ідеологія «чайлд-фрі»

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Гелена, 7 сер 2008.

?

чи хочете ви мати дітей?

1. так, хочу мати/маю

72 голосів
    85,7%
  2. ні, не хочу ніколи

0 голосів
    0,0%
  3. не хочу, але маю

1 голосів
    1,2%
  4. інша відповідь

11 голосів
    13,1%
  1. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Відповідь: ідеологія «чайлд-фрі»

Я дозрiла. I прозрiла :)

• Подобається Подобається x 8
  2. Малесенька

Малесенька Well-Known Member

ви щаслива людина, я вам завидую білою заздрістю...

• Подобається Подобається x 1
  3. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

в вікіпедії розписана мотивація чайлдфри: http://ru.wikipedia.org/wiki/Добровольная_бездетность
    плюс трохи статистики
    "Перепись 2003 г в США обнаружила рекордное количество бездетных, таковыми были 44% женщин в возрасте от 15 до 44 лет
    Сколько из них являются чайлдфри, неизвестно, но Национальный Центр Статистики Здравоохранения утверждает, что процент американских женщин детородного возраста, которые определяют себя как «добровольно бездетных», быстро растет: 2.4% в 1982 г, 4.3% в 1990 г, 6.6% в 1995 г

Незамужние белые женщины по уровню бездетности более чем вдвое провосходят афроамериканок; независимо от семейного положения испаноговорящие женщины имеют более низкий уровень бездетности, чем неиспаноговорящие [1]
    В целом, наблюдения показали, что чайлдфри-пары более образованы, более востребованы как профессионалы и руководители, имеют больший доход (оба супруга), склонны жить в городах, менее религиозны, менее склонны к соблюдению традиционных гендерных ролей и обычаев [2]
    Дэвид Фут из Университета Торонто пришел к заключению, что образование женщины в наибольшей мере предопределяет фертильность: чем оно выше, тем меньше вероятность иметь детей [3]
    Женщины хотят быть чайлдфри ради свободы работать, мужчины — ради свободы от работы[источник?]
    Многие исследователи отмечали, что чайлдфри являются менее «социально удобными», им в большей степени свойствен эгоизм и индивидуализм [4]
    В ходе статистического исследования были выяснены наиболее распространенные причины быть чайлдфри: нежелание жертвовать личным пространством ради ребенка, отсутствие убедительной причины иметь детей, нежелание терять время, активное отвращение к детям, удовлетворенность домашними животными и наблюдением за детьми родственников или друзей"
    2. Мир полон страдания, и нельзя гарантировать, что данный человек проживет хорошую жизнь
    3. Перенаселённость, экологические проблемы
    4. Неспособность быть ответственным и терпеливым родителем
    5. Прежде чем рожать новых детей, нужно сделать счастливыми уже существующих

• Подобається Подобається x 3
  4. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

цікаво...
    для того, щоб зробити щасливими тих дітей, які вже "існують"(слово, застосовне до речі більше ніж до живої істоти, як на мене. ну, ще застосовне до "снігових людей" (як в рекламі:)) , людей вистачить, припустимо... а для вирішення екологічних проблем навряд вистачить вже "існуючих" людей - екологічні проблеми збільшуються і видозмінюються, а якщо люди не будуть народжуватись, хто ж буде тоді своїми інтелектами розв"язувати ці проблеми.

ок. і ще одне. такі люди не хочуть мати дітей. але хочуть робити щасливими тих, які вже "існують". тобто, вони не проти, щоб інші вагітніли, виношували діток, народжували, виховували, піклувались, а чайлд-фрі будуть робити їх щасливими? як це, цікаво було б дізнатись? щирою посмішкою:)?

чайлд-фрі, як на мене, це - не ідеологія. це - егоїзм.

5. Гелена

я б сказала, що крім егоїзму, ще багато страху
    може страх навіть на першому місці

• Подобається Подобається x 2
  6. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

А як на мене то це мода, яка теж скоро пройде. :)

7. Бурулька

Бурулька Well-Known Member

Згадала одну історію.
    Декілька років тому сиділа в перукарні чекала поки звільниться перукарка, яка в той час заплітала косички дівчинці років так 5-6. Заплітаючи косички, перукарка зробила дівчинці боляче, та скрикнула від несподіванки. Реакція мами мене вразила - вона почала розказувати дочці, що та слабка і як вона буде терпіти біль при пологах, і взагалі, то ще не біль, а от при пологах справді боляче... Ця лекція про біль тривала декілька хвилин. Ну от скажіть, хіба після таких слів мами в дівчинки не буде страху перед народженням дітей і чи не стане вона прихильником ідеології чайлд-фрі?
    Хоча, зі страхами треба боротися, а не заперечувати і старатися уникати

8. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Постійно забуваю сюди кілька лінків кинути.

Родительское бремя губительно для здоровья
    http://www.vokrugsveta.ru/news/83/

Исследование показало: работающие матери счастливее домохозяек
    http://www.newsru.com/world/12dec2007/happy.html

Родители страдают от депрессии больше, чем бездетные, показало исследование
    http://www.newsru.com/world/18jan2006/detiz.html

Додано через 4 години 23 хвилини
    Ніколи б не подумала, що це совіцька ідеологія. Мені здавалося, що то таки належить до традиції нашого народу. Ви весільні пісні чули? За що дитина батькам дякує? При чому тут совіти? Я би не сказала, що там власне таке було. А поганого в традиції, що діти опікуються згодом батьками, нічого не бачу. А ХТО заопікується? Я собі не уявляю, що я би не доглянула за мамою, якщо вона хвора. Особливо, як подумаю, скільки вона за мною доглядала, а хворіла я дуже часто. І не тільки тому, що це мій обов"язок, а тому, що я її люблю і це надзвичайно дорога мені людина. Те саме до тата.
    Егоїзм батьків не в тому, що вони чекають помочі від дітей, коли постаріють. Егоїзм у тому, що вони дитину внутрішньо відпустити не можуть, руйнують сім"ю своєї дитини, намагаються керувати її життям до самої смерті.
    Якось ви то так змішали в одну купу і спростили. І якщо вже ви говорите про Божий дар, то чи не Бог заповів шанувати батька й матір? У чому по-вашому, то би проявлялося? У далекому шануванні на відстані?
    Думаю, не стільки кількість збільшується, скільки більше людей наважу.ться це відкрито визнати. Попри все, культурні рамки ще досить міцно впливають на людську психіку.
    А зараз є мода на різні штуки. Погоджуюся з Ніною, що з часом мода пройде, що не значить, що такі люди зникнуть. Такі люди були завжди. Вони учора не з"явилися. Може, назва так, але не явище.
    Ну, я наприклад з чужими дітьми була жахлива, не знала, з якого боку до них підійти. Не втікала, але почувалася біля них, як слон у магазині порцеляни. Зі своїм малим проблем не маю. І розуміння, і забави, і розмови без проблем... Нещодавно бавилася з одним малюком у церкві, поки його мама читання під час вечірні читала, то потім хтось мені сказав, що у мене підхід до дітей (той малий вічно до мене на руки проситься) і я маю ще одного свого мати. Мені щелепа впала. Цікава у людей логіка. :)

Додано через 4 години 41 хвилину
    Те саме, що й гомосексуальні пари. Чудові заробітки, кваліфікація...
    Воно би нікому й не заважало, якби не те, що такі люди дуже часто вважають, що держава не має спонсорувати садки, школи... Як на мене, недалекоглядно, бо ці люди не думають, хто буде на них та інші фірми працювати за якісь 20-30 років.
    Якщо це здоровий погляд - я не маю, але інші най собі мають - то нічим така ідеологія не заважає. Якщо ж протилежна позиція, то це радше хворе і негуманне. Ну, як на мене. От такі люди можуть бути меценатами, наприклад. І хочу думати, що стають.

Додано через 5 годин 39 хвилин
    Це у вашому віці? Щось мені цей допис художнім свистом вишиваний... :cowboy:

• Подобається Подобається x 5
  9. S-Irine

S-Irine Well-Known Member

Можна сказати, що це про мене...6 років тому. Я панічно боялась та не любила дітей. Я не розуміла, ну що доброго в тій посмішці, там же навколо слюні... :beee:
    Правда на це були причини... Всі мамини коліжанки народили дітей пізніше за неї, і вирішили, що я ідеальна няня для їх діточок. А мені 5 років, я гуляти хочу, з хлорпцями битися а не з коляскою ходити...
    Короче, дітей я ненавиділа... :aggressive:
    Аж раптом мій хлопець, за місяць до весілля помічає, що я заглядаюсь в візочки і посміхаюсь. :rolleyes:
    Зараз в мене двое дітей, я страшенно люблю фотографуфати, і найкращими моделями вважаю діточок, за їх щирі беззубі посмішки...

Но не дивлячись ні нащо, я поважаю тих людей, хто відкрито визнає - діти не для нас. Краще так, ніж народити, а потім знищити

• Подобається Подобається x 4
  10. S-Irine

S-Irine Well-Known Member

До речі, хочу россказати ще одну історію.
    Одна моя знайома має двох синів, хлопам вже далеко за 30...
    Так вона настільки намучалась з ними, поки вони були маленькі, що вона зараз майже вимагає, щоб вони не народжували ніяких дітей "А воно вам треба... Живіть поки що для себе, не потрібно вам того головного болю". А сини звикли маму слухатись...
    Це що, ідеологія?

11. Гелена

мабуть :)
    ідеологія - це сукупність певних поглядів, які характеризують якусь групу населення
    в даному випадку - людей, які називають себе "чайлдфрі"

12. Оля

Оля Старожилка форуму

Це не типова совєцка ідеологія, а присуд Божий. Якщо Ви коли чули про 10 Божих Заповідей, то от 5-а Заповідь каже: "Шануй батька і матір своїх, то будеш довголітнім на землі!"
    І певно, що ті діти саме не шанують, раз їм батьки нагадують. ;) Добрим дітям не треба нагадувати, чи випоминати. І діти таки батькам винні. Винні за те, що вони себе не шкодували, а все для дітей старалися. Як у нас українців прийнято? "Сам чим-небудь переб"юся, аби дітям було!" Або діти вже самі батьки, а ще "мамо, тату поможіть мені на квартиру, на машину, на меблі..." ;) І часто такі діти ще обурюються, що батьки ще хочуть якоїсь уваги на старість, ще мусиш їх терпіти старих і немічних.
    І для протилежного - гляньте на тих дітей, який батьки покинули, або виростили, дбаючи лише про себе! Та ті діти так дорожать, що мають БАТЬКІВ. Ще й на руках часто їх носять. І де знайти середину?
    От так роздумуючи, я прийшла до висновку, що дітей своїх треба любити, дбати про них, але і про себе не забувати. Бо як сам не будеш про себе пам"ятати, то не чекай, що діти про тебе піклуватимуться. Бо засильна жертовність батьків рідко оцінюється дітьми. Так що майте дітей, любіть їх, але не фанатично!

п.с. А щодо чайлдфрі руху - хто ж їм доктор? Дурість то, якщо зроблена навмисно, без оглядки на спадковість. І нащо її ще помножувати в дітях? :)

п.п.с. Колись мала одну американську адвокатку знайому. Багата молода особа. А раніше зробила собі стерилізацію. Причини не знаю. Якщо з боязні чогось спадкового, то ще зрозуміти можу. А якщо просто так, то що, нехай потім виховує чиїхось, що "заплатять" їй по повній програмі, бо я чула від неї, що вона збиралася адаптувати якусь дитину.

13. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

ІМХО, дурість і егоїзм. Страх (підсвідомий?), що за власними дітьми її покинуть.

14. Гелена

згідна
    але щось мама не думає, що з дітьми будуть "мучитися" невістки, а тільки її сини
    але й слухняні виросли, що ойойой : )))

15. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

один плюс "за чайлфрі"...
    до речі, звучить як "вільні діти".. )))

світ наш небезпечний, війни, епідемії, глобальне потепління, тероризм (релігійний та етнічний), висока вартість медицини і часто-густо низька якість її тощо....

народити і виховати дитину -- не тільки відповідальність, а й страх за неї...

16. Гелена

я хотіла дитину ще як в школі була, останніми роками то була просто нав'язлива ідея
    але років з 18 до 22 чи 23 я серйозно думала про те, що народжувати дітей в такому страшному світі жорстоко, безвідповідально і робити цього не варто
    але бажання мати дітей все-таки перемогло. чи будуть цьому раді мої діти? дай Боже...

17. duncan

до речі, моя дружина зараз говоре схожі слова...
    я маю на увазі другу дитину....
    може таким думкам посприяло те, що у швагра (її брата) двоє дітей -- босяки, і в другого брата так само?..

18. Гелена

може і так
    ніколи не знаєш, що завтра буде, а чим більше дітей тим більше всього треба

• Подобається Подобається x 1
  19. duncan

але з іншого боку -- діти між собою бавляться....
    та й одяг є від старших...

20. Divcha

Divcha Well-Known Member

Ага, і взагалі, скоро нас всіх засмокче в андронний коллайдер...
    Люди, що керуються подібною мотивацією - песимісти, а значить - банальні боягузи, яких страшить життя.
    Давайте тоді позбавляти і себе життя, щоб не "скніти" в цьому "страшному жорстокому світі"? :suicide:
    З такими думками, варто полікуватися і пройти реабілітацію, перш ніж давати комусь життя і змалку навантажувати дитину такими есхатологічними настроями. Якщо ти любиш життя з усіма його проблемами, тоді ти хочеш подарувати це чудо (життя) ще комусь і тішитися з нього разом.
    За всю історію світу йшли війни, відбувалися природні і створені людиною катастрофи, але діти продовжували народжуватись, і саме це не дозволяло їх батькам опускати руки..Народження дитини - це диво, це завжди надія на краще:)

а де твій аватар? :)