гаразд, ви описали націоналізм не як тотожність патріотизму... дайте визначення тоді патріотизму, якщо мова вже не є ознакою цього... пс. наприклад, захист кордонів держави можуть робити професійні наймані вояки, навіть які не є громадянами цієї держави (ФІЛ, наприклад у франції)... вони також патріоти?..
Не думаю що це вдалий приклад. Бо Французький іноземний легіон , на то і є іноземний, щоб захищати інтереси Франції за кордоном.Здебільшого в Африці чи Індонезії.А потім цим людям після певної кількості років відбутих в легіоні , можна подаватися на французьке громадянство.Доречі там багато українців , руских і поляків.Навіть їхній сайд є на рускій мові. А Франція свої границі повинна захищати тільки зі сторони Середземного моря , щоб нелегали з Африки не приплили , бо з заходу , сходу і півночі виключно дружні і багаті держави , які як і Франція є члени ЄС.
може і невдалий... просто мені цікаво почути визначення патріотизму... як воно?.. я люблю свою країну, бо я так кажу?... чим далі від батьківщини -- тим більше сумую?... ношу жовто-синій значок з тризубом?... їм сало?.. ненавиджу "москалів", "жидів" та "ляхів"?.. питання до пана чорнобильця, але почути відповідь від кожного форумлянина буде цікаво... дякую!
Так от тут і не виста(р?)чає ланцюга, щоб зрозуміти політ моєї логіки! А саме - слово "приїде"! Справа в тому, що російськомовні в Україну не приїхали, вони тут жили і нарівні з україномовними приймали участь у її створенні! Ви кажете, що таке право "можуть предявити поляки, румуни, мадьяри чи греки". Теоретично - так. Але якщо УСІ вони, та ще плюс багато інших національностей, становлять біля 3% населення, то практично претендувати не можуть. Навіть якщо російська буде другою державною (не кажучи вже про регіональну) Ви звісно ж можете її не знати. Якщо не хочете працювати на певних посадах або за певним фахом (у випадку з регіональною - до того ж і у певній місцевості).
Я люблю свою Країну де я народився. Місцевість , вулиці , квартиру де ріс і де живуть батьки.Це нормальна річ.Нічого дивного.Було би дивно як би було навпаки.Приїзжав і буду приїзжати до Львова. Буває.Але довгої розлуки я не мав, бо хоч раз в 2 роки (найрідше) приїзжаю.Найчастіше в 2005р. був 3 рази за рік. Настальгія найбільша на Свята на Різдво і Паску.Коли знаєш , як в Львові святкують , а тут про свята нагадує придурочний заяць з телевізора (Паска) і Крістмас шопінг на Різдво.Хоча саме Різдво гарне(привик) - дуже спокійне.Інакше... значок з тризубом не ношу , але стикерс на авті з тризубом маю. сала не їм. до всіx , абсолютно до всіх націй , рас , народностей відношуся рівно , добре , одинаково.Про людину суджу по її вчинках. Росію з її сьогоднішним керівництвом і в світлі останніх подій вважаю потенційним ворогом.Росію за Єльцина -ні.
По-перше, а що, вони колись були "вашомовними"??? По-друге, мова йде про те, які національності є державоутворюючими. Очевидно, що в Україні це українці і росіяни.
українці є державотворними і байдужими, росіяни байдужими, державотворними та антидержавними.... пан стєпанич, питання до вас: чому?..
Тому, що... демократия Можно все, что не запрещено. И если есть - как утверждают уважаемые форумляне, антигосударственные силы - то это говорит только о том, что это - не запрещено. Или - они не антигосударственные. Или - государство не защищает себя от запрещенных сил (некогда - надо за юлей шпионить )... Я пересмотрел на сайте Витренко ее предвыборную программу - а ее считают "пятой колонной"...Ничего антидержавного... Если присмотреться - то "союз славянских стран" и противопостовляемое ему ЕС предпологают уступку части суверенитета в пользу надгосударственных образований...Однако - потеря части суверенитета в случае с ЕС считается нормальным...Или - я что-то не так понимаю? И мы готовы поступиться своим суверенитетом кому угодно - "аби не москалям" ?
як на мене: бути членом євросоюзу зовсім інше ніж бути членом ссср, снг чи чогось схожого з росією "на чолі".... байдужими до України...
А Ви можете назвати ще одну країну крім "москалів" якій отой наш суверенітет як більмо на оці? І яка б як і "москалі" готова забрати той суверенітет при першій нагоді?
А по каким критериям будем судить? Официальная позиция государства? Или в газете\на сайте\на митниге\одна баба сказала ? Белорусь и в союз вступила, и договора поподписывала..Да вот что-то никак у нее суверенитет "москали" не отбирут... Может - гамериканские страшилки тут - главное? А на самом деле - мы никому, кроме нас самих-то и не нужны - по большому счету? И вешают нам лапшу про "руку нато" и "руку москвы" - как морковки перед ослом...Чтоб бежали, куда надо наезднику - и поменьше думали...
а ви впевнені, що вже не відібрали?... борги білорусі які?.. бацька завжди стає на бік росії часом не тому, що отримує прямі вказівки з кремля?..
Поки що не вступила. Бацька хотів вступити під час правління Єльцина щоб побути президентом союзної країни. Натомість Путін запропонував входження Білорусії в РФ... в якості шести областей. І тільки... Без самої навіть назви Білорусія. Бацька не настільки дурний. Останнім часом почав "загравати" серйозно з Заходом.
Спробую відповісти. Там вище Ви дискутували з приводу націоналізму/патріотизму. Початок дискусії поклав Кертіс з його посиланням. У посиланні є визначення з Вікіпедії: "Национали́зм (фр. nationalisme) – идеология и политика, базовым принципом которых является тезис о высшей ценности нации и её первичности в государствообразующем процессе. В своей основе национализм проповедует не вражду и ненависть к представителям иных наций и народов, а верность и преданность своей нации, политическую независимость и работу на благо собственного народа." Я переконаний, що "націоналізм", це один із "ізмів", які є людиноненависними. Не можна націю (або, наприклад, клас, як у більшовиків) ставити вище людини. Парадокс у тому, що абстракція (нація, клас, народ), яка за ознакою не може мати будь-яких інтересів, дає можливість конкретним людям виступати від її імені. І ці конкретні люди, які нібито виражають інтереси абстактного поняття, починають диктувати усім "как Родину любить". А не треба! От що значить "любити Україну", або "бути байдужим до України"??? Абсолютно не зрозуміло. Кожна людина не байдужа до своєї долі, до долі своїх рідних, вона має свої інтереси, у тому числі культурні. Якщо все це держава задовольняє - прекрасно. Складається враження, що людина нібито байдужа. Як байдужа вона до повітря, коли воно є. А спробуйте перекрити кисень? Куди й подінеться байдужість. Так і в державі. Тобто, державність заради державності не потрібна. Так як непотрібні незалежність і суверенність заради незалежності і суверенності, або заради "нації". Усе це потрібно заради ЛЮДИНИ.Тому коли звинувачують , наприклад, т.зв. 5-ту колону в антиукраїнськості, то це абсурд. Це все рівно, що звинувачити Вас чи мене в тому, що ми бажаємо своїм дітям тяжкої, жебрацької, поневоленої і т.д. долі. Просто у кожного своє бачення: як, де і з ким/без кого буде краще жити. Згадувана Вітренко вважає, що у "союзі слов"янських держав". А от Ви з Вашими однодумцями - що в ЄС. Це ж саме стосується НАТО. З огляду на викладене, байдужими до своєї держави можуть бути тільки шозифреніки з глибоким емоційно-вольовим дефектом, тому що їм байдуже все, у тому числі рідні, у тому числі вони самі (даруйте за професійне порівняння).
звичайно, державність заради державності -- не потрібна... більше того: я переконаний, що чим менше у центральної влади влади -- тим ліпше "маленькій людині".... я, наприклад, прихильник федералізму, бо переконаний у тому, що цетралізація України і "соборність" -- це тільки русифікація і глобалізація... коли мова починається про п’яту колону -- то це не про росіян чи їх переконання, це про політиків, які недостойні ходити по цій землі, не те, щоб представляти чиїсь інтереси... політики за своєю природою торгаші, які торгують нами і нашою власністю, але є різниця між тим, щоб торгуватися, щось забирати, щось давати і продавати в глуху -- чужим...