Відповідь: Голодомор відверто кажучи, цей пункт є чисто номінальним і ні до чого не зобов"язує. Брати участь ще не означає проявляти ініціативу! А як вони будуть брати участь - це очевидно! Підготовка до дня пам"яті загиблим від геноциду - свічки, хвилини мовчання, молебні, урочисті промови і тд. Ще може вказівка поступити про меморіальні дошки, пам"ятники і тп. В навчальну освітню програму введуть тему про жертви голодомору... максимум прийде на урок живий свідок тих подій і розповість як то було насправді (в рад. союзі на травневі свята приходили ветерани війни). А що стосується українського народу - то не розумію у чому тут питання. Наскільки я зрозуміла - то це жителі України.
Відповідь: Голодомор Майку, хоча можливо тут мається на увазі саме те, що було втрачено при голодоморі - багато народних пісень, традицій і вмінь пішло в небуття через те, що були знищені носії цієї культури. Нічого поганого не бачу у такому відновленні
Відповідь: Голодомор А-а-а, звісно, ну так, ну так... Як я й сам не здогадався Пісні, звісно пісні Автори полюбляють бардовську класику - "ни на что не намекаю, просто песенку пою"
Відповідь: Голодомор Але ж це є закон, Умо! норма прямої дії, так би мовити. Уявляєте собі такий наказ у армії - "наказую усім робити що кому спаде на думку!". Таке буває лише у казкових королівствах
Відповідь: Голодомор А у меня вообще сложилось странное впечатление, что слишком усилилась симпатия к "порядку" Сталинского режима (особенно в России. То памятники Сталина снимали, то пытались нам в Крым поставить). Так закон был необходим, чтобы любителям реанимации подобных режимов дать понять, что мы помним, чем это закончилось и не простили. Закончилась эра умолчания, по крайней мере в Украине.
Відповідь: Голодомор я все рівно не розумію, де у тій статті закону дозволено робити все, що завгодно? Сформульовано "брати участь у формуванні та реалізації" - це не все що завгодно. А конкретно вказано далі ЩО формувати і реалізовувати. Чи Ви хотіли б щоб у кожному законі писали тлумачення усіх термінів? Степанич навів, здається, цитату з Конституції що таке український народ. Навіщо в кожному законі повторюватися? Чи потрібно було перечислити ЩО саме робити місцевим владам? Як на мене, Ви займаєтесь буквоїдством! ДОСКОНАЛИХ людських законів НЕ буває! З плином часу неточності чи суперечності помічаються і вносяться поправки. Такий принцип діє у всіх цивілізованих країнах.
Відповідь: Голодомор Може воно і буквоїдство, але коли я спробував згідно Конституції замінити "Український народ" на "громадян України..." вийшло дещо беззмістовне. Ось, почитайте самі: "Стаття 3. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень зобов'язані: брати участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті громадян України всіх національностей" - тобто, пропонується повернути 5-ту графу? "Голодомор визнається актом геноциду громадян України всіх національностей як наслідок зумисних дій тоталітарного репресивного сталінського режиму, спрямованих на масове знищення частини громадян України всіх національностей та інших народів колишнього СРСР" - тут вже повна несінитниця, бо по-перше, коли йдеться про "народи колишнього СРСР", то йдеться саме про етнічну ознаку, інакше було б "громадяни"; по-друге, не було громадян України у 33-му році, були громадяни СРСР. "Стаття 1. Голодомор 1932-1933 років в Україні є геноцидом громадян України всіх національностей." - тут начебто збігається, окрім багато разів говореного, що коли йдеться про геноцид, то формула повинна бути загальновизнана, тобто "геноцид Х по відношенню до Y" та по яких відзнаках, бо інакше не може бути і мови про запобігання. А закон, враховуючи що про геноцид, повинен бути спрямован саме на запобігання. "1) визначити статус і функції Українського інституту національної пам'яті та забезпечити його утримання за рахунок коштів державного бюджету як спеціального уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері відновлення та збереження національної пам'яті громадян України всіх національностей" - беремо для прояснення питання постанову: "Кабінет Міністрів України своєю постановою від 31 травня 2006 р. №764 утворив Український інститут національної пам’яті як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом. Основним завданням Українського інституту національної пам’яті є: - посилення уваги суспільства до власної історії, поширення об’єктивної інформації про неї в Україні та світі; - реалізація державної політики та координація діяльності у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу; - забезпечення всебічного вивчення етапів боротьби за відновлення державності України у ХХ столітті, історичного минулого Українського народу, в тому числі усіх форм репресій; - здійснення комплексу заходів з увічненням пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій, учасників національно-визвольної боротьби." Спробуйте, Умо, сюди замість "український народ" підставити "громадян всіх національностей". Якщо і після цього у вас не з`являться сумніви щодо саме етнічного розуміння терміну "український народ" у законі, то вже не знаю... Доречі, мені здається, що закон був потрібен Президентові саме заради того інституту, бо це додатковий політичний інструмент.
Відповідь: Голодомор Умо... думайте що пишете. Мій батько із ЗУ, але коли були малими втікли від бандерівців у Центр України. З 4-х дітей залишилося 2 . Так що не треба... Я Вас поважаю... поки що...
Відповідь: Голодомор А сестра мого діда та сестра моєї бабці втекли в 1943 від Совєтів ... потім опинилися далеко ... в теплих краях. А мої дід з бабцею залишилися (бо прабабця не перенесла би переїзду). Тож не треба, Степаничу.
Відповідь: Голодомор Що не треба? Борисе, не треба з мене, і з людей, які думають як я, робити ворогів! Ми такі ж громадяни України, як і Ви! І Ви з Вашими однодумцями не є "істиною в останній інстанції"!
Відповідь: Голодомор Степанич, Ви мене не перестаєте дивувати... А що ж Ваші родичі такаго наробили на ЗУ що аж треба було тікати від бандерівців? Це я вперше чую, що чесні українці тікали від бандерівців. Що вони "внєдрялі савєтскую власть і учєніє марксізма-лєнінізма"?
Відповідь: Голодомор Степаничу, в Вас ніхто не вбачає ворога. Як я розумію, Ви психіатр ? Невже Ви не пов"язуєте поведінку політиків, та й взагалі певні ідеології (наприклад, ту, яка була багато десятиріч "офіціальною") з певною клінічною картиною їх носіїв ? Повторюся. Колись до мене звернулася немолода пані - викладач психологічного факультету універа і попросила закатати їй на диск певні форуми (російські; від комуністичних до скіно-фашистських) - для розбору персонажів на семінарських заняттях. Це було 3-4 роки тому. Оскільки вказаний ком. форум був на той час трохи "блідим", я їх "розворушив" Бачив цю пані кілька місяців тому - каже, досі студенти описують певних персонажів, захищають курсові роботи, отримують оцінки. Ось так.
Відповідь: Голодомор Вибачте що втручаюсь, але чому втекли, яка причина була покинути домівку, а батько теж тікав, і мати? Чи Вони в живих лишилися чи ні, ще раз вибачте якщо щось не так запитав. Взагалі до "вибуху" була гілка " спогади старшого покоління, дуже цікава, можете започаткувати знову.
Відповідь: Голодомор Cтепаничу я Вас жодним чином не мала наміру образити чи принизити, але ВИ як і Я НЕ маєте відношення до того голодомору, як і кожен форумчанин тут (в мене теж родичі чоловіка і дядька зазнали того геноциду, і купа знайомих є). Ми з Вами НЕ були СВІДКАМИ того голодомору. А свідкам - ті, хто на власні очі бачив і пережив це - "по барабану" чи зараз когось засудять судом Лінча чи ні. На відміну від нас - вони вміють вибачати... п.с. себе я туди не вписала, бо мені прізвища виконавців не суттєві! А Вам я зрозуміла суттєво. Чи я не правильно Вас зрозуміла?
Відповідь: Голодомор Майку, чесно намагалася зрозуміти, ЩО Ви намагаєтесь мені сказати, але зле в мене вийшло... чи повиділяли б свої коментарі від цитат чи що, а то я заплуталась. Одне зрозуміла, буквоїд Ви :p Риторичне питання: Українська держава повинна відновлювати ЧИЮ культуру? ЯКОЇ національності? Втрата українського фольклору і побуту - це проблема ЛИШЕ українців, і ніхто в інших країнах, де є громади українців не буде займатися їхніми проблемами! А те, що разом з українцями з голоду померли інші національності, тож носії цих національностей не вимерли повністю - нехай відновлюють те, що ДЛЯ НИХ цінне!
Відповідь: Голодомор О том и речь что свои, я пытаюсь подвести и довести что этот вопрос поднят с одной целью подготовит платформу и начать серьёзный пересмотра отношений между русскими и украинцами, формирования новой национальной идеи.
Відповідь: Голодомор Для Вас, Педро, розповім. Дід воював, після чергового поранення у 1943 чи 44 році комісували. Приїхав у рідне село. Фронтовик, орденоносець... Поставили головою сільради, хоча був безпартійним. Ну і почалося... Мені бабуся розповідала. А дід помер у 1947, шлункова кровотеча.
Відповідь: Голодомор Суттєво. Щоб іншим неповадно було. Це по-перше. По-друге, от зараз вулиці у містах перейменовують (ну й словечко я знайшов! ), то які прізвища необхідно вилучати?
Відповідь: Голодомор Даниле, я Педро відповів. А мій батько тоді був ще малим, тому не він тікав, а тікали з ним. Та не в цьому справа. Мій пост був про інше.