...цікаво що про це разповідав єден із останних свідків тамтих події, Nathan Steinberger, німецкий коммунист, член КПД, емігрував до Росії, зісланий у 1937 на Колиму. Залишился марксистом до кінця свойого життя, вмер у 2005 р. В інтервью для "4.Інтерацйоналу" у 1997 році каже, що Гестапо вже у другої половину 30-х помітило, що акції НКВС проті власьних коммунистичних "геретиків" прекрасно совпадають с метою їх діяльності. Тобто є потенційний простір для співпраці, хоча до 1939 року тобто до пакту Ріббентроп Молотов здаеться була вона неформальної в оригіналі тут:
Раша реагує по різному... Офіційні особи ніби одобряють його арест з послідуючою висилкою до МТБЮ....а публіка ( коментарі на BBC Russian ) , звичайно , чого слід було чекати - (не думаю що більшість думок жителів Данєцка , Жмеринки чи Бабруйска будуть інші) - стоять на його стороні... причому якось в тому випадку вони "забувають" , що акція в Серебряніце була найбільшою після 2СВ , а 44 місячна блокада Сараєва -після Ленінграду. При такій непевності і розбіжності в думках офіційної і неофіційної Росії напрошуються висновки що їй (Росії) таки залежить на тому що думає про неї Захід... ...бо будь це старий небіжчик СССР , він би прийняв до себе Младича і навіть би нагородив би його Орденом Дружби Народів. Младич доживав би свої роки роки на підмосковній дачі , читав би факультативні лекції в Воєнній академії им. Ф.Е. Дзержинского і писав би мемуари. Демократичний світ трохи би "повозмущался" , потім би почалися нові проблеми і на тому би все минулося. Ніхто би нову 3СВ і-за того би не починав. Якщо когось цікавить моя думка , то вона така -що я радий що що Сербія знайшла в собі сили очиститися від свого минулого. В мене є деяка симпатія до цієї нації .Моя жінка ( і звичайно дочка) є частово сербка ( також хорватка і українка) .
Подібну думку тільки що висловило ВВС. Твердолобі націоналісти протестують з сербськими і російськими прапорами, а більшість сербів, особливо молодь, хочуть бути в Європі. Щодо тої міжнаціональної мішанини, то іноді я дивуюсь чому вони ворогують між собою. Мій один з власників є такий собі Павле, родом з Мостара, чорногорець, але має і сербське і хорватське коріння.
Ворожнеча почалася раптово , коли в 1985р. до влади прийшов Мілошевич. Він з федерації СФРЮ (Соціалістична Федеративна Республіка Югославія) хотів зробити велику Сербію. Тіто , який би тиран він не був , але йому треба віддати належне він тримав status quo між всіма етнічними групами.Там не було "старшого брата".Кожний представник нації по 1 року був Президентом СФРЮ....босняк , хорват , словениць...і т.д. Кожна республіка заробляла свої гроші.Тому Словенія , або Хорватія- де було виробництво , були розвинуті і мало чим відрізнялися від сусідньої Австрії.А Боснія або Косово були аграрні республіки. Після смерті Тіто до влади мав прийти хорват Степан Месіч (попередній Президент Хорватії). Він мав привести країну до Євросоюзу( СФРЮ мала запрошення) і тоді зробити референдум на ціліснісність держави. Але не сталося. До влади прийшов Мілошевич.Почалася "прискорена" дружба (по 4-5 поїздок на рік) з вже ледве дихаючим СССР . І так далі ...І як апогей 1991р.... війна з Хорватією, війна з Боснією... і
Мені здається, що найбільша заслуга Тіто була, що він дійсно тримав всі югославські нації відносно рівноправними і Югославію на відстані від Росії (як каже англійське прислівя, як хочеш обідати з чортом то знайди собі довгу ложку). Мілошевич почав запроваджувати політику "старшого брата" як його навчили російські вчителі. Памятаю, коли першою оголосила незалежність Словенія. Мілошевич направив танки на цю республіку, тільки вони мали пройти через територію Хорватії, яка їх не пустила і оголосила свою незалежність. Памятаю, тоді я вчився на курсах англійської мови з таким собі сербом Слободаном, ми називали його просто Боб. Так він казав, ось раша нам допоможе, це наші брати. Я його переконував, що це найгірші в світі звіри. На щастя він переконався сам...
Тіто будучи комуністом мав західну орієнтацію(це був комунізм китайського типу). Країна була нейтральна.Найтісніші економічні звязки були з Західньою Німеччиною. В югославських газетах можна було побачити карикатури на Брежнєва і політбюро.Публікували фото і розповіді про Галіну Брежнєву. Коли СССР ввів війська В Афганістан , то з цих газет можна було довідатися яка там була насправді ситуація. Курорти Дубровніка були заповнені німцями і англічанами.А "русcо турісто" міг тільки мріяти туди поїхати.А якщо комусь і вдавалося туди поїхати то треба було мати долари або західно-німецькі марки , бо "деревяні" рублі...були "деревяні" рублі ...і ніхто їх не хотів.
До речі, Дубровнік і далі дуже популяний в Англії. Мій син, тур менеджер одної з туристичних компаній в Лондоні, недавно телефонував мені з Дубровніка. Казав, що він вражений цим містом і що я обовязково мушу туди поїхати. Але ось хорвати, з його слів, такі самі нарвані як західні українці. Яблуко від яблуні...
---------- Додано в 15:02 ---------- Попередній допис був написаний в 14:55 ---------- ) World map according to USA
Бачите, серби теж не дурні і визнають, що вся катавасія 90-х в Югославії сталася на 80% через них. Більше того, я розмовляв і з сербами і хорватами і всі визнають, що якби не Мілошевич з його політикою старшого брата, то і Югославія можливо залишилася б в якихось формах, а навіть якби розпалась, то це було б по типу Чехії і Словачини і економічні звязки лишилися б. Але для Мілошевича російська наука не давала спокою.
Про потрійні імперської Росії взагалі мовчу... (Чи скільки там у вас облич?) ---------- Додано в 10:54 ---------- Попередній допис був написаний в 10:50 ---------- Румунія в 1993 сподобалася
- и шо, России от того, что кто-то с её флагом за свои интересы митинговал, горячо или холодно? Или дети в газете Таймс допысують (или они её читают)? Не понял, что Вы сказать хотели. - Выы?!! А я уж думал, что больше ничто меня на ЛФ не удивит!
Дубровнік - дійсно класне місце. Дуже гарне й романтичне місто. :girl_in_dreams: Страшно подумати, що серби його ледь не зруйнували під час бомбардування 1991-1992 років. ---------- Додано в 22:02 ---------- Попередній допис був написаний в 21:51 ---------- "А Пестренький сначала хотел удивиться, но потом вспомнил о своем правиле ничему не удивляться и сказал: – Эко диво – пароход! Просто большая лодка." (с)
69 років тому Червона армія залишила місто Свєрдловськ. Вся територія України опинилась під окупацією...
69 років тому Червона армія залишила місто Свєрдловськ. На території України залишився лише один окупант...