Гаваріте са мной па русскі

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Deus igrok, 23 сер 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. Ома

Ома Дуже важлива персона

От і у мене давно вже таке враження, що без допомоги ззовні дуже важко щось зробити.
    Хоча і народ розкриває очі. Наш донецький електорат Януковича дуже невдоволений ситуацією. Дивуються, чому ж так, наївні. І, якщо вибори вдасться зберегти, то підтримка Вікторхведорича тут буде вже зовсім не така, як раніше. Але це за умови існування виборів, а не адмінресурсу на чолі.

2. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

А хто його питатиме...

3. Ома

Ома Дуже важлива персона

Так от вертаємось до того, з чого почали. Якщо тут спрацює адмінресурс, а так воно і буде, то гаплик виборам. Бо тут просто більше людей,чим в ЗУ.

• Подобається Подобається x 2
  4. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Не все вирішують матеріальні чинники. За часів СРСР грузинські та вірменськи книжки були гірше за якістю ніж російські, але них купляли і читали. Тому що прості люди вже тоді були згуртовані ідеєю збереження нації. На відмину від України.

• Подобається Подобається x 4
  5. - ну, наслаждались, наслаждались, а потом - извинились или трубку повесили? :)

6. majolika

majolika Well-Known Member

Ні, не тому. Тому, що просто було менше вірмен з вищою освітою, яка давалася на російській мові.
    І не варто цих порівнянь:
    Не варто порівнювати непорівнювані речі. Україна завжди була у дещо іншому соціально-політичному становищі, ніж інші республіканські народи (ніхто не був "молодшим братом", крім нас (ну, може, ще білорусів)

7. Ома

Ома Дуже важлива персона

Чому це ви так вирішили?

8. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Прошелся сегодня по Крещатику, спустился в Метроград возле Бессарабки попить кофе. Заказал, девочка отвечает по украински, красивый такой голосок. В конце чего-то быстро спросила, я не понял и переспросил. Я не то что не понял украинского, просто быстро сказада, а я о своем думал. Она повторила нарусском.

Потом принесла кофе, я сказал " Дякую" Как она мне красиво улыбнулась....
    И никаких проблем с двуязычием.

• Подобається Подобається x 6
  9. majolika

а хіба не так? можливо, я помиляюсь. але а не знаю іншого пояснення

10. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

А в яких ще союзних республіках Вам довелось побувати за часів СССР? Для порівняння молодшобратості/сестринства...

• Подобається Подобається x 1
  11. majolika

чесно? хіба в прибалтійських - але вони ніколи себе молодшими не вважали. Та за часів СССР я була ще школяркою, переказую свої враження (від різних джерел впливу)...

12. VasMT

У всіх трьох?

13. majolika

нє, в усіх двох :)
    Але я повторю свою думку - читали не тому (грузинські та вірменськи книжки), що були дуже свідомі, а тому, що іншою мовою читати не вміли.

14. VasMT

В самом далеком ауле... любой оленевод... любой чабан знал русский язык.
    А книжки читали. І російські, і національні... А ще, в республіканських видавництвах друкувались бестселери класиків. В час тотального дефіциту на книги - справжня знахідка. В моїй домашній бібліотеці є і Шекспір, і Дойл, і інші класики українською, надруковані при СССР.

• Подобається Подобається x 2
  15. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Якби вона хамсько попросила спілкуватись Вас українською, бо вона "не розуміє" російську, Ви б не так позитивно написали про двомовність.

• Подобається Подобається x 5
  16. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Ну, хамов, то на самом деле очень мало. Просто одни хамы очень любят почему-то именно других обвинять в хамстве. И трындят об этом и трындят, и читая их можно подумать, что проблема есть с двуязычием.
    как пример, и я его приводил уже несколько раз. Жириновскому нужен Тягнибок, и наоборот. Беда будет, если нормальные люди до из уровня опустятся. И станут говорить, что Тягнибок выразитель интересов едставитель типичного поведения и всех украинцев, а Жириновский - русских. Да и тут основные русофобские хамы, так и говорят от имени всех украинцев. А приведите тут кто говорит от имени всех русских ?

А ее нет проблемы по большому счету. И не будет. Повторю опять. ЛЮди в основном нормальные и добрые на Украине. И не только на Украине. Чего проблему надувать ?

Останнє редагування: 31 сер 2010
  17. - а если бы вежливо попросила? Ведь есть же на Украине (особенно на Западной) люди, которые плохо понимают по-русски? И на Восточной полно людей, которые на самом деле, без притворства, плохо понимают разговорный украинский. Только это как раз не про двомовнiсть, а наоборот :)

18. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Може в Вас таке хибне враження через те, що сюди торгувати люди з вищою освітою не їздять. А я там жив. Грузинів і вірменів з вищою освітою було багато, з півночі імпортувати фахівців потреби не було. Навпаки, "експортували". І дуже мало хто не знав російської, хіба що з таких гірських районів, куди не цілий рік можна було проїхати. Тим не менш за найменшї нагоди обирали друковану продукцію на своїй мові.
    Можливо, тиск з усіх боків, загроза фізичному існуванню загартували. Ви напевне не знаєте, що мала батьківщина Шота Руставелі - Тао-Кларджети - тепер є східною Туреччиною. А Вірменія колись сягала до Середземного моря.

• Подобається Подобається x 6
  19. nora

nora Well-Known Member

Народ, що не усвiдомлює значення рiдноï мови для свого вищого духовного життя i сам ïï покидає й вiдрiкається, виконує над собою самовбивство.

20. VasMT

Цікаво, якщо замінити перше слово "Народ" на слово "Людина", зміст зміниться?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)