Гммм... Ви багато зустрічали чиновників, які були б ні бум-бум в українській? А Ви йому в лоб: "Я й розмовляю!". Не знаю. Можу лише припустити: тому що примушують, що викликає зрозумілий спротив. Я ж писав вище:
А чому Вам не спадає на думку, що свою рідну мову вони таки знають? Не знають вони Вашу рідну мову, що хоча й не робить їм честі, але давайте будемо точніше у термінах - у Вас та у них рідні мови різні. Це медичний факт, і Ваше ставлення до цього скасувати його не в змозі.
Це так як колись я в Радянській Армії вперше голосував.Взяв бюлетень і щиро запитав в замполіта,а де кабінки де б я міг при бажанні зробити помітки в бюлетені (де звичайно ж був один кандидат). Той був "слегка озадачен": "А Вы имеете что-то против кандидата?" Щиро.Можливо доля правди в цьому є.Хоча коли мене навчали в школі російської я нічого поганого в тому не вбачав.Можливо тому і не розумію цей спротив. Я вже колись писав в цій гілкі,що в мене донька,яка ніколи програмно не вивчала російську, цілком "сносно общается на русском". Телебачення,дівочі журнальчики,книги (художні) в переважній більшості російською зробили свою справу.І отой спротив мені не зовсім зрозумілий. Телебачення,радіо,газети іноді переглядаючи кожен російськомовний який живе в Україні за пів-року може чудово розмовяти,або як хочете просто розуміти українську.Якщо захоче цього звичайно.
Степанич а Ви не знаєте? Українська мова просто пропаде.Уяваіть собі,що завтра прийняли закон про другу державну російську.Та масса чиновників сказиться від радості,що не потрібно зубрити українську,ВУЗи перехрестяться,що знову всі повернуться до "великого и могучего".Знову позакривають україномовні школи і т.д.Тобто все вернеться на круги своя. Одна державна : 1.Стимулює тих горе-українців,які за роки радянської влади забули свою мову,тому що так було треба,так вимагалося,так насаджувалося,така була політика держави,про це вже говорено-переговорено. 2.Створить нормальні умови для розвитку української мови у тих українців,як україномовних,так і російськомовних,що тепер народилися і будуть народжуватися-їхні батьки будуть знати що без державної мови ні туди і ні сюди і самі будуть сприяти вивченню державної української мови. 3.Заставлять людей,в яких є амбіції стати державними службовцями,чи йти у владу,незалежно від місця проживання на території України,вивчити державну мову-українську,хочуть вони цього чи не хочуть,бо це нормальна світова практика.
Сміте,то +1000000..Після Вашого поста можна закривати гілку - то є фінальний акорд і відповіді на всі запитання пана СФО..
Степанич не грішіть,раніше було так само а ніхто не примушував.Просто ментальність така,вони вважають нижче свого достоїнства заговорити на українській мові. Людським лінощам,в першу чергу.
УУУУ. Россия для русских! Москва - для Москвичей! Украина - для украиногорящих!!! И баста, а тот кто так не думает - "Чемодан, вокзал - РОССIЯ!" Испанко, жду очередного минуса. Ваш верный :rus: ! ^) +++ Кстати, как у вас там в счастливой Испании Баски поживают? Может просто лучше сделать, чтобы было почетно говорить на украинском, а не заставлять? У вас, я слышал, в Киеве, например, теперь многие молодые стали стараться говорить на украинском, Рыбка, например.
Справді, Ви прийдете у мою хату, ляжете на п*єц, з*їсте мою вечерю і будете кричати: "Ви мене притісняєте".
Один про Фому, другой про Ерёму... Один повторяет про печь, ужин и вообще "понаехали", другой ненавязчиво комментирует навязшим на зубах "это их родной язык и их родина - Украина". Не ребят, с таким "взаимопониманием" вы развалитесь ровно так же как одна из многочисленных империй, которые тут так любят приводить в пример. з.ы. Для самых любопытных: "И РФ развалится, если не уделит вопросу взаимопонимания необходимое внимание".
Знаєте, на чужому полі ще пшениця не зійшла, а хтось вже про чужий урожай думає. Знаєте, думайте далі про своїх круків, а ми зі своїми ґавами розберемося.
Так в 2010 году демократической стране снова придётся на поклон газовому гиганту идти... вот и смотрим, пшеницы на газ хватит? А развалитесь - вообще не с кого купоны стричь будет, а это между прочим и мой хлеб тоже. Вот и не сплю - думу думаю, беспокоюсь. Дышите ровнее. Учитесь воспринимать критику конструктивно.
Ну да, если основная цель, чтобы все говорили и писали на одной мове или языке и подцель, если хочешь стать чиновником, то должен знать мову. Что чиновник, это главный человек в стране. Он, слуга исполянющий законы и подзаконные акты. Вот если поставить основную цель именно строительство экономически сильного государства, то там будут несколько другие приоритеты. А в богатом государстве найдется место любому языку. А вот если поставить в основу разделение по языкам и кто кого переплюнет в этом, то не останется места ни одному языку. А уж об экономике говорить нечего. В данной ситуации, даже поставить государственным языком английский, и пригласить лучших преподавателей из ЕВропы принесет больше пользы, чем испольовать в образовании недоучившихся национальных кадров, но на роднйо мове. Smeet, вы же сами недавно писали, чтоо ужасаетесь уровню образования в медвузах Украины и как страшно теперь будет лечится. Что связи не видите, между языком\мовой и падением уровня образования ? Как только приоритетом становится не уровень знаний и образования, а знание мовы, то конец развитию и начало мракобесия.
Зрозуміло, якщо б йшлося лише про східняків. А що західняки - будуть лінитися вчити свою рідну мову і вона зникне?
Bogun, согласно нынедействующей Конституции Автономной Республики Крым (от 21 октября 1998 года), в Крыму один государственный язык - украинский. Официальный статус русского и крымскотатарского языков в нынедействующей Конституции АРК не прописан. Официальный статус украинского, русского и крымскотатарского языков был определен в первой Конституции АРК от 6 мая 1992 года, действовавшей с 1992 по 1995 год в период президентства Мешкова. В новой Конституции от 1998 г. ( http://www.rada.crimea.ua/constitution/soder_constit.html ), в отличие от Конституции 1992 года, положение об официальном статусе языков не предусмотрено, равно как не предусмотрен институт президентства Крыма и ряд других, не менее "интересных" положений. Bogun, где украинцев меньшинство? В Крыму? В Крыму украинцы второй по численности этнос. Первый - русские, третий - крымские татары.
Це не ціль і підціль,це тільки одна з цілого комплексу цілей.А про чиновників то туцт і говорити ніщо.Уявіть собі чиновника в Франції,котрий незнає французської.А на рахунок слуг ми цю казку вже чули,тільки чогось наші слуги завжди живуть краще нас,отож хочуть добре жити,хай знають мову країни котра їм дала сите життя. Це космополітизм чистої води.Одне другому не заважає.Вся біда в тому що біля керма зазвичай безбатченки без роду племені. А хто розділяє.Та ви розділяєте.Ви десь чули,щоб українці ділили когось чи щось.Тільки вам українська як більмо в оці.І діло тут не в складності самої мови-Ви он готові англійську вчити лише б не українську,діло в віковій зневазі росіян до українців,відчутті зверхності і вищості.Це напевне у вас в крові.І при тому як у тій приказці і замуж не берете і йти нехочете.І в тому що у нас недоучені національні кадри винуваті в першу чергу тільки ви,тому що за роки панування ви цвіт нації згноїли в сибірах,а в Україні селекціонували безхребетних людей з рабською психологією. Якраз бачу зв"язок і великий.У всьому світі медицина втікла від нашої совдепівської семимильними кроками.Виною всьому ваша поліцейська держава(Росія),яка дотепер хоче тримати нас в своїх залізних обіймах і боїться відпустити.А рівень освіти прямо пропорційно залежить від рівня духовності народу,від економічної бази і від ринку праці.
Проблема в тому, що на словах послухати - усі демократи до мозга кісток. Але коли стосується певних питань, у т.ч. мовного, спрацьовує принцип: "Думай як я". Ну не хочуть люди зрозуміти, що російськомовні мають ті ж права, що й україномовні, що вони також в себе вдома, а нізвідки не приїхали і пр. і пр. Ага. То Ви різниці між РА і сучасною Україною не бачите? Знаєте, а у даному випадку я з Вами погоджуся. Держава діє типово за армійськими принципами: "Не можешь - научим, не хочешь - заставим", "Командир (держава у даному випадку) всегда прав, если командир не прав, смотри п. 1-й"... Так, погоджуся. По-перше, проблема стосується перш за все людей дорослих, у віці. По-друге, вчити в школі і вчити після неї речі різні, принципово різні. По-третє, це Ви до чого? Як це стосується права російськомовних спілкуватися з державою рідною мовою? Ви просто доводите, що людина може вивчити українську. Це очевидий факт: так, може. Але проблема лежить зовсім в іншій площині. Сміте, я ж писав, що немає ОБГРУНТОВАНОЇ відповіді. Хіба пересічні російськомовні громадяни повинні опікуватися збереженням української мови? Завтра Вам захочеться, щоб не забули національний український одяг - вишиванку. Заставите усіх її носити? Я вже не кажу про те, що такі побоювання ніщо інше, як комплекс, притаманний слабким особам. Не маю на увазі особисто Вас. Кажу про національну групу. Українці так звикли до думки, що їх постійно гнітили, що навіть у своїй державі цього бояться. Та що Ви таке кажете! Ми ж уже це обговорювали, а Ви знову... Ви вважаєте, що це "горе-українці" і їх потрібно "стимулювати". А от вони вважають себе нормальними українцями і не бажають, щоб їх стимулювали. Це їх ображає. Що робити? У іншому випадку будуть знати, що без ДВОХ державних ні туди і ні сюди. Невже це погано? Дивіться вище. ДВІ краще, ніж ОДНА. Це ж очевидно.