не погоджуюся. хвалити себе людям - не обовязково самозакоханість. Може бути навіть навпаки, спроба спровокувати ішого на похвалу, аби підняти низьку самооцінку. Як на мене, суть не в тому, чи ти промовляєш похвалу у власний бік. Ти можеш про себе так самозакохано пертися від самого себе, шо тобі аж шкода ділитися таким щастям з якимись дрібними людцями Як на мене, грань у тому, відносно чого ти міряєш свої вчинки. Якщо ти пишаєшся тим, що є вагомим вчинком відносно твоїх понять про добро і зло, відносно твого сумління - це гордість. Це коли ти вивищуєш себе над собою самим. Якщо ти міряєш свої вчинки за іншими, якщо ти пишаєшся вчинком тому, що він тебе робить кращим за когось (чи навіть просто показує) - то це гординя. Так я це дефініюю для себе. Таке от ІМХО.
А я казав шо не пойму. А вроді поняв. Тепер про Хвалити себе людям можна по різному. Можна хвалити "я от досяг, а ти такого ніколи не досягнеш бо ти не здатен". То є не шо інше як приниження. А можна хвалити себе "дивись шо я зміг, чому ти теж не спробуєш чогось досягти? В тебе ж вийде". І то вже зовсім інша похвала. Хоча теж самозакоханість. То як ефект бабці в маршрутці. Заходить стара бабця і ніхто не встає. Секунд 5 можуть не вставати. А потім якшо хтось один встане то коли зайде ше одна бабця, то другий встане набагато швидше. В нас такий менталітет шо ми привикли шо ліпше бути "сірим" чи "хамом" лиж би не виділятися з маси. Бо всі такі (так роблять), а чо я маю бути інакший. Потім будуть казати шо я "особєнний". І тільки одиниці можуть бути особлививми і вищими за інших. І то добре, бо оті одиниці часто тягнуть за собою тих інших - тих хто боїться чи стидається змінитися в кращу сторону. Хтось мусить бути ліпшим і подавати приклад іншим. Я гордий того шо поступаюся бабусям і не встидаюся про то говорити відкрито. Бо колись (ше будучи школярем) я їхав з колєгами і хотів встати якійсь жінці, а вони мені "та чого ти встаєш, ти шо самий рижий" І тоді я не встав. І таких ситуацій в мене було чимало коли я знав шо роблю не правильно, але встидався бути ліпшим за інших. Але коли так будуть робити всі, то ота сірість, злиденність і хамство нас задусять. Будьте кращими в чомусь і не встидайтеся то демонструвати. Встидайтеся не помогти комусь дотягнутися до вашого рівня.
От,я вже 15 літ не п"ю ні грама,не товчу ближньо писка,через то,жи він не так на мене глянув...і не відбираю в нього цінних речей...для мене є здобутком... Для Анновн,як я розумію ні,бо,підозрюю,жи то вона не чинила...
Гм. Для мене то є здобутком - Вашим. І я його поважаю, бо Ви приборкали зло в серці. Я особисто пити не перестаю, бо це ніяк не впливає на життя інших і моє - п"ю я дуже рідко, писки направду не товкла, бо "не моє", скажімо. Але "у кожного свій ліс". І я горда тим, що вийшла зі свого.
Не може бути! Якщо вірити т(-д)езі -не Ваш, Ромку здобуток! Не Ваш. З тим самим успіхом могли б бухАти щодня: на все ж Його воля. ---------- Додано в 16:48 ---------- Попередній допис був написаний в 16:47 ---------- Нє. То Його воля. Ромко тут ніяким боком! ---------- Додано в 16:49 ---------- Попередній допис був написаний в 16:48 ---------- нема тих понять! (якщо вірити Ромковій нав'язливій дезі). Є лише Його воля. ---------- Додано в 16:53 ---------- Попередній допис був написаний в 16:49 ---------- Упс... А Бог Вам повідав свій план? Пригадав собі бородатий анекдот: усские продали японцам ультрасовременный вертолёт.Товар в разобранном состоянии в контейнерах....начинают япошки собирать... Собрали — Танк... Разобрали, собрали — танк. Разобрали, собрали — опять танк. Вызвали русского специалиста, поместили в лабу, сказали: Мол так и так....даже денег предложили, только собери, а то у нас танк выходит». Взял спец чертежи, повертел так, эдак, потом подзывает инженеров японских и говорит: «Сноску видите? Написано же — после сборки изделие тщательно обработать напильником». Видається мені, тлумачення Божої волі може бути (не будемо показувати пальцем) аналогічним танком.
В чім деза? Завжди мене вражає намагання "побожних" ставити свою волю вище від Божої і самого Ісуса виставити брехуном. То ж треба умудритись?
Нема "своєї волі"! Ви ж це стверджуєте декларуєте. Усе вже давно заплановано і розписано. І для гордості нема предмету. Все - погорда! Чи ні?
Ні. Божа Воля понад усе. Все,що відбувається - є Божа Воля. Слова Ісуса - І волосок не впаде з голови без Божої Волі! є правдою.
То не побожність. То надмірність. А в притчі про блудного сина лише про гордість ідеться? Мені чомусь здавалося, що там про заздрість, невміння/вміння пробачити та про самовпевненість. Учора на проповіді священик зауважив деталь, якої я раніше не помічала. Точніше - дві. Син фактично сказав батькові "я хочу, аби ти помер", бо як інакше можна взяти в батька свою частину спадку? І попри це батько не просто прощає й приймає його назад, а ще й дає йому символ влади на руки, тобто цілковито відновлює в ньому його гідність, яку блудний син втратив.
Можу лише уявити, скільки ж деталей містить фраза " І волосок не впаде з голови без Божої Волі"... Чи не є погордою ігнорування повсякденного ВИБОРУ, який дає нам Бог?
Ну, тут притча, наведена в першому дописі теми, якраз і є відповіддю. Бог прийме будь-який наш вибір. І прийме наше називання цього вибору Його Волею. От тільки наслідки чекатимуть нас власні, нами накликані чи вибрані.
Ні, звичайно. Про гордість і гординю. Але я що думаю... Який сенс встановлювати якусь грань якщо: 1. Усе (за нас) творить Бог 2. Бог прийме і грішника 3. Спостерігати за тим усім з лісу
Мені якось пофік. Сьогодні стався землетрус. Щодня десь щось стається...хм..знов згадав "Записки самашедшого" І ще вчора кожен з цих загиблих жив,любив...ненавидів...працював...відпочивав...ростив дітей,планував,як провести відпустку...і вважав,що він є творець своєї долі. І тут...одномоментно... перестав ним бути.
А на фоті спина Ромкова? ---------- Додано в 19:02 ---------- Попередній допис був написаний в 18:59 ---------- Е-е-е... Давайте не будемо плутати! Тут, на землі люди були творцями своєї долі: чинили добре і зле. (з відповідними наслідками) Настав час "здати зошити на перевірку". Усі там будемо. Але це не означає, що не суттєво, який шлях обираємо у земному житті.
Ги-ги.Смішно. 65 чоловік загинуло. що то є,в сравнєнії с міровой ліворуцієй,га? До речі,знов з "Записок самашедшого"