Фізика, як предмет філософської дискусії

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 5 лют 2011.

1. Василь

Василь Well-Known Member

Точна теорія багатоклітинних організмів ще не скоро з'явиться, бо ще немає теорії однієї клітини. Будь-який опис фізичної системи зводиться до описання її еволюції.

Щоб зрозуміти, мабуть, треба зайнятись вивченням теоретичної фізики. Словами це важко пояснити.

З Геделя нічого не слідує по відношенню до фізичної теорії, бо фізика не грунтується на математичній логіці, а на законах фізики, які не є законами логіки. Закони логіки є законами мислення, а закони фізики є законами еволюції фізичних систем! Це абсолютно різні поняття!

2. ovod

ovod Well-Known Member

тобто формули з фізики вгадують за рахунок експерементів і навіть не намагаються якось теоретично їх отримати?..
    точніше якщо ви можете у фізиці обійтися без логіки, тоді фізика може не грунтуватися на логіці...

опишіть тоді точно і повно що таке електрон, тільки при використанні інших понять пояснюйте і їх...

мабуть...

• Подобається Подобається x 1
  3. Василь

Василь Well-Known Member

Формули отримуються теоретично, але не з теореми Геделя і не з формул математичної логіки. Для цього є методи теоретичної фізики, які розроблені фізиками, а не математиками. Фізика грунтується на логіці, але це не математична логіка, а логіка фізичної еволюції.

Повне описання знайдете тут.

Якщо словами, то електрон є ферміоном з спіном 0.5, тобто одночастинковим збудженням електронного поля, яке підкоряється статистиці Фермі-Дірака. Електрон є лептоном, тобто він бере участь лише в електромагнітних взаємодіях. Маса електрона 9,1.10^-31kg...

Останнє редагування: 8 бер 2011
  4. ovod

ovod Well-Known Member

я такого не стверджував....

які використовують математичну логіку - твердження, наслідки, заперечення, тотожність, істинність,
    неможливість істинності двох взаємовиключних тверджень...

читаю...

а якщо серйозно, то якби ще здійснити опис всіх інших понять чи об'єктів, які ви використали,
    то получилось би що
    електрон - це об'єкт,
    або електрон - це електрон,
    або електрон - це певний стан психіки...

5. Василь

Василь Well-Known Member

Ні, електрон є саме те, що описав я, а не те, що написали Ви. Доводити не буду, бо, якщо знатимете, що таке електрон, тоді й сам пересвідчитесь.

Філософія теж не є основою фізики, бо фізика має в собі свою власну основу!

6. ovod

ovod Well-Known Member

ви могли не погодитися з третім описом, а перші два точно правильні...можливо не зовсім конкретні..
    але ж ви також не зможете всі варіанти описати

не знаю звідки це, але якщо взяти якесь визначення і почати пояснювати всі слова, які там є то в кінцевому випадку вийде, що "вода водяниста" або "масло масляне"

там є тільки опис системи часток,
    а не що таке конкретно електрон...

7. Василь

Василь Well-Known Member

Я подав лінк, де є повне описання, що таке електрон.

Фізика не займається словами та їх описанням!

Там є лінк на ферміони, де згадується й електрон.

8. ovod

ovod Well-Known Member

ці визначення(опис) похожі на моє визначення(опис) яблука, бо якщо конкретезувати точно і детально то получиться масло масляне.... тобто будь-який об'єкт(поняття) описується через всі інші об'єкти(поняття), а оскільки це справедливо і для інших об'єктів(понять) то кожен об'єкт(поняття) описується через самого себе...

9. Василь

Василь Well-Known Member

Яким чином? Конкретизуйте точно і продемонструйте, як у Вас виходить масло масляне!

10. ovod

ovod Well-Known Member

беремо словник, в якомі є всі слова з їх визначенням....
    беремо любе слово, наприклад, вода, беремо його визначення,
    і беремося за пояснення інших слів з визначення слова вода,
    варіант перший: викреслюємо із словника слово вода,
    припустимо що ті визначення не мають слів вода...
    і так далі... в кінці вийде що якесь поняття неможна буде описати бо всі інші слова викреслені..
    значить припущення не вірне...
    варіант другий:
    якщо знайшли слово яке визначається через воду то твердження підтверджене - вода водяниста...

11. Василь

Василь Well-Known Member

Я вже написав, що фізика не займається словами та їх визначенням, і навів Вам конкретне описання електрона з посиланнями на повне описання. Де Ви в цьому конкретному описанні електрона знайшли масло масляне?

12. ovod

ovod Well-Known Member

не займається, але результати використовує....
    опис об'єктів йде згідно розуміння понять, без яких опис об'єктів неможливий....

воно там автоматично є, кажучи одне слово ви кажете з пів словника...
    немає окремих слів....
    хоча я можу придумати одне - абараквадр... тільки я не знаю що це таке бо воно ні з якими словами більше не стоїть...точніше ніякими словами я його не визначаю...

13. Василь

Василь Well-Known Member

Зовсім ні! В наведеному мною описанні немає жодного поняття, яке пояснювалося б поняттям електрона. Ось:

Шукайте, і ніколи Ви його не знайдете!

14. ovod

ovod Well-Known Member

Фермио́н (от фамилии физика Энрико Ферми) — по современным научным представлениям: элементарные частицы, из которых складывается вещество.
    Елемента́рна части́нка — збірний термін, що відноситься до мікрооб'єктів в суб'ядерному масштабі, які неможливо розщепити на складові частини. Їх будова і поведінка вивчається фізикою елементарних частинок.
    МИКРООБЪЕКТ маловидимый невооруженным глазом объект, размером менее 2мм
    Объе́кт (лат. objectum — предмет) — философская категория, если определять её в пределах эпистемологии, выражающая нечто, существующее в реальной действительности (то есть независимо от сознания) — предмет, явление или процесс, на которые направлена предметно-практическая и познавательная деятельность субъекта (наблюдателя). В качестве объекта может выступать и сам субъект, в качестве субъекта выступает личность, социальная группа или всё общество.
    Процесс — последовательная смена состояний объекта во времени.
    Время — одно из основных понятий физики и философии, одна из координат пространства-времени, вдоль которой протянуты мировые линии физических тел.
    Те́ло, или физическое тело в физике — материальный объект, имеющий массу, объём и отделенный от других тел границей раздела. Тело есть форма существования вещества.
    Ма́сса (от греч. μάζα) — одна из важнейших физических величин. Первоначально (XVII—XIX века) она характеризовала «количество вещества» в физическом объекте, от которого, по представлениям того времени, зависели как способность объекта сопротивляться приложенной силе (инертность), так и гравитационные свойства — вес.
    Речовина́ — вид матерії, яка на відміну від поля, характеризується масою та складається з елементарних частинок (електронів, протонів, нейтронів, мезонів тощо).

тут все як я дивлюся визначається через об'єкт,
    тобто електрон - це якась філософська категорія, яка визначає дещо що існує в реальній дійсності,
    в даному випадку це напевно предмет, а
    "предмет вещь, конкретный материальный объект"

от і виявилася зупинка мого дослідження...

або
    Фермио́н (от фамилии физика Энрико Ферми) — по современным научным представлениям: элементарные частицы, из которых складывается вещество.
    Речовина́ — вид матерії, яка на відміну від поля, характеризується масою та складається з елементарних частинок (електронів, протонів, нейтронів, мезонів тощо).

15. Василь

Василь Well-Known Member

Відтак ніякого масла масляного чи "електрон є електрон" тут немає.

16. ovod

ovod Well-Known Member

просто замкнуте коло у вигляді "об'єкта" появилося швидше.....

17. Василь

Василь Well-Known Member

Навпаки, ніякого замкнутого кола тут немає, бо об'єкт не є фізичним поняттям, а лише філософським. Просто Ви розумієте, що електрон є об'єктом, а не суб'єктом, і переходите до вивчення фізики, де ніяке поняття об'єкта Вам не буде потрібним, оскільки всі предмети фізики є об'єктами, а не суб'єктами.

18. ovod

ovod Well-Known Member

тобто електрон - це об'єкт,
    а об'єкт - це непонятно шо... точніше: або електрон або протон або нейтрон або нейтрино...або ж їх сукупність...
    так би зразу сказали...

19. Василь

Василь Well-Known Member

Ні, це лише для філософії, а не для фізики. А для фізики:

Про розподіл праці чули? Предмет філософії та предмет фізики - різні речі. А Ви намагаєтесь примусити фізиків філософствувати про об'єкти. А чим тоді будуть займатись філософи Ви подумали?

20. ovod

ovod Well-Known Member

тобто фізика працює з об'єктами, а звідки вони взялися вона не встановлює? відповідь,. що вони взялися з інших об'єктів це те саме....

а де твій аватар? :)