У Петрівцях на весіллі в Мотрі та Павла Назбиралося народу майже три села На широкому подвір’ї сіли за столи За щасливих молодяток чари підняли І за маму, і за тата випили до дна І за сваху, і за свата налили сповна Потім гості захміліли й пісню завели Як дівчину молодую до вінця вели А як вдарили музикииии… Шо вже там було!!! Як ламбаду танцювали- Все кругом гуло!!! Коли гості натомились – сіли за столи Про політику розмову жваво повели Про реформи, про платформи, про державний лад Хтось згадав недобрим словом горе-апарат Той воює за монарха! Той за владу рад!! І невдовзі за столами панував розлад… Відчайдухи неформали бучу здійняли І запеклих сталіністів пивом облили Консерваторові зуби вибили стільцем А кадета посадили в миску з холодцем. Анархісти монархіста в тачку запрягли А бухаренці троцкіста голим роздягли. Радикал соціаліста За чуба вхопив, Демократові аграрник В вухо заліпив… Тут Пилип на хату виліз, глянув зверху вниз: - Що, п’янюги, не впізнали? Єльцин я Борис!!! Треба ВСЮ ВЕРХОВНУ РАДУ к бісу розігнать! Довели село до ручки…Розтаку вас мать. Зоотехнік на паркані Лантухом повис, На Пилипа глянув чортом: - Ти нє прав, Баріс!!! Ти на кого бочку котиш? Вискочка, лайдак! На Єгора Лігачова? Мать твою разтак! Тамада, вогонь мужчина, Гордий як король, Теж не думаючи довго Увійшов у роль. Акуратно з вінегрету Виловив буряк Наліпив собі на лобі Характерний знак І промовив: Поважайте плюралізм думок Необхідно розпочати Мирний діалог. Без консенсусу сьогодні Нам не обійтись Пропоную опонентам Мирно розійтись. Та куди там! Самозванці й вухом не ведуть І трибуну заповітну Приступом беруть! Ось Попов єдиним духом Вихилив гранчак І собі поліз на хату, А за ним Собчак! Хоче виступити Сава - Жінка не дає. - Не висовуйсь! Бо між нами Може й Сталін є!
Сьогодні 19 років, як пішов з життя наш батько нації, неперевершений Павло Прокопович Глазовий. Вічна пам'ять і слава!
П'ЯНА МИШКА Бігла мишка по поличці І якимось дивом Оступилась та й упала Просто в бочку з пивом. Потопа, ковтає пиво, Б'ється, репетує: - Стану жінко тому я, Хто мене врятує! Поблизу дрімав котяра В темному куточку Він схопився блискавично Й вискочив на бочку. Вгледів мишку, що тонула, І подав їй лапу. Мишка вискочила з бочки, Як моряк по трапу. Обтрусилася, крутнулась, Підстрибнула вгору І, упавши на підлогу, Вскочила у нору. Кіт за нею: - Ти куди то? Так же - некрасиво! Ти забула, що кричала, Як ковтала пиво? - Відчепись! - глузує мишка. - Пика ти погана! Мало що не скаже жінка, А тим бвільше, п'яна!
БУНТАР Оточили ситі свині Велике корито, Їдять, сопуть та хрумкають Смачно, працьовито. І підсвинок до корита Радий би пролізти, Але свині не пускають, Не дають поїсти… Поштовхався він позаду, Відбіг до загати І став свиней ненажерних Гостро викривати: – Дармоїди безсоромні! Кендюхи! Барила! Коли сором будуть знати Чорні ваші рила? І сказав своїм підлеглим Головний кнуряка: – Пустіть його до корита, Нехай не патяка. Розступились, пропустили Крикуна малого. Час минув – і нині страшно Глянути на нього: Розжиріло, знахабніло – Куди твоє діло! Молоденьких поросяток Десятьох заїло. Так, буває, дехто правду Чеше всім відкрито Лиш для того, щоб пропхати Рило у корито. ***** У кнуряки саж хороший, дороге корито. Він по горло нажереться й рохкає сердито: - Нікудишні в нас корита і брудні помиї. Хто завів такі порядки? Дать би їм по шиї! Розплодили ми подібних кабанів чимало. Поживають розпрекрасно, наганяють сало. В них квартири, мов купецькі дорогі палати. Мають дачі і добрячі премії й зарплати. А проте останнім часом узяли за моду представляти інтереси простого народу. Майже кожен захребетник корчить демократа... Любить лізти в гуманісти братія мордата!
Світлій пам’яті незабутньої Верховної Ради присвячується... Йшли ми всі до комунізму, А прийшли до пупонізму. Потім різ із пупонізмом Воювали з кучмовізмом. Ціни всі відпущені- Стали ми розплющені. Депутати-крикунці Всіх пошили в дурдинці. На продукти піднялись Ціни аж до неба. І кусаються вже так, Що й зубів не треба. Обіцяли українцям Нафту і вареники. Ой, добродії мої - Кучми та Пензеники. Плаче муза українська Сльозами дрібненькими- Не умієм шанувати Україну-неньку ми. Письменники і поети, Мовознавці й критики Покинули свої пера Й подались в політики. У парламенті сидять Лірики та мрійники Яворівські, Мовчани, Драчі та Олійники. А в крамницях, де не глянь- Порожні полички. Ой, добродії мої Пушики й Павлички. Доведеться телеграми Посилати чукчам: Шліть, братішки, допомогу - Поможіть кравчукчам!
ЗАЧАРОВАНЕ КОЛО Веселий півень заявив свині: - Як вам не сором? Вся ви у багні. Свиня зраділа: - Критика до діла! - Сходила в баню, потім півня з'їла. І хрюкнула: - Сам винен, паразит: Нагнав мені купанням апетит. Цей випадок наочно нам доводить, Що тупорилим критика не шкодить
МЕМУАРИ Ой, ховали півника, Співака чудового, У труні мальованій Несли безголового. За труною йшла свиня Й ревно голосила: - Ах, який це був талант! Що була за сила! А тепер ота свиня Пише мемуари, Як до смерті півника Довели нездари, Як за півником вона Сильно голосила... А, між іншим, голову Свиня й відкусила.
ПОРОСЯЧА НАДІЯ У свинарнику холоднім Порося трясеться: - І коли те новорічне Свято вже почнеться? - Ну ж і дітки повелися, - Обізвавсь кнуряка.- Саме не зна, недолуге, Про віщо патяка. А те каже: - Я ж на свято Тільки і надіюсь: Візьмуть мене, в піч засунуть, То хоч там зігріюсь...
СВИНСТВО Свиня опоросилась Четвертий раз підряд, У неї появилось Десяток поросят. А через тиждень діти Набридли тій свині. - Не хочу годувать їх! Нащо вони мені?! Нащо псувать фігуру, Як я ще не стара І можу вийти заміж За іншого кнура? Тут головне не байка, Важливе тут - мораль, Хоч дітки й поросята, А все ж таки їх жаль. Хіба ж бо дітки винні, Що їх родили свині?
СИРІТКА Поросятко все хворіє, Незвісно й чого, І ніхто не пожаліє Бідного його. Ні скоринки, ні лушпайки Ніхто не приніс. Навіть мати відвернула Свій кирпатий ніс. . У малого поросяти Велика рідня, Та що з того, якщо й мати У нього - свиня?
ВИСОКЕ СТАНОВИЩЕ - Я давно у тебе, татку, Хочу запитать. Ти скажи мені, чи свині Яблука їдять? - Та, звичайно, їли б, синку, Тільки в тому суть, Що вони не огірочки- Високо ростуть. І напрошуються з цього Висновки прості: Щоб тебе не з'їли свині, Будь на висоті!
НЕУВ'ЯЗКА - Я в тваринництві, - кричав він, - Наведу порядки! По 17 поросяток Дам від свиноматки. Але слова недотримав, Сам собі нашкодив, Бо тих своїх обіцянок З кнуром не погодив
НЕНАВИСТЬ Свиня сказала леву біля гаю: - Собі ціну я дуже добре знаю. Гуртом за мною ходять кабани, У мене всі закохані вони. Та не такого серце моє хоче, За тебе заміж вийшла б я охоче! Лев подивився з-під кудлатих брів, Сердито рявкнув і в кущі побрів. Тепер свиня та скрізь і всюди хрюка: -Ах, лев отой такий дурний звірюка! Йому саме у лапи щастя йшло А він не оцінив його, мурло… Та, як до лева пильно придивиться, Він кабанам в підметку не годиться: Не вміє рить, не хрюка, а реве. Нащо таке чудовисько й живе? Ненавистю стає любов гаряча, Коли любов та, вибачте, свиняча
СВИНЯЧА МОРАЛЬ У теплий день погожий, навесні, Зкстрілися у полі дві свині. Умилися, присівши над струмочком, Понатирали ратиці пісочком, Нафарбували рила буряком, Підмалювали брови кізяком, На бігуді щетину накрутили І рохкотіли, тобто, говорили: - Ах, кабани, противні кабани! Усі вони гуляки й джигуни, Обманщики, кривляки й брехуни,- Усі однакові вони... А біля тих свиней крутилися кабанчики З якими свині завели романчики. Мораль яка? Легка задача: Кому неясно, що свиняча?
ЕРОТИКА Свиня кирпата в холодку лежала, Під зелененьким дубом спочивала. А у гаю співали солов'ї Та чарували, тішили її. Від насолоди мліла тупорила, Сама собі тихенько говорила: - Коли я чую в лісі солов'я, Горить і тане вся душа моя, І я готова зрання й до смеркання Вбирати серцем дивне щебетання. – І тут вона помітила кнура, Що мимо мчався, чорний, як мара. Про все забула, дрібно затремтіла І за кнуром галопом полетіла. І вже не чула більше солов'їв, А прислухалась, як той кнур сопів, Як рохкотів, як тупотів ногами... Мораль тихенько скажемо, між нами: Сто соловейків молода свиня На одного кнуряку проміня.
ЦЕНЗОР В темнім гаї солов'єві Сказав кабан дикий: - Ти неправильно співаєш, Плутаник великий! Подавай для перевірки Мені свої ноти. Я підправлю недоладні Звуки і звороти. Ти співаєш: тьох-тьох-тьох, А потрібно: рох-рох-рох! Звідси вивести мораль Вже нехитра штука: Кабанові по душі - Тільки той, хто хрюка.
СВИНЯЧИЙ КРИК Там, за фермою новою, На старій вербі, Примостився соловейко Та й співав собі. Як почули тупорилі Солов'їний спів, Загорлали, залящали Зразу в сто ротів. І замовк від того часу Бідний соловей, Перестав пісні співати, Навіть для людей. Цій історії печальній Не дивуюсь я: Сто свиней перекричати Можуть солов'я.
НІ СЕ, НІ ТЕ "Чорт-знає, що воно. Ні се, ні те. Ніщо. Літає хто-зна де І робить чорт-зна що. Ніякий біс не зна, Чого він там шукає, Тому довір'я вже Давно не викликає". - Отак одна свиня, Що грамотна була, Характеристику писала На орла.
ІНТЕЛЕКТУАЛ Сидить задуманий індик. Свиня побачила та в крик: - Чого ти голову повісив? А киш звідсіль, мислитель бісів! Мораль проста Виходить з цього. Таких, на жаль, чимало є: Саме не думає нічого І іншим думать не дає.
СВИНЯЧА НЕВДАЧА У літню спеку, у обідній час Дрімає голуб, сівши серед двору. Свиня - до нього та зубами - клац! А голуб - пурх! - і полетів угору. Дарма кирпату роздирає злість: Як Бог не видасть, то свиня не з'їсть.