Гаваріте са мной па русскі

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Deus igrok, 23 сер 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. Sandy

Sandy GRAND

Ви. Нав'язуєте нам виключно російську мову!

:crazy:

• Подобається Подобається x 2
  2. Svjato

Svjato Well-Known Member

• Подобається Подобається x 1
  3. smeet

smeet просто спілкуюсь

Розумієте, Свято правий в чому. Армянин відкриває кафе в Києві, і заставляє обслугу спілкуватися на роботі між собою і з ним російською мовою. А уявіть собі інакше. Армянин відкрив кафе в Москві і заставляє обслугу говорити українською. Дивно правда? Просто ні ми ні наша влада себе не любимо і не поважаємо. Хотів би я бачити,якби українець відкрив кафе в Арменії і заставляв розмовляти обслугу українською. Такі речі в нормальних державах,таких, наприклад як Франція, регулюється законом про державну мову. Просто влада у нас неукраїнська, яка теж тихо ігнорує українську мову. От і все.
    А в хорошому кафе,офіціанти мають знати мінімум 2-3 мови і в роботі з клієнтами їх використовувати для зручності клієнтів.

• Подобається Подобається x 5
  4. Sandy

Sandy GRAND

Пане smeet, я вже наводив цей приклад: китайський ресторан у Нью-Йорку, Парижі чи у Відні. Власник ресторану без проблем може вимагати від робітників спілкуватись китайською. Ви взагалі собі уявляєте, щоб там таке заборонили?

Київ - це переважно російськомовне місто, там більшість людей розмовляє російською. З державної точки зору у нас державна мова одна - українська, тому виглядаає, що вірменин вимагав спілкування (формально!) чужою мовою. Але ж з іншого - практичного, реально життєвого - боку, вірменин нічого такого неприроднього від дівчиники й не вимагав. До того ж, як відомо, праця - це теж ринок, а ринкові закони ще ніхто не скасовував, і у ринкових умовах Києва цей вірменин взагалі не парився, бо він знає, що має величезний вибір. Не бажаєш - йди собі, знайду замість тебе вже завтра. Тому, ваше припущення:

несиметричне, адже воно суттєво відрізняється від того, що сталося. За наявності численної україномовної діаспори це було б теж можливим imho. Але в реальному житті такий українець не матиме ані вибору, ані великої клієнтури, ані розуміння серед місцевих.

5. DISBATya

DISBATya Well-Known Member

Па-русcкi - низзяяя!!! Краще по-китайськи!!! Головне , щоб не па-русcкi!!!о_О

6. Nevermind

Nevermind Просто персона

Свято, я не розумію, кому в Україні буде гірше, якщо він крім української буде ще володіти російською мовою (англійською / німецькою / ще кількома мовами)?

• Подобається Подобається x 3
  7. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

То все буде чудово. Але все-таки при умові, якщо він буде знати і вільно спілкуватись українською. А який процент, скажімо, в Києві ви наберете таких людей, які б не то щоб спілкувались, а розуміли українську?
    1%? 3%?

8. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

9. Nevermind

Nevermind Просто персона

Що Ви вигадуєте? У Києві всі розуміють українську. Те, що більшість людей спілкуються російською - це так... Але всі розуміють українську.

10. DISBATya

DISBATya Well-Known Member

99% - и в Киеве , и в Одессе , и в Донецке , и везде на Украине люди понимают украинский язык !!! А общаются - на родном - это наше право , и вы его НИКОГДА у нас не отберете !!!

11. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я не проти навіть знання вірменської - там до речі теж багато християн, тому є багато спільного, щоб підтримувати зв'язки між народами... Але не в цьому зміст. Треба жорстоко вимагати від інших поважати всі мови і не доволяти нікому, наголошую - "нікому" задавати питання типу "навіщо вам ця мова". Таке формулювання не допустиме і його треба нищити в корені.

12. Nevermind

Nevermind Просто персона

13. Svjato

Svjato Well-Known Member

14. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

А чо заставлять-то? Полно украинок на заработках в официантках трудится. И заставлять не надо. :dntknw:
    Вообще вы так и не пояснили в чём разница между армянином и украинским представительством компании Микрософт заставляющим говорить по-английски.

15. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Пояснили, просто туго доходить. Про додаткові мови пишуть в оголошенні про вакансію. Кому не підходить - той не йде туди.

16. borkhes

Можно подумать вы закрыты от кого-то. Скорее наоборот: для всего мира, вы, как и другие постсоветские страны - не дай Бог откроетесь. :)))

Сочувствую.

Т.е. если о требованиях к языку скажут уже на собеседовании, то это будет поздно? :)))

• Подобається Подобається x 2
  17. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

-----
    Да.

18. borkhes

Тогда в микрософте тоже нехорошие люди работают. Нет на сайте careers.microsoft.com в вакансиях никакого упоминания ни английского, ни украинского... вообще про языки ни слова)))))))

19. smeet

smeet просто спілкуюсь

Мені це не треба пояснювати, я прекрасно розумію релії. Але ,погодьтеся зі мною,що все таки ці реалії ненормальні, вони результат самі знаєте чого-не хочу писати те про що вже говорено-переговорено. Такого собі уявити скажімо в Варшаві, чи в Будапешті неможливо, та навіть і в Ризі,Талліні чи Вільнюсі, хоча там теж не бракує російськомовних. Так от я про національні почуття окремих людей.Вони ще у декого є,і від них нікуди не дітися. Я розумію,що 300 з чимось років вихолостило в багатьох людях це поняття, але повірте не у всіх, і за це їх не треба критикувати і казати, що вони не праві, що вони думають неправильно. Це також реалії,і вони є, і від них ми також нікуди не дінемось.

---------- Додано в 01:41 ---------- Попередній допис був написаний в 01:27 ----------

Скажіть, Вас влаштовує формат спілкування на форумі? Тобто я до Вас пишу українською, Ви мені відповідаєте російською, ми не сваримося а дискутуємо-чим погано? Нормально? Чому Ви мене маєте заставляти спілкуватися чужою мені мовою? Ви своєю, я своєю ми одне одного розуміємо і все. В суспільстві є коло інтересів де необхідне знання і використання державної мови,але є люди, які скажімо не претендують на те коло інтересів, тому якщо вони не хочуть дотикатись до цього кола, їх ніхто не має заставляти. Все. Такою я бачу мовну політику держави Україна в майбутньому.

---------- Додано в 02:01 ---------- Попередній допис був написаний в 01:41 ----------

Я пояснював, Ви очевидно не прочитали.:) Коротко-вони навіть заставляють по різному. Наприклад коли я Вас попрошу:-"Не могли б Ви бути такий добрий,поскільки я ще не встиг вивчити українську мову,поспілкуватись зі мною,мовою яку я знаю-англійською. І інший варіант:-"Так, слухайте мене уважно, або Ви говорите до мене російською,або я Вас не хочу тут бачити".
    Є різниця? Ще різниця. Програмне забезпечення в усьому світі(на скільки я знаю,якщо я не правий то виправіть мене) розроблене англійською.ТОму, щоб виконувати функціональні обов"язки в компанії Майкрософт, не можна використовувати інакшу мову як англійську. А виконувати роботу офіціанта потрібно тією мовою, якою до тебе говорить клієнт(я маю на увазі не екзотичні-скажімо китайську,чи японську,хоча в дорогих ресторанах власники це собі можуть позволити)
    А київські реалії такі, я як україномовний громадянин в державі Україна заходжу в будь-яке київське кафе і на мою українську ,кривлячись мені відповідають російською. А я як українець маю право попросити офіціанта,який мене обслужить з використанням української?
    Це ж їжа а не Майкрософт:);)

• Подобається Подобається x 4
  20. Nevermind

Nevermind Просто персона

Це все правильно.

Але скажіть, якщо Ви - власник кафе, кого Ви швидше приймете на роботу: офіціантку, яка знає 1 мову, або офіціантку, яка знає 3 мови, якщо за всіма іншими критеріями вони рівні (досвід роботи, тощо)?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)