З власного досвіду: якщо є Сігма і Тамрон з однаковими характеристиками, клієнти надають перевагу Тамрону. Аргументують це тим, що в Тамронів краща різкість.
На хлопський розум. Це коли в тебе діафрагма наприклад 5.6, а в мене 1.4. Тут є різні аспекти: Світосила. Десь ти мусиш ставити ISO1600, а я там само ще на ISO100 знімаю. Весільна зйомка то не в дитячому садку, там спалах мало де можна поюзати. Я по своєму кітовому об’єктиву знаю, що восени навіть вдень йому буває дуууже темно. Наведу приклад: оце знімалося в вересні в першій годині дня! Параметри ISO100, F/1.6, 1/125сек. При діафрагмі 5.6 там була б витримка 1/6-1/8 секунди! Або чутливість вже була б задерта. А в тих умовах де я на ISO1600 та щей на довгій витримці знімаю (наприклад в церкві) ти взагалі нічого не знімеш... хіба що спалахом лупанеш але то вже буде бека. По зручності. Ну тут вже по ситуації. В тебе є зум, а в мене нема. Але якщо не постійна світосила і тобі треба зняти крупніше - ти крутиш зум, в тебе зміщується діафрагма, падає світосила, мануальні настройки робляться "неправильними" (наприклад стояло 1/100+F/3.5 крутнула зум і тепер 1/100+F/6.2 відповідно в три рази темніше). Яж замість зум крутити роблю два кроки і знімаю (або беру камеру з іншим об’єктивом), при цьому експозиція може бути виставлена завжди однакова, я тільки ходжу і знімаю. Для різніх задач різні обєктиви будуть зручнішими. Щодо якості. Будь-який об’єктив на повністю відкритій своїй діафрагмі має мершу різкість ніж на прикритій. Причому в зумів це виражено сильніше, а особливо в дешевих, а особливо в гіперзумів. Фіксова сігма 30/1.4 на діафрагмі 1.6 вже буде мати таку різкість, якої Сігма 18-200 не буде мати навіть на 5.6... При діафрагмі 2.5-2.8 в світлих фіксів різкість вже така, що ріже око , а на зумах вона де починається? ... Про те, як фікси фозмивають фон я взагалі мовчу Висновок: для туристів зум — це сила. Для спорту і швидкого непередбачуваного репортажу зум бажаний але не необхідний. Ніхто тебе не розстріляє, якщо ти зробиш поясний портрет замість плечового, в крайньому випадку - скадрується. Велика кількість варіантів фокусної відстані, яка завжди під руками - то добре, але наскільки то піднімає вимоги до освітлення - то дуже погано. Якщо конче хочеш зум - бери, ніхто не боронить, але для весілля 200мм ІМХО не потрібно (принаймні такої якості, не треба плутати з ельками). За останні півроку (як мінімум) жодного разу я на весіллях не юзав оптики більше 85мм! Більша частина кадрів знімається об’єктивом 30/1.4 ще частина (в основному портрети) на 85/1.8 і ширококутні 10-20мм на пару кадрів в церкві і на різні танці-шманці . Жесть (укр. - "бляха")!!! Беремо вашу камеру з чудо-акумулятором. скільки вона витримає на одному заряді? Не одна поїздка показала, що КенонА610 на одному комплекті пальчикових АА 2500мА активно знімає як мінімум ТИЖДЕНЬ!!! При цьому ж ніхто не заваджає купити ще пачку "дюрасельок" і носити в кишені про запас, а при потребі купити їх ще в найближчому кіоску. А коли ми колись в Криму спалили зарядку до літіонного акума (які ви так хвалите) то мало шляк не трафив, добре що в передостанній день то сталося... А зарядку таку потім ніде не могли купити, добре що майстрам вдалося нову спаяти...
"Бюджетною" Одягаю, приступаючи до конкретних робіт. 18-200 на репортажку 50 на портретну 70-300 на полювання
Ні. 70-300 больший. таскати шкода і ліниво. тільки на полювання. 18-200 стоіть робочим. а 50-ка маленька, не обтяжує.
Та нащо так з крайнощів в крайнощі. Не боїтесь такого гріха на душу брати? Тим більше з огляду на ваше ж Купить Нірванка 18-200, а потім буде шлякувати на чому світ стоїть, буде та "чудова" лінза лежати чекати сонячних днів. А якщо трапиться їй замовлення на весілля, а тут хмарна погода + листопад-місяць (сонце дуже низько і швидко вечоріє)? Залишаться наречені без глямуру ... Для початку думаю на репортаж їй вистачить наразі кітового 18-55 з головою, але "для красоти" і для складних умов освітлення треба ще як мінімум 50/1.8 докупити, який доречі в районі 600грн новий в магазині коштує. Я впевнений, що жоден клієнт не зауважить відсутності кадрів знятих діапазоном 100-200мм, а от те що жодного кадру на вулиці без спалаха/змазу/шуму немає - то зразу в око лізе. Про церкву взагалі мовчу...
Дякую, Діма, гарно все пояснив. І, як завжди, заплуталась я.. Серце підказує послухати Левандівку, але чогось тягне на ектрім . Якщо все по поличках розкласти, то саме цього мені і бракує. Наразі використовую кіт, але.. ну мало мені його! Хочеться гарних кадрів, а не просто знимків. Може зависоку планку собі ставлю, але надивилась на ваші фотки, панове фотографи, і вже мене тягне до того :shy:. Видається, що невелика різниця з моїм 100/2.8, хіба що від моделі не треба так далеко відходити, щоб зняти її в повний зріст . Тому краще вже докупити той же 30/1.4, щоб був для репортажних фот чи не так? На це діло 100/2.8 хватає з головою. А для таких випадків поки що хватає кіта 18-55. Для фоток з поїздок чи якихось загальних фот.. Не хочеться відкладати 100/2.8 на поличку, якщо купити 18-200, але і не хочеться бавитись переставлянням об'єктивів. Купувати ще одне баді не випадає.. Хоча треба було б.. Ех, тяжко зробити вибір.. Хоча більше схиляюсь до варіанту з купівлею 30/1.4.
100/2.8 в мене теж є - знаменитий Калейнар. Але тепер віддав знайомій, колись то була в мене лінза для душі (ручний фокус і тп). Так от 50/1.8 буде набагато універсальніший. Крім того ще й світліший: навіть діафрагма 2.0 дозволить ставити витримку вдвічі коротшу за 2.8. 30/1.4 зараз дефіцит. В мене вже двоє знайомих шукають де купити...
Де це? Знайшла тут в Польщі за 3000 грн.. А на Дешевше.нет - 2177 грн (але нема в наявності зараз). Дешевше буде зїздити на Україну і там купити.. Коли назбираю на нього
http://www.bhphotovideo.com/ В Україну доставляють без проблем, перевірено. В Польщу думаю тим більше. Ціна на 30-ку правда величенька , але бувають досить вигідні пропозиції.
Перепрошую, я того не бачив бо в мене була сторінка пів-дня не була оновлена... Ех, якби то так було (помацала — і знаєш шо то твоє і не пошкодуєш) не було б стільки розлучень по статистиці :D Чую якийсь подвох ... такі об’єктиви просто так не продають... хіба що повністю на ФФ переходиш.