Фізика, як предмет філософської дискусії

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 5 лют 2011.

1. Василь

Василь Well-Known Member

Енергія фотона пропорційна його частоті. Чим більша його частота, тим більша його енергія. Це так звана формула Планка. Детальніше тут.

• Подобається Подобається x 1
  2. Svjato

Svjato Well-Known Member

Бачите, де помилка:

Не може щось зникнути - це суперечить закону збереження енергії...

А може то "маса спокою" фотона різна? Поширюються вони майже з однаковою швидкістю в різних середовищах.

3. Василь

Василь Well-Known Member

Ну, вона не зникає, а приєднується до маси перешкоди.

---------- Додано в 18:34 ---------- Попередній допис був написаний в 18:31 ----------

Маса спокою фотона рівна нулю! Тобто, фотон не буває в стані покою.

4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Та я шкільну програму пам'ятаю :) Мене цікавить як змішується енергія фотона наприклад з електроном - вона літає над ним, зливається з ним, коагулюється, міняє його масу, як виривається на зовні і де бере для цього енергію...?

5. Василь

Василь Well-Known Member

Коли фотон поглинається, він повністю зникає і його енергія передається до електрона та інших часток, що беруть участь в реакції. При цьому енергія фотона перетворюється в кінетичну енергію електрона та інших часток.

6. Svjato

Svjato Well-Known Member

Значить електрон рухається швидше. Або швидше обертається довкола власної осі... Але що тоді відривається від електрона і летить знову як фотон? Енергія? Чи це та сама енергія попереднього фотона (не за розміром, а за походженням), чи інші перетворення маси в енергію? (Який механізм поглинання фотона і його викидання в простір? Як працює дзеркало?)

7. Василь

Василь Well-Known Member

Коли електрон втрачає енергію при випромінюванні, то вилітає новий фотон, який виникає під час цього випромінювання.

8. Svjato

Svjato Well-Known Member

Угу... Але що витрачає електрон? Механіка події??? Електрон викидає фотон за пів оберту? За оберт? За 10 обертів 10 фотонів? Електрон сповільнюється? Перестає обертатися? Що заставляє викинути саме такий фотон? Як один фотон вибиває іншого? Який механізм?

9. Василь

Василь Well-Known Member

Не зрозумів запитання. Електрон втрачає енергію, імпульс і все.

---------- Додано в 19:27 ---------- Попередній допис був написаний в 19:19 ----------

Час випромінювання фотона дорівнює нулю, тобто він випромінюється миттєво. Але можна сказати, скільки фотонів випромінюються за одиницю часу. Механізму випромінювання немає. Є спонтанне, а є стимульоване випромінювання ( в лазерах).

10. Svjato

Svjato Well-Known Member

Добре детальніше. Летить собі електрон довкола ядра по орбіті, а тут враз і його швидкість падає, або маса (не встановлено) і утворюється фотон. Фотон має напрямок. Цей напрямок перпендикулярний орбіті електрона чи лежить в одній з нею площині? Зауважте - електрон не має швидкості світла, то як він може викинути щось із швидкістю світла? То що відбувається під час виловлювання фотона або його генерування. Адже це взаємнозвороні події, чи не так?

---------- Додано в 19:32 ---------- Попередній допис був написаний в 19:29 ----------

Тобто електрон може згенерувати фотон миттєво? Це значить, що в початковий момент фотон цілком зформований? Він не має розмірів? Не має маси... Чому він не залишається на місці а летить?

---------- Додано в 19:33 ---------- Попередній допис був написаний в 19:32 ----------

Я знаю, як працює лазер. Але що відбувається на орбітах атомів кристалу я не в курсі...

11. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

ото, базуючись на цьому знанні - постулюйте:
    1) швидкість обертання електрону називатимемо енергетичним рівнем
    2) енергетичні рівні дискретні - не можуть змінюватися (сповільнюватися/крутитися) плавно - міняються лише стрибкоподібно з рівня на рівень
    3) енергетичні стани між рівнями - "завжди порожні" - не можуть бути зайняті електроном

саме при переході з рівня на рівень і випромінюється фотон, причому "колір" (довжина хвилі) залежить від різниці енергій цих рівнів :)
    ==
    також ви, певно, знаєте, як працює трансформатор - отримує 220, додому приносить 127, на на різницю - гудить

12. Svjato

Svjato Well-Known Member

Так, це класика підручників з якогось там року. Питання не в тому, що відбувається, а в причинах змін. Що чим рухає? Бізон дає команду випустити фотон чи нейтрино, Сусідній електрон (пролітаючий через спіраль нитки нагрівання) чи пролітаючий фотон (як в збудженому лазері) Що збуджує сам фотон? Він не може виникнути незалежно від ядра у просторі...хоч є потік електронів лінійний а не лише по орбітах...

---------- Додано в 20:07 ---------- Попередній допис був написаний в 20:05 ----------

Це я теж пам'ятаю але не розумію. Електони утримуються невідомою силою, яка існує але форму якої не описує жодне рівняння. До того ж планети теж розподілені більш- менш рівномірно - це не дає права стверджувати, що на інших орбітах не може бути супутника зорі.

---------- Додано в 20:11 ---------- Попередній допис був написаний в 20:07 ----------

До трансформатора в мене теж купа питань...Магнітне поле є динамічне чи статичне в одну мить? Як відреагує електрон наприклад на відстані 300 тис км від магніту, якщо його змістити - в цю ж мить чи через 1 секунду? (Інформація зміни поля поширюється із швидкістю світла чи швидше?)

13. afterstep

:))) !!!
    1) навіщо вам керувати електроном на віддалі 300 тис. км?
    2) чи можете ви порахувати розмір грижі, яка у вас вилізе, якщо ви спробуєте порухати магнітом, який зможе вплинути на електрон на віддалі 300 тис.км? (і що саме будуть в цей момент робити ваші електрони?)
    3) чи все можна помацяти? чи все можна побачити? і чи всю фізику можна описати на основі життєвого досвіду, здобутого вами у ближніх околицях вашого хутору системи сихів?

14. Василь

Василь Well-Known Member

Взагалі кажучи, є правила відбору. Це означає, що певні переходи з випромінюванням фотону дозволені, а певні заборонені. Ці правила відбору є наслідком конкретних розрахунків в квантовій механіці. Я по пам"яті зараз не зможу їх описати. Є ціла наука, яка цим займається. Але, якщо випромінювання фотона дозволено, то воно відбувається з певною ймовірністю, і ніхто цим не керує. Все, що не заборонено, дозволено! Був електрон в певному збудженому стані і він втрачає цю енергію. Внаслідок цього випромінюється фотон ...

15. Svjato

Svjato Well-Known Member

1. Я хочу знати, чи є метод передачі інформації швидший за світло.
    2. Грижі не виникне, якщо я буду переносити електрони на мішках цементу. :)
    3. можна помацати все що хочеш, якщо знаєш як. Ви вбачаєте якісь проблеми?
    Думаєте тільки на сихові є всі природні явища?

---------- Додано в 21:22 ---------- Попередній допис був написаний в 21:19 ----------

Повторю питання - в якому напрямку полетить фотон, як зміниться швидкість електрона і за яку мить часу, і яка ймовірність що збуджений електрон не випромінить фотона навіть під час зіткненя з іншим фотоном. І чому один фотон вибиває інші?

16. Василь

Василь Well-Known Member

Якраз сила відома - це сила Кулона. Тільки рух електрона не описується рівнянням Ньютона, в якому фігурує ця сила Кулона, а рівнянням Шрьодінгера, в якому фігурує не сила Кулона, а потенціал кулонівської взаємодії між електроном та ядром. Внаслідок чого стан електрона описується не траєкторією та швидкістю, а хвильовою функцією, яка є розв"язком цього рівняння Шрьодінгера. І от, виявляється, що лише для певних дискретних енергій існують такі розв"язки і ці енергії є дозволеними енергетичними рівнями електрона в атомі. Детальне описання теорії тут. Там є й про оптичні переходи, тобто про випромінювання фотона. Але описання трохи складне.

---------- Додано в 22:02 ---------- Попередній допис був написаний в 21:39 ----------

Немає!

Напрямок польоту фотона знаходиться з закону збереження імпульсу. Швидкість для електрона немає сенсу, змінюється не швидкість електрона, а його хвильова функція. Змінюється вона миттєво і фотон випромінюється миттєво. Фотон вибиває інші (йдеться про лазери), бо він є бозоном, тобто фотони схильні посідати один і той же стан. На відміну від електронів, які є ферміонами і тому не можуть посідати один і той же стан. Про лазери тут.

• Подобається Подобається x 2
  17. afterstep

якщо бути абсолютно точним - немає у квантовій механіці :) - оскільки постулат "максимальна швидкість взаємодії" поки що ніхто не скасовував :)
    в 30-х роках минулого століття (так званий ефект Вавілова-Черенкова) було доведено, що швидкість вище швидкості світла можлива :)
    в подробиці вдаватися не буду - людина, що вірить в те, що все можна помацяти - буде з сантиметром в руках перемірювати невизначеність Гейзенберга (і записувати сталу Планка з точністю до 5-го кілометра після коми) :)))

якщо глянути в сторону електродинаміки - там можна помітити "дивний парадокс" - ці рівняння не втрачають змісту, навіть якщо в них використовувати швидкості, вищі за швидкість світла :)

Але це, при всьому бажанні, неможливо помацяти, так само, як і зобразити простір Міньковського на папері :)))

18. Василь

Василь Well-Known Member

Ну, це вже зовсім інше питання - у вакуумі швидкість світла є максимальною, а в середовищі вона є меншою. Але це не заперечує того твердження, що неможлива передача інформації швидше, ніж швидкість світла у вакуумі. І це є постулатом не квантової механіки, а спеціальної теорії відносности.

19. Svjato

Svjato Well-Known Member

То все ж. Гравітаційне поле, як і магнітне - є інерційними? Тобто будь-яке збурення у ньому пересувається з якоюсь швидкістю (швидкість світла)?

---------- Додано в 01:53 ---------- Попередній допис був написаний в 01:44 ----------

Нагадав по довіднику - маса протона 1,6х10і-27,
    Маса електрона, 9,1х10і-31,
    Тобто протон важчий від електрона приблизно в 2000 разів.

Яка енергія фотона, що випромінюється атомом водню наприклад? (в джоулях, або електрон-вольтах)

Один електронвольт = 1,6 х 10і-19 Дж.

Хочу підрахувати з якою масою маємо справу (енергія фотона)

20. Василь

Василь Well-Known Member

Так!

Енергія пропорційна частоті. Якщо повністю іонізувати атом водню, то для цього необхіден фотон з енергією біля 13 eV.

а де твій аватар? :)