Глобалізація культури.

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Deus igrok, 9 січ 2008.

?

Моє ставлення до глобалізації культури

1. Позитивне, це незворотній процес

40,0%
  2. Негативне, це не можливо

60,0%
  3. Мені байдуже, я люмпен.

0 голосів
    0,0%
  1. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

Відповідь: Глобалізація культури.

не "подумаєш"....
    це те, що америка нам нав'язала......
    і те, що нав'язує далі.....
    та сама піцца (італійська) стала всесвітньовідомою завдяки американцям....
    ті самі гарячі собаки......
    тощо...
    тощо...
    тощо...

2. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Ну Персія нам колись нав´язала персидські килими, фофудю і колесо; Греки - квадрат; Араби - каву; Іспанці - американські помідори, какао і бульбу (хоч не всю - в центральній Америці існує декілька поживних бульб про які бідні Українці навіть не здогадуються.). Шовк нам дали китайці, Угорці - ґуляш, Варяги - чайки, і.т.д. Страшна глобалізація вже тисячилітями. :) Тільки чомусь люди, навіть в будь якому окремо випадково взятому місті зовсім не можуть порозумітись між собою. :sad:

• Подобається Подобається x 4
  3. Patrick

Patrick Well-Known Member

Горілку - Росія , або Польща.Поляки притeндують на назву "водка".
    Пиво - древній Єгипет.
    Куріння - індіани ( ті що з Америки)

• Подобається Подобається x 1
  4. Оля

Оля Старожилка форуму

Канада вуся практично, як і вуся Америка. Одні обжираються, а другі помішані на похуданні. Лілю - same shi...., different color! ;)
    В Канаді буваю тільки в "Прекрасній Британській Колумбії", але ніякої різниці крім знаків "km" на дорогах і в магазинах "kg" не бачила. Ті самі фестфуди, та сама піца, ті самі худі і теньґі громадяни. ;)

5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Ні разу не бачила в Канаді таааааааааакиииииииииииих великих, як бачила в Гамериці.

6. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

холодно, мабуть?..

7. Омар Люлька

Омар Люлька Well-Known Member

Араби, ще індійські цифри нав"язали ;)

• Подобається Подобається x 2
  8. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Якщо тютюну. О от коноплі існували задовго до відкритя Америки...
    Доречі згадались "Тисяча і одна ніч" де одного героя присипляли коноплями... :)

А тут не знаю, де і коли вона насправді взялась. Мені здається справа дещо туманна. З деякими речами так є. Першу згадку про кровяну ковбасу я знайшов в Римі часів Нерона. В неповних рукописах "Сатирикону" Петроніуса Арбітра. Але коли і де вони справді зявились... Може і 40 000 років назад. Хто його знає. Перегнана горілка звичайно зявилась недавно. Але міцні напої які були вистояні, тож же "мед", досить древні.

Ну я все не пишу, а то дуже би довгий список вийшов...
    Серйозна дискусія на тему арабської науки в період середньовіча...
    Не в тему б вийшло. ;)

9. Patrick

Patrick Well-Known Member

Справа туманна , тому що згадки про горілку(водку) , були ще в 13 ст. в Польщі , Литві , Скандінавських країнах. Тоді це був напиток від 35 до 50%.
    Перша машина по видобуванні спірту з зерна була зроблена на початку 19 ст.в Німеччині.
    А в 1984р. цар Олександр ІІІ , видав наказ , про це , що називається "водка".А Мєндєлєєв , сизтематизував і вивів перфектний % для цього напитку - це 40.І тому Росія теж претендує на цю назву.
    Тертя між Росією і Польщею , що до назви ,почалися в 70х роках , коли Польща почала експортувати до Зах.Європи і Америки "Виборову" і запатентувала назву , а роком пізніше СССР почав висилати "Столічную" під цією самою назвою.Ясно , що Польща поступилася тоді.А ще раніше Фінляндія і Швеція почали експорт.Тоді міжнародний патентний комітет не став розбиратися - хто прав , хто ні і всім дозволив використовувати назву "водка".
    А самогон , такий , як ми його знаємо "з апарату" появився в США зовсім недавно в часи "Прогібішен"(1920-1933).Коли алкоголь був заборонений. Придумали , точніше упростили до домашніх умов промисловий апарат по виробництві спірту.
    Запах в самогонки - це сивушні масла, від яких можна позбутися тільки в промислових умовах( тому магазинна горілка не має запаху) , пропустивши закваску через камеру з високим тиском , що в домашніх умовах не можливо.

Додано через 1 годину 24 хвилини

А що Ви маєте проти "Beautiful British Columbia"? Прекрасна провіція Канади - є гори з снігом , ліси.А є і місця з субтропічним кліматом - де росте виноград , абрикоси і персики - Оканаґан кантрі.Чисті озера , чисте повітря ,добрі дороги і сервіс, доступні ціни.Багато туристів приїзжає від Вас з США , Європи, Японії.
    А повних людей в США більше , по цій простій причині , що в США більше населення.300+млн. в США і 33млн. в Канаді.Одна тільки Каліфорнія(37млн) має більше людей ніж вся Канада.

Додано через 2 години 50 хвилин

тут помилка - має бути 1894р.

10. Оля

Оля Старожилка форуму

Абсолютно нічо не маю! :) Доказувала просто Лілі, що все те саме. :) Якби мене де вночі висадили, то я би думала, що я у Вашінгтоні. :)

Все те саме у Вашінгтоні. :)

Правду кажете. Всі мої родичі і знайомі постійно їздять на Вікторію, одна я зі своїм противним бізнесом на ніщо не маю часу. :sad:
    Але коли відпочивали в Eastern Washington на Soap Lake, то і там і на озерах поблизу було дуже багато канадців. ;) Казали, що таких мильних озер у них в Канаді нема. :) Я зробила висновок, що люди люблять їздити, де є щось таке, що у них самих нема. :)

11. Василь

Василь Well-Known Member

„Світ без кордонів і свобода людини“

Василь Васьківський

(Джерело публікацій автора: URL: http://www.socys.narod.ru/publ.htm )

Царство свободи

(Джерело: URL: http://www.socys.narod.ru/carstvo.htm )

На честь Маї

КНИГА ПЕРША
    СВІТ БЕЗ КОРДОНІВ І СВОБОДА ЛЮДИНИ
    (ФЕНОМЕНОЛОГІЯ ДІЯЛЬНОСТИ)

ВСТУП
    (Джерело: URL: http://www.socys.narod.ru/carstvo_I.htm )

Диво бродить по планеті –
    диво спекуляції...

Передбачення Маркса збулось: після заперечення капіталізму настало заперечення заперечення. Зараз увесь світ вже на порозі царства свободи. Вільне, відкрите суспільство немає серйозної альтернативи. Залишилось тільки реалізувати цю свободу в світі.

Що ж собою уявляє цей новий світ? Перед усе – це світ без війни. Війна не є атрибутом цивілізації. Причиною воєн є не агресивна природа людини, а розподіл світу на протиставлені одна одній держави, кожна з яких намагається здійснити експансію за межі своїх кордонів. Отже світ без війни є світ без кордонів.

Крім того, новий світ є світ корпорацій. Територіальна експансія змінюється ринковою експансією капіталістичних корпорацій, най- сильніші з яких здійснюють свою експансію на всій планеті. Міжнародні корпорації здатні на те, чого неспроможна ні одна держава. Вони оволодівають всім світом мирними засобами.

Державна влада втрачає свою силу. Оскільки держава здатна лише вести війну, а не здійснювати мирну експансію в світі. Таким чином, влада в світі міняється. Від держав вона переходить до міжнародних полюсів влади. Держави банкрутують, а корпорації процвітають. Це противоборство двох тотальностей закінчується перемогою вільної капіталістичної експансії в усьому світі. Держава сходить зі сцени.

Запереченням вільної капіталістичної експансії була не лише система реального соціалізму, але й кейнсіанська система державного регулювання. Причиною цього заперечення було те, що капіталістична експансія виявилась обмеженою як за своїм об'ємом, визначеним межами території окремої держави, так і за своєю якісною природою. Вона була звичайною експансією відтворення одних і тих же форм виробництва, відтворення, яке не здатне на радикальне оновлення. Переважаючою формою капіталістичного відтворення, яке здатне подолати межі експансії, є гнучке виробництво.

Ця технологічна революція тільки розпочинається. Лише тепер з'являються потужні багатопроцесорні комп'ютери (неврокомп'ютери), які здатні переробляти об'єми інформації, необхідні для здійснення гнучкого виробництва. Але через пару десятиліть вони повністю засвоять всі виробничі процеси. Клас робітників - пролетаріїв є єдиною перепоною для експансії капіталу. Цей могильщик капіталізму повністю зникне з лиця Землі.

Труд перестане бути простим вкладанням робочої сили. Тільки вільна діяльність, необмежена безпосередньо даною іззовні предметністю, буде дійсно виробничою діяльністю. Людина буде виробляти новий зміст предметного світу. Предмети створюватимуться єю лише ідеально, в формі інформаційного продукту. Речову форму цьому змісту придаватиме нестрайкуючий пролетаріат – комп'ютери.

Вільна діяльність перетвориться в об'єктивну необхідність для людини. Щоб вижити людина потребуватиме стати вільною. Так що і тут відбудеться зміна пріоритетів – свобода як усвідомлена необхідність зміниться необхідністю свободи для свідомого життя. Несвобідним ймовірно залишиться лише існування на межі социального мінімуму.

Коли відбудеться останнє заперечення в історії людства? Коли всі люди стануть вільними. Тоді корпорації не будуть мати кого наймати. Світ корпорацій відступить перед світом людей. Але це ще не сучасне, а майбутнє світу. Людина є майбутнє світу, корпорація є його сучасне, а держава є формою, що залишається в минулому. Сучасний світ є світ без кордонів. Майбутній світ є світ вільних людей.

I ГРАНИЦЯ
    (Джерело: URL: http://www.socys.narod.ru/carstvo_I.htm )

1. Межа біологічної експансії та її подолання.
    2.Експансія держави і війна.
    3. Ринкова експансія капіталу і кордони держав.
    4. Діяльність як заперечення експансії.

II СВІТ БЕЗ КОРДОНІВ
    (Джерело: URL: http://www.socys.narod.ru/carstvo_II.htm )

1. Обмеження граници.
    2. Опосередкування граници і держава.
    3. Регіоналізація та інтеграція світу.
    4. Спекулятивна границя.

III ПОДОЛАННЯ ГРАНИЦИ
    (Джерело: URL: http://www.socys.narod.ru/carstvo_III.htm )

1. Світ корпорацій.
    2. Тотальність світу.
    3. Створення та еволюція штучного інтелекту.
    4. Повертання до початку.

IV СВОБОДА ЛЮДИНИ
    (Джерело: URL: http://www.socys.narod.ru/carstvo_IV.htm )

1. Свобода вибору.
    2. Вільна діяльність.
    3. Свобода осягнення істини.
    4. Свобода стосунків.

Джерело:
    http://socys.forum2x2.ru/forum-f8/topic-t5.htm#5 .

Запрошую всіх бажаючих до обговорення моєї книги!

• Подобається Подобається x 1
  12. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Відповідь: „Світ без кордонів і свобода людини“

п. Василю, перечитайте правила Форуму...

13. Василь

Василь Well-Known Member

А хто тут флудить?

Дякую за пораду! Нажаль, я в Правилах Форуму не знайшов заборони авторських прав, які вимагають обов’язкове посилання на першоджерела!

14. levandivka

А у Вас "першоджерело" на форумі социсфорум2х2?

15. Василь

Василь Well-Known Member

Вирішили заплатити мені гонорар чи що?

16. levandivka

Ну що Ви..?
    Тут столик не я модерую, не я і касуватиму... :)

17. Василь

Василь Well-Known Member

А, Ви просто – волонтер? Ціню! І дякую за відгук: мені теж останнім часом якось нудно, коли нема кому реплікувати...

18. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Це що, неомарксизм?

19. levandivka

Може... нове написати?.. Раз не викликала ентузіазму пропозиція цього твору..?

Або хоча б не на Народі захостити..? (несолідно, якось)

20. Василь

Василь Well-Known Member

Ще раз дякую!

Додано через 2 години 16 хвилин
    Якщо вже вішати ярлики, то скоріше це буде постапокаліптична філософія, тобто філософія, яка уникає глобальних спекуляцій апокаліптичного штибу, роблячи їх артефактом нефілософської метафізики, яка спирається на хиткі онтологічні основи...

а де твій аватар? :)