Та я теж це не купую. Просто бачу що люди купують і часто. Може тому, що багато студентів в місті. ---------- Додано в 18:47 ---------- Попередній допис був написаний в 18:45 ---------- На велосипедах тут дуже багато. Про пиво не знаю. О, а я взагалі не бачила щоб тут пиво пили. Мабуть закона не тільки мають а ще й дотримують.
Мені подобається, що всюди безкоштовний Wi-Fi, тобто на вулицях, парках громадському транспорті. В мережі можливо робити все, рееструвати підприєвства, сплачувати рахунки,податки, броніювати квітки, заходити до бібліотек, може навіть голосувати, розрахункові картки приймають всюди, навіть у таксі, з телефона можливо оплатити чек у крамниці,і всі цим користуються. Подобається відритість естонців Світу, та ставлення до власної культури, всі їх фестівалі яки щиро відвідуються різними за віком естонцями, та гостями країни. Подобається відношення молоді до служби в ЗС, та й самі ЗС по стандартам НАТО. Велика кількість малого бізнесу, що годує власника, гостя та країну, завдяки людським податкам, лосось у будь якому вигляді і Vana Tallinn у промозглу погоду. Хай щастить, рука у мене легка, може ще досвіда в цікавій країні придбаєте крім Естонії, та втілити спробуєте на Батьківщині. Вони, білш сідр полюбляють.
Так то правда. У них електронний банк дуже популярний і розрахунки картками. Тут ще так цікаво рахунок поповнюється телефонний - платиш кіоскерці, і вона вибиває чек з цифрами поповнення. У мене чомусь були проблеми з роумінгом - перетнула кордон і мобільний можна було викидати, звязку не було, прийшлось купити їхню сім-карту. ---------- Додано в 18:59 ---------- Попередній допис був написаний в 18:55 ---------- Ха, а вони чомусь переживають що їхня країна нічого не виробляє, тому звідки в них економічний ріст. Дякую за добрі слова, Gron-е Тут ще така смішна заморочка є. Приїхала дивлюсь люди ходють і у всіх на шворочках щось теліпається, якісь кружечки. Виявилося що то світловідбивачі - такі як в нас на ровери чіпляють. У них з нового року то обовязкове до носіння. Такий запобіжний засіб проти дорожніх аварій. Ось так. ---------- Додано в 19:35 ---------- Попередній допис був написаний в 18:59 ---------- Gron-е, може знаєте випадково, з якого сайту можна безкоштовно послати смс-ку до Естонії з України?
Моя добра приятелька, подавала документи на візу до Естонії, її запрошували батьки нареченого доньки. Офіцер на співбесіді у амбасаді спитав, чому донька не прислала запрошення, як має вид на проживання? Щоб більш офіційно виглядало, бо виїзджала на знайомство з майбутніми родичами, відповіла моя знайома. Офіцер поставив багаторазову візу, запропонувавши по електронці прислати у посольство скани паспортів, свідотства про народження, та запрошення від доньки, зауваживши при цьому що 35 євро не треба буде сплачувати, а краще витратити на молодят. Відліт був наступного дня і всі формальності по електронці, можливо було виконати тільки після повернення в Одесу, тобто віза авансом, на довірі. Це справжнє обличчя Естонії Почекайте до завтра, відпишу в пп, сьогодні "естонці", в не зони досяжності
Мені вид зробили за тиждень(!), врахували стартову дату контракту. Наскільки я зрозуміла з розмови пані, які їхала зі мною то віднедавна не потрібно запрошення для родини - просто заповнити анкету на сайті, задти паспорт і за 7 чи 10 днів забрати з візою, крім того вона здається безкоштовна. Але я можу помилятися. ---------- Додано в 19:53 ---------- Попередній допис був написаний в 19:50 ---------- Ой буду надзвичайно вдячна :girl_claping:, а то все що знаходжу не те що треба. У мене 7-значний номер, а знаходжу сайти тільки на 6-и значні. І Насті при нагоді привіт передавайте.
Та я ж кажу, запрошення від родичів, це була "статусна формальність", але віза всеж небезкоштовна як і всюди з ЄС.
Сьогодні "досліджувала" район Тарту, що називається "Супове містечко" (Supillin). Тут колись були заплави річки Емайигі, а потім рівень води в річці знизився, земля там була дешева, і селяни купвали ці родючі землі і будувалися. А вулички називали як овочі - Картопляна, Горохова, Гарбузова і т. д. Отже, йдеш собі по вуличці Якобі, це практично центр, щойно проминула Jaanikirik (лютеранська церква Св. Івана) початку 13 століття(!), повертаєш за ріг і ... потрапляєш у інший вимір. Це тартуські трущоби - музей Старої Естонії під голим небом. Такий собі "Шевченківський гай", але населений. Тут лише старовинні дерев'яні різнокольорові будиночки в естонському стилі. Тут не живуть товстосуми, і тому весь район зберіг свій вигляд до тепер - практично нема нових сучасних будинків. Не маю з собою фотоапарата тут, тому поки що стибрила фото у якогось блогера Але воно і 10% вражень не дає того, що я бачила сьогодні. Йшла з відкритим ротом і думала, що попала у казку.
Здається збагнула один з фундаментальних принципів естонців ... Перефразовуючи одного відомого модератора , він звучить так "можеш не усміхатися - не усміхайся" А ... мені це направду подобається - зморщок буде менше
ходять чутки що національна віза в Естонію для українців безкоштовна... можливо хтось знає деталі? чи це все таки чутки? в мене чомусь сайт посольства Естонії не завантажується...
1. Взагалі зараз плату за нац. візу скасовує Словаччина, але в тексті новини про це сказано, що: Тобто Естонія підтримала таку ініціативу, але це ще не означає що скасувала збір. 2. Тобі потрібна саме національна віза? Бо на туристичні (короткотермінові) візи скасування збору не розповсюджується. В мене нормально вантажиться
країна дійсно неймовірна. там відразу відчувається як ми відстали від життя хто не знає в Єстонії вперше провели вибори через інтернет а на вулицях бекоштовні телефонні апарати skype
Так, але для того все таки треба було попередньо зареєструватися і виконати певні формальності. Країна класна, але бачили б ви їхній передвиборчий марафон. Повна нудота - ні тобі перекрикування, ні перебивань один одного, не билися в груди праві, не згадували світле минуле ліві, не кричала істеричним голосом Богословська, не говорив іноземною голова Російської партії Естонії, ніхто не обіцяв покращення життя вже сьогодні ... Я заснула десь на п'ятнадцятій хвилині
Ні хто не розповів про Талліннську ходу. Голова нахилена вперед, ноги відстають, з вітром звикли боротися. Ліси в передмістях симпатичні не засмічени, для себе відзначив.Гаї чіще ніж у Польщі або на Балканах субьективно суджу не за всі Балкани чи Польщу, про це що облазив. Руської сміливо говорьте й не соромтеся, аборигени вже зрозуміли що північні та західні сусіди (туристи -не плутати з покупантамі і окупантами) приносять більше клопоту ніж східні чи південні. ---------- Додано в 10:39 ---------- Попередній допис був написаний в 08:56 ---------- Про "душу" народу. Почитайте короткі естонські оповідання і вірші місцевих поетів, є чудові переклади на слов'янські мови. У народу з гумором все в порядку, не гірше ніж у британців, їх острівної гумор теж не всі приїжджі оцінять.
Muidugi. Ma tegin nalja. Ma õpin eesti keelt ainult teise kuu. Nii .. mina teen väga palju vigu ---------- Додано в 21:02 ---------- Попередній допис був написаний в 20:30 ---------- та ... і весни нема вчора:
^У мене на дворі схожа погода. (Може теж фотку зроблю). Подивіться картинки про ліс. Зазвичай хвалять морі острови та пляжі. В Естонії є де по гриби- ягоди ходити або рибалку- полювання.Й співають щось, шкода мало слів знаю. http://www.youtube.com/watch?v=xPHf1UV2aGY