"Я не понимаю украинского языка" з SFO

Тема у розділі 'UA-RU', створена користувачем SFO, 23 лют 2009.

?

Государственный язык в Укранине

1. В Украине должен быть 1 государственный язык - украинский

79,3%
  2. Русский может быть 2-м государственным

11,7%
  3. Русский может быть 2-м государственном, но в будущем

0 голосів
    0,0%
  4. Русский может быть признан региональным языком в отдельных регионах

9,0%
  1. Cifalius

Cifalius Well-Known Member

я може тут взагалі не в тему, але хочу також написати!!! Справа в тому, що сама я зі Львова, але так склалося життя, що зараз живу та працюю (находжусь в декретній відпустці):) в столиці нашої держави, місті-герої Києві! :) Рід моєї діяльності...а ну його, короче, зателефонувала якось жіночка з Дніпра за консультациєю та й каже: "Дувушка, миленькая, помогите...", я собі вже "кіно кручу", думаю, що її треба, а вона далі "понимаете...ваш договор составлен на украинском языке, а я его не знаю...что мне делать!!!???" Перші декілька хвилин в мене був шок, думаю: Як? Як ти її не знаєш, адже ти живеш в державі де державна мова - українська! Зібравшись з духом я стала їй по телефону перекладати договір з української на російську мову! І як виявилось потім, по соцопитуванню (мому особистому, у свому відділі, де більшість співробітників із Сходу...вони практично не знають рідної мови...тим паче, якщо людині десь за 50). Мушу сказати, що і мої співробітники, були в шоці, коли дізнались, що я зі Львова вони чесно кажучи думали, що я з Донецька.:))
    В мене був шок...а ви тут говорете про жителів РФ...краще про своїх говорити, про тих які не знають, що таке рідна мова, і з чим її їсти!!!

• Подобається Подобається x 2
  2. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

Що значить рідна мова ? )

3. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Незрозумілий висновок. Жінка звернулася до Вас своєю рідною мовою. У чому проблема? Вона ж не в еміграції, нізвідки не приїхала, у своїй країні, це її Батьківщина. Навколо неї все життя такі ж російськомовні. Що Ви від неї хочете?

• Подобається Подобається x 5
  4. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

А мені ні. Бо це ніщо інше як "Back to the USSR"

• Подобається Подобається x 3
  5. Марусино

Марусино Well-Known Member

здрассе))) так мы и говорим вообще-то, об этом. Что у половины населения Украины родной язык - русский. И то, что вы переводили кому-то - ничего плохого в том не вижу, наоборот, хорошо. И тот факт, что люди, совершенно не знающие мовы, УЖЕ спрашивают, что они вынуждены уже читать, составлять документы, неужели всех вас на ЗУ не радует?!

ан-нет. Не будет уже такого, потому что ничто не повторяется, во-первых. Во-вторых, нам нужны только три гос-ва, а не 15 разнообразнейших, абсолютно разных культур и республик, или сколько там.

6. smeet

smeet просто спілкуюсь

Мисис Бонд,на кого работаем?:)

• Подобається Подобається x 4
  7. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Нам? :)

Зачем?

8. Іспанка

Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

Степаничу, але ж як можна жити в країні і не знати державної мови?Це неповага до країни і її жителів.Це те саме,якби я,живучи наприклад в Іспанії,жалілася,що ніхто не розуміє української. до чого я веду - якщо ти живеш в своїй країні - то будь ласкавий,володій державною мовою.ніхто не забороняє російськомовним послуговуватися нею в побуті.Але у сферах,де вимагається знання державної мови,треба послуговуватися саме українською.

• Подобається Подобається x 6
  9. Марусино

Марусино Well-Known Member

:tongue::tongue::tongue::tongue::tongue::tongue::tongue:

10. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Читаем ст.10 нашей Конституции - только полностью:
    .
    Судя по допису - Конституция "неповажає країну" - поскольку не ограничивает использование русского - и других языков "в побуті" - а наоборот - гарантирует "вільний розвиток, використання і захист"...
    Вот ТАк-то, малята... :)

11. Степаныч

А що це за держава, яка не хоче спілкуватися майже з половиною своїх громадян їхньою рідною мовою? Це неповага до своїх громадян. Адже не громадяни для держави, а вона для них нібито. Щодо Іспанії, то яке Ви (як і я) маєте до неї відношення? А російськомовні українці СТВОРЮВАЛИ Україну і вправі вимагати поважати їхні права. Особливо жителі Криму. Їх хтось запитував, хочуть вони, щоб Крим передали Україні? Ні. "Без меня меня женили"(с). А тепер ще й вимагають знання ЧУЖОЇ мови. І найголовніше, що я питаю вже більше 2-х років і на що немає обгрунтованої відповіді: ЩО СТРАШНОГО СТАНЕТЬСЯ, ЯКЩО РОСІЙСЬКА СТАНЕ ДРУГОЮ ДЕРЖАВНОЮ???

• Подобається Подобається x 5
  12. Cifalius

Cifalius Well-Known Member

Степаныч, я сама спілкуюсь дома російською, але мова іде не про те
    ...своєю рідною...це як, якщо я не помиляюсь рідна - українська, одна єдина..державна!!! Всі документи складаються державною мовою, а не "своєю"...якщо я не помиляюсь, то дітки вчать в першому класі "рідну мову" = українську, не дивлячись від того де живуть: на сході, заході і т.д., а не "свою".
    Проблема в тому, що я не розумію, як можна жити на Україні...і не бельмесо державної мови???!!! Це вже навіть смішно...адже ви їдете в Англію...і спілкуєтесь там англійською, а не українською...то чому люди, які живуть на Україні не знають рідної мови? Це біда нації...:sad:

13. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

А Украина что - в 1991 году с Марса упала? И после этого падения - "набежали тут" русскоязычные?!? Или - они голосовали на референдуме за нашу страну - а теперь им говорят - она не ваша Украина - а "Наша Украина".... Воистину - ни одно доброе дело не остается безнаказанным....

14. Степаныч

Погодьтеся, що "рідна" і "державна" речі абсолютно різні.
    Ну так у цьому ж і одна з найголовніших проблем. Є й інші: освіта, виступи на офіційних зібраннях...
    Тобто, якщо назвали чиновники мову "рідною", то так воно і є?
    Це явище тимчасове. Зміниться покоління і проблема зникне.
    Знову ці приклади. Звідки виїхали і куди приїхали російськомовні громадяни України?
    Якої нації? Українці розмовляють на рідній мові. Просто у когось вона українська, у когось російська. Де біда?

15. Romko

Romko Дуже важлива персона

Гм..навіяло...

Споконвіку в держави, у нації
    Стало добрим законом, панове:
    Жить не може людина у Франції
    І не знати французької мови.
    То вода для людини для спраглої,
    Джерело життєдайне, чудове.
    Жить не може людина у Англії
    І не знати англійської мови
    В кожній мові – квітіння конвалії,
    Гуркіт грому і гомін діброви.
    Жить не може людина в Італії
    І не знать італійської мови.
    Із колиски до миті останньої
    Є в людей розуміння здорове:
    Жить не може людина в Іспанії
    І не знати іспанської мови.
    Хай слова вирізняються в реченні,
    Як зерно, а не жмуття полови.
    Жить не може людина в Туреччині
    І не знати турецької мови.
    Може, в мене поняття і спрощені,
    Та тримаюсь такої основи:
    Жить не може людина в Угорщині
    І не знати угорської мови.
    Жить не можна в Норвегії, Швеції,
    Вже й в Прибалтиці, вже і в Молдові,
    У Німеччині, в Польщі, у Греції
    І не знати державної мови.
    Тож думки пропливають, як тіні,
    В далину, в безгоміння Дніпрове:
    Жити можна лише в Україні
    І не знать української мови

• Подобається Подобається x 8
  16. Степаныч

О! Та ми з демократією увесь світ за пояс заткнули!:yahoo:

17. Bogun

Bogun Well-Known Member

У мене світогляд подільський. Якщо ні, тоді у всіх людей, які мене оточують, навіть російськомовних та росіян, світогляд західноукраїнських.

Я зрозумів, якщо світогляд, не збігається з вашим, то він західноукраїнський. Оригінально...

18. sem41

sem41 Well-Known Member

Нічого б не сталося,якби кожен чиновник (кожен!) знав досконало дві мови.Тоді навіть питання про другу державну відпало само собою.Як тільки приймуть закон про другу державну,так зразу ж і прийдеш,а тобі в лоб: Разговаривайте нормальным языком. І всі прохання спілкуватися з тобою української залишаться тільки проханням. Не бачу наприклад проблеми в спілкуванні чи то російською,чи то українською.Чому ж люди які вважають рідною російську так вперто не бажають хоть інколи спілкуватись українською. До речі школярі Донецька чи Луганська чудово спілкуються українською,і думаю не бачать в цьому жодної проблеми.

• Подобається Подобається x 11
  19. Степаныч

"Нє вєрю!"(с).:nea:
    Та ну, Ви шо!:blush: Звісно що ні. Якщо цікавить, можу написати, але вже завтра.

20. Sandy

Sandy GRAND

Саме так - дві мови. А якщо чиновник буде повинен вільно володіти двома мовами, то й застосовувати повинен буде також дві, залежно від мови громадянина, який до нього звернувся. Зараз не совкові часи, на "разговаривайте нормальным языком" можна (і потрібно!) й скаргу написати.

а де твій аватар? :)