"Я УКРАИНЕЦ!"

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Fanny, 30 кві 2007.

1. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Відповідь: "Я УКРАИНЕЦ!"

Я не прискіпуюсь, а запитую. Проти російської мови нічого не маю. Сам дуже часто нею розмовляю, просто така категорична заява була...
    А Ви думаєте в нас всі Громадяни володіють українською мовою??? Шкода не володію точною статистикою, але впевнений, що значний процент - НІ!
    Чи ви їх громадянами не вважаєте??? Тоді вже й 45 млн. це ДУЖЕ завишена к-сть нашого населення.

2. S_Fighter

S_Fighter Well-Known Member

Я мав на увазі тих, хто хоче отримати українське громадянство. Щодо тих, хто народився громадянином України: хочеш - вивчай, не хочеш - не вивчай, але з державними органами спілкуйся державною мовою, а як нє - винаймай перекладача.

3. Рондель

Рондель New Member

браво!!! Не треба выпячуваты грудь и казаты, що ты украинець! Багатьом насрать на це, наши теперишни паны украинци уже зробыли так, що стыдно говорыты, що ты украинець.

• Подобається Подобається x 1
  4. S_Fighter

S_Fighter Well-Known Member

Це тільки яничарам соромно. Але то їх проблєми.

5. WAW

WAW Well-Known Member

А якщо країна двомовна, багатокультурна, та в різних частинах має різний (іноді діаметрально) погляд на однакові історичні події? Треба спочатку все це привести до одного знаменника, а потім вимагати знання історії, культури та мови.

Та шо ви таке кажете? Ви руську діаспору на власні очі бачили? Я маю на увазі саме руську, тобто ту, яка бере початок з царської Росії? Ті, що виїхали в другу та третью хвилі, то були вже не руські, а нова спільність - радянські люді. А руські хранят і традиції й мову і в США, і в Бразилії, і в Аргентиніі в Австралії, і дітей своїх мові та історіїї Батікивщини вчать.

За всіх росписуєтесь? Росписалка не відпаде? Німці, навіть після поразки в 1945 не соромилися того, що вони німці. За фашизм - так, їм досить соромно, за холокост та злочини проти людства також. Але не за те, що вони представники великого народу, якій внес неаби якій внесок в скарбницю людства. Національності можуть соромитися лише ті, хто не поважає своїх батьків і дідів.

Яничари взагалі національності не мали. Їм було це заборонено.

• Подобається Подобається x 2
  6. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Чесно кажучи, я їх Громадянами не вважаю. Це люди, що проживають на території України і мають українське громадянство.Юридично, і тільки!

7. WAW

WAW Well-Known Member

Тобто ви за ту мапу по сортам населення, яку розповсюджували регіонали? Оці громадяни першого сорту, оці - другого, а ці так, пошпацерувати вийшли?

8. І.Павлович

Ми говоримо про МОРАЛЬНІ ЗАСАДИ, а ПР спробувала відобразити ніби-то сортування за національними та церковними ознаками. Перед ЗАКОНОМ не може бути рівних і рівніших, але людина,що не знає мови , не повинна мати право посідати ДЕРЖАВНІ засади.Теза "Аби був хороший спеціаліст" не проходить.Можна, звабивши зарплатнею, позапрошувати досить багато чудових спеціалістів із Німеччини, Норвегії, Данії...Завжди можна знайти кращого, аніж свій, але українофоб.

Наявність паспорта ще не є ознакою Громадянина, а лише громадянства.

9. WAW

WAW Well-Known Member

Як на мене, не треба змішувати громадянство і патріотизм.

10. І.Павлович

Усвідомлення себе, як громадянина своєї держави, бо патріотизм може бути і містечковим.Дехто на сході України теж вважає себе патріотами, але патріотами...Малоросії як частини Росії.

11. WAW

WAW Well-Known Member

Тобто, ті, хто розмовляють російською мовою за визначенням не усвідомлюють себе громадянами України?

12. І.Павлович

Ми зараз говоримо про ЗНАННЯ державної мови і бажання нею оволодіти, а не про розмовну мову. Яка у мене, до-речі, теж російська.

13. WAW

WAW Well-Known Member

А хто, скажить будь ласка, питав у громадян, чку і скількі державних мов треба? Я не знаю, голосували Ви, чі ні в1991 році на референдумі, але питання ставилося о підтриманні Акта проголошення незалежності, в якому про мови жодного слова не було. Ось його повний текст:

Акт проголошення незалежності України
    Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом OOH та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про Державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної Української держави — України.

Територія України є неподільною і недоторканою.

Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України.

Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.

Де тут хоча б півслова про мову? Але ось яка є юрідична заковика:

Постанова Верховної Ради Української PCP про проголошення незалежності України

Верховна Рада Української Радянської Соціалістичноі Республіки постановляє:

Проголосити 24 серпня 1991 року Україну незалежною демократичною державою. З моменту проголошення незалежності чинними на території України є тільки її Конституція, закони, постанови уряду та інші акти Законодавства республіки.

Але на той час в Конституції було закріплено статус російської мови як мови межнаціонального спілкування. Тобто ніхто населення не питав, яку саме мову вони бажають за державну.

14. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Є ТАКий мульт (не зовсім для дітей), "Ласкаво просимо" (добро пожаловать).
    Там на роги лосеві попросилася козявочка, потім - як в "Рукавичці", оселилася купа всяких гостей. І коли лось зібрався перейти на іншу ділянку лісу, гості запротестували, навіть голосування закалатали...
    Кинути лінк на той мульт? ;)
    Закінчився мульт скиданням рогів, разом з гостями-друзяками.

Панаєхалі тут... (с)

15. І.Павлович

ЛИШЕ! Так ніхто і не заважає при потребі спілкуватися російською і не примушує з кийком у руках до СПІЛКУВАННЯ українською.

16. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

От не знаю куди цей допис запостити.... Так як тут зачіпається тема "я українець", то, мабуть, сюди. Написав тут листа одного і хочу порадитися куди краще відіслати. Планую на e-mail МЗС.
    Лист:

17. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Каждый раз, когда вижу такое - хочу спрсосить - "з Польшi"? или "з Австро-Угорщiни"?
    Может хватит?

18. WAW

WAW Well-Known Member

Хто понаїхав? Може краще поставити питання так: "Причепилося тут щось, та ще й командує"?

А можна взагалі з повагою один до одного дійти згоди. І хай тоді у наших ворогів у горлі пірря поросте!

19. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

Угу. И, опять таки, смотря где тут. :)

20. zenyk

zenyk Well-Known Member

в якій конституції?...

якшо в конституції Української РСР 1937 року, то ст. 2 цієї конституції говорила:
    "Політичну основу Української РСР становлять Ради депутатів трудящих, що виросли і зміцніли внаслідок повалення влади поміщиків та капіталістів, завоювання диктатури пролетаріату, визволення українського народу від національного гніту царизму та російської імперіалістичної буржуазії і розгрому націоналістичної контрреволюції."

"СТАТТЯ 90. Судочинство в Українській РСР провадиться українською мовою з забезпеченням для осіб, які не володіють мовою більшості, повного ознайомлення з матеріалами справи через перекладача, а також права виступати на суді рідною мовою. "

про російську мову ні слова!

якщо ж Ви про Конституцію Української РСР 1978 року то ст. 78 цієї Конституції встановлювала, що: "Стаття 73. Державною мовою України є українська мова.
    Україна забезпечує всебічний розвиток і функціонування
    української мови в усіх сферах суспільного життя. В роботі державних, партійних, громадських органів, підприємств, установ і організацій, розташованих у місцях проживання більшості громадян інших національностей, можуть використовуватися поряд з державною мовою і інші національні мови.
    Україна виявляє державну турботу про вільний розвиток і
    вживання усіх національних мов, якими користується населення республіки.
    Порядок застосування української та інших мов в Україні визначається законом."

п. 17 ст. 106 - "17) публікує українською і російською мовами закони України та інші акти, прийняті Верховною Радою України, Президією Верховної Ради України, Головою Верховної Ради України; сприяє публікації зазначених актів у перекладі іншими мовами, якими користується більшість населення відповідних місцевостей республіки."

ст. 156 - вже зменшує значення української мови в порівнянні з Конституцією 1937 року : "Стаття 157. Судочинство в Україні провадиться українською мовою або мовою більшості населення даної місцевості. Особам, що беруть участь у справі і не володіють мовою, якою провадиться судочинство, забезпечується право повного ознайомлення з матеріалами справи, участь у судових діях через перекладача і право виступати в суді рідною мовою. "

http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi

тому не треба тут нам Вашої бездоказової пропаганди, заснованої на "баззаперечних" твердженнях сучасних російських ЗМІ!!!
    ніякого офіційного статусу російська мова на Україні не мала!!!
    Не визначала особливий статус російської і Конституція СРСР 1978 р.
    її використання було дозволено на рівні з іншими мовами!!!

а де твій аватар? :)