ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. Nevermind

Nevermind Просто персона

• Подобається Подобається x 5
  2. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

И не раз, впервые в 1982 году, потом с женой постоянно отдыхаем в Поляне, начиная с 2003, объехал все районы, в Ясинях жили. И где бы не были узнав, что мы из Донецка, к нам относились очень хорошо

3. Gron

Gron тафгай

4. Agaton

Agaton Well-Known Member

Ой, щось Ви тут наплутали.
    Усе залежить від покоління.

Скажу про своїх рідних (Прикарпаття, Старосамбірський р-н, сім"я пів-напів поль-укр.)

Покоління моїх дітей російську знає слабенько, або взагалі.
    Моє нібито знає, але більшість практично забула, дуже рідко доводиться користуватися - нині говорять російською гірше ніж я.
    Добре говорять російською ті, хто ще служив у СА.

А між собою:
    Вдома - багато з них щоденно говорить гм... - такою гварою - нібито українською, з багатою кількісто польських слів, якщо приїжджає дехто із Польщі - переходять на польську.
    Чим молодші - тим більше україньської.
    Якщо зустрічаються на зовні - частіше польською (там живуть теж сімїї просто польські, що і вдома говорять порядочною польською).

+100

А щодо закарпаття - там бачив, що навіть багато з них у мобільниках користується латинкою...

Не знаю - але до мене там нихто так не говорил....

• Подобається Подобається x 6
  5. Nevermind

Nevermind Просто персона

Они ко всем хорошо относятся. Это же не Крым с его совковым восприятием: "мы нахамим гостям, а в следующий раз снова приедут, никуда не денутся."
    Туризм в Карпатах только развивается, и они, конечно, заинтересованы в том, чтобы к ним возвращалось как можно больше отдыхающих.

Но все ли там говорили по-русски? Вспомните. (Я имею ввиду местных жителей, а не туристов из Киева, Харькова или Москвы).

• Подобається Подобається x 4
  6. Agaton

Agaton Well-Known Member

Тим, так є і на Гуцульщині... де багато людей з Донбасу відпочиває.
    Не скаржились...
    Теж їх зустрічав, і говорил з ними ... ну ... російською, бо ніби як інакше...?

І чи можна з цього робити висновки дальше ніж у дописі Грона про мову співбесідника ?

7. Gron

Gron тафгай

• Подобається Подобається x 5
  8. Тим22

Я о Закарпатье говорю, был там не раз, конечно русины и гуцулы розмовляют на мове, а вот другие народы говорят на русском языке

---------- Додано в 18:37 ---------- Попередній допис був написаний в 18:32 ----------

Конечно местные говорят на мове, не всегда понятной, но венгры, румыны, цыгане, говорят на русском

---------- Додано в 18:38 ---------- Попередній допис був написаний в 18:37 ----------

Со мной вы можете общаться и на мове

• Подобається Подобається x 2
  9. Nevermind

Nevermind Просто персона

Вот, мы к этому и пришли. А что Вы, не понимаете украинский язык?о_О (у вас же в Донецке должно быть какое-то телевидение, не донецкое... Киевское вещание - на украинском языке... ) Или радио не слушаете? :)

10. Agaton

Agaton Well-Known Member

:)

та ясне, справа у чому йншому.

Я лічно і вдома україньською не говорю і жодних упереджень до російської теж не маю. Просто якщо починаю розговоривати, а співдесідник відповідає російською - теж переключаюсь, хоча підозрію, получається по різному :scratch_one-s_head:

:pardon:

11. Тим22

Прекрасно понимаю и говорю и пишу, но в Закарпатье такой диалект, что не всегда поймешь

• Подобається Подобається x 1
  12. Nevermind

Nevermind Просто персона

13. premium

premium Well-Known Member

Скільки можне цю неправду повторювати? Ну не спілкуються на Закарпатті москальською.
    81% населення Закарпаття склають українці, це фактично абсолютна мононаціональність. А москалів там лише 2,5%.

14. Svjato

Svjato Well-Known Member

І мені цікаво, чому там українська "не в повазі" Напевно слов'ян ніколи не було...нє?

---------- Додано в 22:42 ---------- Попередній допис був написаний в 22:40 ----------

---------- Додано в 22:45 ---------- Попередній допис був написаний в 22:42 ----------

---------- Додано в 22:50 ---------- Попередній допис був написаний в 22:45 ----------

15. Nevermind

Nevermind Просто персона

16. Agaton

Agaton Well-Known Member

А мені найбільш подобається унікальна черта (особливість) закарпатської мови (гвари?) - кількість запоpичань з мадьяарської вижча ніж у будь якої словянської мови.
    Там людина живе на першому емелеті або в дому з кертем

:pardon:

17. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Мовне питання завжди вважав надуманим. Хто хоче порозумітися - знає кілька мов, і має задоволення від того, що пізнаЄ щось нове. Хто не хоче користі від спілкування - не знає і власної, рідної мови. Дискусії на "мовні" теми - завжди штучні, тому що будь-яке розділення людей за будь-якою ознакою - це дикість. Мої батьки та всі бабці-дзядкі-прадзядкі - поляки, у дружини - українці, колєги по роботі (а всі вони - мої друзі) - швейцарці, євреї, татарин, українці, чех. В родині розмовляємо українською, діти знають польську, але всеодно ходять на курси польської мови, вільно володіють англійською. На роботі - спілкуємося англійською, українською, російською. Багато часу був за кордоном, в тому числі в арабських країнах, в Африці, в Європі. Ніколи, ніде і жодних проблем у спілкуванні не мав. Навіть не задумувався над цим. І дуже засуджую подібні "питання". Володійте тими мовами, якими зможете, і не засуджуйте тих, хто цього не робить.

• Подобається Подобається x 9
  18. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Це не вписується в цілісну картину сприйняття світу "щирими українцями".

19. Nevermind

Nevermind Просто персона

Підтримую 100%. Чим більше мов, тим краще.

20. MandMs

MandMs Member

погоджуююсь!

хоча:

дуже образливо було для мене те шо коли я заходив в магазин в Феодосії і були такі продавці шо на слова "Дайте Львівського Пива" в них реально була 2 хвилинне перезавантаження системи... то і смішно і дурно від того стає... а потім кажуть чо московитів сприймають так та бо жити все життя на Україні і кількох слів НЕХОТІТИ зліпити до купи то ганьба!

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)