"Я не понимаю украинского языка" з SFO

Тема у розділі 'UA-RU', створена користувачем SFO, 23 лют 2009.

?

Государственный язык в Укранине

1. В Украине должен быть 1 государственный язык - украинский

79,3%
  2. Русский может быть 2-м государственным

11,7%
  3. Русский может быть 2-м государственном, но в будущем

0 голосів
    0,0%
  4. Русский может быть признан региональным языком в отдельных регионах

9,0%
  1. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

гм... вибачте, будь ласка...
    але такі "зойки" нашій місцевості не притаманні (ну, за винятком психлікарень та інших резервацій для розумововідсталих типу райрада чи облрада)
    ==
    може, ті зойки лунають у вас?
    я ж як дивлюся - кули кинеш камінь - звідти і дуть хвилі.
    Оскільки більшість хвиль таки у вас - може, то хтось у вас камінці в воду кидає?

• Подобається Подобається x 2
  2. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Он же оттуда же :):

"- я имел удовольствие встретиться с этим молодым человеком на Патриарших прудах. Он едва самого меня не свёл с ума, доказывая мне, что меня нету!"

В нас ситуація аналогічна. Прибічникам другої російської як державної намагаються довести, що вони:
    - хочуть назад в СРСР,
    - хочуть приєднатися до Росії,
    - хочуть "к ногтю" українську мову,
    - не визнають Україну як суверенну державу,
    - ненавидять Україну і українську мову,
    - хочуть зрусифікувати Україну і т.д. і т.п.
    І скільки не доказуй, що усе це НЕ ТАК, що це ніщо інше, як фантазії, які виникли в головах певної частини українців (чи нав"язані їм), нічого не можна довести. Невже так важко зрозуміти: НІХТО НЕ БОРЕТЬСЯ ЗА РОСІЮ, НІХТО НЕ БОРЕТЬСЯ ПРОТИ УКРАЇНИ. МОВА ЙДЕ ТІЛЬКИ І ВИКЛЮЧНО ПРО ОДНЕ: ДАЙТЕ МОЖЛИВІСТЬ РОСІЙСЬКОМОВНИМ БУТИ РІВНИМИ З УКРАЇНОМОВНИМИ У СПІЛЬНІЙ ДЕРЖАВІ!

• Подобається Подобається x 3
  3. afterstep

Степаничу - це питання ваших місцевих рад. Ваших місцевих депутатів.
    Навіщо робити істерики на львівських форумах? тут переважна більшіть не застановляється, і говорить по мінімуму трьома мовами - залежно від мови співрозмовника :)
    ==
    а от стосовно "зачаровані на Схід" - пам’ятаєте такий твір? - думаю, вам таки варто більш прискіпливо розглянути це питання :)
    не закриваючи очі "ні на коми, ніже тії титли" - можливо, вам якість "дрібні" ознаки видаютиься несуттєвими? = так ви все одно потратьте час, і зрозумійте отой-от феномен "дєвкі на Твєрскую" і "заробітчани в Сибіру"

4. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Продолжу за Степанычем - тогда нет никаких проблем! Хоть 2, хоть 3 государственных - ведь не станет же львовщина говорить по-русски из-за 2-го государственного? ;)
    Или - проблема не в этом? :)
    А это - наша с Вами боль - и проблема...Я бы еще добавил - Турцию, Италию, Испанию.... Мы не можем создать рабочие места для своих граждан, дать работу и достойную оплату за нее - а скубемся - на каком языке будут фильмы или реклама....

5. Bogun

Bogun Well-Known Member

Русинська мова - це українська. Назва Україна-Русь перекладається Русь-Русь чи Україна-Україна.

Не плутати Русь і Росія. Це таке має відношення, як Румунія (в перекладі приблизно країна римлян) до Стародавнього Риму.
    У мене питання, Україна - колонія Росії, а в Канаді - місцеві мови державні о_О. Може нас українців також в резервації...

Англійська і франзузська мова виникли в Канаді і літературний варіант також з Канади.

Пане СФО, якщо буде друга державна, Україна.

Ви чули, що Львові забороняють пісні російською мовою, а в Донецькі закривають україномовні дитсадки. Уявіть це у Всеукраїнських маштабах.

Я не знаю, хто перший почне, але я вже уявляю цю суперечку на форумі. Обласні, міські ради будуть приймати закони, постанови на захист української (російської) мови. Буде йти до безглуздості. Наприклад: "Розмовляти у публічних місцях лише українською (на Заході та в Центрі) чи російською мовою (Південь, Схід)".

І це буде, як відзеркалення. Приймають в Тернополі таку постанову, а в Луганську - аналогічну тільки слово українську замінять на російську. Приймуть в Севастополі постанову, в Хмельницькому аналогічна. І це буде поширюватися.

І тут буде на форумі тему: "Хто перший почав мовну війну". Це буде справжня мовна війна, а наслідки я передбачити не можу.

Треба було спочатку приймати другу російську, а так як кажуть на Поділлі "звиняйте".

А Ви будете дивитися з зернятами з ТБ і вболівати. Думати, хто переможе

Останнє редагування: 27 бер 2009
  6. Муравьедъ

Муравьедъ Well-Known Member

Если пол Украины говорит и думает по русски, то согласно Вашей логике следует шо мисцевый в Украине государственный!!! ;)

7. Bogun

Bogun Well-Known Member

А ви що кожному в мозок лізете, телепат чи що. Місцевий український, Боже Ви нарешті зрозуміли. В Україні - місцева мова українська, це скіки клепки тре мати....

8. Дальневосточник

Нет, не "звиняйте" ! :)
    Если кто и желает тащить за собой - в будущее гнусное наследие кучмизма - вместе с продавленой им Конституцией - то не я... :)
    Та шо Вы говорите?!? :)
    Приезжайте в гости - в Луганск.
    Походим, послушаем... :)

• Подобається Подобається x 1
  9. Bogun

Bogun Well-Known Member

Так вже склалось, Вам треба було на початку незалежності, як в Білорусі зробив "бацька", але час не вернеш. Я Вам говорю, як юнак, який виріс в незалежній Україні. Я у ті роки під стіл ходив і в школу, а Ви творили Україну.

Просто я не збираюсь жити в країні у якій буде тривати "мовна" війна між регіонами України.

10. Bogun

Bogun Well-Known Member

Був, у Сватівському районі, Старобільському та Біловодському - нормальна українська мова, хоча суржикувата.

А Ви приїздіть в Хмельницькому у район (військове містечко) Раково, українська лише у молоді.

Місцевість мов визначають по селах, а не по містам.

В Німеччині цілі турецькомовні райони, то що турецька мова - місцева мова Німеччини.

• Подобається Подобається x 6
  11. afterstep

тут як подивитися :) Львівщина - специфічнийрегіон :)

ой?
    може, якраз ми і не чубимося?
    може, якраз та "головка", що ви обрали - "скубе" вас?
    (ну, і у нас безумовно питання бджолярства - коли заміть думок бджоли гудуть - теж гостро стоїть... чи висить? що там пані Катерина на ту тему каже?)

12. Муравьедъ

Муравьедъ Well-Known Member

Свою думку вопроса я изложил в начале этой страницы... Добавлю ещё... Просто бесит ,шо одна из форумчанок плювалась смеясь над местным языком на днепропетровщине, говоря шо он не украинский... А вот зато после развала СССР были выдуманны новые-украинские слова в замен русских. Как енто понимать?.. Простите ,но енто извращение над языком.

13. Степаныч

Упссс! З яких це пір введення другої державної стало питанням місцевих рад?
    Яка істерика? Я в тональності наведеної цитати відповів.;)
    Не уявляю, як це можна зробити.:dntknw:
    Як так? Коли була Кихвська Русь не було України, коли з"явилася Україна - вже давно не було Київської Русі. Назва Україна-Русь всього лише уточнює коріння України як держави.

14. Bogun

Bogun Well-Known Member

Я яке тоді має відношення російська мова до назви Україна-Русь.

15. Степаныч

За правилами формальної логіки. І Україна, і Росія "вийшли" з Київської русі. Але Росія стала "осколком", тому у неї одна державна мова - російська. А у нас зберігся "більший шмат", образно кажучи, тому що мови дві (в перспективі).;) І потім, погодьтеся, не називатися ж Україна-Росія!о_О

16. afterstep

от-от....
    тут і міститься один з елементів "зачаровані на Схід" - один з тих елементів, що ви
    не знаєте, як розглянути :)
    давайте хоча б так - Росія (справжня росія) з'явилася при Петрі 1-му - десь півстоліття по тому, як була спроба українського суверинітету у виконанні Богдана Хмельницького :)
    ==
    то якщо вам закортіло "словами покидатися" та на старшого брата помилуватися :)
    З Губермана (той, якого вкурвив "старший брат" - пам'ятаєте Оруела?)

17. Bogun

Bogun Well-Known Member

За правилом формальної логіки Росія займає найбільшу площу в Світі. Терени, які входили до Київської Руси десь 2-3 %, може менше. Україна - 50-60 % теренів, Білорусь майже вся. Білоруська теж вийшла з Київської Руси. І ми з білорусами проживали в одній державі, спочатку Литві, а потім Річі Посполиті.

Другою державною в Україні має бути білоруська. Я згоден, хто проти?

• Подобається Подобається x 5
  18. Дальневосточник

Опять-же - где-как. :) На Луганщине в городах 86% населения...А у вас - 50 :)
    Впрочем - я всегда писал, что на севере Луганщины (ближе к России) - говорят по-украински. :)
    Спасибо за доверие! :)
    Только вот - творили - очень громко сказано...В словах референдума 1 декабря 1991 года было - все граждане всех национальностей - это народ Украины. Все равны, все имеют равные права.... Как ТАКое было не поддержать? Поддержали 90% принявших участие!
    А вот - со временем - оказалось, что не все равны, да и не все - народ...А есть "настоящие" - и "понаехали тут"... Есть - говорящие на "правильном" языке - и "лижущие зад"... Сумно....:sad:

• Подобається Подобається x 4
  19. afterstep

цікаво інше - що саме така "озвучка" лунає не з наших теренів - а з ваших :)
    комусь "по приколу" накручувати вас - обзиваючи вас "неправильними"
    ==
    і лизати московські зади - при кожній більш-менш серйозній ситуації до москви їхати... або лужкова, жиріноського чи інших коміків запрошувати :)
    ==
    чорт з ним - Крим - але чому в Луганську?! пам'ятаєте вікопомний з'їзд і рішення про ПіСУАР?
    ви дещо невірно зрозуміли - в Канаді - громадяни Канади. Саме громадяни своєї крахни :)
    ==
    а не уламки совка, що ностальгують за дешевими продуктами, соціалкою для бідних, "тотальною справедливістю" та відсутністю "інакомислячих"

20. Agaton

Agaton Well-Known Member

Маю враження, що багато дописів не торкає суті справи.
    А вона ІМХО така, що дискусія про другу мову не закинчиться успішно, поки відношення між країнами не досягнуть деякого стабільного і беземоційного рівня.
    Це особливо неможливо у часі, у котрому одна держава бачить від другої будь яку загорозу - усе одно, фактичну, чи придуману. Хто цю справу в таких умовах форсує, форсує (свідомо або ні ) конфлікт і у такому випадку завжди маємо переможця і програного.
    (У рахуванні мирного часу – твердий ресет.)

Тоді маємо 2 державні мови у Канаді, але не маємо німецької у Польщі, польської у Литві, російскої у Латвії ітд. Альтернативним варянтом є Босьня – але це хиба ваша мрія ? :nea:

Що залишається меншостям – ІМХО мета менша, але реальна, тобто збереження культури і мови без статусу державної.:dntknw: Принаймії поки.

Ось, мистецтво співпроживання у вільної держави – складна штука

• Подобається Подобається x 4
а де твій аватар? :)