Філософія у Львові

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем shashka, 16 вер 2008.

1. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

А й справді, Пупере!!!! Дійсно, навіщо ті філософи потрібні? Толку від них нуль. Як казав один хрестоматійний персонаж: "дурака валяние... Разговаривают, разговаривают... Контрреволюция одна...пишут, пишут... Конгресс, немцы какие-то... Голова пухнет."
    Ото чимось мені ваша риторика на Шарікову скидається....

2. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

ну, "дякую"...
    ваша риторика ні на яку мені не "скидається", через її відсутність... ))

3. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Вибачте за різкість. Таке склалось враження у мене.

4. duncan

не розумію вашої різкості...
    ви вже й мені пробачте...
    моя позиція проста: якщо філософія відповідей не дає, то що це за вчення таке?..

вашу позицію щодо цього питання я не знаю...

5. harmony

harmony Well-Known Member

Кінцевих відповідей не дає, але до них наближає. Для того, щоб вам кудись поїхати, ви змушені використовувати транспорт, а для того. щоб, щоб пізнати, ви
    будете змушені робити аналіз інформації в якому приймає участь філософія.

6. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Моя позиція така, що завдання філософії - це не дати кінцеві тверді і непорушні відповіді. Як істину в останній інстанції. Ви вимагаєте від філософії того, чого вона в принципі не покликана робити.
    Основне завдання філософії - навчити людину критично мислити і оцінювати дійсність. Хоча б для того, щоб не попалася вона в полон усіляких "екстрасенсів" а чи "тоталітарних сект" на зразок чергового "Білого братства".
    Це не значить, що філософія повинна замінити релігію(віру), чи якимось чином суперечити їй. Мені здається, що це дещо різні сфери

7. duncan

вибачте, але критично мислити допомагають переважно точні науки: математика, фізика тощо...
    тоталітарна секта, визначення:
    філософія аж ніяк врятувати від тоталітарних сект не може...
    вона може хіба "заспокоїти совість": так в житті буває.

8. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Не погоджусь. Оскільки тоталітарні секти як правило претендують, що лише вони володіють "єдиною і непорушною істиною", то власне критичний склад розуму, вміння співставляти, аналізувати і оцінювати різноманітні ідеї допомагає дати належну оцінку тій "істині".
    А щодо точних наук - то хіба не користуються вони філософськими методами пізнання?

9. duncan

:wacko1: скажіть: а хіба різного роду тоталітарні секти не виникають у наслідок філософського "переосмислення" відомих речей?...

10. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Ні, як правило, різні тоталітарні секти виникають з метою отримати побільше бабла - і чим швидше :) І методи, які вони використовують філософськими навряд чи назвеш.
    Це так звана "псевдофілософія", розрахована якраз на людей, які не звикли критично осмислювати подану їм інформацію, а шукають швидкої і простої відповіді на усі запитання щодо "змісту буття".

• Подобається Подобається x 3
  11. sasha_b

sasha_b Active Member

критично мислити дозволяє адекватність, а математика і фізика та інші точні науки дають відповідь тільки в рамках тих же наук. Адекватність - це вміння реально прогнозувати наслідки поступків і подій, і приймати як факт, коли вони не співпали з прогнозом.

12. duncan

знову не можу з вами погодитися...
    тоталітарні секти виникають, бо:
    - є харизматичний лідер, якому потрібна влада, бабло -- вторинне...
    - обман\задурманювання, якраз оцей пункт досягається за допомогою словоблуддя, підміни понять, перекручування фактів -- філософія...
    - промивання мізків, логіка і факти відсутні...

це ж банальні ознаки... :shok:
    ознаки, за якими тоталітарну секту й розпізнають....
    адекватність ви чим вимірюєте?...
    суспільними законами, філософією?
    в племені канібалів адекватним буде з’їсти свого ворога...
    ви ворогів своїх з’їдаєте?..
    якщо ні, то ви неадекватні з точки зору канібалів...

13. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Ви суперечите самі собі. Де відсутня логіка - відсутня і філософія. Словоблуддя - це демагогія, а не філософія.

14. duncan

подивіться вікі, моє улюблене джерело неупередженої інформації..
    логіка на відміну від філософії -- наука... ;)
    а заодно і про демагогію, як про засіб одурманювання.... ;)

зверніть увагу також, як філософія тісно переплелася з релігією, особливо з традиційницькою релігією, яку парафіяни називають християнською... :smile:

15. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Ох... вікі писала купка дилетантів - і сперечатись з ними марно. Бо то продукт колективного, а часто - й несвідомого ))) Але якщо ви наполягаєте саме на цьому джерелі... тоді прошу:
    "Философские дисциплины, исследующие способы познания:
    * Логика — философская дисциплина о формах правильного рассуждения. Отвечает на вопрос: «Каким образом мы можем отделить истинные суждения от ложных на их пути от предпосылки до вывода?».
    * Эпистемология (гносеология, теория познания), наука о знании и его основаниях. Занимается вопросами: «Возможно ли познание?», «Как мы знаем то, что знаем?».
    * Философия науки, в том числе философии отдельных наук
    * Философия техники
    * Философия языка
    * Философия сознания (философия ментальности, философия ума)"
    Як бачимо, логіка належить до філософських дисциплін навіть за визначенням вікі ))

• Подобається Подобається x 1
  16. duncan

[​IMG] приблизно те саме, що зараз у цій гілці....
    продукт колективного несвідомого схвалення філософії...

софісти -- філософи?.. ;)

17. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

Софісти == обманщики

Філософія як наука теж розвивається.
    Куди цікавіше сучасна філософія:

18. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Таки змушена погодитись )))

Ой... складне запитання. :) Вмієте загнати в кут. От дивина: "софізм"- то не філософія. Ще сам Арістотель сварився з софістичними методами, казав, що це обман і шахрайство.
    Тим не менше "софісти" в підручниках подаються як філософська течія.
    Тут я можу сказати тільки свою особисту думку (особисте несвідоме, так?). Я читала Протагора (одного з перших софістів) і читала так званих "пізніх софістів". Протагора філософом можна назвати. А от "пізніх софістів" - ні. То якісь блазні, які вправно жонглюють словами - і нічого більше.
    Тому бачте, однозначної відповіді на ваше запитання не виходить :)

19. harmony

harmony Well-Known Member

Якщо взяти для прикладу свідків Єгови, то практино там відсутня не тільки філософія, а навіть елементарна логіка на примітивному рівні. Проте, маючи лише часткову схильність до точних наук, вони дуже добре вирішують свої фінансові питання.

Останнє редагування: 25 вер 2008
    • Подобається Подобається x 2
  20. sasha_b

sasha_b Active Member

Виміряти легко - адекватна людина зважає лише на важливі дле неї речі, до канібалів їй діла нема і їх точка зору цікавить таку людину найменше.

а де твій аватар? :)