Ікони

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 2 тра 2007.

1. Даяна

Даяна Well-Known Member

І я не зауважила. Нормальна зрозуміла відповідь: хто визнав гріх, - пішов за Моісеєм, хто ні - був покараний. Очевидно, не маючи змоги вам об'єктивно аргументувати, бодай чимось вас захотіли вколоти.
    Припускати можна багато чого. Я звернула увагу на інше. Ви пишете:
    "...були такі, що святкували Господу, інші - золотому ідолу...."
    По-перше: З Писання ми бачимо, що усі поклонялися в однаковий спосіб. В усіх випадках вжито слово "народ" і не зроблено ніяких виключень.
    По-друге: поклонялися-святкували НЕ одні-Господу,а інші теляті, а УСІ поклонялися Господу з допомогою золотого теляти. Вони ж знали, що те теля зроблене ними ж, власноруч, з їхніх же золотих прикрас. Таким чином вони молилися не до того злитка золота у вигляді теляти, а до Того, Кого те теля уособлювало, тобто до Господа, який вивів їх з єгипетського краю (Вих.32:4) . Отже, якби вони користувались католицько-православною логікою, то сказали б: "А ми молимося не до теляти, а до Господа. Золоте теля лише Його уособлює, допомагає налаштуватися на молитву. Зовнішній прояв віри у Бога мусить існувати. Увага до зовнішнього має бути у гармонії з внутрішнім. Ми поклоняємося лише Богу, а золоте теля вшановуємо як образ, який переходить на Першообраз."
    І тут аргументуй-не аргументуй, ортодокс не зважатиме на слова Господа: " «До кого Мене ви вподобите та прирівняєте, до кого подібним Мене ви учините, щоб схожому бути? ...... Пам'ятайте про це та змужнійте, візьміть це на розум, провинники!». .(Іс.46:5-8) "Не повинні ми думати, що Божество подібне до золота, або срібла, чи до каменю, твору мистецтва чи людської вигадки. (Дії 17:24-29). „І будете ви сильно стерегти свої душі, бо не бачили ви того дня жодної постаті, коли говорив Господь до вас на Хориві з середини вогню, щоб ви не зіпсулись, і не зробили собі ідола” (Повторення Закону 4:15-16).(Зверніть увагу: не просто ідола. Ідолом тут називається зображення Бога (божества), що використовується у молитві чи інших формах поклоніння). Саме по цій причині на протязі тисячоліть божий люд у старозавітні і апостольські часи не використовував у молитві посередницькі атрибути поклоніння у вигляді образів божества і не звертався у молитві ні до кого, крім Бога. Але не всі готові прислуховуватись до слів Господа, і придумали свої власні, запозичені з язичництва, форми поклоніння. "Називаючи себе мудрими, вони потуманіли, і славу нетлінного Бога змінили на подобу образа тлінної людини, і птахів, і чотириногих, і гадів.", і пішли навіть далі, - почали молитися до людей і ангелів.

Останнє редагування: 12 лют 2010
    • Подобається Подобається x 1
  2. Levko

Levko Well-Known Member

Тобто Ви хочете сказати, що Аарон, котрий зібрав з народу золоті прикраси, котрий сам переплавив це і зробив теля, котрий також зробив жертівника перед тим телям, після того всього якось абстрагувався від цього ідола і вигукнув що завтра свято саме для Господа(Яхве), а не свято для цього ідола?

Насправді, Ваша думка цікава і, думаю, має право на життя. Хто знає, а може Аарон під тиском народу зробив того ідола, сам же не хотів його робити і поклонятися йому...?

Але коли я почав дальше читати ту історію з Аароном, то знайшов там цікаві слова:

"І побачив Мойсей народ, що незагнузданий він, бо Аарон розгнуздав його"Вихід 32.25

З цього можна зробити висновок, що участь Аарона у ідолопоклонстві євреїв зовсім не була уже такою невинною і пасивною, якщо, написано, що саме він розгнуздав народ!

Тому я більше схильний до того, що все таки Аарон назвав тельця Гоподнім ім"ям.

Але не наполягаю на цьому. Це виключно мої особисті роздуми щодо цього...:)

3. Даяна

Даяна Well-Known Member

Це великого значення немає, бо і так ясно, що як з боку Аарона, так і з боку народу мова йшла про Єгову, оскільки крім нього вони нікому не поклонялися, тому Аарон і назвав тельця Господнім Ім'ям, а народ у свою чергу назвав його божеством, що вивело їх з єгипетського краю. Отож, золоте теля, - це не якийсь там собі божок тваринництва, а власне Бог Ізраїлю, Якому вони і поклонялися і ЯКий вивів їх з єгипетського краю. А вони лише поєднали язичництво з правдивим поклонінням. (Знайома річ, нє?). Тому у тому випадку вони поклонялися не золотому теляті, а поклонялися Господу через образ теляти, у несхвалений Богом спосіб, тому у Його очах це було рівнозначним поклонінню ідолу (Повторення Закону 4:15-16)

• Подобається Подобається x 2
  4. Оленa

Оленa Well-Known Member

Я бачу ситуацію так:
    В російськомовних перекладах біблії можна зустріти такі визначення ізр. народу: "этот народ буйный", а ще "жестоковыйный". Аарон можливо побоявся піти проти народу і тим самим розгнуздав його. Якби він йому не поступився, то можливо й постраждав би сам.
    Мені важно визначити спонуки Аарона, але бачимо, що всі святкували, але не всі згрішили.
    Не знаю :dntknw: Мені здається, що такі слова як "визнав гріх", "покаявся" не зі Ст. Заповіту.
    Ви вже про це писали. Я зрозуміла вашу думку ще за попередні рази. Дякую.:)))

5. Даяна

Даяна Well-Known Member

Цілком можливо. Важливе інше: він взяв участь у несхваленому Богом способі поклоніння.
    Так. Хто послухав Моісея, що це був несхвалений Богом спосіб поклоніння і став на бік Господа і Моісея - той врятувався. (Вих.32:36).Відповідно, що хто не пристав до Господа і Моісея, і був покараний як грішник. Про щось більше там не сказано. Та й по суті це нічого не міняє у світлі схвалених Богом способів поклоніння.

6. Оленa

Оленa Well-Known Member

Спосіб поклоніння - це зовнішній вияв віри, який має бути в гармонії з внутрішньою духовною складовою. Сучасні християни знають, що цією складовою є любов, а старозавітні люди мали залишатися вірними Богу, який їм відкрився і зробив Своїм народом.

7. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

І мусить бути у відповідності з Законом Божим.
    Якщо ні - то це закон людський.

Любов до кого? До ідола?
    Тільки не кажіть що атеїсти не люблять своїх рідних і близьких. Не повірю.
    Християнин мусить залишатися вірним Богу завжди.

---------- Додано в 17:29 ---------- Попередній допис був написаний в 17:16 ----------

А для чого тоді євреї посипали голову попелом, постили і ходили в лахмітті?
    Хіба то не було визнання свого гріха перед Богом?
    Коли людина грішила а потому розуміючи свою провину перед Богом приносила жертву на хвалу Єгові вона каялася і просила прощення свого гріха.

Так що покаяння і визнання своєї провини якраз із Старого Завіту.

8. Даяна

Даяна Well-Known Member

... і в гармонії з вимогами Бога, в гармонії з практикою схваленого Богом поклоніння не лише в старозавітні, але й апостольські часи, де апостоли підтвердили старозавітні способи поклоніння стосовно зовнішніх посередницьких атрибутів (Дії 17:24-29).
    ... яка за словами Ісуса, хоч і не забезпечувала спасіння, і в старозавітні часи була основою усього Закону і пророків (Мт.22:37-40).
    Будуть ще якісь позабіблійні припущення на користь язичницьких способів поклоніння?

---------- Додано в 18:44 ---------- Попередній допис був написаний в 18:30 ----------

Ви Писанням ортодоксів не переконаєте. Тут краще довести не лише Писанням (де повно прикладів покаяння). Їм головне - церковна література. Для прикладу католицький сайт (і тоді вже заперечень не буде):
    http://www.oranta.org/index.php?opt...sky&catid=35:istorychni-postati-cat&Itemid=48 ..., де сказано наступне:
    "Весь Старий Завіт з'являється перед нами в тропарях канону, як школа покаяння." А ви звикайте до того, що у якості аргументів вам писатимуть:

9. Оленa

Оленa Well-Known Member

Та я не проти, тiльки наведiть факти з Писання, а ще краще витяги з закону Мойсея, де б вiн закликав:-покайтеся!
    Чого ж, у випадку з золотим телям спосiб поклонiння був звичайним для тих часiв: жертiвник, жертвоприношення, святкування.... Тут проблема саме в iдолi.
    Вих.32:8. Зійшли вони скоро з дороги, що наказав був Я їм, зробили собі лите теля, і поклонились йому, і склали йому жертви, та й сказали: Оце твої боги, Ізраїлю, що вивели тебе з єгипетського краю!

10. Даяна

Даяна Well-Known Member

Авжеж, проблема в ідолі. Використання у поклонінні зображення божества у будь-якому вигляді (людини, тварини, птаха...) є ідолополклонством.(Повторення Закону 4:15-16).(Дії 17:24-29)

11. ABDURAKHMAN

В перекладі Хоменка, Куліша, Гижі, Синодльному і Нового світу вживається слово бог у однині:
    Ось бог твій ізраїлю, що вивів тебе з Єгипетської землі.(Куліш)
    Ось бог твій ізраїлю, котрий вивів тебе з Єгипетської землі!(Гижа)
    Ось бог твій ізраїлю, що вивів тебе з Єгипетської землі.
    (Хоменко)
    Вот бог твой, Израиль, которий вывел тебя из земли Египетской!(Синодальний)
    Израиль, вот твой Бог, который вывел тебя из земли Египет.
    (нового мира)
    Отже вони прагнули вшанувати, звеличити і служити саме Богу, дарма, що в не дозволений ним спосіб - через посередництво теляти, хоча вони не вважали теля Богом, так як і в наш час...
    Чому теля?
    Тому що в Єгипті було принято поклонятися тваринам, теля вони особливо шанували. А ізраїльські сини і собі так захотіли і запозичили в ідолопоклонницьких єгиптян, так як і в наш час то відбувається...
    Але тоді був Мойсей, і він зупинив відступництво, а в наш час нажаль...

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ого, ну й політ фантазії!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

А хто сперечається, що Бог - Один? Запитайте будь-якого християнина, ніхто вам не скаже, що Богів є багато.

13. ABDURAKHMAN

tyt ne про те мова йшла...

14. plastic

plastic Well-Known Member

Жертви в Старому заповіті вказували на те що прийде Месія, і візьме на себе їх гріхи.
    Люди клали руки на ягня, що приносилося в жертву, каялися в гріхах.
    Про Ісуса Христа сказано- " Вот Агнець Божий, що бере на себе гріх світу"".

---------- Додано в 02:21 ---------- Попередній допис був написаний в 02:18 ----------

Абсолютно згідна.

15. Оленa

Оленa Well-Known Member

Ви суперечите словам Єгови:
    Вих.32:8. Зійшли вони скоро з дороги, що наказав був Я їм, зробили собі лите теля, і поклонились йому, і склали йому жертви, та й сказали: Оце твої боги, Ізраїлю, що вивели тебе з єгипетського краю!
    Ви суперечите перекладу нового світу:
    Израиль, вот твой Бог, который вывел тебя из земли Египет.
    (нового мира)
    :pardon:

16. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Якшо ви бачите зображення Христа на іконі ви скажете - Це Христос чи не так?
    так що давайте без софістики.

17. ABDURAKHMAN

Теля то був 'образ' Бога, який вони створили для 'праведного' служіння. Люди самі жертвували золото на його створення і бачили як його ліпив Аарон. Тому наївно вважати що євреї були настільки дурними щоб повірити в те що то є дійсно Бог який їх визволив із єгипетської неволі, той що навів 10 кар на Єгипет і перевів їх через Червоне море.
    Ну власне, й до тепер люди поклоняються через посередництво ідольських образів Богу. Хоча це суперечить Божому вченню. Але що людям до того, в них же ж є святі передання і традиція, що їм до Святого Письма, що їм до Біблії.

18. Оленa

Оленa Well-Known Member

Це теж саме, якщо б ви назвали відображення неба у воді небом. Ікона не є Ісусом Христом і схоже новому світу не дано зрозуміти логіки віруючих людей, бо жоден віруючий не назвав би золоте теля Богом.
    Теля було образам бога, ідолом. Це зрозуміло хоча б з того, що після слів Мойсея: Хто за Господа до мене! мав би підійти увесь народ, але так не було. Це раз. А два така ваша інтерпретація суперечить словам Єгови з Вих 32:8. Пропонуйте інші варіанти.

19. ABDURAKHMAN

Давайте проведемо аналогію з нашим часом.
    Що ми бачимо?
    Люди точнісінько як і чотири тисячі років тому поклоняються ідолам і до сьогодні.
    Але як не парадоксально це звучить люди того часу не вважали їх ідолами. Так же і в наш час ніхто тих божків не вважає ідолом. Образ, засіб для поклоніння, картина, але не ідол.
    Треба називати речі своїми іменами.
    Якби сьогодні Мойсей з'явився перед нами і спитав би Хто за Господа, то до него підійшли б лише одинці. Решта залишиться з телям...

20. Оленa

Оленa Well-Known Member

Я бачу що ви відхиляєтесь від теми. Це питання принципове: кому поклонялися ізраїльтяни, ідолу чи Єгові через образ золотого теляти? По 1 щоб вияснити фаховість перекладачів нового світу, які буцімто є супердослідниками і по 2 чи можна прирівнювати ікону (образ) І.Х. до золотого теляти.

а де твій аватар? :)