"Я УКРАИНЕЦ!"

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Fanny, 30 кві 2007.

1. Веда

Веда Well-Known Member

...раніше... вряд ли получится. На очень большой территории Украины язык общения и пока обучения - русский.
    К сожалению, политики уже не первый год разыгрывают мовне питання. А это очень деликатный и тонкий вопрос, требующий мудрости и такта.

2. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Судя по применямым сокращениям (IMHO — In My Humble Opinion) - есть надежда, что место русского займет английский? :scratch_one-s_head:

3. Марусино

Марусино Well-Known Member

нікуди воно не зникне, не тіште себе... Хоча...ви можете себе скільки завгодно тішити... від цього склад фактів не зміниться.

• Подобається Подобається x 1
  4. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Хочете сказати, що російськомовні батьки дітей, що ВЧАТЬ державну мову, будуть умисно паскудити?
    Ну не всі ж контужені..?

• Подобається Подобається x 4
  5. Дальневосточник

Сложно отвечать "за всех"... О себе - можно? И я, и моя семья, и мои дети - хорошо знают украинский язык...Дочь - вообще профессиональный газетный редактор...Пан Romko не даст соврать... :) Но при этом "дописи" о том, что русский язык вот-вот исчезнет в Украине, "як роса на сонцi" - у меня вызывают впечатление о контуженности именно таких "дописувачів"...

6. levandivka

Даруйте!
    доМИСЛи, а не дописи.
    Ви ж розумієте, що ніхто не бажає зникнення мови. зникнення проблеми бажають всі. А проблема не в мові, а в голові.
    Нє?

• Подобається Подобається x 2
  7. Веда

Веда Well-Known Member

Перепрошую, а Ви часто буваєте на сході України? Ви відчуваєте, яке там становище?

8. Дальневосточник

Я живу на самой восточной окраине (последний дом на восточном выезде из города) - самого восточного города Украины...Какое тут положение?:dntknw:

9. Веда

Веда Well-Known Member

Простите, я не у Вас спрашивала об этом, а у levandivka.
    А если Вы, действительно, живете на самой восточной окраине , то тогда поймете, почему я об этом спросила у жителя Львова.

10. Марусино

до чого тут "паскудити"... просто вдома, вчитте ви у школі там щось, не вчите....якщо вдома говорять однією мовою, то це і буде рідна мова для дитини і потім її дітей, онуків. Тут як хочеш крути, воно так є. І буде.

11. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

бо тому що ви так сказали?.. :)
    вдома ми розмовляли російською, до якогось там класу школи -- я розмовляв також російською, зара -- більше українською....
    думаю українською -- розмовляю українською, думаю російською -- відповідно російською...
    офіційно тільки українською, але вдома все одно російською...

"бо як не крути", а українська -- це мова цієї землі...

• Подобається Подобається x 8
  12. И я в универе по-украински говорю. И не возмущаюсь, а даже радуюсь, что у нас украинское образование, а не как раньше было.

• Подобається Подобається x 6
  13. Веда

Веда Well-Known Member

Думаю, все не так однозначно. Простой пример: после войны на Донбасс приехало много молодых людей из западной и центральной Украины. Они работали на шахтах, стройках, ж/д. Многие из них продолжали говорить дома на родном украинском языке, но их дети учились в русских школах, на производстве преобладал русский язык. И сегодня и дети, и внуки этих украинцев в числе тех, кто не хочет принимать ни украинский язык, ни украинскую культуру...

• Подобається Подобається x 3
  14. Марусино

значить не так хотіли вони зберегти свою мову, культуру. В мене немає іншої відповіді.

15. Веда

Веда Well-Known Member

А, можливо, хтось доклав зусиляя, щоб у цих людей не було шансу зберегти мову...
    Дитині не завжди просто зробити вибір. А у родині, де один з батьків спілкувався російською, а інший українською - питання завжди вирішувалося на користь російської. Українські школи залишалися лише в деяких селах... А після школи навчання все-одно було російською. Так склалося...

• Подобається Подобається x 6
  16. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

золоті слова!...

виходиш на двір бавитися -- а всі навколо говорять російською, ти їм -- українською, а у відповідь: ти селюк!!!

• Подобається Подобається x 3
  17. levandivka

Саме "склалося"?
    Повернеться українцям українська освіта - все стане на свої місця.

А в мене за вікнами Білогорща. Крайній Захід. :)

Знаю і вірю, що трудне. Але все тече, все змінюється.

• Подобається Подобається x 4
  18. Дальневосточник

Для усиления эффекта - еще нужен пассаж об "общепанятной" :)

19. Марусино

питання таке: чому ТАК?

20. Веда

Веда Well-Known Member

Пупер фактично відповів на це питання.
    На сході Україна українскою мовою не спілкувалися (і зараз майже не спілкуються). Її вивчали у школі, але дуже часто навідь вчителі української казали, що в житті вона не згодиться, тільки пісні поспівати...
    Мені поталанило з вчителькою.

Воно, на жаль, не просто трудне. майже катастрофічне. І діло не у людях, а у нашому керівництві і у місцевому, і у державному.
    Я розумію, що "и это пройдет...", та, як мені здається, хтось з наших державних мужів повинен вже замислитись і працювати у напрямку об'єднання. А то зміни, вони бувають різні...

а де твій аватар? :)