"Я не понимаю украинского языка" з SFO

Тема у розділі 'UA-RU', створена користувачем SFO, 23 лют 2009.

?

Государственный язык в Укранине

1. В Украине должен быть 1 государственный язык - украинский

79,3%
  2. Русский может быть 2-м государственным

11,7%
  3. Русский может быть 2-м государственном, но в будущем

0 голосів
    0,0%
  4. Русский может быть признан региональным языком в отдельных регионах

9,0%
  1. Так я и знал. Поскольку в Крыму украинский уже учат, значит, принуждению предлагается подвергнуть несчастных детей с ЗУ. Не, ну где справедливость? о_О

- но-но! Я па-а-а-апрашу! "Кое-как", ха!... Пытаются...

Ти маєш бути там
    Де люблять за слова
    Іди а я залишусь тут
    Прийде нова...

Останнє редагування: 28 кві 2009
  2. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Скільки себе пам"ятаю. Мені трьох років не було як ми приїхали на батьківщину батька.
    Боюсь що так. Я мав на увазі УРСР, де українська аж ніяк не ігнорувалася. Навіщо довести? По ходу дискусії.
    І в сім"ї спілкувалися українською?

3. nata-k

nata-k Well-Known Member

Батьки між собою розмовляли "хмельницьким суржиком". Зі мною тільки російською, щоб у мене не виникало плутанини.
    Бо одного разу я в садочку сказала якесь українське слово, а вихователька (а за нею і дити) підняли мене на сміх. Хоча я ніяк не могла второпати у чому річ.

Коли ми переїхали жити в Україну (мені було 13), я включила радіо, телевізор і жахнулась. Для мене це була абсолютно не зрозуміла мова. Я навіть загальний сенс не вловлювала.

• Подобається Подобається x 2
  4. volk

volk Well-Known Member

Причому не просто живуть, а народилися в Україні!
    Але вони далеко не завжди хочуть її ВИВЧАТИ, але педалювати питання, перетворюючи його на інструмент політики. При цьому не знаючи ні російської ні української.
    Життя заставить! :pardon:

5. Именно в этот момент Вы и поняли, что украинский для Вас - родной язык? Или Вы с самого начала хотели сказать, что украинский - Ваш "исторически правильный" язык?

6. Полковник

Полковник миється в бані

Так, народ понимает или хохлятская собака понимает?

7. Чупага

Чупага Well-Known Member

Оба два понимают вот ить беда , иначе бы не переживали .
    Нету тем "что это сегодня албанцы про Украину по своему TV наговорили".Потому что не поняли ничего. Мало ли что там про наших родственников и предков в Албании написано:).

• Подобається Подобається x 1
  8. nata-k

nata-k Well-Known Member

C начала чего? ;)

Я хотіла сказати, що для українця за національністю рідною є українська мова. Чи не так ;)?
    Про "історичну правильність" ні слова не казала і не розумію що Ви маєте на увазі :dntknw:

9. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Тобто у цьому:
    була винна СРСР? :)

Судячи з того, що існують громадяни України (і їх багато), що не згодні зі вами... Судячи з того - НЕ ТАК. :)

10. С момента употребления Вами слова "рiдна" по отношению к мове, которой Вы в детстве не владели.

- не знаю, я ж не украинец... Для меня родной язык - тот язык, на котором со мной в детстве родители говорили. Мамка сказки на ночь рассказывала тощо. Но это так только у нас, у москалей, наверное. С нами по-татарски с младенчества говори - мы и татарский родным назовём, что с нас взять?... А у свидомых украинцев "рiдна" определяется в зависимости от количества поколений, прожитых предками (с правильной стороны) в определённоязычном (согласно правильным историческим свидетельствам) месте? Это Ваше право :)

- саме так. Это я сказал про "историчную правильность". И розуметь Вы при отсутствии желания меня совсем не обязаны :)

11. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ви хочете сказати, що мої батьки повинні були самі мене вчити українській мові?

Так саме СРСР була винна у тому, що в СРСР існувала така система освіти, при якій українець не міг отримати знань з української мови, літератури. Ви з цим не погоджуєтесь?
    А якою тоді є рідна мова для українця за національністю (зверніть увагу, я не говорила про громадян України)?

12. nata-k

nata-k Well-Known Member

Вот и для меня, наверно, было важно то, что мои родители между собой говорили на украинском. И в Украине я бывала. Но я не изучала украинский.

И если серьезно, то я считаю себя советским ребенком. А язык советских детей был русский. И другой альтернативы просто не было. Вот в этом как раз и проблема. Была.

Вы уверены, что это я не хочу Вас понять? А не наоборот ;)

13. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Навіщо вам була українська, якщо навіть ваши батьки з вами їй не спілкувались?

Скажіть, а звідки тоді її люди ще розуміють? 70 років тільки радянська влада була, а раніше теж українська була не в фаворі...

Подруга выросла в Евпатории, Крым. Учила украинский в школе. В обязательном порядке. Тоже советский ребёнок, кстати.
    Мне встречались украинцы из Тюмени, Архангельска, Саратова (потомки тех самых раскулаченных) - украинский знали и говорили на нём, хотя в Украине практически никогда не бывали. Судя по экспозиции Львовского музея, украинский есть даже в Канаде, хотя первая волна эмиграции была аж в начале прошлого века.
    Я не говорю других советских детей, моих сверстников, что проживая в своих республиках изучали татарский, узбекский, грузинский, азербайджанский и другие языки народов, живущих в СССР.

14. Чупага

Чупага Well-Known Member

Могли звичайно , польської менi навчилi , до української таке ставлення і що там читати крім Кобзаря.
    Державна і рідна мова- дві великі різниці.
    nata-k
    "Я українка за національністю. Як мінімум 6 (може й більше) поколінь моїх предків проживали на Хмельниччині."
    На Подiллю:).
    Хмельниччина- совiцькой мовой.Домовой буде Подiлля , панi Лiля може i пояснить.

15. - Что не наоборот - уверен. Я Вас очень хорошо понимаю. Вы просто упёрлись в слово "рiдна" и не свернёте с него ни за что, Вас не остановило бы (а на этом форуме уже такие случаи были не раз), и если бы Вы до сих пор не владели украинским. Ведь те выводы, которые Вы озвучили, иначе теряют "основу". В том, что Вы не хотите меня понять - не уверен. Просто сказал, что Вы не обязаны. :)

- ну, это Вы ошибаетесь. За неполных 5 лет на форуме (с небольшим перерывом на последние 2) я пообщался тут с десятками... да не, с сотнями людей, рожденных в СССР и чьим родным языком был украинский на самом деле, а не "по национальности" :)

16. Sandy

Sandy GRAND

Жизнь показывает, что русский хоть и знают в целом, но грамотность резко снизилась. Знать язык - это не только понимать и уметь разговаривать. Это еще и грамотно писать, и читать классические произведения.

17. Sandy

Sandy GRAND

Все в равном положении. Вот Вам и справедливость...

18. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Хлопець народився у кримському селищі. Росіянин 100%.
    Закінчив інститут. Якимось макаром потрапив до обласного західноукраїнського міста, показав себе класним фахівцем. Вивільнилася вакансія головного інженера. А це - техумови, узгодження, сертифікація, ліцензування.
    І йому сказали прямо - півроку на working knowledge української - будеш головним інженером. Впорався. Їхня фірма якось влаштувала велику п"янку під назвою "конференція", той хлопець був типу "диригента мазуркою". Помилок у мові я не помітив. Тільки як добре піддали, він тихо сказав: "я не тутешній, я москаль. Але тут мені подобається!"
    І відвів душу, побалакавши російською з донецькими гостями.

Пожаліємо хлопця, нє ?

19. nata-k

nata-k Well-Known Member

Чуддове питання :). Власне, не була потрібна. І якби мої батьки не прийняли рішення переїхати жити в Україну, я б іне дізналась що я втратила. А так, я дізналась. І тільки про це я й говорю.
    Ви чомусь активно ігноруєте мою основну тезу. Я наголошувала на своєму прикладі про принцип освіттньої системи в СРСР.
    А ви все в якийсь інший, не зрозумілий мені бік хилите :dntknw:

Бо в Україні мову вивчали.

20. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

borkhes,

А що не сподобалося ?

Кримського хлопця на Захід нє "родіна послала", він сам обрав собі місце роботи. Без понтів прийняв реалії життя. І переміг. Я його поважаю в першу чергу як фахівця, а також за характер.

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)