"Я УКРАИНЕЦ!"

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Fanny, 30 кві 2007.

1. Bogun

Bogun Well-Known Member

А що тут такого. Я дуже активна людина, тоді і зараз.

• Подобається Подобається x 4
  2. artobstrel

artobstrel Дуже важлива персона

я не об активности, я об притеснении по языковому принципу, а активность это хорошо - респект и уважуха ....

3. Bogun

Bogun Well-Known Member

Наприклад з цієї передачі я зрозумів, що Ломоносов - це російський міф, коли вивчав його біографію.

Найбільший його внесок - "Російська граматика" (Российская грамматика), "Древняя Российская история".

У мене питання чого саме "российская" граматика?

З мого міста були і у фінал виходили, мій брат також брав участь, ну то що.

Я зрозумів одне, ця передача показуха не більше. Шоу і воно до реальних рівнів знань немає ніякого відношення.

З ваших слів:
    Тобто ваші вчителі кажуть, що потрібно читати Пушкіна українською. У нас в місті та навіть у Львові до таких крайностей не доходять.

Останнє редагування: 4 кві 2009
    • Подобається Подобається x 3
  4. ivanko

ivanko Member

Я зрозумів.
    Просто ви не праві у своєму судженні.
    Проблема навіть не у російськомовності певної кількості українців, а у змушеній їх російськомовності. Я дуже рідко використовую такі слова, бо є ризик що дискусія перекинеться на пошук "угнєтатєлєй".
    Моїй тещі важко перейти на російську - вік, здібності.
    Моїй дружині важко буде весь час спілкуватися українською, російськомовний виш, російськомовна школа, робота і життя у Росії. Таких людей багато, їх мову у них фактично вкрали. Вони не скажуть, що російська для них чужа, але і рідною назвуть з великою натяжкою. Така ось мутація серед українців з україномовних сімей, які виросли і сформувалися у російськомовному середовищі. Я знаю дуже багато таких людей серед своїх знайомих і друзів.
    Вони мають відстоювати російську?
    Вони мають мовчати у хусточку під пресом комплексу неповноцінності?
    Вони не мають право захищати мову своїх дідів та батьків?
    Вони звикли у сім'ї чути українську, але їм зручніше відповідати російською. Такий собі проміжний етап русіфікації. Ви і їх " ліцемєрамі" називатимете?
    Ці люди вітають перехід дітей на українську, хоча їм самим це зробити складно, це не новина, з ними та їх батьками таке зробили насильно, не залишивши вибору, а вони роблять свідомий вибір і дають його своїм дітям. Вони "ліцеміри"?
    Я не люблю патетику, а ще менше форумні суперечки, ЛФ читаю давно, втручатися до цього часу не вважав за потрібне. Але з'явилося кілька нових земляків і мені просто стало соромно за Донбас. Донбас різний. Донецьк дуже відрізняється за менталітетом від Краматорська, а краматорськ від Слов'янська, у мовному плані також.
    Є прості речі які для мене очевидні, і які вперто не бажаєте помітити особисто Ви.
    Є багато причин з яких людина може на украинском форуме в теме, где все собеседники украинцы, захищати українську на русском. І це зовсім не те, прощо думаєте Ви коли висловлюєте своє здивування.
    Доречі, я той варіант прибрав ще й тому, бо мені здалось що я помилився стосовно Вас ( стосовно неповаги - нерозуміння - лицемірства )
    Сподіваюсь ви також мене зрозумієте.
    ЗІ. Загалом все це аж занадто серйозно, простіше треба, веселіше. ;)

• Подобається Подобається x 5
  5. OldMan

OldMan Well-Known Member

Нет, увы это законы бизнеса. Для того, чтоб программа была рейтинговая, она должна соблюдать свой формат. Формат программы рассчитан в основном на российскую аудиторию. Не будет воспринимать аудитория (рынок) - не будет программы.
    Относитесь к этому правильно, капитализм это капитализм.

• Подобається Подобається x 1
  6. Bogun

Bogun Well-Known Member

Я ж кажу ШОУ на російський ринок, тобто відразу російські діти мають перевагу над українськими незалежно від мови спілкування.

До речі, я до того був патріотом, але ця передача збільшила в мене патріотизм.

Я вивчив дуже добре російську історію та багато чого зрозумів.

І зрозумів, що мені на російську історію паралельно, вона не цікава. В Росії - цар був завжди і росіяни його потребують, коли в українців більше анархічні нахили. Росія - велика за територією держава і як Стародавній Єгипет, навіть поразку демонструю, як перемогу.

Ми маємо бути на рівних з ними, вони мають нас поважати. Над "малоросами" та "хохлами" сміються, а "бандерівців" бояться...

7. ivanko

ivanko Member

Богуне, я здається зрозумів, змейка, судячи з усього, віддала сина у українську гімназію ( це трохи крутіше за загальноосвітню школу, у моєму місті гімназію фінансує українська діаспора у Канаді ) і тепер обурюється Пушкіним українською. У гімназії всі предмети мали б викладати українською, там навіть підручник з російської мови українською написаний, бо то гімназія для україномовних.
    А сторінку з Пушкіним з підручника моєї доні (загальноосвітня школа) доведеться завтра тут викласти. Смішно, але "Донецький плач " це безсмертний жанр.
    "Пєснь ущемлєнних язиком.":haha:
    Пояснюю причину свого ставлення до цього жанру.

Коли намагались тупо перевести всю школу на українську мову не забезпечивши ні підручниками, ні програмами, ні відповідно підготовленими викладачами, а такий етап мав місце , це правда, бурчали всі, Заяву написав один україномовний клоун, здогадайтесь хто:))).

Ціна тому плачу - ламаний гріш.
    Добраніч.

• Подобається Подобається x 6
  8. Змейка

Змейка Well-Known Member

Неприятно было, да? Представьте теперь, каково русскоязычным детям, окончившим русские школы, сдавать тесты на укр. мове.
    Насчет передачи, - передача не только украинская, но и российская, транслируется и в России и в Украине. Поэтому логично, что она ведётся на русском языке.

9. Стоп! Мову тестування можна обирати. Мій однокласник здавав тест з математики на російській мові, бо довго вчився у російській школі. Це факт, кладу руку на серце. Не слухайте побрехеньки усяких Вітренків.

10. Змейка

Змейка Well-Known Member

Пока можно. А потому, уже через два года, если только не поменятся власть, преподавание во всех ВУЗах будет вестись на мове.

11. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Ну і як же ж у такому випадку збереглися україномовні? А збереглися тому, що вибір був.
    Безперечно!
    Ні. Не мають. Поважають за щось. А тих, хто просто вимагає поваги до себе зневажають.
    Твердження, яке абсолютно і повністю не відповідає дійсності.

• Подобається Подобається x 3
  12. Змейка

Змейка Well-Known Member

Точно! Нельзя заставить себя любить или уважать. Любовь и уважение нужно заслужить.
    Из интервью Ющенко "Эху Москвы".

13. smbds

smbds Well-Known Member

А можливо, батькам треба було б подбати, щоб дитина, живучи в Україні, добре знала Українську мову?

іншого способу викладання, ніж на мові, людство поки що не вигадало

Останнє редагування модератором: 4 кві 2009
  14. Bogun

Bogun Well-Known Member

Моя сестра завершила російську школу і здавала іспити українською.

Є велика різниця, виступати в шоу та поступати в університет.

Отже в Україні немає бути російський шкіл за вашою логікою...

Термінологію я на російській мові знаю, але на тестах ніхто не змушую швидко відповідати на питання, а можеш смакувати запитання скільки схочеш.

Ви самі сказали передача РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА, А ВНЗ - УКРАЇНСЬКІ. Якщо Ви поступаєте в російський унівеситет, то вас ніхто не вимагає знань з української.

15. Ага, і за кожне сказане російське слово будуть припікати язик гарячою сковорідкою, а злісних порушників будуть садити в концтабори і примушувати молитися на портрет Бандери. :haha:
    Змейко, не слухайте ви усяку лабуду, яку несуть Левченки з Вітренками, і буде вам щастя. Будуть ваші діти навчатися на російській мові, коли захочуть, і екзамени на ній здавати, і ніхто їм за це руки не повідриває. :)

16. ivanko

ivanko Member

Усурійські тигри також досі збереглися, відповідно у них "вибір був" ?:scratch_one-s_head:
    Між іншим, ще у восьмидесятих роках минулого століття цілком серйозно йшли розмови про безперспективність української. Скласти вступний іспит у виш українською було можливо, але навчатися довелось би всеодно російською. Не знаю як у інших регіонах, а на Донбасі така ситуація була щонайменше з початку шістдесятих.
    У мого батька були серйозні проблеми з навчанням у технікумі, він раптом усвідомив що не може нормально вчитися. Викладачі вимагали виконувати вправи оформлюючи рішення на російській, з відповідною термінологією. Хоча дехто з них і "заплющував очі" на порушення.
    Поспілкувавшись з на нашими донецькими товаришами я, правда, трохи засумнівався, чи дійсно то була така політика, чи просто "рвєніє на местах" вийшло за межі правил.
    Українська тихо зводилась на узбічча, нею публікували художню літературу, і майже ніколи технічну. Скільки ви знаєте науково технічних журналів того часу українською?
    А науково популярних? Таких як "Наука и Жизнь", "Техніка молодежи", "Сделай сам"
    Я так тільки один журнал - "Знання та праця", який за рівнем не порівняти з російськомовними, і не з вини редакції, просто важко одним журналом охопити всі теми від спеціалізованих до популярних.
    Українську робили мовою бабусь, зводили на архаіку.
    Ви послухайте, ще і зараз можна почути про бідність наукової термінології української мови, хоча коректніше було б говорити про відсталість , та не розвиненість.

Збереглися бо не встигли зникнути.:sorry:

На останок про білоруську, вона офіційно має статус зникаючої. Білоруською розмовляють, вживають у побуті, але:
    - Скільки книжок написано білоруською за останні двадцять років?
    - Скільки наукових праць захищено?
    - Скільки сайтів - блогів у інтернеті створено виключно білоруською? (три кнопочки у інтерфейсі не рахуємо)
    - Скільки школярів отримують знання білоруською ( не плутати з "вивчають білоруську", вивчення мови ще не гарантія її існування, латину також досі вивчають)

Є межа за якою білоруська повністю зникне протягом трьох - чотирьох поколінь.
    Аналогічне могло статися і з українською. Ті триста років "під Росією" можете не рахувати. Рівень комунікації - глобалізації був не той. Мовне середовище окремого села - містечка було замкненим. Зараз часи глобалізації, мовне середовище розмивається. Мови зникають по кілька на рік.
    Плюс, у комуністів був свій інтерес на певному етапі підтримати українську. Спочатку під час громадянської двадцятих років, потім під час вітчизняної та після неї, треба ж було галичанам показати українськість "сов'єтів", одразу як політична доцільність зникала - тиск на українську посилювався. Так що Степан Андрійович зробив свій вагомий внесок у збереження україномовних. ;)
    Зараз у Росії в черговий раз усвідомили доцільність "підіграти украйнським патрийотам" слухаю радіо Росії українською, і сміюсь. Залюбили брати, авансом.:)
    Вибачаюсь за занадто довгі повідомлення, хотілося якомога повніше розкрити тему.
    Питання " Кто віноват?" залишаємо російським класикам. Зараз куди важливіше "Что делать?"

Боюся вас дуже засмутити, але ваші сподівання на "новую власть" безпідставні.
    У регіонів "концепція" міняється в залежності від того на який електорат вони працюють. Для повної перемоги їм потрібні голоси заходу та центру. Саме тому Янукович нині українською промовляє краще від Ющенка, а подекуди і з Тимошенко може позмагатися.:good:
    Ваші мовні проблеми - це не проблеми Януковича, чи нашої "еліти", їхні дітки (еліти) , як ми вже мали можливісь пересвідчитись, вчаться у зовсім інших вишах.:)))
    А от домагатися дотримання своїх прав на місці, і по конкретним порушенням це складніше чим молитися на зміну влади.
    В моєму Краматорську ВСЯ влада - у регіонів. Хто їм заважає зробити тут "город- сад"? Київ? Помаранчеві? Неправильні закони?
    Побудувати перслнальний комунізм в межах особистих маєтків ніщо ж не завадило.:pardon:

• Подобається Подобається x 7
  17. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Абсолютно недоречне порівняння.
    Да? І де ж вони "йшли"?
    Та ця ситуація уже обговорювалася не раз на ЛФ. Як у ВУЗах, так і в технікумах спеціалістів готували з розрахунку щоб вони могли працювати у будь-якому куточку СРСР, щоб вони могли спілкуватися між собою, у тому числі на різних зібраннях. Повинна ж була бути якась зрозуміла усім мова. Зараз у світі такі функції все більше перебирає на себе англійська. Ви будете стверджувати, що йде політика англоізації? Нісенітниця. Ви ще можете назвати сфери, де б українську "утискали", крім середньої, вищої освіти та спеціальної літератури? Ніде. Це як образа на зневагу з боку Росії за те, що вони пишуть "на Украине". Сонце, до речі, зі сходу приходить. Теж дискримінація? Комплекси все це. Комплекси і нічого більше.

18. ivanko

ivanko Member

З ціма питаннями не до мене.
    На моє висловлівання:
    з ними та їх батьками таке зробили насильно, не залишивши вибору, а вони роблять свідомий вибір і дають його своїм дітям.
    В запитали:
    Ну і як же ж у такому випадку збереглися україномовні? А збереглися тому, що вибір був.
    Я розгорнуто відповів що вибору не було, і чому незважаючи на це мова збереглася.
    Уважно читаємо останнє речення:
    Питання " Кто віноват?" залишаємо російським класикам. Зараз куди важливіше "Что делать?"
    Стосовно сфери де утискали назвати можу, одна з причин чому "утискали" ви сформулювали:
    Як у ВУЗах, так і в технікумах спеціалістів готували з розрахунку щоб вони могли працювати у будь-якому куточку СРСР, щоб вони могли спілкуватися між собою, у тому числі на різних зібраннях. Повинна ж була бути якась зрозуміла усім мова.
    Нині ситуація кардинально змінилася. Нині потрібно готувати спеціалістів для всіх куточків України. Переадресуйте свою відповідь шановній пані Змейка т розбирайтеся з її комплексами.
    Перечитайте мої пости, я вже стомився повторювати що тему "ущемленія" не чіпаю з причини її безперспективності.

Вчора я пообіцяв викласти світлини сторінок підручника з літератури, щоб нарешті припинити тему примусової українізації О. С. Пушкіна.
    Вуаля:

[​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

Сподіваюсь тема закрита?
    Наступного разу скарги на "ущемлєніє" російських класиків прошу починати з відповіді на питання: "Де у Донецьку стоїть пам'ятник Пушкіну?"
    Фото дискусанта, на яких зафіксовано момент покладання ним квітів до пам'ятника, обов'язкові!:)))

Останнє редагування модератором: 4 кві 2009
    • Подобається Подобається x 8
  19. OldMan

OldMan Well-Known Member

Возможно. Я нигде не претендавал на звание "Носитель истины". :)
    Давайте для кракости остановимся вот на чём.
    Я иногда бываю резок и ехиден, но я никогда не хочу специально обидеть кого-либо.
    Моё мнение это всего лишь моё мнение.
    Как правило мои посты не результат эмоций (хотя и не без этого :) ), а продукт моих мыслей и моего жизненного опыта.
    Я никому не навязываю своё мнение, но и изменить его далеко не всегда вижу причины.
    Почему Вам стало стыдно? Донбасс разный, Вы ведь сами это говорите. На этом форуме нас несколько человек с Донбасса и все мы разные. Нам что, стыдится друг за друга? Зачем? Кто-то из нас претендует на право единолично репрезентовать Донбасс? Вы - одна сторона Донбасса, я другая, и так каждый из нас. В чем-то мы сходимся, в чём-то расходимся, ну так пусть так и будет. Хотя бы потому, что это всё равно будет. :)
    ivanko, често, не хочу в который раз втягиваться в дискуссию "по защите украинского языка". Своё видение и отношение я высказал на этом форуме года два тому. За это время никаких существенных изменений не произошло.
    Плюс, я уже давно не верю в перспективность таких разговоров. Мы уже давно и прочно каждый на своих рельсах. Перспектив услышать что-то новое , (а уж, тем болеее, переубедить кого-либо) - никаких.
    Эту тему можно воспринимать только как повод быстро поругаться.

Ну да. А когда снимается передача для украинского рынка, то украинские дети сразу имеют преимущество перед российскими.
    Так что всё честно. На рынке нечестный долго не держится. Это рынок.

Вакарчук сказал, что в планах уже в этом году тестирование проводить только на украинском.

Отсутствие денег. Слишком мало денег центральная власть оставляет местному самоуправлению.
    Почему о оранжевых городах и весях до сих пор не построили "городов-садов"? По той же причине.

Останнє редагування модератором: 5 кві 2009
    • Подобається Подобається x 1
  20. Jazz Bass

Jazz Bass Well-Known Member

Ні,шановний,старий чолов'єк,місцевим володарям робити добро у себе дома(у нас на сході) заважає:повна відсутність патріотизму,ненависть до народу,москальські вказівки"шкодити",ну і,звичайно всесвітнє бажання"хорошо покушать",і яка б не була криза,як би вони не валали,що центральна влада їх фінансово ігнорує,своє з нашого героїчного,багатостраждального,німого і сліпого народу,вони завжди здеруть.

а де твій аватар? :)