Влітку експериментуємо кожен день. Мій чоловік української кухні не їсть, то вже і забула про салати з майонезом. Часто купюю свіжі морепродукти і рибу- готую з білим вином і лимоном. Салати зі свіжих овочів, заправлені оливковою олією, бальзамічним оцтом або гірчицею в зернах.
Мда, так ніби ото українці ті майонези тисячу років їдять. Тьху, вийшли ми всі з совка, а совок з нас не повиходив. Ну скільки можна плутати нашу традиційну кухню з кухнею, адаптованою під планову економіку СРСР? Навіть деякі люди, які дуже добре розуміються на кухні, зокрема на нашій рідній галицькій, роблять банальні помилки. Читаю ото постійно на "Посиденьках", мовляв карманадлі - то по нашому відбивна. Та тіпун вам на язик. Ніколи в житті карманадлі не відбивали в товщину паперу, як то з відбивною робиться (злегка відбивані, як битки), і не обмакували в клярі! Або в булці, або по смаженню підтушковані в соусі! А той самий майонез? Та то запозичення спочатку французьке, а потім до нього такий інтерес підкріплений тим, що в радянські часи був ажіотажний попит. А попри те галицька кухня знає сотні рецептів салаток - власне питомо тутешніх - з олією, сметаною, цитриною, гірчицею чи іншими заправками без майонезу. Народ, научайтеся трохи і своєму, але научайтеся, а не стереотипи відтворюйте!
Я цікавилась галицькою кухнею, і згідна з вами про совкові псевдорецепти. Але на жаль, коли ідеш вгості, то переважно "шуба, олів/є і салат з крабових палочок" - це стандартний набір.
Печінковий паштет з вишнями та петрушкою (в морозилці ще не скуштовані з грибами і морквою з вершковим маслом ) Відбивні з вишнями
Обожнюю кінзу) А от базилік - навпаки. Що б не стояло на столі - саме ці салати розходяться найшвидше.
Шуба, олів"є, з крабових паличок - рідко смакує (мені). Квашені помідори (бажано бурі або зелені), квашені ж огірки і капуста - і мені більш жодних салатів не тре
Пиріг з сиру ,шпинату, щавлю та петрушки Тісто: 125 г вершкового масла 250 г борошна 1 яйце дрібка солі Начинка: По одному пучку шпинату, щавлю та петрушки 3 яйця 400 г сиру (творог) 1 ст.л лимонного соку сіль паприка Холодне масло дрібно порізати і перетерти з борошном, додати яйце і швидко замісити тісто. Сформувати диск,завернути в плівку та покласти до холодильника на 30 хв. Включити духовку на 175 град. Сир перетерти з жовтками та соком. Зелень промити, обсушити і нарізати. Змішати з сиром. Білки збити та обережно ввести до сиру Тісто розкачати , роз"ємну форму змастити маслом і викласти тісто формуючи високі бортики. Вилити начинку,розрівняти, загорнути бортики тіста на начинку(у мене не вийшло, бо форма була більша ніж треба) Випікати 30-40 хв. Пиріг соковитий , смачний . з доступних продуктів і готується легко.Можна їсти з сметаною У кого немає роз"ємної форми випікайте у звичайній вистеливши її пергаментом. Тоді витягти пиріг буде без проблем. Смачного!
Пампушки з часником Дуже пухкі, м"які, ніжні ,ароматні пампушки 450 г борошна (просіяти) 240 -250 мл води 25 г цукру 1 ч.л. солі. 1 ч.л.лимонного соку 2 ст.л. олії 7 г сухих дріжджів 1 яйце для смазки. Для часникової заправки 3великих зубчика часника 0,5 ч.ложки солі 2 ст.ложки олії 50мл холодної кип"яченої води Замісити тісто. Вийде трохи липкуватим але дуже еластичним і приємним на дотик. Викласти в посуд змащений олією, накрити плівкою і дати підійти 90 хв. Духовку розігріти до 180 град. Тісто злегка обім"яти і сформувати 16 кульок Затянути плівкою і дати підійти ще 30-40 хв. Змастити яйцем. Поставити в духовку і випікати 20-25 хв. Гарячі пампушки полити часниковою заправкою . Смачного!