ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Ой вэй! Правильно - олбанский :)))

• Подобається Подобається x 1
  2. Dars

Dars Well-Known Member

їхав я в Київ експресом. Полупустий вагон. Спереду біля телевізора сидить чувачок з ноутбуком. По монітору йде якийсь боєвічок на російській мові.
    У чувачка розряджається ноут, він встає, вимикає з розетки монітор, і замість нього вмикає свою зарядку. Повертається, бачить моє здивоване обличчя, і пояснює: " я не збираюся дивитися це російськомовне лайно". Ну, визнаю, фільм не екстра класу, але ж ні зі мною, ні з рештою людей у вагоні ніхто момент дивитися/не дивитися не узгоджував, просто поклали на нас болт, м"яко кажучи. Встаю, витягаю його зарядку і з його ноута і з розетки, кажу що є три варіанти: віддам в Київі, викину у вікно, віддам зараз але зломаю йому руку. І вмикаю монітор. Дехто з вагону, хто сидів в ту саму сторону обличчям мене підтримали, навіть поаплодували.
    Звісно. з двомовністю цей трафунок не має нічого спільного, він просто демонструє як наші рагуляки використовують цей момент у власних інтересах.

• Подобається Подобається x 9
  3. Nevermind

Nevermind Просто персона

• Подобається Подобається x 3
  4. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Попросите г-на Дальневосточника - он знаток...

• Подобається Подобається x 4
  5. Skodnik

Skodnik Белый Воротничок

Судя по отзывам к моим сообщениям, я так понимаю что меня приняли за русофила.
    Это не так. Я одинаково, подчеркиваю одинаково отношусь и к русскому и украинскому языкам.
    И я за то что бы оба языка были в почете, и изучались в школах на равных правах.

Так просто сложилось исторически, что часть населения приемлет украинский, а часть русский язык больше.

и если будет два РАВНЫХ языка.
    Языковой проблемы как таковой на Украине больше не будет.

Во большинстве цивилизованных стран где присутствует большая диаспора, этот вопрос решается путем проведения референдума. Уж если власть боится, то народ может показать, необходимо ли на Украине два языка

6. консультант

консультант Дуже важлива персона

Може початись роздвоєння особистості і розвинутись бісексуальність.

7. INGUL

INGUL Well-Known Member

- напевно той хлоп використовував російськомовне програмове забезпечення, шляк би його трафив

---------- Додано в 21:39 ---------- Попередній допис був написаний в 21:26 ----------

-
    "українсько-російська двомовність не склалася сама історично, а її насильно "склали" через перші в Україні окупаційні московські військові залоги 1659 року або ж, за І. Нечуєм-Левицьким, "Великоруський язик не сам дійшов до границі імперії, а його допхали туди сотні тисяч російського війська, тюрми та Сибір", а відтак ця мова "допхалася" на наші питомі землі через подальші:
    а) загарбництво, колонізацію, репресії, Голодомор як геноцид,
    б) сплановану і вимушену міграцію,
    в) змішані шлюби,
    г) політику "обміну" спеціялістами,
    ґ)спотворення факту національности,
    д) заборону мови чи її часткове обмеження у сотнях офіційних указів.
    Отож, це аж ніяк не "надбання" і "потужний чинник консолідації", а спланована московська політика асиміляції та знищення українців через визначальний чинник їхньої ідентифікації – мову. По-друге, Україна зовсім не багатонаціональне суспільство, позаяк, відповідно до перепису населення 2001 року, в Україні проживає 77,8% українців (37 541 693 особи), а відповідно до стандартів ООН мононаціональним суспільством є таке, де представники одного етносу складають не менше, ніж 70%. Отже, представники інших національностей становлять собою етнічні меншини, серед яких і росіяни (17:wacko:, що насправді є залишками колишнього колонізатора, що й досі не може змиритися зі зміною свого статусу з поневолювача на представника меншини. Насправді українсько-російські мовні стосунки – це імперсько-колоніяльний демографічний дисбаланс, що впродовж незалежности створює ефект гойдалки то в бік самостійної держави, то московської колонії. " Ірина Фаріон

http://www.svoboda.org.ua/dopysy/dopysy/016870/

---------- Додано в 21:42 ---------- Попередній допис був написаний в 21:39 ----------

Як відповідати на російськомовне нахабство
    http://cym.org.ua/tmp/100819133715N.html

• Подобається Подобається x 5
  8. TesTanya

TesTanya Well-Known Member

Банальна відмовка, щоб якось оправдатися, коли інші пасажири обурились від нахабства.
    Знаю вислів: "Є люди, а є людиська" і такі людиська трапляються у всіх народів, але за ними не треба робити висновок про всю націю.

9. Skodnik

Skodnik Белый Воротничок

Спорить не буду, доводы достаточные.
    относительно россиян 17% это откуда ?
    Я не россиян имею ввиду, а русских или русско язычных граждан Украины.

В любом случае, я сомневаюсь что половина украинцев перейдет на полное общение и мышление на украинский язык.

и я уверен что среди граждан украины русскоязычных намного больше 17% имхо около 40-50. вот вам и ответ

• Подобається Подобається x 1
  10. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Я - так. Але програв, на жаль. І маю тепер за президента "торжествующєго Хама":sad:...
    А тепер, будь ласка, конкретно про себе. Ви-то вільно володієте українською мовою? Чи ні бе, ні ме?;)

---------- Додано в 22:11 ---------- Попередній допис був написаний в 22:00 ----------

А треба було. Тепер би всі, хто не любить Україну, не мали б громадянства і не голосували... Можливо ми б зараз жили інакше і не мали б такої ганьби:sad:...
    Ой ли?;)
    Якщо ж Ви, шановний, такий поліглот, то чим Вас пече українська мова, як єдина державна!?о_О Є труднощі? Нерозуміння? Доводиться слова шукати в словнику?:)))

11. Yarema

А ще пишете, що вивчили українську мову:)))... А не знаєте того, що "русскій" українською мовою буде - "росіянин";)...
    За одне покоління навряд чи, але через кілька поколінь, за цілеспрямованою і твердою політикою підвищення престижності української мови, то напевно;).

12. Dars

Dars Well-Known Member

В мене деколи складається враження, що ви не розумієте що пишете :) Знаєте, це звучить як " я тебе , сука, заставлю мене поважати".

• Подобається Подобається x 2
  13. Yarema

А Ви не вважаєте, що то Ви не розумієте? В громадян є не лише права, але і обов'язки. Головний - виконувати вимоги конституції, де записано, що державною мовою є українська.Якщо громадяни, а особливо можновладці всіх рівнів будуть дотримуватись вимог конституції, то через кілька поколінь чисельність україномовних може значно підвищитись...У мене є зворотній приклад - доля мого батька. Він народився на Хмельниччині, з дитинства був україномовним, але через те, що йому довелось більшу частину життя провести в російськомовному середовищі, він практично відучився розмовляти українською мовою. І все це відбулося на протязі ОДНОГО ПОКОЛІННЯ...То невже, за умови твердого дотримання владою конституційних вимог, цю тенденцію неможливо повернути на 180 градусів?о_О

14. Dars

Dars Well-Known Member

ви все ж не розумієте що пишете :)
    Наведіть можливі кроки "твердої політики" і мождиві наслідки у вигляді "підвищення пристижності української мови".

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Насправді, популяризувати українську мову не так важко, була би воля і бажання.

• Подобається Подобається x 5
  16. iso

iso Well-Known Member

законодавче закріплення сфери вживання державної мови, програма впровадження цього законодавства і контроль за її виконанням. стосовно чиновників дещо почерпнути з досвіду радянської українізації. І усім буде щастя:preved:

17. Dars

Dars Well-Known Member

+ 100000 , повністю погоджуюсь! саме воля і бажання! То треба в першу чергу стимулювати бажання! І точно не "твердою політикою", бо наслідки будуть прямо протележними.

---------- Додано в 16:42 ---------- Попередній допис був написаний в 16:40 ----------

Ну ви мене дивуєте.... у нас все на законодавчому рівні закріплено. Не вистачає саме волі і бажання.... вище писав.
    І потім..... всі точно розуміють що означає популярізація?

18. Yarema

Чиновників треба примушувати саме твердою політикою, а невдоволених і саботажників просто звільняти...За таких умов вони, щоб не втратити посаду і суахілі вивчать;).

19. Dars

Dars Well-Known Member

Боже ж мій.... :mocking: ну до чого тут чиновники, і популярізація, поясніть мені! Ви розумієте що таке популярізація?!

20. Yarema

А ось тут і проходить фронт боротьби з українофобами...Дублювання новинок і шедеврів світового кіно українською мовою - це популяризація? Так! Переклад світових бестселерів українською мовою - це популяризація?Так! Влаштовування конкурсів і премій саме для україномовних виконавців - це популяризація? Так! Хто надасть на це кошти? Меценати? З олігархів? Та більшості з них українська мова і культура є чужою і байдужою...Пересічний громадянин ледве зводить кінці з кінцями...Залишається лише державна підтримка, а ось її якраз нема. Бо нема ні волі, ні патріотизму. В той час, як Росія агресивно просуває свій "русскій мір", спираючись на шалені нафто-газові гроші...В цій нерівній конкуренції українська культура не має шансів. Тому тут просто необхідна тверда державна політика, по забезпеченню рівних умов конкуренції з російським впливом для української культури... 70 % ефірного часу українських телеканалів повинно бути україномовним. І це стосується не тільки новин, але і різних розважальних шоу. Досить використовувати російських "варягів", позбавляючі українських ведучіх можливості заробляти і здобувати відомість..Хто хоче дивитись російських зірок, нехай дивиться російські телеканали...Тим більше, що переважна більшість російськомовних проживає в містах, а там немає проблем з кабельним телебаченням... 70% книжкового ринку також повинні бути україномовними. Хочуть росіяни просувати своїх авторів? Нехай 70% своїх видань, що планують продати на українському ринкові, перекладають українською мовою. Це стосується і художньої і спеціальної літератури. Оце і буде популяризація...Росточок української культури, що, ледве почавши відроджуватись, може загинути серед бур'янів "русского міра", треба дбайливо оберігати і пестити, постійно прополюючі , поливаючі і підгодовуючі добривами (фінансами);).А всі балачки на тему, що нехай українська культура сама пробивається, є нічим іншим, як демагогією, спрямованою на подальше витіснення українства в маргінез, причому в своїй державі...Так не буде! Поки м'яч на стороні українофобів, але це не назавжди.

Останнє редагування: 9 кві 2011
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)