамбулили деякі хворі на манію величі голови. Причому йде підміна індоєвропейської спільності, якоюсь слов'яно-арійською. Деякі мають нахабство стверджувати, що найдавніші цивілізації - результат впливу саме праслов'ян, до них відносять і етрусків, і пеласгів...Залишається лише розвести руками, бо таке нахабство просто приголомшує.
Вы вобще в своем уме, хочется спросить?! Больше добавить нечего. Я более чем внятно рассказал, повторяться нет смысла. А я не буду отрицать, что кириллица заимствована у греков по-большому счету. Но ведь и первая цивилизация возникла м/ж Евфратом и Тигром - Ирак, там и писменность первая возникла и т.д. до которого нам по большому счету нет дела, но это история, ее нужно чтить такой, какой она была и ничего такого в этом не вижу. Скифы и Сарматы - это наше прошлое, именно наше - поэтому не стоит здесь кого-то в чем-то уличать.
У тому й справа, що не "наше" минуле, а тої землі, на якій ми зараз живемо. Бо ми (принаймні українці) не є нащадками скифів і сарматів
Согласен...но в моем понимании - "наше"... Так можно провести и параллель м/ж вами и вашей прабабушкой - ведь вы не ее нащадок, а нащадок вашей матери, и даже, не бабушки, но тем не менее - это ваша кровь, это ваше прошлое.
Хто Вас цим дорікає!? Та розмовляйте і думайте хоч на суахілі, але це не звільняє Вас від конституційної вимоги вивчати і знати українську мову, якщо Ви вже є громадянином України. Чи Вас влаштовують лише ті закони які вигідні Вам особисто? А ще раніше єдина індоєвропейська спільнота теж розмовляла однією мовою...А ще раніше будівельники Вавілонської вежі теж розмовляли однією мовою...Сенс зрозумілий? І так до Адама... Ну і що з цього має витікати? І ще сіль в тому, що це була письмова мова духівництва і знаті (як і латина в Європі), а ось подавляюча більшість простих людей такою мовою не користалися, бо були неписьменні. Тому-то на селі і збереглася українська ( якщо Вас бентежить назва, то русинська) мова, а в містах вона була майже втрачена, що й зберігається і до сього часу. То невже нащадки переважної частини населення давньої Руси повинні відмовитись від своєї прабатьківської мови на користь тієї, що розвинулася з церковнослов'янської!? Відмовитись від шляху еволюції і розвитку рідної мови, викинути все багатство словника, накопичене за століття її існування? НАВІЩО!?. Аби Вам було зручніше? Чомусь дослідники вважають скіфів і сарматів народами західно-іранських мов. А безпосередніми нащадками сарматів-аланів є осетини.http://ru.wikipedia.org/wiki/Осетин....BD.D0.B0.D0.B7.D0.B2.D0.B0.D0.BD.D0.B8.D0.B5 питання ...Чи схожі осетини і їхня мова на слов'янську? Я ж і кажу, що скрізь, де "ступала нога русского солдата" і є Ваше. Тільки чомусь думка господарів до уваги не береться.