ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Та невже? А як назвати той факт, що ви (рос.мовні) нав'язуєте свою мову нам в другу державну?
    Гроші відмити і отримати підтримку зазомбованих східняків пенсіонерів на виборах. От тільки не пійму чому їм важливіше мати статус державної своєї мови, якою вони і так постійно спілкуються, за рахунок зменшення пенсій? Нормальній же людині буде ясно, що гроші на другу державну підуть з їх пенсій/зарплат/податків..

---------- Додано в 18:20 ---------- Попередній допис був написаний в 18:19 ----------

В Україні вже 20 років офіційною є українська мова. Всі ці роки вони вели документацію якою мовою? Напевно українською. І напевно вже до неї звикли. То при чому тут російська?

---------- Додано в 18:25 ---------- Попередній допис був написаний в 18:20 ----------

А Ви не подумали про значно більшу кількість громадян України, які не знають російської? Якщо рос. мовні хоч вчать українську, то не всі укр. мовні її вчать. Я, наприклад, ніколи не вчила російську, не вмію нею писати, не все розумію. Як я б мала розбиратись в рос. офіційних документах, в яких вживаються терміни далеко не побутового рівня?

---------- Додано в 18:34 ---------- Попередній допис був написаний в 18:25 ----------

Це хіба що іноземці, які пару місяців живуть в Україні і ніколи раніше укр. мови не чули. Але що не можна скористатись послугами перекладачів? Чи попросити когось написати за них? Опишіть конкретний приклад, бо мені щось тяжко уявити собі рос. мовного жителя України, який 20 років живе в Україні, але не розуміє укр. мови. Я не вчила польську мову і ніколи її раніше не чула практично, але вже через 3 міс. проживання в Польщі вела офіційну бесіду в урядовій установі, перечитувала офіційні документи польською мовою тощо. Чому в мене не було проблем з тим? Бо я то розуміла і хотіла розуміти.. І це польська, яка для мене є, напевно, на кілька рівнів складніша за українську для рос. мовного.

Висновок: чудово всі рос. мовні жителі України розуміють українську. А от бажання нею користуватись не всі мають. То чиї то проблеми? Укр. мовних українців? Вони мають платити ціною своїх зарплат/пенсій/податків за тих, хто принципово не хоче користуватись українською? Звичайна наглість і насміхання над українцями..

• Подобається Подобається x 3
  2. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Цікаво, а що вони в школі робили!?о_О Байдикували? То Ви пропонуєте країні підлаштовуватись під ледарів?:sad:

3. Rust in Peace

Rust in Peace Member

Не всі закінчували українські школи, запевняю вас! Що робити людям старшого покоління? Йти в школи?

---------- Додано в 02:28 ---------- Попередній допис був написаний в 02:16 ----------

Я коли тільки переїхав до Одеси з росії, дуже довго не міг запам'ятати назву місяців році. Так от коли з якихось причин мені потрібно було дізнатися назву на українському і я питав своїх співрозмовників, то часто мені не могли на це відповісти, тому що просто не знали цього! І це всеголішь незначний епізод мого початкового ознайомлення з українською.

4. OldMan

OldMan Well-Known Member

Да ну, smeet, как-то не верится. Использовать язык колонизаторов. Будем надеяться, что таких карьеристов-недоиндусов не так уж и много в стране. Да и общество к ним негативно относится - "Чемодан, вокзал, Англия".

• Подобається Подобається x 5
  5. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Кот это - вы? Уважаемая пани - для не менее половины граждан нашей страны - русский язык - родной. Предполагаете исключительно силовыми методами привить любовь? Вы сами - полюбили бы мужчину насильно? :)
    Украина - не с марса упала в 1991 году. Как государство - у ее истоков стояли все граждане - вне зависимости от родного языка. И они вправе рассчитывать на более уважительное отношение к своему родному языку.
    Далее - повторю свой тезис - государственный язык - этьо язык общения государства с гражданами.
    Почему многие выступают за защиту права государства ставить часть граждан в неудобное положение - я понять решительно не могу. облегчаем труд "перегруженных" чиновников? ;)
    Безо всяких "державных" при союзе украинский язык и литература изучались в школах одинаково с русским. А уж книг и журналов издавалось не в пример больше. К чему я? Да к тому, что декларируемые цели "возрождения" путем жесткого законодательного прессинга - не дают результата (вернее - дают обратный)... Может - что-то в консерватории пора поменять? :)

Позвольте - но и русскоязычные считают наглостью оплачивать примхи части граждан! Тем более - ничем те, кто добивается осуществления своих - как они считают - поруганных прав - не лучше, не важнее - чем их русскоязычные сограждане.
    Удивлен, что это не понятно.

• Подобається Подобається x 4
  6. LANA

LANA Well-Known Member

:preved::haha::haha:
    1 не вам а конституции, согласно которой мы мудем иметь одинаковые права. Вам никто украинский не запрещает.
    2 а кто там про 300 лет оккупации говорил?:give_rose: Так что 20 лет это такая мелочь (соглавно вашей теории).
    3 мне запрещают говорить по-русски ради развития украинского за мой счет и мое возмущение этим расценивается как Звичайна наглість і насміхання над українцями. :blush:

7. Bittle

Bittle Well-Known Member

Граждане, когда голосовали за независимость Украины, не знали, что единственным государственным украинский язык был принят до 91 года ВР УРСР? Плохо, надо бы знать...
    Знать госязык – гражданский долг.
    Вот как Вам картинка "я не пойду в армию по призыву, потому что я голосовал за независимость в 91 году и вообще я не люблю всё военное!"
    Не нравится учить мову? Не учи. Тебя и так выслушают и поймут. Но госслужба и прочее пройдет мимо тебя. Извини.
    Да и выучить мову легко. Азаров из Калуги подтвердит.

8. Svjato

Svjato Well-Known Member

Є різниця - привезти культуру чи катування? (обидва слова на "к" починаються)?

Угу!

9. Radvan

Radvan Well-Known Member

не треба розписуватись за усіх русскоязичних

10. BUKA

BUKA Member

Ну это вы уже чересчур. Русский язык был обязательным предметом 4-5 раз в неделю, а вот от украинского можно было взять освобождение, например детям военнослужащих, да и читали его всего 2 раза в неделю. а вот от русского взять освобождение было невозможно. Так что цитирую классика :" Поздравляю вас соврамши!"

11. Rust in Peace

Rust in Peace Member

Вы считаете вариант коверканья украинского языка Азаровым примером для подражания!? Как по мне - так лучше говорить на том, который знаешь и не уродуешь....
    По поводу "легко выучить". --- Вот я например имею такое желание, но мне нескем общаться в живую на украинском! Это при том что я работаю с людьми(автосервис). Ну не встречаются мне украиноговорящие клиенты, разве что за очень-очень редким исключением...

12. - язык или литературу?

• Подобається Подобається x 1
  13. BUKA

BUKA Member

Интересно, а кто запрещает? Или вам хлеб в магазине не продают, если вы говорите по русски?!

---------- Додано в 18:02 ---------- Попередній допис був написаний в 17:51 ----------

2 раза в неделю украинский язык, и 2 раза в неделю литература. А русский язык 5 раз в неделю и 4 раза литература. У меня сохранился школьный дневник 80-81 учебный год, шестой класс, 195 киевская средняя школа.

14. Bittle

Bittle Well-Known Member

тут Вы правы.
    Азарова ни в чем нельзя брать как пример для подражания

а попробуйте на форуме писать по-украински.
    и то польза будет Вам

• Подобається Подобається x 2
  15. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Ті, хто хоче рос. мову в другу державну.
    Ви помиляєтесь. Насправді для не менше половини громадян України - українська мова є рідною ;) З Вікіпедії:
    Хто і як заставляє любити українську мову?
    Тобто якщо деякі східняки протягом 20 років не змогли вивчити українську мову, то потрібно зробити рос. мову державною, бо укр. мовним легше вивчити російську? Ви ж цим самим описуєте рівень інтелігенції жителів СУ ;)
    До речі, у Вас особисто є проблеми із зрозумінням документації українською мовою?
    Ви про що?
    Подайте, будь ласка, цитату із конситуції.
    А поляки теж мають вимагати зробити польську мову в Україні державною? Їх теж трохи є.
    (але нашо то полякам? вони достатньо інтелігенті, щоб вивчити українську..)
    Я не говорила про 300 років окупації, тому не розумію до чого це Ви.
    Хто Вам забороняє спілкуватись російською? о_О Навіть президенту України ніхто не забороняє..
    От чула, що на деяких українських форумах спілкуватись українською заборонено, але щоб російською була заборона.. Ще не чула.

16. OldMan

OldMan Well-Known Member

Угу
    Подберите надпись в картинке сами.

17. Nevermind

Nevermind Просто персона

Индийцы из разных штатов общаются между собой на английском, потому что они не понимают язык другого штата.

Вика права - так и было. До 91 года. В 91 году резко добавили часов украинского, и сделали примерно поровну - русского столько, сколько и украинского (как мовы, так и литературы). По крайней мере, так было в русскоязычных классах. В украиноязычных класса сделали час русского в неделю, а то и вообще отменили. А русскую литературу заменили "світовою".

18. Svjato

Svjato Well-Known Member

Тільки викладачів і підручники не змінили.:mocking:

19. Nevermind

Nevermind Просто персона

Знаю як мінімум 3 форума, де єдина мова спілкування є українська.

---------- Додано в 21:09 ---------- Попередній допис був написаний в 21:06 ----------

Нє, у них відрізнялася від нас програма. Якщо у нас в російськомовному класі була російська література, то у них був справді більше ухил у бік світової. Я навіть їм трохи заздрила. :)

20. OldMan

OldMan Well-Known Member

Т.е. получается, англичане, колонизировав Индию, фактически сделали её одним государством?

• Подобається Подобається x 2
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)