Ікони

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 2 тра 2007.

1. volk

volk Well-Known Member

Відповідь: Ікони

Мені дуже прикро, Міхо, але багато хто не занурюється в подробиці, - як то кажуть, увы... При цьому стверджують, що знаються на іконографії і іконах. Особливо, українській іконі.
    Один суворий, але, думаю, справжній священик КОЖНУ ікону мало не обнюхував (а, може, й справді обнюхував :)) Але при цьому не чіплявся, тобто не чіплявся до того, що не вимагається.
    А українська ікона як явище була практично знищена. Цим скористалася Українська православна церква (МП). До речі, українська ікона формально підпадає під всі ознаки "канонічності", окрім, власне, прорисів саме зображення. Щоб Ви розуміли, - якщо я, наприклад, вздовж краю омофора Богородиці на Казанській іконі малесенькими буквами напишу вірш з псалому Пресвятій Богородиці, - то ікона буде вважатися неканонічною, - на мій погляд це не так і погано.
    Особисто свідок випадку, коли в процесі "експертизи на предмет канонічності" була відкинута ікона 12 ст "Cпас Нерукотворный на чрепии" (список, звичайно,:)). Потім, правда, вибачились, - я довго сміявся...
    Ще до того додам, що українська ікона не мала права на існування, тобто вона вважалася не канонічною, а значить, не освячувалася в церквах МП. В УГКЦ освячувалась, але я був вражений підходом - "а, що принесете - те й освятимо" ---?????:) :)

• Подобається Подобається x 1
  2. volk

volk Well-Known Member

До речі, про українську православну ікону. Я подумав ось про що. Дивним видається той факт, що українська православна ікона, крім Вишгородської (Володимирської), Почаївської у різних варіантах (подяка, з предстоящими, з клеймами і т.п), Милування, Печерської у варіантах, Страстної (хоча найбільш популярна в Західній Україні), ще можливо Покрови, практично не представлена, на відміну від російської. Російських ікон є величезна кількість, там мало не кожна область і край має свою святиню, і нові ікони, тобто нові прориси, з"являються дотепер. З чим це пов"язано? Українська земля обділена Божими чудами?
    Від себе ще додам, що українські іконописці переважно писали ікони на тему дванадцятьох свят, деісусні ряди, біблійні сюжети, личні образи святих, тощо. Таких явищ, як "помєщик Пупкін, проєзжая в санях в Бобруйск, увідел на вєтвях дивноє свєчєниє, і т.д " в наших краях зафіксовано чомусь не було.
    ????
    А, може, наявність одної лише Печерської обителі переважує все інше?

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та чому не було. Скільки завгодно, просто дійсно не фіксувалося.

4. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

До ікон відношусь дуже скептично,як і до деяких інших обрядів церкви.Думаю що віра не повинна залежати від присутності,або відсутності ікон.Бог нам ікон не давав,а їх популярність виникла набагато пізніше,ніж "канони" в Біблії,і набагато пізніше перших християн.
    Якщо розбирати теперішню церкву по цеглинкам,то намалюєтся повна картина анархізму і єретизму,присвоєння язичних ритуалів (наприклад таких,як обкурювання ладаном),і ще багатьох реформ які не самим кращим чином впливають на християнську релігію....

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну якщо по цеглині розбирати все це, то прийдемо до початку створення християнства. Християнство розвивалося напротязі двох століть, чи варто все це розвалити? Я не бачу язичництва у християнстві.

6. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Є трохи,вони просто нам привичні,і здаються "рідними"

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Вони ззовні подібні до язичних, але в них закладено інший зміст, інша ідея, а то є найголовніше.

8. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

А як сприймати такі речі,як "егіду" святих,над певним родом заннять ?Хтось із святих покровительствує водіям,хтось морякам...Чи не є це деякою атрофією язичного архаїзму?

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я думаю, це є не просто так і створилося воно не на порожньому місці.
    Є певні реальні події, які призвели до покровительства. Я думаю це має свою історію, християнство ж виникло не вчора.

10. volk

volk Well-Known Member

З точки зору Святого письма,- може й так. Можливо, Ви до церковних правил відноситесь "чисто конкретно". :) Це не є погано, просто церква стала "традиційною", крім того віра - не наука, де відомо все точно.
    А щодо ікон, то як Ви відноситесь до їх художнього змісту?

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ви спеціаліст в іконописанні?

12. volk

volk Well-Known Member

Деякою мірою.

13. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Чи правда, що є люди надхненні до писання ікон ???
    Така думка в мене склалася щодо Андрія Рубльова після перегляду д/ф.

14. volk

volk Well-Known Member

Мабуть, є. ;) По роботах видно.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

ясно, що є.

Хотів запитати, Рубльов українець? Росіяни його рахують за свого, але я чув, що він з Волині.

16. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Є думки, що цей Андрій і є Рубльовим, але це не доведено.

Додано через 12 хвилин
    Культ ікони

17. консультант

консультант Дуже важлива персона

Бог перебуває всюди і у всьому. Ті, хто бачили Ісуса Христа та Діву Марію, передали їх образ у вигляді ікони чи образа своїм нащадкам. Це продовжується і сьогодні. Для того, щоб людина мала хоч якусь уяву про
    їх вигляд, існують образи та ікони. Під час молитви людині легше сконцентрувати свої думки та хвилювання, маючи перед собою уявний образ, а не розсіювати свою увагу в "космосі". Крім того, кожна фотографія, зображення чи портрет, мають свій духовно-енергетичний потенціал. Якщо образ чи ікона, які намалював художник, не освячені, вони містять енергонашарування від того, хто їх малював та які думки, емоції та переживання були в цей час йому притаманні. Якщо ця ікона освячена, вона під час спільної молитви наповнена Силою Святого Духа і може сприяти навіть зціленню хворих, про що свідчать непоодинокі випадки. Зрештою я знаю деяких Свідків Єгови, які попалили образи та ікони. Чому ж вони не палять тоді портрети та фотоальбоми на яких зображені їх рідні, друзі та знайомі ?

18. Forpost

Forpost Стоїк

Теж саме вогорили "зробимо золотого тельця,щоб вклоняючись йому бачили би ми Бога" і були справедливо спалені вогнем,як ідоляни,які і ддо сих пір серед нас,і їхня участь "озеро вогняне"

19. консультант

консультант Дуже важлива персона

Прошу сказати, як виглядає Ваш Бог, до якого Ви молитесь у Вашій уяві?

20. Forpost

Forpost Стоїк

він не виглядає....,бо його ніхто не бачив і бачити не може ,а ім"я йому Єгова

а де твій аватар? :)