Голодомор

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем zet, 24 лис 2006.

1. Dexter

Dexter Well-Known Member

Інтересні дані по етнічному складу Казахстану в 1926 в 1939 рр.

1926р

Українців-860 тис. чол
    Росіян-1,3 млн.чол.

1939р

Українці-658 тис.чол(-202 тис.)
    Росіян-2,45 млн.чол(+1,15 млн.чол)

Така сама ситуація спостерігалася в Кубанському окрузі і УРСР.Український етнос зменшується,російський зростає.Росіян заселяли в багаті на с/г продукцію регіони з одною метою-закріпити владу на цих важливих для Союзу продовольчих базах,знаючи,що російський етнос був набагато прихільншим до радянської влади ніж український.Інша причина-це забезпечення продовольством міських робітників.Стрімка урбанізація 1930-х потягнула продовольчу проблему в містах.Її вирішили скинути на плечі українському селянству.Чому виділяють саме українське селянство?Тому що до нього були застосовані найжорстокіші міри-очеплення,занесення сіл на чорні дошки,заборона продажу квитків.Такого не було застосовано щодо російських чи казахських селян.

• Подобається Подобається x 5
  2. artobstrel

artobstrel Дуже важлива персона

да ну? с чего такой вывод?

геноцид - это не то определение того что было ...

хиппи фестиваль какой то, разве должна Россия что то делать чтоб к ней тянулись? не малая часть Украины и так к России претензий не имеет ....

да почему этничной? вы так излагаете вроде большивизм на Украине понятие исключительно интервентное, а ведь и своих хватало с лихвой, разве нет?

у геноцида должен быть общий признак по которому - геноцидят, национальность, вера, сословие , и т.д. а тут вы говорите "геноцид - украинцев" то есть геноцидили за то что украинец, а это есть ересь ( по моему мнению) так как украинцы большевики получается геноцидили сами себя :wacko: и опять же ЗАЧЕМ этот геноцид нужен по-вашему?

тут согласен, но не меняет это сути - аграрный комплекс, вот по кому был нанесен удар ...

в какой то мере пожалуй нет, как бы там ни было но люди гибли, это факт ...

давайте будем объективны и на другую чашу весов положим пользу которую принесло радянськое керивництво ...

не сомневаюсь, по этому диалог вел не с вами, впрочем положительные эмоции это хорошо ...

угу именно так - не хватило, есть другие версии? может одумался? :))

о как, разашелси так и сыпет, треугольник будетт выпит, будь он хоть параллелепипед будь хоть куб ядрена вошь ... пардон любезный представитель славной галичины а вы пардон каким боком будет к страшным событиям на нашей левобережной Украине? спасибо за истерику солидарности - сами разберемся ...

прекрасно! теперь уже появилась некая селекция, оказывается критическую массу все таки оставили не взирая на то что украинцы, а как же геноцид???
    кого нас? меня? так моя родня с северо-восточной Украины - Харьковская губерня, вот и просветите кто ж меня кормил? может галичина? или вы обращаясь ко мне говорили не со мной? я не удивлюсь, тут многим за нас левобережцев обидно до вссячки, до сих про НАШ голод как свой переживают ....

ну и на кой тогда его уничтожать? сидел не бузил, хлеб ростил а тут хрясь и давай за здорово живеш его голодоморить?

опят у меня производственные мощности упали, вы с кем говорите??? напомните мне когда вы меня кормили или вы - нас , ну ооочень интересно ...

угу, а вернее со старославянской ( ой я забыл что то тоже Украина причем исключительно свидома) :))

да - качественно, проветривать надо будет долго ....
    человек моральный урод, таких жалеть надо а не ругать сюда же Фарион следует отнести ...

• Подобається Подобається x 2
  3. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

1. А по;іншому це не назвеш.
    2. Причина - відмова від колективізації.
    Покарання - відбір у населення засобів для існування.
    Наслідок голод.
    Переважну більшість населення голодуючих районів становили українці. Найбільший голод був, як не дивно, на селі.
    3. Обідно, дідусям і бабусям котрі те пережили чути по радіо чи телевізору коли зажиріле бидло котре при владі говорить що голоду небуло, або ж що він не був штучно викликаний.
    4. А який господар хотів віддати все що він і його батьки й діди, дійсно нажили непосильним трудом віддати й стати рабом колгоспу і0від того мати дещицю?

• Подобається Подобається x 7
  4. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

http://cablegate.wikileaks.org/cable/2009/06/09MOSCOW1488.html
    09MOSCOW1488 2009-06-05 13:01 CONFIDENTIAL Embassy Moscow

SUBJECT: ISRAELI FM LIEBERMAN IN MOSCOW

13. (C) Lavrov raised Russian concern with "historical
    revisionism" regarding the Soviet Era and Second World War,
    which, he said, was particularly acute in Eastern Europe but
    was also present in Israel. He cited Israel's official
    recognition of the Holodomor,
    the 1930s famine that occurred
    in Ukraine. Lieberman explained that by recognizing this
    tragedy, Israel had not said Russia was guilty of causing it,
    nor that it was an act of genocide.

BEYRLE

Міністр МЗС Ізраіля не вважає Голодомор геноцидом.

5. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Голодів було три: 1920-1924 роки, 1932-1933, та 1947-1948 роки. Це я Вам розповідаю зі слів очевидців - сьогодні вранці приїхала з Хмельниччини, і якщо про голод 1924 року мені розповідала покійна бабуся у 1993 році, то про повоєнні знущання можу розповісти зі слів дідуся-комбайнера з 46-річним стажем.
    Заради історчиної достовірності переписала собі вчора увечері його дані обох трудових книжок, щоб показати скільки "заробляли" тоді колгоспники за свою каторжну працю.. бо грошей колгоспникам на руки не давали, робили вони за трудодні.
    В кінці року з мізерної кількості грошей, перерахованих на трудодні вираховували вартість газети (примусово), експлуатації громадської криниці, за кожну сотку присадибної землі тощо.. що інколи - нонсенс - колгоспник залишався ще винним державі. І від кінця війни аж до смерті Сталіна щороку мусив десь взяти і здати (інколи купували в крамниці і здавали - якщо не було де взяти): 200 шт. яєць, 40 кг м'яса, 200 літрів "жирності" (масло, сметана, жир - ось коли доводилося купувати маргарин), податком обкладали кожну яблуню (тоді масово вирубали садки). Діти аж до смерті Сталіна, коли цю нащину+оброк відмінили, були голодними - хоч поряд були городи і земля.. забирали жорна - щоб не змололи собі муки. "Це ще добре як в кого була корова.. але так, нап"єшся того молока з водою - живіт повний, а їсти хочеться" -розповідав вчора дідусь.
    Скажуть: ну а що ж хотіти після війни.. але це був не 1945, і не 47, і не 48.. це було у 1949му і аж до 1953 року, коли нарешті відмінили той податок.
    А за несплату податку - судили. Якщо не набиралося мінімум трудоднів - "забирали кудись, чи на золоті рудники чи куди.. я сам малим бачив, прийшли в конюшню, забрали ту жінку - і все. - А вона повернулася потім? - Нє, та де там.. не повернулася".
    Тепер про 1924 рік. І що таке "всі харчі забирали".
    Старокостянтинівський район, Хмельницька область. Я не знаю чи був включений цей район у відому "чорну дошку" - адже всі місцеві комнезамівці (комітет незаможних селян - а попросту, гультяїв, ледащ і п'яниць, як казала моя покійна бабуся 1915 року народження). Не знаю чи лише у тих, хто не вступив до колгоспу, відбирали (у свідченнях очевидців з документальних стрічок чула що найбільш образливим було що і в тих хто пішов у колгосп - теж відбирали). Зі слів бабусі:
    "прийшли в хату, забрали все що було в коморі, все зерно, подушки, рушники, всьо чисто.. була діжечка борщу (тоді бощ варили на кілька днів) - теж забрали, нас з матір'ю вигнали надвір (четверо дітей: двоє хлопців і двоє дівчаток), повісили замок і поїхали підводою. А штаб у них був коло школи.. я була мала відчайдушна, то побігла туди, схопила з воза одну подушку - і додому тікати. То ми з матір"ю відбили замок і стали жити в порожній хаті. А навесні почали дуже пухнути... попідбирали стручки гороху в сяніх, насіяли і їли зелені листочки.. а тоді Володя і Трохим (брати) написали в районній газеті що вони відрікаються від батьків - і тоді їх прийняли у колгосп, то стали трохи давати муки. .. а я не зреклася!
    ..Але якби не скриня з хустками і трохи було там монет, закопані в садку, то ми би не вижили."
    Прадіда ж (я вже тут не раз розповідала в різних гілках) в той час як дружина і діти пухли від голоду, вислали на будівництво Біломорбалтійського каналу, очевидно на 10 років. І теж вижив дивом (варив овес, який давав коням - і тому не помер там), багато тих українців, кого вислали з ним і хто сплавляв ліс - поклали свої кістки там.
    Коли кажуть "забирали всі харчі" - це означає буквально все що можна було знайти металевими щупами або при обшуку. Бабці, котрі пережили Освенцим казали що голод - гірше за війну. Бо гіршої муки жінці як дивитися на свою голодну дитину коли всі навколо теж голодні, і коли хліб поруч (на станціях хліб загорожений гнив і проростав - в той час як люди вмирали, в яких його забрали) - немає.
    Задача була поставлена: зігнути людину в баранячий ріг самим страшним: голодом. Щоб погодилися працювати дурно - за трудодні (із виплатою мізерних коштів в кінці року), платити оброк натуральним продуктом, забути про все - крім страху перед голодом, висиланням в Сибір, відбиранням майна..
    І тому коли галичани дорікають "східнякам", я з болем згадую нечисленних вже старесеньких очевидців з харківських, інших областей, які чистою і гарною українською мовою розповідають про те як цілі села вимирали, їх родини.. і думаю, що не треба так строго судити "східняків" за їх нерішучість, несміливість, "моя хата скраю", непатріотичність.. виморили, задушили там тоді все українське що тільки можна було. І пощастило місту Стрию та іншим західним містам оминути ту чашу - хоч вони свою випили (під час повстанського руху)..

• Подобається Подобається x 5
  6. artobstrel

но под "геноцид" попадали и колхозы тут то за что? но вы на мой взгляд правильно расставили акцент - голод как следствие и украинцы как оказавшиеся , а не цель уничтожение укрианцев, это не меняет бесчеловечности содеянного но расставляет иначе нынешние ударения ...

тут не спорю, кроме вопроса "штучности" не только штучно

7. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Свої акценти при собі тримай, твого діда з бабов відки завезли в 32-ому році?

8. artobstrel

• Подобається Подобається x 1
  9. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Так Ленін же прямо сказав, що без українського хліба СРСР не побудувати, що з селян (усіх) треба робити ворогів радянської влади (яку вони не просили, взагалі-то, і не обирали), і було поставлено завдання видоїти все - не з грузин, не з білорусів, не з росіян - до яких через кордон тікали харківські гллодуючі - а їх вертали силоміць - помирати на території України..
    Якби Ви хотіли знати правду - прочитали би і послухали очевидців, ті нечисленні (більшовики вміють замітати сліди, конспіруватися - цілу школу пройшли) депеші і вказівки які чітко вказували на те що чи йдуть в колгоспи чи не йдуть - задушити селянство, українське.
    (ще раз: не Киргизії чи Мордовії, чи Молдавії).

• Подобається Подобається x 4
  10. artobstrel

вот и я спрашиваю зачем разваливать житницу?
    ну как со всех? все враги а кто будет кормить?

правильно не все, если бы все было бы куда как по-страшней хотя и так страшно, у грузин что взять ? белорусы тоже особо не аграрствовали в масштабах страны, впрочем брали и у них, про благополучную Россию и русских - не надо, поволжье, Тамбов, и не только, был страшный голод, мой дед живший в воронежской области расказывал что у них в 30-х годах был страшный голод ели лебеду много умирало, так вот

с информацией сейчас все в порядке, выводы хромают, да от голода пострадали украинцы очень серьезно но разве это говорит о том что голод сознательное средство для их уничтожения? ладно бы приписывали голодомор как средство классовой борьбы или еще чего, так нет, говорят что для того чтоб уничтожить украинцев - а сие есть фантазия сиреч - дурь

настолько хорошо что о том что Ленин всех крестьян объявил "врагами" вы знаете ??? очень выборочная конспирация ....

---------- Додано в 12:46 ---------- Попередній допис був написаний в 12:45 ----------

нельзя душить то что приносит валютный доход, перегнуть и взять слишком много по дурости или от безисходности - можно но сознательно уничтожать - нельзя, большевики не были дураками

11. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Повторюю запитання, звідки дідо з бабов?

• Подобається Подобається x 2
  12. artobstrel

вернулся уже? ну не люблю я хамов, есть такая черта ...

• Подобається Подобається x 3
  13. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Я это уже приводил, но повторю еще раз. География голода совпалает с наиболее с географией наиболее сильного крестьянского сопротивления. Мусолить это на геноцид можно только от при отключении событий того времени и подсчета только одних.

http://www.hrono.ru/sobyt/1900sob/1930sssr.php

14. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Я так і думав. Припхали твого дідугана в Миколаїв зі своєю гармошкою і самоваром на товарному поїзді. А потім вродився татко твій - постукував на колег в партбюро, плескав коли Стуса з світу зживали, а згодом і ти з'явилося - в акурат щоб вступити в путлерюгенд місцевий. Ну нічого, як приїхали - так і назад поїдете.

15. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Звичайно що ні! Гітлер теж не був дурний ВСІХ в печах спалити: лише частину. Частину - на роботи в Німеччину, частину - залишити в тих же колгоспах, при чому "при німцях" теж виганяли в поле, але хоча б давали "стакан муки, ото з водою розведеш, вип'єш, отакий гобід" (за словами покійної бабусі), голоду до опухання - не було.
    Можна ж одним вистрілом забити декілька зайців (що в голову нормальній людині не вкладається):
    і вислати кращих, найдужіших чоловіків з України як безкоштовну рабську робочу силу,
    і прибрати найбільш тямущі і розумні голови (лишалися "ледащі і п"яниці, які не робили - то й нічого не мали"(с)) - щоб не чинили спротив, а жінки з малими дітьми багато не противитимуться (хоч все одно по Україні були осередки спротиву такій безжальній окупації і знущання над людьми і їх власністю, надитою мозолями і потом),
    і змусити жінок і чоловіків що лишилися до безкоштовно (за трудодні) рабської ж праці,
    і хліба натрусити, навіть на експорт - щоб валюту мати (в той час як у країні голод.. на жаль, не доїжджали вагони із зерном до Поволжя - гнили на станціях, є свідки цьому, які записані на відеоплівки),
    і народ український "прорідити" та "підселити" іншими національностями, перемішати - щоб не могли згуртуватися і піднятися на боротьбу із поневолювачами,
    і - нарешті - зломити моральний дух, перетворити людей на знесилених і таких яким все уже байдуже, аби не голод..

ВСЕ брали з хати?
    Що, у грузин не могли забрати з хати ВСЕ підчисту - до останнього ковра, шматка бринзи, глечика вина, шматка вовни, а овець скільки можна було забрати?..
    Чому в Грузії не було штучного голоду через відбирання ВСІХ продовольчих запасів? Чому в Білорусії не було стільки смертей через обшуки і відбирання всіх запасів продовольства?..

16. artobstrel

17. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Такова география. Интересно, что Белоруссия не отметилась серьезными восстаниями.

18. artobstrel

Гитлер уничтожал евреев и заключал их в концлагеря с тем чтоб потом уничтожить, он не устраивал кружков юных шолом-нацистов и т.д вот это геноцид

да, у кого то брали все, у кого то нет и у украинцев в том числе и сельских брали все не у всех иначе бы умерли все поголовно ....

19. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

В тебе б так НЕ ВСЕ забрали. Твому дідугану добре велося - приїхав, хати готові, земля готова, яке право він мав там жити взагалі, на українських кістках?!!! Назад - в болото тюменське!

20. Filosof

Filosof Well-Known Member

Так воно і є. Україну засиляли росіянами після голодомору. Сталін більш за усе ненавидів українців, євреїв та народи Кавказу, хоч і сам був звідти. Бо це були народи, які уміли жити добре.
    І зараз продовжується те саме. 27 листопада по телевізору показували розважальні передачі.

а де твій аватар? :)