Гаваріте са мной па русскі

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Deus igrok, 23 сер 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. Bambook

Bambook Persona non grata

Питання стояло чітко і стосувалося аргументації про те, що діти погано вчаться "на нєрадном язикє". Перестаньте пересмикувати.
    Хоча - небажання відповідати на просте питання свідчить тільки про те, що ви й самі усвідомлюєте: відповідь буде явно не на користь аргументації Фреї і її анонімних "ректорів одеських ВНЗ"...

• Подобається Подобається x 4
  2. artobstrel

artobstrel Дуже важлива персона

это все здорово, только если о б этом говорят граждане Украины и не один два а поболее то это должно что-то означать или как?

3. Bambook

По-перше, серед російськомовних знайомих, яких маю доволі багато, ніколи не чув такого. Тільки по телевізору і на форумах. Це мало б щось означати чи як?
    По-друге, ви ще одна людина, яка не може відповісти на просте питання. Якщо вам так тяжко дати відповідь на питання, яку можна сформулювати одним словом і яка передбачає наявність найпростішої логіки, це б мало щось означати чи як?

Якщо вам із борхесом треба повторити - мені не ліньки:
    Скажіть будь-ласка: якби правдою було те, що кількість людей, яким під силу вища освіта, знижується через те, що діти навчаються нерідною мовою - яким чином сотні тисяч українців, росіян, поляків, китайців і представників ще купи націй закінчували б університети і коледжі у США, Канаді, Британії? Вони ж там англійською вчаться, а вона набагато більше відрізняється від російської, ніж українська! І нічого, стають фахівцями - зокрема й з технічних спеціальностей.
    Ви ж не хочете сказати, що росіяни в Україні тупіші, ніж українці чи китайці, які їдуть вчитися у США чи Англію? Я так не думаю.
    То чи не логічніше припустити, що у такий спосіб керівники ВНЗ прикривають свій непрофесіоналізм?

Останнє редагування: 2 лют 2011
  4. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Вы однокурскник пани или она забыла перелогиниться? :)

• Подобається Подобається x 1
  5. Sandy

Sandy GRAND

Тут справа в тому, що навчання тих українців, росіян, поляків та китайців в американських та інших коледжах - це їх особистий вибір, тобто, коли люди, маючи нагоду вчитися більш зрозумілою для них мовою, обирають навчання іноземною. Вони заздалегідь погоджуються самотужки долати всі додаткові труднощі та мовні бар'єри, до того ж, мають неабиякі кошти на це. Ті ж, хто хоче вчитися в своїй країні, або може вчитися тільки в ній відповідно до свого матеріального стану, напевно, жадали б вчитися своєю рідною (для кого яка), навіть не спорідненою, а саме рідною мовою. Чи повинні вони мати таку можливість? Напевно, так.

6. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

+1, бо ставить крапки над ї. Наші ВІПи своїх дітей навіть у дітсадки англомовні віддають. А боротьбу за російську мову пропонують одеситкам у першому поколінні.

7. borkhes

Сalm down, bro. Какие дети в ВУЗе? Дети-индиго?
    Понятно, что у украинского высшего образования больше никаких проблем нет, кроме как языковых. Я так и представляю, что завтра директивно запретят в ОНУ преподавать по-русски и тут же все преподаватели и научные работники заговорят по-украински, учебники переведутся автоматом и т.д. А ректор зря волнуется, наверное, у него ж отдел кадров завален резюме от украиноязычных светил науки, просто ему не доложили. :)

8. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Противника «телячьей мовы» трудоустроил глава партии «Родина»

Ось так роблять політичну кар'єру в теперішній Україні.

9. Svjato

Svjato Well-Known Member

Про теля, що звільнили за "телячу мову"

:haha:

Насмішив.

То є бажаючі захищати то ге - "Родіну"?
    Якщо так - то всі, хто захищає теля - козли!

10. Bambook

При всій - без іронії - повазі, ви також перескакуєте на своє питання, не відповівши на попередньо поставлене. Проблема наявності вибору - це вже інший аргумент, який я б з вами залюбки обговорив (і, ймовірно, навіть погодився б - але наразі треба його обдумати), якби мене не дратував сам принцип обговорення наступного аргументу, доки не прийнятий або не відкинутий попередній.
    Якщо вам не тяжко - чи не відповіли б ви на моє питання, і я залюбки обговорю з вами проблему вибору. Вона мені справді цікава, адже ставить дилему, у правильному вирішенні якої я абсолютно не впевнений.

• Подобається Подобається x 2
  11. borkhes

Наши просто на Запад детей отправляют учиться.

12. Bambook

Ялинки-патички... Логіка тих "ректорів": нібито діти вчатьтся в школі нерідною мовою, внаслідок чого не отримують достатню базу для навчання у ВНЗ. Тому не треба мене виправляти. Прочитайте аргумент Фреї, який я власне заперечував.

От і я про це ж. Не я підняв мовну проблемцу української освіти. Я власне заперечую, що вона є ключовою і вважаю, що її піднімають для того, аби відвернути увагу від власної професійної непридатності і корупції.

13. borkhes

Прочитал. Прочитал и ваш ответ. Очень заинтересовали цифры в сотни тысяч украинцев выезжающих учиться в США и Англию... Вы это для красного словца? Кмк, достаток среднего украинца не позволит отправить ему детей на учёбу за границу, разве что по обмену и то это скорее будет в ВУЗы бывшего СССР, а не на Запад.
    Что до аргументов Фреи, то я вполне допускаю, что украинский язык не способствует пониманию предметов на школьной скамье для тех, кто его не знает. Допускаю, что качество украиноязычных учебников ввиду ограниченности выбора несколько ниже, чем у русскоязычных. И так далее и тому подобное со всеми вытекающими. А поскольку Фрея живёт в Одессе, а вы нет, то я склонен верить ей, а не вам.

Столь желанный вами украинский так же может быть ширмой коррупции и профнепригодности. А учитывая "дефицит" украиноязычных кадров вероятность такого развития событий растёт.

14. Bambook

Цікаво, кавальчик про "росіян, поляків, китайців та представників інших націй" ви навіщо пропустили?
    З тією ж метою, з якою, пишучи до мене вже пятий чи шостий пост, досі уникаєте прямої відповіді на моє питання?
    Може. Але поки що нею є така бажана Фреєю російська.

• Подобається Подобається x 2
  15. Sandy

Sandy GRAND

Якщо ваше питання головним чином полягає у можливості отримувати україномовну освіту при рідній мові російській, то я можу відповісти, що скоріше так, чим ні. Звістно, пристосування до дещо незвичного викладання є справа індивідуальна, але мені здається, що більшість людей, здатних вчитися у ВНЗ, цю незвичність може подолати, якщо захоче. За часів СРСР учні україномовних шкіл також вступали до російськомовних ВНЗ та отримували освіту там.

Порівнювати якість російськомовної та україномовної вищої освіти я не можу, адже у мене наразі немає достатньої кількості життєвих прикладів для цього.

16. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

К сожалению нет, но учебник имеет хождение на всей территории Украины...
    А учебники написаны и отпечатаны на украинском изначально...
    А чего ж родным-то пренебрегают?

17. Bambook

Дякую за відповідь. Саме про це йшлося.
    Щодо вашої думки про вибір. Я погоджуся з тим, що людина повинна мати вибір, якою мовою вивчати принаймні профільні предмети. З невеликими застереженнями: при цьому, якщо вона отримує диплом, який може передбачати роботу на держслужбі чи викладання, вона мала б обовязково вчити українську, включно зі спеціальною термінологією. Щодо держслужби, думаю, пояснювати не треба, щодо викладання - з тієї мотивації, що в її майбутніх студентів теж повинен бути вибір. І якщо він буде на користь української, викладач має бути готовим викладати саме українською.
    І ще одне застереження - вивчення українською правничих дисциплін. Суто з раціональнихз мотивів: людині жити в українській правовій системі, а її термінологія помалу починає відрізнятися, оскільки зявляється все більше відмінностей у самих правових системах.
    Як на мене, доволі компромісний варіант.

• Подобається Подобається x 3
  18. borkhes

Он один что-ли на всю Украину? Для всех специальностей? А другие авторы есть? Или эти авторы все разделы излагают так, что лучше не найти? :)
    У меня в ВУЗе было штук 5 учебников по матану и ни один лишним не оказался. :dntknw:

19. Sandy

Sandy GRAND

Интересно, а Фихтенгольца на украинский уже перевели?

20. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Це що, реферат для Києво-Могилянської Академії? Молодець, п'ять, але її по ходу закриють скоро. Як мало би бути всі непогано уявляють, біда що на ділі зовсім інакше.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)