ГАРЯЧА ФІЛОСОФІЯ Не боялася дівулька Ні лайки, ні бійки. Закінчила десять класів На нещасні трійки. Але в мами є знайомий В університеті. - Будеш ти на філософськім Вчитись факультеті. Та, явившись на екзамен, Ляпнула дівуля, Що жив колись на Вкраїні Філософ Каструля. І сказав екзаменатор, Вставши із-за столу: - Я вам радив би вступити В кулінарну школу. І закінчила дівуля Курси кулінарні. Пече тепер пиріжечки І оладки гарні, І на кухні порядкує Рукою твердою, І не плутає каструлю Зі Сковородою.
НЕХОРОША МУЗИКА Їде парубок учитись У консерваторію. Дід обняв його та й каже: - Хай щастить, Григорію! Так тепер уже ведеться, Що як ти з талантом, Можеш стати, ким захочеш, Навіть музикантом. Я люблю пісні і танці, Й різні інструменти. Не подобаються, синку, Тільки диригенти. Бо вони ж такі сердиті І лихі бувають. Не люблю, коли з-під палки Грають і співають.
СМІХ І СЛЬОЗИ Причепились до студента Лихо та біда: Неборак англійську мову Втретє вже склада. Треться, мнеться, посміхнеться, Не поможе ж плач. - І чого б я посміхався? - Злиться викладач. — Ви, до речі, це хоч слово Скажете мені? Як "сміятись" по-англійськи? Знаєте чи ні? А студент повісив носа, Важко так зітха: - Як сміятись по-англійськи? Так же: ха-ха-ха!
СТРАШНІ ЗНАННЯ Студент прийшов четвертий раз Складати діамат. Хвилин п'ятнадцять щось молов І все було не в лад. Професор мовив: - Ну, гаразд. Поставлю трійку вам. Студент на хвильку занімів, Не вірячи ушам. - Невже я витримав? Невже? - Професора спитав. А той підвівся зі стільця І руки підійняв: - Я ваших знань уже боюсь. Це я не витримав. Здаюсь!
МОЛИТВА Кепсько вчився Рома Смик, Бо гуляти дуже звик. Раз, явившись на екзамен, Сів з квиточком у кутку І почав шептать молитву. Ось послухайте, яку: "Отче наш, іже єси На високих небеси, На екзамені важкому Дух мій падший вознеси. З неба, Господи, спустись, У доцента воплотись, Начертай мені четвірку І ласкаво посміхнись. А бухгалтерам звели, Щоб стипендію дали І давали нині й прісно, До грядущих поколінь, Регулярно, до копійки І без фокусів. Амінь". Бідний Рома! Провалився... Знов тиняється з "хвостом", Бо забув, коли молився, Осінить себе хрестом.
КОЛИСЬ І ТЕПЕР Колись було: закінчивши По чотири класи, Йшли дівчата у доярки, Хлопці - в свинопаси. Та картину зовсім іншу Маємо тепер ми: Ті, що вчились десять років, Йдуть робить на ферми. А як кинешся купити На базарі сало, То щоб гроші полічити - Інституту мало.
ДИПЛОМ З вірменського гумору Мав сина гордий багатій. То був не син, а Божа кара - Картяр, гуляка, лиходій, Ледачий бовдур і нездара. Не шкодував грошви татусь, Не залишав синочка в скруті, А той, не дуючи і в ус, Сім літ учився в інституті. І ось одержувать диплом Він скаче в місто скакуном. Спинився кінь біля воріт, Студенти збіглися веселі. Лакей гуляки, сивий дід, Диплом виносить на тарелі. Зареготав багацький син, Старого ляснувши по спині: - Неси диплом іще один - Моїй чудесній конячині. Старий віддав йому чолом: — Розумно зволили сказати. Якщо ослу дали диплом, Чому коневі теж не дати?
ЧОМУ ГОГА ПРОВАЛИВСЯ Під час вступних екзаменів В однім інституті Зустрілися дві матусі, Сердиті й надуті. - Ой, голубко, провалився Мій синочок Гога, Бо приймав екзаменатор, Що вірує в Бога. Ганяв Гогу, розпитував, Довгенько возився, А як Гога встав і вийшов, Він перехрестився...
ГУБИТЕЛЬ ПРИРОДИ Голова прогнав студента З практики додому За те, що той прав шкарпетки У ставу сільському. Доки ті шкарпетки кляті На травичці сохли, У ставку не тільки жаби, Й коропи подохли.
ПАНСЬКІ ЗАМАШКИ Водить студент свою милу В саду по алеї. - Може, підем води вип’єм? - Запитує в неї. Під ларком розпорядився: - Чистої по склянці. Та скоріше наливайте - Спішимо на танці. А дівчина: - Я не буду Чисту воду пити. Невже ото так дорого З сиропом купити? - Ех, синьйора, - мовив хлопець, - Лихо мені з вами. На отакій, брат, оженишся, То пустить з торбами.
ЯК ПРАЦЮЄ ТРАНСФОРМАТОР Жора Чмур вступав у вуз. Приключився з ним конфуз. Запитав екзаменатор: - Як працює трансформатор? Чмур долоні до губів Притулив і загудів: - Гу-у-у-у....
ЦИВІЛІЗОВАНИЙ ОМЕЛЬКО Під ларьочком Гнат, Антон І Омелько з ними П'ють зелений самогон Банками скляними. Мимо них пройшов індус В білому береті, Що навчається у нас В університеті/ Кібернетику вивча, Інші дисципліни... Недарма ж прибув до нас З іншої країни. До ларка він підійшов, Попросив з поклоном Півчарчини коньяку І заїв лимоном. - От слабак! Хіба ж так п'ють? - Гнат Омелька смика. А Омелько: - Що ти хоч? То ж людина дика...
ЖИВА ГРАМАТИКА Студент зайшов до сусіда Степана Підкови. - Позич на ніч граматику Англійської мови. А той каже : - Граматики У мене немає. Мене, брате, в такім ділі Жінка виручає. Вона в мене поліглотка, Аж три мови знає. А студент йому благально Заглядає в очі: - То позич мені дружину Хоч би на півночі!
ЗВІДКИ ГРОШІ У СТУДЕНТА Студент каже товаришу: - В тебе три костюми. Звідки маєш стільки грошей? Це ж великі суми. А товариш посміхнувся, Глянув хитрувато: - Не дивуйся, любий друже, Я пишу багато. - Що ж ти пишеш? Вірші, прозу? І шлеш у журнали? - Та ні, листи батькам пишу, Щоб грошей прислали.
ЛЬОВКА БЛИН Водний технікум скінчив Льовка Блин і з ходу Влаштувався у ларку Продавати воду. Як з роботи в перший день Повернувсь додому, Мати ахнула: штани Злиплися на ньому. — Лопнув,— каже,— в мене кран, Воював з потопом, Докрутився, доки впав У відро з сиропом.— Мати плаче: — Чи тобі Вилізло, дурному? І чому учили вас В технікумі тому? — Там такі учителі,— Огризнувся Льова.— Все про воду нам товкли, Про сироп — ні слова.
ВАЖКА ЗАДАЧА Батько сина-здоровила Запитав сердито: - Доки будеш ти на шиї На моїй сидіти? Той похнюпився, повісив Голову патлату: - Я ж не знаю, скільки років Проживеш ти, тату.
ХТО ЯК КОХАЄ Не боявся козак славний Ні куль, ні гармати, Але не смів навіть пальцем Дівчину зайняти. Нині ж часто в центрі міста Бачиш лобуряку, Що прилюдно обіймає Молоду кривляку. Не соромиться нікого Лобур той ледачий Через те, що не козак він І не син козачий...
Невсипущий синочок Наварила вареників Увечері мати, А синочок-парубійко Сів їх уплітати. Так напхався, натоптався, Що вже ледве дише. - Збуди мене, - просить матір, - Завтра пораніше. - На роботу влаштувався? – Здивувалась мати. - Та вареники ж лишились, Буду доїдати.
Сирітка Матуся сцену влаштувала татку. - Ти скільки грошей Борі дав? - Десятку. - Одну десятку?! - Матінка гука. - Нащо ж ти з нього Робиш жебрака? Людські синочки Йдуть на дискотеки, Там снікерси їдять і чебуреки, А наш синок хай відстає від них? Хай, як сирітка, ходить по пивних?