НЕ СПІШИ ПОПЕРЕД БАТЬКА - В мене, тату, білий ніс, _ Хлопчик батька смика, - А чого ж у тебе він Сизий, як в індика? - Безтолковий твій вопрос, — Блимнув батько скоса, — Ти іще молокосос Для такого носа.
ЧИЯ ДИТИНА? Повернувся із мандрівки Грицько Калита. - А чия оце дитина? - Жіночку пита. - Це моя, - говорить жінка, Народила я. А якби сидів ти дома, Була б і твоя.
ЗОЛОТА ПАРА Донечці дорослій Мати говорила: - Шукай собі пару, Доню моя мила. Обминай підстрижених, Пошукай патлатого, Не дивись на голених, Знайди бородатого. Буде в чоловіка Борода лопатою - Станеш ти щасливою Та іще й багатою. Він усе складатиме На ощадну книжку, Бо не викидатиме Грошиків на стрижку.
КАЗКА Вже ніч надворі. Не спить дитина. Схилився батько Над ліжком сина І виявляє Любов і ласку. - Послухай, - каже, - Синочку, казку. Так, значить, дід жив І, значить, баба. Була в них, значить, Ще й курка ряба. І сіла, значить, Вона в гніздечко, І, так сказати, Знесла яєчко. Дід бив яєчко І баба била, Ну, баба, значить, Теж не розбила. А, так сказати, Пробігла мишка... І тут синочок Схопився з ліжка: - Все значить, значить Та так сказати... Іди ти к бісу! Я хочу спати.
НАДІЙНИЙ ЧОЛОВІК Учить мати свою доню: - Ти вже не малесенька. Вже подумати про пару Час тобі, ріднесенька. Пошукай собі, голубко, Жениха надійного. Безпартійного не треба, Вибирай партійного. Щоб повів тебе він, доню, В загс на реєстрацію, Зачаруй його красою, Покажи всю грацію. А запишешся у загсі, Можеш буть спокійною. Буде, доню, твоя доля До кінця надійною. Бо прив’яже чоловіка Не краса й не грація: Втекти йому не дозволить Парторганізація.
ВИХОВАТЕЛЬ Завів батько до музею Синка-здоровила. - Ти люби іскуство, - каже, Бо у ньому сила. Он, поглянь, стоїть Венера. То така скульптура. Подивись, яка у неї Мощная фігура. Вчися, стерво, щоб оцінки Всі були хороші. Вийдеш в люди - Будеш добрі Молотити гроші, І судьба у тебе буде Краща, ніж у тата: Будеш ти не кисле пиво Дути з автомата, А коньяк у ресторані З гарного фужера Та ще й з бабою такою, Як оця Венера!
ВУНДЕРКІНД Матуся хвалиться: - Наш син Так любить звірів і тварин! Він діда цапом називає, На батька каже: "Ти верблюд". Як підросте, нехай вступає В ветеринарний інститут.
ТАТКОВА ДОНЯ Сусід спитав мале дівчатко: - Чи самогонку варить татко? Мала крутнула головою: — Не варить, ні! Він п'є сирою.
БАТЬКОВА НАУКА Водить батько зоопарком Хлопчика малого. - Ти ж уважно придивляйся, - Поучає строго. - Он двогорбий верблюдяра, Корабель пустині. Бач, у нього, дармоїда, Два горби на спині. Він до їжі як дорветься, То вже не зіває: Сам по горло нажереться І в горби напхає. О, дивися! Став на ноги, До бар'єру суне... Можеш, синку, дулю дати. Ось побачиш, плюне! А хлопчина рад старатись! Роздражнив тварину, Тицьнув дулю й заховався Батькові за спину. Як крутнеться та як плюне Бісова худоба! Заліпило батьку очі, Заплювало лоба. Батько хлопця смик за вухо, Потім за волосся. - Ну яке ж ти стерво, - каже, В кого ти вдалося?
ЧАСТУВАННЯ Малоліточку-дочку Наставляє мати: - Вчися, донечко, гостей Чемно частувати. Як до столу сяде гість, Вип'є все і все поїсть, Ти тарілку не спіши Із-під носа брати, А ласкаво запитай: - Може, ще вам дати?... Гість прийшов, До столу сів. Підкріпився трішки. Випив чарку, з'їв салат І качині ніжки. Витер губи рушником І прицмокнув язиком. Раптом доня підбіга: - Дати ще закуски? - Дайте ще, - говорить гість. - Більш немає, дзуськи!
"ДЕРЬМО" Батько п'є в пивній горілку. Прибіга дочка. - Тату, йди уже додому. Мама вже гука. Батько тиць дитині чарку: - Пий, коли прийшла. - Фе, яке воно погане! - Сплюнула мала. - Так іди й скажи мамуні, Що це за "дерьмо", Бо вона там дума, мабуть, Що ми мед п'ємо.
ЩО ТАКЕ КОРОВА Емма має атестат. Що робити з Емою? Треба Ему влаштувать В сільгоспакадемію. На екзамені доцент, Зла така особа, Зразу ж Емочці звелів, Блимнувши спідлоба: - Про корову розкажіть Все, що Вам відомо. І всміхнулася йому Емочка медово. - Це, - сказала, - той же бик Тільки має дійку. ...За ту дійку - за одну! - І схопила двійку.
НА ЕКЗАМЕНІ Взяв студент квиток зі столу, Непомітно сплюнув. -Хрін старий, уївся, — шепче. — Знов свиню підсунув. А професор із-за столу, Із другого краю: — Повторіть, що ви сказали. Я недочуваю
СНИЩЕ Приснилося мені снище. Таке приверзлося, Що у мене довго дротом Стояло волосся. Приснилося, що я хлопець Іще нежонатий І що тільки цього року Закінчив десятий Та й вирішив, як ведеться, Піти у студенти, До якогось інституту Подав документи. А там конкурс неймовірний! Тугі мої справи: По сім душ на кожне місце Подали заяви. Я злякався: як же бути, Рідна моя ненько? Чом у вузах відчиняють Двері так вузенько? Вийшов, значить, в світ широкий, Дочекався свята. Мушу місце віднімати В свого ж таки брата. Мушу лізти, щоб аж очі Випирало з лоба, Показати, що я - цяця, Виключна особа. В мене батько - простий дядько, Проста моя ненька. Ні до кого телефоном Рідня не дзеленька, Бо не має про ці штучки Жодного поняття... Ви вгадали, що я маю На увазі, браття? Чого мені страшне таке Приснилося снище? Нехай воно краще б снилось Отим, що "повище".
КОНКУРС Каже баба: - Я читала Вчора у газеті, Що великий конкурс буде В університеті. І не знаю, що то значить. Поясни, будь ласка. Дід подумав та й говорить: - Це вже давня казка. Нині молодь дуже сильно Рветься до науки, То й вигадують для неї Всякі закарлюки. Приїжджають тисячами Хлопці і дівчатка, А учитись потрапляє Лиш один з десятка. І виходить не екзамен, А важке змагання. Тут і горе, тут і сльози, І розчарування. Он горобчиків табунчик Скаче біля тину. Я візьму й у той табунчик Крихту хліба кину. Хто меткий, Той крихту згріб, Буде їсти білий хліб, А хто зазівається - В кізяках копається... Так ото приблизно, бабо, Й конкурс відбувається.
ХРЕБЕТ НАУКИ У мамані настрій добрий. Як не радуватись тут? Вже її синочок Рома Місяць ходить в інститут. Навіть сам директор школи їй сказав: - Вітаю вас! Ваш же Рома ледве-ледве Перелазив з класу в клас. А маманя червоніє, У мамані очі злі: - То така у вас там школа І такі учителі. В інституті оцінили Краще Ромочку мого. Там, я чула, називають Позвоночником його, Бо, провчившись тільки місяць, Значить, грає роль таку На своєму факультеті, Як хребет у кістяку. - Ні, - нахмурився директор, - Не у цьому справи суть. "Позвоночником" студенти Сина вашого зовуть Не тому, що він важливий, Як хребет у кістяку, А тому, що опинився В інституті "по звонку".
БОСИЙ СТУДЕНТ Цілий рік студент провчився Майже без просвітку Та й приїхав відпочити До батьків улітку. Вклала мати сина спати З дальньої дороги. — Що він тільки, — каже батько, Узува на ноги! Обносився, обтріпався, Посіклось на шкурки. Колись отак узувались Безпритульні вурки. Взяв смолу він, Дратву й шило, Ще й циганську голку, Довів якось черевики Синові до толку. Син уранці підхопився, Скочив на підлогу. Що за диво? Не налазить Черевик на ногу.. Батько збоку утішає: - Не журися, хлопче! Нога в тебе чималенька, За півдня розтопче. Син хитає головою: - Думали б хоч трішки. Нащо ж було зашивати Нові босоніжки?
У КИЄВІ, НА ПОДОЛІ Йшов професор і зайшов У якусь крамницю. В касу глянув і уздрів Свою випускницю. Привітався і сказав: — Я прошу пробачення. Ми ж, здається, на село Вам дали призначення. — Але ж ви учили нас, — Мовила дівиця, — Що між містом і селом Стерлася різниця. Я й подумала собі: Як нема різниці, То нащо мені село? Житиму в столиці.
ПРО ОДАРКУ ТА ПАНАСА Розказують по радіо Про подвиг Одарки, Що скінчила 10 класів Та й пішла в доярки. Пишаються у газеті Молодцем Панасом, Що учився 10 років Та й став свинопасом. Отак з рання й до смеркання Одне тільки й чути: Та - на ферму, той - на поле... А хто ж в інститути?