Послухайте, що скаже з приводу мови корінний українець Донеччини. Колись я вчився в українській школі, яких була більшість в нашій донецькій сільській місцевості. Мова мешканців сіл була українська з домішкою, зрозуміло, місцевого суржика. В селі моєї бабусі школа теж була українська, але в кінці 60-х, вже за Брєжнєва, вона була переведена, як і більшість українських шкіл краю, на російську мову викладання всіх предметів. Наїжджаючи в гості до родичів, я бачив, як з роками мова спілкування між людьми змінювалася на "язык". Пройшло років з 20-ть існування російської школи і все молоде покоління перестало в повсякденні вживати мову! Что и требовалось доказать! Все це було в мене на очах, тому я добре розумію, чому москалі й безбатьченки єдиним фронтом і в різних паскудних своєїх форматах груддю стоять проти мови. Мова - основа нації, в кого є хоч трохи клепки в голові, це добре розуміє. На жаль в Москві, з цього приводу, більше клепок, аніж в сучасному Києві. Знайомим галичанам я завжди говорив, що якби Союз протягнув ще років 30-40 свого існування, москалі б і з вас зробили те, що й з нашими Східними теренами. До того все йшло. За Незалежності це дуже добре по депутатах ВР видно...
Извините великодушно за любопытство..... а что?Таких предметов ,как "Украинский язык" и"Украинская литература"... вообще не преподавалось? П.С.Я вот где то читал...что в Донецком и Николаевском пединститутах,готовили учителей украинского языка и летературы.Для каких школ?Китайских что ли?
Дядя, я Вам переведу на русский то, что я раньше написал по-украински:"але в кінці 60-х, вже за Брєжнєва, вона була переведена, як і більшість українських шкіл краю, на російську мову викладання всіх предметів." "Но в конце 60-х, уже при Брежневе, она была переведена, как и большинство украинских школ края, на русский язык преподавания всех предметов Разжевывать надо? Если не понимаете, о чем речь,- то это не Ваша тема.
Разжуйте пожалуйста вот ето: П.С.Если Вам не трудно...расскажите...а правда ли ,что в селах донетчины,миллиционеры за разговоры на улице на украинском языке людей в каталажку отправляли?А в школах,за разговоры на переменах на украинском языке,снижали четвертные оценки по поведению?Я так же слышал,что по ночам ходили спецкоманды..и записывали на магнитофон под окнами хат,тех кто дома говорил по украински....а на другой день их вызывали в КГБ !!!!!! П.П.С.Еще вопросец....а в селах донетчины...были радиоточки? П.П.П.С.Извините..а где Вы так грамотно научились писать по украински?В Канаде?Или после 1991 года? Дякую за ответы!
Я - українець і цим все сказано. Остальные "сю-сю" не для меня. У меня интернет уже 12-ть лет и на деЦкие вопросы давно не отвечаю. Та не "дякуйте", не за шо Я говорю про свою Донеччину і про те, що я спостерігав особисто. Це зручно тому, що це правда, яка є.
Не обижайтесь но украинцы здесь разные встречаются Есть такие что из заграниц не вылазят, но говорят, что об Украине знают лучше коренных жителей А вы где живете можно узнать?
????? ДВЕНАДЦАТЬ???????? ОГО-ОГО!!!! с 1997 года???? Однако Вы крутой.... П.С.Просто в 1999 году,был по делам на кафедре одного института Киевского,так там интернет был только у зав кафедрой д.т.н...... да и то он заходил туда на 5 минут... посмотреть почту...
Я живу в Донецке. Я не знаю, як там було тоді в Центральній Україні, я там не жив. Я люблю, тут вже, як інженер, говорити про те, що я мацав особисто своїми руцями. Поніме, сер?
Пане, коли Ваша ласка. А от я жив і живу. І не розумію, чому на Донеччині в 60-ті роки минулого століття таке діялось. Ну та немає версій, то й немає.
Я не крутой, так нужно было по работе с буржуями. И пользовались тогда, в основном, конечно, эл.почтой. Это была, по сути, коммуникационная революция - сразу факсы были задвинуты за кофейные тумбочки. А що тут незрозумілого? Звичайна повзуча русифікація.
В москалі зараховують тих, хто ненавидить українське. Таких до холєри. В Києві багато патріотів, які говорять московською (точніше її діалектом), але хотіли би вивчити українську (але це треба зусилля докладати...), тому я їх москалями не можу назвати. Хіба що жартома...
А скільки московитів завезли в Донбас, а скільки на центральну Україну? Відчуйте різницю... При тому в індустріальних областях московщення йшло дуже швидко, бо технічною мовою нав'язувалася московська. Чи може українську заохочували? А українська (з подачі партії і правітєльства) стала важатися відсталою і жлобською. Невже ви цього не знаєте?!
Давайте почувствуем. Я - коренной луганчанин - т.е. представитель "отого самого" Донбасса. В моем классе не учились дети не из Москвы, не из Тамбова. А сколько училось в Вашем классе? Да и в институте - в моей группе из России не было никого - а вот из Хо-Ши-Мина и Ханоя - были, да из Цхинвали был... Где - простите,"москализация"? Зато о высылке на Донбасс - в том числе - и на Луганщину - целых сел из Западной Украины - известно точно. Но это - как я понимаю - не вписывается в красивую теорию "омоскалення"....
Дійсно, а скільки? Мабуть у вас є якісь джерела? Чомусь не можу уявіти дорослу людину яка хоче вивчити українську, живе в Україні, щоденно чує мову... і з 1991 р. не може її вивчити. Люди китайську вивчають, а вони українську не можуть. Як говорять росіїською: "Говорить - не мешки ворочать".