ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

А чому статус регіональної для російської не приведе до зняття гостроти питання? Чому лише державної?

2. - а почему Вы меня об этом спрашиваете? Может, и приведёт.

• Подобається Подобається x 1
  3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Давно бы уже не было бы этого вопроса - Ваша правда. Часто пишут - профФесорские спекулируют на языке...Но ведь был шанс выбить у них из рук этот козырь!
    Президент Украины Виктор Ющенко поручил генеральному прокурору страны Александру Медведько принять меры для приведения решений Луганского, Харьковского и Севастопольского местных советов о предоставлении русскому языку статуса регионального в соответствие с требованием конституции Украины. Об этом, как передает ProUA, сообщила пресс-секретарь главы государства Ирина Геращенко.
    По ее словам, президент обеспокоен решениями местных советов, которые, по его мнению, превысили свои полномочия. "Президент обеспокоен этим парадом суверенитетов", - сказала Геращенко.
    12.05.2006, 15:16:31

Печерский районный суд Киева удовлетворил иск главы администрации Луганской области Геннадия Москаля к местному законодательному собранию и запретил таким образом луганским депутатам рассматривать вопрос о придании русскому языку статуса регионального.
    20.04.2006, 13:58:07

Москаль - видный НУНСовец - герой Луганщины - заморозивший Алчевск...Зато - боролся с русским языком - и поборол! :mocking:

• Подобається Подобається x 3
  4. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

К слову - Достоевский... :)

Вот моя цитата, вернее, не моя :))), это слова, которые сказал гений-хирург Николай Амосов:

«Нужно учить английский: на нем пришел интернет и много чего еще будет... На Россию заглядываться не стоит. Будущее ее туманно».

Ни прибавить, ни убавить.

5. І.Павлович

Майже так і є: вся вища освіта - українською, а російська філологія - російською.

---------- Додано в 15:42 ---------- Попередній допис був написаний в 15:24 ----------

Ось головна фраза.Приймає таке рішення рада з подання адміністрацій.Я повністю згоден з Вами - давно треба було все це зробити так само, як і з іншими мовами нацменшин. Повинна бути чітко прописана схема, тоді і небуде різночитання закону.

6. Дальневосточник

Вот именно - почти!
    А было - не ТАК. В школах учили одинаковое количество часов русский и украинский.
    Очепятки случаются. Однако - суть высказывания - не изменилась!
    напротив, что от властолюбия России они едва спаслись. Они будут заискивать перед европейскими государствами, будут говорить, что они племена образованные, способные к самой высшей европейской культуре, тогда как Россия страна варварская, мрачный северный колосс, гонитель и ненавистник европейской цивилизации
    А что до английского - верно. Только изучение английского - не "заглядываться" на Гамерику - как и изучение русского - не "заглядываться" на Россию. Думаю - это понятно. :)
    Ну - и кто хоть пальцем пошевелил - власть наша "демократическая"? Юля? Ющенко? Кто? Выгодно это им - ох как выгодно - стравливать, разъединять....

• Подобається Подобається x 4
  7. Оляна

Оляна Well-Known Member

1839

1. ДО М. Г. ШЕВЧЕНКА

15 листопада 1839. С.-Петербург

Микито, рідний брате!

Минуло вже білш як півтора року, а так трапилось. Скажу щиру правду, не те, щоб ніколи було або що, а так собі, ні се ні те, ще раз вибачай; я так собі думав — що ж, що я напишу письмо, хіба їм буде легше? Твого я лиха не возьму на себе, а свого тобі не оддам. Так що ж з тих писем? Папір збавлять та й годі. Воно, бач, і так і не так, а все-таки лучше, коли получиш, прочитаєш хоч одно слово рідне. Серце ніби засміється, коли знаєш, що там діється. Так отаке-то, мій голубе, нудно мені стало, що я не знаю, що у вас робиться. Та й ти таки не без того, щоб не згадав свого брата Тараса, школяра, — бо вже дуже давно, як ми з тобою бачились, та що ж робить ма[є]ш, коли Бог так хоче, потерпим ще трохи, а там, коли живі та здорові будем, — то, може, і побачимось.

Ну коли то ще те буде, чи побачимось, чи ні, а тепер про себе скажу от що: слава Богу милосердному, жив і здоров, учуся малювать, коли трапиться, заробляю гроші, оце на тім тижні заробив трохи, то й тобі посилаю (25 руб[лів] асигн[аціями]). А коли буде білш, то й ще пришлю. Так от, бач, живу, учусь, нікому не кланяюсь і нікого не боюсь, окроме Бога — велике щастя буть вольним чоловіком, робиш, що хочеш, ніхто тебе не спинить. Поклонися усім родичам од мене, а надто дідові, коли живий, здоровий. Скажи, нехай не вмира, швидко побачимось, поцілуй брата Йосипа так, як би я його поцілував, і сестер Катерину, Ярину і Марусю, коли жива, та скажи, будь ласкав, як і де вона живе, чи одягнена, чи обута. Купи їй що-небудь к святкам з оцих грошей, що я тобі посилаю — поки що, а то я буду їй присилать окроме, коли трапляться у мене гроші.

Та ще скажи зятям нашим Антонові і Федорові, щоб і вони до мене коли-небудь написали хоч одно слово. А сам, як тільки получиш моє оце письмо, зараз до мене напиши, щоб я знав. Та, будь ласкав, напиши до мене так, як я до тебе пишу, не по-московському, а по-нашому, /12/

Бо москалі чужі люди,

Тяжко з ними жити;

Немає з ким поплакати,

Ні поговорити.

Так нехай же я хоч через папір почую рідне слово, нехай хоч раз поплачу веселими сльозами, бо мені тут так стало скушно, що я всяку ніч тілько й бачу во сні, що тебе, Керелівку, та рідню, та бур’яни (ті бур’яни, що колись ховався од школи); весело стане, прокинусь, заплачу. Ще раз прошу, напиши мені письмо, та по-своєму, будь ласкав, а не по-московському.
    Коли напишеш письмо, то проси Івана Станіславича Димовського, щоб послав до мене, бо він знає, де я живу. Оставайся здоров — лягаю спать, уже північ, може, во сні й тебе побачу.

Добраніч.

Твій рідний брат

Тарас Шевченко

Ще, письмо, которе найдеш у моєму письмі запечатане, оддай Івану Станіславичу Димовському і поклонись йому од мене та попроси, щоб і він написав до мене що-небудь, та вкупі і пришліть, як я вам посилаю, оставайся здоров.

Не забудь же, зараз напиши письмо — та по-своєму.

1839, ноября 15-дня.

С.-Петербург.

Без коментарів.

Останнє редагування: 18 бер 2010
    • Подобається Подобається x 2
  8. І.Павлович

На теріторіях з регіональною російською - немає проблем! На інших - немає сенсу.

9. Даяна

Даяна Well-Known Member

Не перекручуйте. На початку теми я наводила ФАКТИ лінгвоциду Росії по відношенню до України у дорадянські часи. Що стосується радянських часів, то цю політику вже аж ніяк не можна назвати лінгвоцидом, хіба що русифікацією.

10. І.Павлович

А яка-небудь з адміністрацій зверталася офіційно в раду чи ставив питання з представників означених російськомовних регіонів(чи інших іншомовних)в раді про надання статусу регіональної рідній мові, чи все закінчувалось самопроголошенням?

11. Дальневосточник

Перекручувати - это объявлять "хіба що русифікацією" время, когда и в школах и в университетах обучали украинскому языку и литературе. Но ТАК тож был москальский тоталитаризм. А теперь торжестов демократии - т.е. изгнание русского языка отовсюду... Но "языкоморов" поправили избиратели. Поставили - на место. ;)
    Считаете - неверное правоприменение? Ну вот - исправили во время выборов... :)

• Подобається Подобається x 6
  12. І.Павлович

Отже, ніхто не звертався. То які можуть бути претензії?

13. Мікі

Мікі Well-Known Member

Я живу в Донбасі і добре знаю, як було. При совєтах достатньо було батькам написати заяву в школі про те, що їх дитина не буде вивчати українську і не було жодного випадку, щоб комусь в цьому відмовили. У мене просто валом знайомих, колег, які народилися на Донбасі, але мову взагалі і не вивчали її абсолютно, і, до смішного, не знають. Я сам вчився в Донецькому політехнічному і за всі роки там не почув жодного українського слова на викладацько-адміністративному рівні. Усі вузи Донецька (окрім укр. філології) працювали виключно на російській мові, мені самому прийшлось тяжкувато після української школи переходити на рускій...
    на фіга б воно мені тоді впало :ireful1:

14. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

А где Вы учились в школе?

15. Мікі

Мікі Well-Known Member

В Донецкой области, городок- с ноготок...

16. Не, ну вы посмотрите. Дискриминируют их, несчастных! Откуда язык изгоняют? Сколько у вас процентов книг и газет на русском? Сколько радио? В школе изучать запрещают? Странно, мы в Киеве учили, а в Луганске нельзя. Постеснялись бы. Вот я книгу и газету не могу на украинском купить - а у них повальная украинизация, понимаешь!

• Подобається Подобається x 4
  17. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Понятненько...наверное в городке было несколько школ...одни на русском...другие на украинском языке?Или В школе были раздельные классы?
    А были ли в Вашем городке военные?Ну типа рядом военная часть...

18. Мікі

Мікі Well-Known Member

Ну, и зачем это Вам все, га? Ладно, так и быть, отвечу.
    Была одна школа полностью украинская, все остальные полностью русские. Украинскую школу при первом секретаре обкома В. Дегтяреве, как и большинство украинских школ Донецкой области, без всякого одобрямс родителей было в один момент переведено на русский язык обучения. Хотя, по-правде говоря, особо никто и не возмущался потому, что к тому времени абсолютно все вузы, техникумы, все училища и, даже, ПТУ Донецкой области работали на русском. Вот, каким образом "добровольно-принудительно" изгонялась мова из системы просвещения - стоило сделать всю послешкольную освіту тотально русской и мова школам стала не нужна.
    Поэтому и нужно перевести, как можно скорее сейчас все украинские вузы и ПТУ на мову, шоб с вас аж закапало, и усе будет очень даже sehr gut :good:
    Да-а! А военных рядом совсем не было. Были токо сторожа возле почт и магазинов, но от воров и забулдыг они отстреливались исключительно из рогаток:)

• Подобається Подобається x 2
  19. Даяна

Даяна Well-Known Member

Так виглядає, неначе комунякам за це треба сильно дякувати, мовляв : "Які ж ви прекрасні, що попри те, що репресуєте і виселяєте, ви при цьому поряд з російською мовою і русифікацією усіх сфер життя ще й дозволяєте" в школах и в университетах обучаться украинскому языку и литературе".:rus:

20. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

РЫбка! Буду проездом в Киеве, специально поинтерисуюсь...
    А вчера был по делам во Львове. Специально подошел к киоску "Преса" на конечной трамвая у вокзала.
    Ну что сказать? Есть достижения, есть! М.М.Жванецкий
    И газеты - большая часть, и журналы - в меньшем количестве... И даже глянцевые, отсутствием которых кто-то тут очень возмущался... На днях буду еще раз, зайду в книжный в центре...

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)