Гордість і гординя.Де грань?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Romko, 20 лют 2011.

1. Bambook

Bambook Persona non grata

не погоджуюся.
    хвалити себе людям - не обовязково самозакоханість. Може бути навіть навпаки, спроба спровокувати ішого на похвалу, аби підняти низьку самооцінку.
    Як на мене, суть не в тому, чи ти промовляєш похвалу у власний бік. Ти можеш про себе так самозакохано пертися від самого себе, шо тобі аж шкода ділитися таким щастям з якимись дрібними людцями :)
    Як на мене, грань у тому, відносно чого ти міряєш свої вчинки.
    Якщо ти пишаєшся тим, що є вагомим вчинком відносно твоїх понять про добро і зло, відносно твого сумління - це гордість. Це коли ти вивищуєш себе над собою самим.
    Якщо ти міряєш свої вчинки за іншими, якщо ти пишаєшся вчинком тому, що він тебе робить кращим за когось (чи навіть просто показує) - то це гординя.
    Так я це дефініюю для себе. Таке от ІМХО.

• Подобається Подобається x 4
  2. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Я думав шо то рекляма :). Чи я к то тепер модно казати ПіАр

3. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Одне другому не заважає, ні?

4. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

А я казав шо не пойму. А вроді поняв.

Тепер про
    Хвалити себе людям можна по різному. Можна хвалити "я от досяг, а ти такого ніколи не досягнеш бо ти не здатен". То є не шо інше як приниження.
    А можна хвалити себе "дивись шо я зміг, чому ти теж не спробуєш чогось досягти? В тебе ж вийде". І то вже зовсім інша похвала. Хоча теж самозакоханість.

То як ефект бабці в маршрутці. Заходить стара бабця і ніхто не встає. Секунд 5 можуть не вставати. А потім якшо хтось один встане то коли зайде ше одна бабця, то другий встане набагато швидше. В нас такий менталітет шо ми привикли шо ліпше бути "сірим" чи "хамом" лиж би не виділятися з маси. Бо всі такі (так роблять), а чо я маю бути інакший. Потім будуть казати шо я "особєнний". І тільки одиниці можуть бути особлививми і вищими за інших. І то добре, бо оті одиниці часто тягнуть за собою тих інших - тих хто боїться чи стидається змінитися в кращу сторону. Хтось мусить бути ліпшим і подавати приклад іншим.

Я гордий того шо поступаюся бабусям і не встидаюся про то говорити відкрито. Бо колись (ше будучи школярем) я їхав з колєгами і хотів встати якійсь жінці, а вони мені "та чого ти встаєш, ти шо самий рижий" І тоді я не встав. І таких ситуацій в мене було чимало коли я знав шо роблю не правильно, але встидався бути ліпшим за інших. Але коли так будуть робити всі, то ота сірість, злиденність і хамство нас задусять. Будьте кращими в чомусь і не встидайтеся то демонструвати. Встидайтеся не помогти комусь дотягнутися до вашого рівня.

• Подобається Подобається x 3
  5. Romko

Romko Дуже важлива персона

От,я вже 15 літ не п"ю ні грама,не товчу ближньо писка,через то,жи він не так на мене глянув...і не відбираю в нього цінних речей...для мене є здобутком...
    Для Анновн,як я розумію ні,бо,підозрюю,жи то вона не чинила...

6. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Гм.

Для мене то є здобутком - Вашим. І я його поважаю, бо Ви приборкали зло в серці.

Я особисто пити не перестаю, бо це ніяк не впливає на життя інших і моє - п"ю я дуже рідко, писки направду не товкла, бо "не моє", скажімо.

Але "у кожного свій ліс". І я горда тим, що вийшла зі свого.

Останнє редагування: 22 лют 2011
    • Подобається Подобається x 4
  7. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Не може бути! Якщо вірити т(-д)езі
    -не Ваш, Ромку здобуток! Не Ваш.
    З тим самим успіхом могли б бухАти щодня: на все ж Його воля.

---------- Додано в 16:48 ---------- Попередній допис був написаний в 16:47 ----------

Нє. То Його воля. Ромко тут ніяким боком!

---------- Додано в 16:49 ---------- Попередній допис був написаний в 16:48 ----------

нема тих понять! (якщо вірити Ромковій нав'язливій дезі).
    Є лише Його воля.

---------- Додано в 16:53 ---------- Попередній допис був написаний в 16:49 ----------

Упс...
    А Бог Вам повідав свій план?

Пригадав собі бородатий анекдот:
    Видається мені, тлумачення Божої волі може бути (не будемо показувати пальцем) аналогічним танком.

8. Romko

В чім деза?

Завжди мене вражає намагання "побожних" ставити свою волю вище від Божої і самого Ісуса виставити брехуном.
    То ж треба умудритись?

9. levandivka

Нема "своєї волі"! Ви ж це стверджуєте декларуєте. Усе вже давно заплановано і розписано. І для гордості нема предмету. Все - погорда!
    Чи ні?

10. Romko

Ні.
    Божа Воля понад усе.
    Все,що відбувається - є Божа Воля.
    Слова Ісуса
    - І волосок не впаде з голови без Божої Волі!
    є правдою.

11. levandivka

Слова з анекдоту:

У багатьох місцях, скажімо, написано:
    2+2=4
    Зміст завжди плоский?

Останнє редагування: 22 лют 2011
  12. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

То не побожність. То надмірність.

А в притчі про блудного сина лише про гордість ідеться?

Мені чомусь здавалося, що там про заздрість, невміння/вміння пробачити та про самовпевненість.
    Учора на проповіді священик зауважив деталь, якої я раніше не помічала. Точніше - дві.
    Син фактично сказав батькові "я хочу, аби ти помер", бо як інакше можна взяти в батька свою частину спадку? І попри це батько не просто прощає й приймає його назад, а ще й дає йому символ влади на руки, тобто цілковито відновлює в ньому його гідність, яку блудний син втратив.

• Подобається Подобається x 2
  13. levandivka

Можу лише уявити, скільки ж деталей містить фраза " І волосок не впаде з голови без Божої Волі"...

Чи не є погордою ігнорування повсякденного ВИБОРУ, який дає нам Бог?

14. Liliyah Romanova

Ну, тут притча, наведена в першому дописі теми, якраз і є відповіддю.
    Бог прийме будь-який наш вибір. І прийме наше називання цього вибору Його Волею.
    От тільки наслідки чекатимуть нас власні, нами накликані чи вибрані.

15. levandivka

Та йой...
    Ромкові і там ліс приготовано.
    Нє?

16. Liliyah Romanova

• Подобається Подобається x 1
  17. levandivka

Ні, звичайно. Про гордість і гординю.
    Але я що думаю...
    Який сенс встановлювати якусь грань якщо:
    1. Усе (за нас) творить Бог
    2. Бог прийме і грішника
    3. Спостерігати за тим усім з лісу

• Подобається Подобається x 1
  18. Romko

Сьогодні стався землетрус.
    Щодня десь щось стається...хм..знов згадав "Записки самашедшого"

І ще вчора кожен з цих загиблих жив,любив...ненавидів...працював...відпочивав...ростив дітей,планував,як провести відпустку...і вважав,що він є творець своєї долі.
    І тут...одномоментно... перестав ним бути.

19. levandivka

---------- Додано в 19:02 ---------- Попередній допис був написаний в 18:59 ----------

Е-е-е...
    Давайте не будемо плутати!
    Тут, на землі люди були творцями своєї долі: чинили добре і зле. (з відповідними наслідками)
    Настав час "здати зошити на перевірку".

Усі там будемо. Але це не означає, що не суттєво, який шлях обираємо у земному житті.

20. Romko

До речі,знов з "Записок самашедшого"

а де твій аватар? :)