Тітонька Поцілуй, Іваночку, Тітоньку Оксаночку. Вона гарна тітонька. Це наша сусідонька. А малий Іваночко Набік відвертається. - Я її боюся, Бо вона брикається. Мама здивувалася, Мама засміялася: - Де ти бачив, дурнику, Щоб вона брикалася? — А як ти на кухню Вийшла із кімнати Обняв її татко Й хотів цілувати І як їй до рота Приклав свої губи, Вона його бахнула Кулаком у зуби...
Сливи - Тут були у мисці сливи. Де ви їх поділи? -А ми з татком, - каже хлопчик, - Ввечері поїли. -А три кісточки лишили Ви кому? Для мами? - Я лишив, бо татко сливи Ковтав з кісточками.
БІДНЕ ДИТЯ Вчитель матері говорить: - Це ганьба і сором! Ваш синок частує хлопців В школі "Біломором" - Справді сором, справді сором, - Піддакує мати. - Але грошей на дорожчі Я не можу дати.
ПІСЛЯ АВАНСУ Чоловік аванс одержав, Здибався з дружком Та добряче й причастився Просто під ларком. І, п'янющий, як то кажуть, У дрезину, в дим, Почвалав у дитсадочок За синком малим. Там схопив синка за руку І повів, як міг. Не устиг ступити Дома й на поріг, Як дружина в крик, У сльози: — В тебе сором є? Ти ж привів чужу дитину. Де ж дитя моє? — Чоловіка в різні боки Буйний хміль хита. — А тобі яка різниця? — Жінку він пита. — Чи чужого прихопив я, Чи привів свого… Ти ж назад відтарабаниш Завтра знов його.
СВАРКА На розпеченому пляжі Лає даму дама: — Та яке ж це виховання? Та яка ж ви мама?! Та скажіть же ви що-небудь Вашому синочку — Він же кидає грязюку На мою сорочку. — То якраз не мій синочок, — Дама гордо мовить. — Мій - он вашим капелюшком Жабеняток ловить.
СТРАШНІ КНИГИ Любу доню по секрету Просвіщає мати: — Ти вагітна. Отже, книги Перестань читати. Узяла "Трьох мушкетерів", Всюди з ними ходиш. Ти дограєшся, дурненька, Що трійнят народиш. Донька крутить головою, Весело сміється. Мати вперлась на своєму, Мати не здається: - Перед тим як народити Нашого Федота, Знаєш ти, що я читала? Якраз - "Ідіота"!
ПТАХОЛЮБИ Сіли дамочки на лавці В скверику міському. Гладить голову блондинка Синові малому. — Перестань ти годувати Голубів, синочку. Повернися, я поправлю Трусики й сорочку. Не підскакуй, стій на місці. Не крутися, Грицю! Ну, їй-право, аж трясеться, Як побачить птицю. Їй підтакує брюнетка: - Ай, про що тут мова! Так ніхто не любить птицю, Як синок мій Льова. Тільки зайдемо, буває, З ним до магазину, Як побачить курку Льова - Вже й ковтає слину.
ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ - А ти знаєш, - Гнат питає В родича Тимошки, - Що у Києві на стінах Почепили дошки: "В цім будинку жив художник, В цьому - жив письменник..." А ось я живу на світі, Скромний Гнат Вареник. Одинокий, нежонатий, Вигнав жінку з дому І виплачую проценти Синові малому... А коли засну навіки У сирій могилі, Чи напишуть щось на хаті Друзі мої милі? - Не журись, - сказав Тимошка І утішив Гната: - Ми напишем на фанері "ПРОДАЄТЬСЯ ХАТА".
ПОКЛИКАННЯ Величава горда дама Вздовж по вулиці іде І хлопчину за собою Довгов'язого веде. А назустріч їм знайома: - Це синок такий у вас? Він куди учитись піде, Як скінчить десятий клас? - Як куди? В балетну школу Піде вчитися мій син. Він же просто весь трясеться, Як побачить балерин!
ДВА ЖИВОТИ Жила собі одна мама - Розумна така! Чоловіка вона мала Й малого синка. І частенько говорила: - Дивно, єй же єй... Хто придумав, що лелеки Носять нам дітей? Я ману пускать не буду На дитя своє, Все розказувати буду, Як насправді є. Час минув. Коли синкові Сповнилось п'ять літ, Він спитав: - Чому у тьоті Он такий живіт? А оскільки тут у мами Лінія ясна: — Тьотя, синку, жде дитинку, — Мовила вона. Раз по вулиці з синочком Та матуся йшла, І прилип до чоловіка Хлопчик, як смола, Бо було, на лихо, в того Черево товсте. — Ви чого ждете? Ну, дядю? Ви чого ждете? Чоловік йому погладив Голову руду І сказав хрипучим басом: — Я трамвая жду...
БУБЛИК Принесла з базару бабка Бублика онучку. - Я гостинчика купила, - Тиче йому в ручку. Дід схопився: - Де купила? Десь, не в магазині? Дай поглянути, чи можна Це давать дитині. Потім батько обізвався: - Треба подивиться, Чи воно не саморобне, Чи воно годиться. Після батька десь на кухні Обізвалась мати: - Дайте глянуть, чи дитині Можна це давати. Доки м'яли та лизали Батько, дід і мати, На гостинці не лишилось Маку ні зерняти. Від рідні такої втіхи Онучаті мало: Замість бублика смачного З маком дулю мало.
ГЕНІАЛЬНЕ ДИТЯ В мами є синок маленький, Ростом — мамі до колін. Мама певна, що талантів Більш нема таких, як він. Син наївся мухоморів, Промивали живота, А матуся всім говорить: - Грибоєдов вироста!
ДАМОЧКА-КИЯНОЧКА До крамниці дамочка Увійшла з дитям. - Купі кніжку, мамочка, Вон она, вон там... Дама здивувалася: - Ету кніжку хошь? Ето ж на украінском, Что ти в нєй поймйошь? Кніжкі, моя дєточка, Нада понімать, А на етой запросто І язик сломать. А пізніш та дамочка В булочну зайшла. - Купі, мама, хлєбушек!- Мовила мала. Мама не сказала їй: - Хлєбушек ти хошь? Ето же украінскій, Развє он харош? Ні, тривоги в дамочки У душі нема, Що дитя об хлєбушек Язика злама.
МАЗУН Ой мала мати сина-мазуна. Душі не чула в хлопцеві вона. До десяти із ложки годувала, До двадцяти у ванні обмивала. Синок сказав: - Я, мамо, не дитя. Вже можу й сам Скупатись до пуття. І перший раз без рідної мамані Закрився він на защіпку у ванні. Матуся в двері стукає: - Впусти! Візьми свисток, купайся і свисти. - Чого свистіть? Хіба я вам сказився? - Щоб знала я, що ти не утопився.
ХОРОША РОБОТА - Підшукав собі я, куме, До душі роботу. Відпрацюю понеділок, Середу й суботу, А чотири дні у мене Вільні від роботи. Став я більше виявляти Про дітей турботи. - Як же саме виявляєш? - Дуже просто, брате: Зараз четверо у мене, Скоро буде п'яте.
ПРО ОТЦЯ І СИНА У сусіда біля двору Зупинилась "Чайка". Сяє нікелем блискучим Кожна її гайка. А в ту пору біля двору Швендяв лобуряка. Був у нього у кишені ОТ-ТАКИЙ ножака! Лобур глянув у кабіну, Чи нема шофера І надряпав на капоті: "ЛОРА ПЛЮС ВАЛЕРА". Раптом батько лобуряки Вибіг із-за тину Та як схопить своє чадо За руду чуприну, Та як крикне: - Що ти робиш? В голові ти маєш? Ти ж, придурку, об залізо Ножик поламаєш!
ІДЕАЛ Кучерявий парубійко Став фантазувати: - Знайду собі таку жінку, Як у мене мати. Щоб такий же був характер І така натура, І таке ж було обличчя, І така ж фігура. Батько з місця підхопився: - Слухати набридло! Нащо воно здалось тобі Таке страховидло?
МРІЙНИКИ Батько радий. Світ йому Став ясним і милим: В лотерею виграв він Величезний килим. - Як і далі піде так, - Мовив за обідом, - Можем виграть "Жигулі". Сядем та й поїдем. - Ах, яка то красота! - Мати мружить очі, - Ми в машині у своїй їдемо у Сочі! Розгорілося лице У синка малого: - Я сигналом - ду-ду-ду! Утікай з дороги! Батько сина по щоці: - Подаси сигнали? А навіщо? Щоб права В мене відібрали? Мати ззаду як смикне Хлопця за чуприну, Та в потилицю як дасть: - Не пущу в машину! Курочка в гнізді, яєчко в ....., а вони вже омлем смажять
НАЙКРАЩА МОВА Йде синок до школи вперше. Пита батька мати: - Якій мові ми синочка Будемо навчати - Українській чи російській? Обидві ж хороші. - Хай вивчає ту, якою Печатають гроші.
ДВА ЖЕНИХИ Горда й рада до квартири Сваха увійшла. - Я для вашої Ельвіри Жениха знайшла. Тільки фото показала - Господи ти мій! "Я готов женитись, - каже, Зразу на такій". А мужчина ж то сурйозний, Не якийсь там жук. Молодий, а вже працює Доктором наук. Дуже сильно у науках Проявив себе І лопатою, говорять, Грошики гребе. Мати глянула сердито: - Що ти завела? Я гадала, ти для неї М'ясника знайшла. Сваха вдарила в долоні: - Хочеш м'ясника? То вже штука зовсім інша, Справа нелегка. Я показувала фото Борі-м'яснику, А він каже: "Не годиться. Чхав я на таку!"