Це ж треба... скільки старозавітнього і апостольського часу не знайшлося таких розумних і мислячих людей... ніхто не додумався.... скільки людство втратило.....
Ви переоцінюєте євреїв. Але нехай...Це краще, ніж недооцінювати. Мабуть Мойсей помилився, коли назвав їх твердошиїми. До речі бик (віл, теля) в Єгипті символізували силу і енергію.
Людство нічого не втратило у тому питанні. Абсолютно, але і зараз також в тому сенсі нічого надзвичайного не відбувається. Тому ваш вишуканий сарказм можете тримати при собі, до кращої нагоди. П. С. Людство у Старозавітні та апостольські часи ще багато до чого не додумалось, але це не означає, що нам треба відмовитись від електрики, транспорту та інших винаходів більш сучасної нам епохи.
Гм... цікаве порівняння Божого укладу в питаннях віри і релігійної практики та людської винахідливості. Ні Бог не додумався підказати, ні пророки, ні апостолам у голову не приходило.... А тож виявляється вдосконалення Божої науки відбувається! ... А я то думаю - звідки така різниця між Словом Божим і людською творчою самодіяльністю у сфері релігії.... Шоу "Світ має таланти".
Іконографія також є людським винаходом, одним з етапів розвитку людства. Наявність чи відсутність ікон чи сакрального мистецтва не впливає радикально на віру, а лише є певним духовним стимулятором. П. С. Вміння читати і думати не завжди є запорукою роблення правильних висновків. Не варто думати, що к-сть прочитаної літератури дає переваги в трактуванні Писання, повчанні інших і критиці традиційної Церкви.
Так я власне про це і писала, що ні Богу, ні пророкам, ні апостолам не спало на думку використовувати такі духовні стимулятори. (Повт4:15-19)(Дії 17:24-29) Правда це спало на думку тим, хто поклонявся Богу, що вивів із єгипетського краю у спосіб посередницького духовного стимулятора (Вих.32:5,8). http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=601893&postcount=458 Опанування людським вченням, побудованому на гіпотезах і фантазіях, не є запорукою того, що ті припущення є правильними. Доказом того є факти, коли релігійні переконання такого походження пізніше змінювались, відкидались і навіть засуджувались. Кількість прочитаних таких гіпотез і припущень не дає переваги у трактуванні Писання і критики тих, хто спирається лише на Слово Боже, а не слово людське.
Якби ж то було лише мистецтво, лише картини, то б і ніяких питань не виникало б. А так: Дії 17:29 Отож, бувши Божим тим родом, не повинні ми думати, що Божество подібне до золота, або срібла чи до каменю, твору мистецтва чи людської вигадки. 1 Івана 5:21 Дітоньки, бережіться ідолів! Амінь. 1 Коринтян 10:14 Тому, мої любі, утікайте від служіння ідолам. Івана 4:24 Бог є Дух, і ті хто Йому вклоняються, повинні в дусі і правді вклонятись. Ісаї 42:8 Я Господь, - оце Ймення Моє, і іншому слави Своєї не дам, ні хвали Своєї божкам. Ісаї 40:18 І до кого вподобите Бога, і подобу яку ви поставите поруч із Ним. Єремії 22:8-9 І люди численні ходитимуть містом оцим і будуть казати один до одного: Защо Господь зробив так цьому місту великому? І відкажуть: За те, що вони покинули заповіта Господа, Бога Свого, і вклонялися іншим богам, і служили їм. Вихід 20:4-5 [Друга Заповідь Божа]: 4 Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. 5 Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, 6 і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.
Прошу мені сказати, шановні іконоборці: особисто ви маєте вдома ікони? Ні? То які проблеми? Хочете влаштувати рейди по вилученню і знищенню тих "ідолопоклонницьких" предметів? Мабуть ні. То може вже будемо вважати ту тему вичерпаною?
Які рейди? Про що ви говорите? Це неначе би я зараз почала вас питати: Хочете віддати мене на спалення у вогонь? Відбулася нормальна полеміка, де з одного боку наводились біблійні цитати про те, що "божество не подібне до твору мистецтва" і т.д., ставилась у приклад практика божого люду на протязі старозавітніх і апостольських часів, а з іншого боку наводились гіпотези, припущення і позабіблійна та позаапостольська практика поклоніння. Дискусія проходила цивілізовано. Якщо у вас більше припущень і гіпотез стосовно розглядуваного питання немає, до ніхто не примушує вас сюди дописувати.
Дякую, що прояснили мені мої права та обов"язки. Залишити вас тут удвох з абдурахманом? І назвати дискусію: "Мамо, нас люди хвалять?"
Що це ви вигадуєте? Я лиш прокоментувала слова стосовно вичерпання теми. Якщо більше наведення гіпотез і вигадок не буде, то і приводу продовжувати наведення прикладів біблійного поклоніння не буде. Ось тоді тема і буде вичерпана.
Хто сказав, що Христос не подiбен на Себе на iконах? Ви теж не подiбнi на себе на свiтлинах? Ставитись - ставилась. та тiльки ви чомусь не зауважили. http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=589028&postcount=377
Напевно, для того щоб зрозуміти, що від нас вимагає Господь треба досліджувати Біблію в якій Він і показав нам як Йому слід поклонятися, що робити, а що - ні.
Якби я під біблійними цитатами не ставила посилання, то ви би напевно їх завжди видавали за мої власні. Слова про те, що божество не подібне до твору мистецтва - не мої , а апостольські.(Дії 17:29). І там малось на увазі зовсім не те, про що ви написали, але у любителів вигадок і гіпотез таке буває.... Зауважила і тут про це вже писалось. Жоден виріб не використовувався як посередницький об'єкт молитви. А от золотий бик став посередницьким об'єктом у молитві до Бога, що вивів з єгипетського краю. Та де, Миху, що ви... Я лише можу казати про те, що НЕ спадало. То очевидно католики ліпше знають, що спадало Богу на думку, коли так багацько всякого за Нього попридумували.... Навіть вирішують за Бога де мають бути... гм .... (вже набридло наводити приклади...)
Гм... а то теж не мало... ба, навіть може й більше, нє? ---------- Додано в 08:16 ---------- Попередній допис був написаний в 08:14 ---------- А як же бути з піщою з Брукліна? Шо з тим робити?
Та нє, більше від того, ніж перебирати на себе функції Бога бути не може. Бо одне діло доводити, що "Бог і пророки такого не казали і божий люд такого не практикував" (бо якби таке у голову прийшло, то відповідно і реалізувалось би), а інша справа - "вдосконалювати" Його вчення.