А как же русскоязычные на Украине? Разве они не хотят сохранить свою культуру? Ну вот вы, жили в России, и в Украине. Во Львов вы переехали просто потому что понравилось, или вы "репатриант"? Вы как считаете, в Украине должен русский стать вторым государственным? И могли бы пояснить свой ответ?
А что, люди, для которых русский язык - родной - не принмали участия в рождении и становлении нашей страны - Украины? Или - снова "за рибу - грошi" - Украины упала с Марса в 1991 году?
Угу! Як в анедоті... Одного разу посадили чукчу і мавпу на безлюдний острів. Приїжджають- у чукчі великі вуха, а в мавпи гуля на лобі. Повторили експеримент. результат такий самий. Вирішили прослідкувати. Дивляться, чукча наставляє вухо і каже: - Що це шумить? мавпа стукає себе по лобі: - Водоспад!!! Я завжди казав, що "чукча" це не національність, це стан...
А так як і всі інші общіни -- грецька, польска, еврейська т.щ. -- є бажання зберегти коріння, культуру, то й зберігають, ще й допомагають іншим бажаючим громадянам вивчати мову та традиції, а не волають про засилля державної.
А мені, Степанич, ще більше цікаво, чому коли українець їде до Росії, за Хутором Михайлівським він зобовязаний перейти на російський (в свій час, коли я проживав в Москві, ще й старався розмовляти з ма-а-а-сковскім акцентом)? Я, до речі рахую, що це правильно. А ось чому, коли росіянин переїжджає в Україну він має "моральне" право не знати української? Він, син, внук, правнук і т.д.
Сразу на все подобные вопросы: у вас русскоязычных более 50%, а греков, евреев, поляков? Их языки, максимум, что могут получить, статус региональных в местах компактного проживания и все. + В России татар 3,5% - их язык признан государственным на их территории, т.е. по вашему - региональным, и мы от этого не умираем, русские в татарстане его учат, президент татарстана обязан знать 2 языка и т.п. А 50% - такого количества носителей языка в одной стране без оформления их языка в качестве государственного ни в одной европейской стране, кроме Украины - нет!
Чомусь дєдушку лєніна ніхто не цитує. невже "на родінє" все у макулатуру здали ? Цікаво, а який % татар у Симбірщині ? А в Астраханщині ? Там запроваджено регіональну мову - татарську ?
Почему нет, есть! Швейцарский язык, канадский, шотландский, люксембургский, мароканский... Много таких языков!
Наші добрі знайомі подалися до Росії торік на Єнисей ( вже жалкують ), мовляв там екологія краща, родичі, природа, але мова не про це. Жінці господарка (китаянка) кафе, в яке вона влаштувалася працювати бухгалтером, для подальшого порозуміння натякнула, що треба вивчити китайську. А ви руський, руський. SFO, дивіться, що у вас під носом робиться, а то за нашими негараздами свої прогавите.
Простите великодушно - а кто и где здесь пишет\защищает репатриантов?!? Украина - не Австралия И не Москва "Понаехавших тут" - в микроскоп не видно...
А інші? Євреї, татари, вірмени...Чому такі амбіції тільки в росіян? Мене це дивує. Я за розвиток російської культури. За вивчення російської мови, як і будь якої іншої. Але яке це відношення має до державної мови? І ще. Розвиток російської культури це не виступи проти державності України чи української мови як державної, а ознайомлення з культурою великого російського народу, пропаганда її на теренах України. І не "Бандитским Питербергом" чи "Бригадой" а "Лебединим озером", не донцовими та мариніними а Чеховим, Ахматовою.
Дякую, не нада! Після 19.08.1991 Лебедине не переношу. Хоч МИ перемогли, але ворогів за грати не кинули. Нехай ВОНИ слухають і дивляться Лебедине.
А хто вам казав, що ці 50% подібні до вас і не хочуть сприймати українську, як єдину державну мову України? Я,так сказать, русскоязычная, начебто маю відношення до цих відсотків, але обома руками проти другої державної, проти регіональної. Скільки нас таких ще є? Хто візьме на себе відповідальність підкоррегувати ті цифри?
Бачите, Рівнянине, тут вся катавасія в тому, щоб МАТИ ПРАВО НЕ ЗНАТИ УКРАЇНСЬКОЇ В УКРАЇНІ. Чому так - відрижки колоніального менталітету чи ще щось, важко сказати. Насторожує виступ жінки(екс?) Путіна кілька років тому - "где русский язьік, там и Россия". І це єдине логічне пояснення такого ажіотажу піднятого росіянами над станом їхньої мови в Україні.
ТАК разве это русскоязычные граждане Украины во всем винят "москалей"?!? Меня это удивляет. Меня удивляет, что Львовская облрада принимает "заявы" по поводу руского регионального на Луганщине... Или вспомним о памятнике Екатерине в Одессе - что тут на форуме было...А Францу-Иосифу - никого не взолновал..."Тому, що - не москаль"? Ну кто-то же их покупает для ТВ? А чем всякие няни, счастливы вместе и прочая лабуда лучше? Неужели их "москали" навязывают вместе с газом - в одном пакете? Или наши национальные головотяпы нам это впаривают?
Щось ви не те.... Російську у нас знають майже 100%. Ті ж греки, євреї, поляки...Це каже про те, що переважна більшість знає як мінімум дві мови. Але це скоріше відноситься до культури всіх громадян України. А яке це відношення має до росіян і їх культури? Їх аж ніяк не 100%. І аж ніяк не відноситься до обов'язковості знання державної мови.