Відповідь: Григоріянський календар. Коляда народжує нове сонце в найдовшу ніч яка є з 22 на 23 грудня, так шо нестиковочка з Різдвом Ісуса Христа.
Відповідь: Григоріянський календар. Найдовша ніч (прийнято вважати) 21-22.12, цього року , наприклад, була з 19-го на 20-те (соляр змістився за 6000+ років). А 25-го відзначали різдво Діоніса, Мітри, Триглава, Рода тощо в різніх народів - переломний момент Зими. Коляда відзначалася 25-го грудня (за новим стилем), я ще застав ці свята, "козу" водили, пісень співали... Та от минулого року на Говерлу їздили, так 25-го люд теж "козу" водив - не знають уже коренів, а все одно традиції лишились. А дату народження Еманїла(Ісуса) просто перенесли на цю дату (доведено вже, що Він народився під знаком "Риби" (; ) - свято вже є, просто змінили назву(комуняки теж 1 травня до Песаха "прикрутили") P.S. Розуміє лише той, хто ХОЧЕ зрозуміти)
Відповідь: Григоріянський календар. Мдя, козу в нас на Василія водили, себто на Новий рік. Так коли ви кажете народились, що застали козу 25 грудня? Пісень співали. А яких пісень? І хто прив"язав Різдво до 25 грудня і коли? І як 1 травня можна до Великодня прив"язати, якщо останнє свято рухоме? А те, що багато християнських свят мають прив"язку до язичницьких - це правда давно відома всім і ніколи ні від кого не приховувалась. Вірніше, деякі традиції з дохристиянських часів пристосували до християнства і вони живуть далі. І, можливо, завдяки такому пристосуванню, ті традиції і збереглись до наших часів. Як ви там казали,
Відповідь: Григоріянський календар. головне, що традиції все ще зберігаються... хоч усе вже так заплутано, що мабуть повернення до індіктового способу літочислення уже б не допомогло...
Відповідь: Григоріянський календар. По-моєму, хтось не вміє читати. Я написала про те, що Чи після святкування Нового року ще не відійшли?
Відповідь: Григоріянський календар. Все залежить під яким кутом дивитися на проблему. Церква й не приховує того, що по даті деякі християнські свята співпадають з язичницькими. Це робиться для того, щоб зберегти давню традицію з одної сторони та надати тим обрядам іншого змісту, змісту християнства - з другої. Традиції для духовного життя не мають жодного значення, це скоріше питання культури. Але церква і не заперечує традиції. Церква існує у різних країнах, які мають різні традиції. Тому в одній країні службу у церкві співають, інші говорять, ще інші застосовують муз. інструменти. Але яке це має значення? Кожен має право прославляти Господа так, як це прийнято в його країні, згідно культури, традицій та вподобань.
Відповідь: Григоріянський календар. Тут було згадано про те, що в допетрівські часи новий рік святкувався навесні. Це підтверджують усі щедрівки: всі знають "Прилетіла ластівочка, сіла собі край віконця", або ще: "А в пана Івана та й на його дворі, Щедрой вечор, Та й виросло древо, тонке та високе, Щедрой вечор" (Полтавщина) Ніякої зими, як бачимо. Щодо Коляди, то я не знаю, яким був прапрадавній період часу між Колядою і Щедрою. Але якщо у колядницькому гурті є "Береза", то.. мабуть, десь недалечко. Отже, достосовувалися не так християнські свята до язичницьких, як мені здається, навпаки. Християнство і світська влада свого часу вже наносили "календарні удари" по обрядовим традиціям, але вони "вижили", достосувавшись і дещо змістившись у часі. А от сьогочасного "удару" вони вже не витримають ІМХО. Християнство свого часу було сприйнято пращурами через їхній спосіб світобачення. Вони, як і раніш, бажали господарям добра і щастя, добробуту і захисту, тільки тепер у колядки було закладено вже новий, християнський, зміст. І таке поєднання, як на мене, зворушливе. Поступово те древнє світобачення і християнське міцно переплелися у своєрідний вінок, це і без мене усі знають. Але, можливо, хтось скаже, що ті уламки традицій не варто берегти, що головне і основне - це християнський зміст свята. Так от я не думаю, що той шлях до бога, який обрали давні українці, поєднавши свої древні (гуманістичні і глибоко доброзичливі) новорічні язичницькі обряди з християнським духовним наповненням, є помилковим. Він своєрідний, унікальний, але він спрямований до християнства через світле і щире побажання Добра в глибокому відчутті взаємодії навколишньої природи, Слова і самого Життя. Отже, вірний. Я голосую за те, щоб зберегти існуючий календар свят задля однієї лише мети - щоб не знищити духовний етнічний фон, який робить нас саме тими ким ми є - українцями-християнами.
Відповідь: Григоріянський календар. Ну от Фрезії подобаються традиції разом з християнством, як і мені. Дехто не хоче традицій - лише християнство. То ж будь ласка. Церква ні того, ні цього не заперечує.
Відповідь: Григоріянський календар. Вперед - у минуле! Росія перейде на Юліанський календар? Світ навколо нас Опубліковано - 13.01.2007 11:41 “Аратта-Україна” Після відновлення герба Російської імперії та трішки модифікованого гімну СРСР, Росія планує повернути Юліанський календар. Щоб зустрічати Новий рік після Різдва. Фракція "Народна воля - СЕПР - Патріоти Росії" внесла в Держдуму законопроект "Про повернення Російської Федерації на літочислення за Юліанським календарем". Про це кореспондентові "Росбалта" повідомив один з авторів документа, Олександр Фоменко. Підписи під документом також поставили депутати Сергій Бабурін, Микола Безбородов і Сергій Глотов. "Стару нову" систему літочислення парламентарі пропонують увести з 1 січня 2008 року. Передбачається перехідний період у 13 днів із 31 грудня 2007 року за Григоріанським календарем до 1 січня 2008 року за Юліанським календарем, під час якого, літочислення буде здійснюватися за двома календарями одночасно. Фоменко підкреслив, що прийняття закону дозволить росіянам святкувати Новий рік після закінчення Різдвяного посту. "Зараз православні змушені терпіти вакханалію зустрічі Нового року в останній тиждень посту, що є ненормальним", - вважає депутат. Юліанський стиль у порівнянні із Григоріанським астрономічно більш точний, відзначив Фоменко. "Крім того, всі найважливіші події російської історії фіксувалися за Юліанським календарем, включаючи Жовтневу революцію, яка, згодом, його скасувала, - нагадав депутат. - Православ'я було й залишається духовною міццю російської державності. Перейшовши на Юліанський календар, ми підкреслили б винятковість нашої цивілізації". У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що загальновизнаного "світового" календаря наразі просто не існує: іудеї використовують місячний календар, у мусульман літочислення ведеться по Хіджарі, тобто від переселення Мухамеда з Мекки в Медіну в 622 році, свої календарі в японців, китайців і африканських народів, і тільки східні європейці живуть за "чужим, нав'язаним їм календарем". Тим часом, календар є "основним інструментом будь-якої культури", вважають депутати. Вони переконані, що Росії необхідно повернутися до Юліанського календаря, щоб "зберегтися як цивілізації, що має свої традиції й свій спосіб життя". Нагадаємо, у Росії до 14 лютого 1918 року літочислення велося за Юліанським календарем. Відповідно до нього, середня тривалість року в інтервалі 4 років дорівнювала 365,25 доби, що на 11 хвилин 14 секунд довше тропічного року. За Григоріанським календарем, яким користується більшість країн, тривалість року становить у середньому 362,2425 доби, що на 26 секунд перевищує тропічний рік. Розходження між старим (Юліанським) і новим (Григоріанським) календарями в XVIII в. склало 11 доби, в XIX в. - 12 діб, в XX в. - 13 діб. Від “Аратти”. Замість того, щоб Московському патріархату перейти на Григоріанський календар, як це зробив цивілізований світ, Держдума вирішила додати вогню до опіумної курилки. Як-то кажуть, - коментарі зайві. http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1912
Відповідь: Григоріянський календар. А нині "У НИХ" розходження вже 14 діб ? (там, здається, цикл 125 років) Точно !
Відповідь: Григоріянський календар. Я колись добре знав як рахувати розходження. Правило наступне: Якщо рік закінчується на "00", тоді ці два нулі відкидаємо, а число, яке залишається чи то ділиться на "3", чи то якщо число, що залишилося є просте(забув, холєра). Факт той, що у 1900 році різниця збільшилися і збільшиться 2100 році. А це напевне тому, що "19" - число просте, а "21" ділиться на "3".
Відповідь: Григоріянський календар. Я трохи пізно, але для нащадків... може ше хтось зайде почитати... У юліанському календарі КОЖЕН четвертий рік є високосним: і 4-й, і 8-й, і 12-й. ..., і 100-й, і 104-й, і 108-й, ... А в григоріанському календарі все те саме, крім 100-го, 200-го, 300-го, 500, 600, 700-го, 900-го, ... років, які не є високосними (а в юліанському були). От в ці роки і набігає різниця між григоріанським і юліанським календарями. Рахуємо: 100-й (раз), 200-й (два), 300 (три), 500 (чотири), 600 (п'ять), 700 (шість), 900 (сім), 1000 (вісім), 1100 (дев'ять), 1300 (десять), 1400 (одинадцять), 1500 (дванадцять), 1700 (тринадцять), 1800 (чотирнадцять), 1900 (п'ятнадцять), 2100 (ше не було ) І того виходить різниця між григоріанським і юліанським календарями до тепер складає 15 днів (а не 13). Вже тепер православне Різдво треба святкувати 9 січня, а не 7!!! http://softihorweb.pp.net.ua/astro25/astronom.html (реклама мого сайту :D ) А правила формулюються так: для юліанського календаря: кожен рік має 365 днів, крім кожного четвертого року, які мають по 366 днів (є високосними) для григоріанського календаря: роки які НЕ діляться націло на 4 або діляться націло на 4, але не діляться націло на 400 (100, 200, 300, 500...) є НЕвсиокосними; всі інші (їх менше) є високосними. Це все просто політика, шо не хочуть перейти на григоріанський... Залетіла скалка в око розміром з колоду, а вони побачити її не можуть, чи не хочуть.....