Дуже дякую всім за інформацію. Маю кілька питань: 1) Чи вимагають (і чи перевіряють) фотобанки, щоб ваші фотографії не дублювалися у конкурентів (тобто якщо я хочу продавати одне й те ж яблучко і на шутерстоці і на айстоці)? 2) Чи можна висилати кілька варіантів одного сюжету? _ а) по ракурсу (вид яблучка зверху, збоку і на іншому фоні), _ б) по розміру, наприклад я хочу вивісити варіанти 1300х2000 і 3000х4000 бо можливо комусь не захочеться переплачувати за більший розмір. 3) Можете показати роботи, які були прийняті на екзаменах? 4) Чи потрібна "розписка моделі" для фотографій з дітьми?
Можна продавати одні і ті ж фотки на різних стоках. Але можна, наприклад, на одному стоку за більшу ціну продавати фотки, які будуть тільки там продаватись. Десь про це читала, але вже не пам'ятаю на якому саме стоку. Можна, але у розумних межах. Витяг з правил айстока: http://russki.istockphoto.com/tutorial_2.8_duplicates.php Треба відсилати максимально можливий розмір. А вони самі його зменшують і дають покупцеві можливість самим вибрати якого розміру купити фотку: Мої фотки на айстоці. Спеціально робила тільки мавпочку з лямпочкою для екзамену. Решта - звичайні повсякденні фотки. З правил айстока: http://russki.istockphoto.com/tutorial_9.0_modelrelease.php
Так называемый эксклюзив. На Айстоке эксклюзив подразумевает то что вы уходите к ним со всеми потрохами и не имеете права продавать ещё где-то, но своих эксклюзивщиков они холят и лелеят. На остальных стоках тоже есть эксклюзив, но на конкретные фото. Тоесть вы ставите эксклюзив на ваше яблочко и больше нигде оно не должно появиться. Причём это касается любых фоток этого яблочка из этой серии снимков. Цена таких работ выше, только оправдано ли это? Когда Шаттерсток к примеру напродаёт этих яблок жменю по 25 центов (кстати у них нет эксклюзива вообще, ну ненужно оно им), а на Фотолии, к примеру,эксклюзивное яблочко потянет на доллар-два-три, но раз в сто лет. Вариант с 1300х2000 возможен только на Айсе, это слишком маленький размер для других. Я уже говорила об этом. Кстати о детках - на всех стоках с этим строго, но Айс и вэтом их переплюнул. В то время как другие могут взять фото девочки 1,5 - 2х лет в одном памперсе, айс отклонит такое фото, будь оно супер-пупер качества с кучей релизов и т.д. по одной причине- по их Канадскому законодательству запрещается воспроизведение фото девочек до18 лет с оголённым торсом. Это у них называется борьба с педофилией... Ещё один момент и это касается всех стоков одинаково. Логотипы. Точней никаких логотипов. Даже если вы снимете человека в прыжке и у него на подошве будет надпись типа "адидас" - можно даже не пытаться его отправлять. Я как-то снимала парня в футболке, и необратила внимания на какую-то загогулину на кармашке. Стоки, тогда это был Айс, расценили это как логотип. И неважно Адидас это или Вася Пупкин из гаража клепающий эти футболки. Там никто разбираться не будет. Вам предложат либо аккуратно затереть эту надпись или... Вот эта фотка Кстати есть такая фишка у того же Адидаса - три полоски. Оказывается это тоже их логотип... Поэтому не удивляйтесь если Фотку с человеком в спортивной одежде и тремя полосками на ней не возьмут.
Ага, в мене таким чином відхилили цю фотку (логотип на шкарпетках): І ще одну фотку, де в фоні на стіні будинку була таблиця з назвою установи, хоч і логотипів не було, але не прийняли. Також у них є правило - розписки моделей потрібні на всі впізнавальні обличчя, але якщо ви когось сфоткаєте на вулиці зі спини, то вони не приймуть цю фотку без модел резіла. Хоча хлопчика біля моря мені прийняли без розписки. Він там спиною.
Почему? Со спины вроде не должно быть проблем Если у вас есть хороший снимок с человеком и нет релиза, или много людей - ну к примеру толпа народу - можно без релиза отправлять как эдиториал - с ограниченным использованием Тут они вроде не очень большие, можно попробовать их убрать хелсинг брашем в фотошопе. Фотка симпатичная, попробуйте )))) Все мои домашние фотки со вспышкой без штатива Выдержки 1\200 на ручном режиме хватает. Это если модель не прыгает. Пробовала дуть феном на волосы - лёгкий смаз - нужна короче выдержка, но это уже пыхи покруче надо
Руки не доходять. Маю пару фоток з тої серії і всі забракували за шкарпетки ) А і ще за тег "boy". Я думала то загальна назва для хлопців, але ні - boy - то тільки для маленьких хлопчиків напевно відноситься. Мені вернули цю без релізу :
Странно, если честно По поводу ключевых - да, сейчас почти везде начали придираться к словам, поэтому лучше писать конкретно по теме
Та бо тут кожен впізнає Левандівку А вони дають поясняння причини відмови чи просто відхиляють і все?
Дают, но иногда бывает необоснованно - это оооочень редко, но ведь есть же такое понятие как "человеческий фактор". Бывает что засылаешь через недельку повторно и порядок! Правда лучше не рисковать. Они на такое ругаются. Но всегда можно написать в поддержку, если вы уверены что они неправы, у меня раз пересмотрели, и приняли, хотя я неуверена была что права...
Щодо логотипів. Все сказане віще вірно, але інколи трапляєтся проскакують.Зараз не знайду, але на одному з стоків колись бачив фото міський пейзаж, спальній район якогось міста і майже третину кадру займає бігборд з рекламою сигарет L&M Хоча, звичайно це випадок мабуть унікальний. Або ось ця фото, Фотолія прийняла, а Айсток відхилив, мотивуючи тим, що на обьєктиві читаєтся номер.
Пишуть причини. Але може бути просто "артифакти", "перебільшення з контрастом", а не пишуть конкретно де що на фотці не так. Хіба що якщо відіслати її вдруге, не поправивши цієї помилки.
Талант либо есть либо нет. Можно быть также офигенным фотохудожником и параллельно продавать на стоках...
Зробити фотку для стока - це вже талант. В фотографії є різні напрямки і одні іншим не заваджають. Сток - може бути найкращим вираженням таланту фотографа, а може бути лише засобом для заробітку.
Анекдот про естонця що знайшов ворону: О, дохлая ворона, пригодицца... через рік знайшов в кишені: О, дохлая ворона, не пригодилась...))). Можна робити фотосесії спеціально для стоків, а можна просто продавати там те, що вдома валяється. Щось зняте чи намальоване в ході експерименту чи для душі наприклад. Я от маю купу таких малюноцків, тепер буду їх трошки доробляти до товарного вигляду і хай йдуть на панель ))). P/S то векторні.