ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Давайте краще спитаємо у пана Дальнєвосточника, ОК?
    Чесно кажучи мені дивна ця дискусія. Я вже писав вище: така двомовність давно існує у Центрі України.

• Подобається Подобається x 1
  2. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Простите - почему вы делаете ТАКой вывод? Я никого не призываю "не знать", однако - надо признавать, что многие - не знают. И именно в этом контексте мне не понятен ваш посыл "принципиально не перехожу" на русский. Соответственно - если меня не понимают по-русски - я должен "принципиально" не переходить на украинский? Ну - и кому будет от этого хорошо - если человек, владеющий двумя языками "принципиальничает" перед менее образованными согражданами?

3. Полковник

Полковник миється в бані

Хорошо будет менее образованным согражданам.
    Ну, мы тут знаем таких.
    Не?

• Подобається Подобається x 2
  4. Dars

Dars Well-Known Member

та не для кого це не секрет, що двомовність на сході та півночі існує де-факто. Чому не зробити це де-юро? Чому лишати людей поза законом? Навіщо ці ігри в страусів?
    Відповіть теж очевидна - щоб розділяти та панувати. От і все. А за людей ніхто не дбає, як і за державу.

5. Bambook

Bambook Persona non grata

Наразі - тому, що мені і за де-юре одномовності хочуть розповісти таке:

Тобто вказують, що на догоду нібито менш освіченим громадянам я маю поступитися своїми правами. Хоча для мене справа не в політиці. Я відчуваю суттєвий дискомфорт, коли мені треба переходити на іншу мову. На це можна налаштуватися, якщо ти їдеш у Москву і переходиш на російську, чи їдеш у Польщу і переходиш на польську. Але чому я маю відчувати цей дискомфорт, перебуваючи у своїй країні? До того ж, я переконаний, що випадки "неосвіченості" - це винятки. Переважно йдеться якраз про небажання спілкуватися з україномовним співрозмовником, що в Україні є банально хамством. Я маю терпіти хамство?

Питання: якщо і за чинного законодавства ситуація двомовності реально існує, то до чого всі розмови про зміну закону? Не для того, власне, щоб:

6. Полковник

Полковник миється в бані

А я в России почему, если поеду в Казань, например?
    Татарский я не знаю.
    И от ВСЕХ татар знания русского не требую.
    Уверен, что в Казане найдутся татары, которые смогут ответить мне на языке МЕЖНАЦИОНАЛЬНОГО общения (а он остался русским - для всех, кто был в СССР).

7. Дальневосточник

Много экспрессии. В результате выходит - как в анекдоте - далеко от истины, но зато - самоутвердительно. :)

8. Dars

Dars Well-Known Member

Я, чесно кажучі, гублюся у різнонаправленості Ваших думок. Ви висловили чудовий варіант компромісу, то було би логічним його прагнути. Як раз це було би , на мій погляд, поштовхом для розриву порочного кола взаємних образ.
    На мій погляд навести лад в країні з законами, які не відповідають інтересам населення набагато важче, ніж з законами, що відповідають.

• Подобається Подобається x 3
  9. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

А чому має відчувати дискомфорт російськомовний громадянин України, який усе життя прожив у російськомовному середовищі і до якого Ви приїхали? Колись давно я викладав на ЛФ історію, свідком якої у 1988 році був у Донецьку, коли "принциповий" україномовний дядько років 40-45 до сліз довів російськомовну дівчинку-практикантку у їдальні своєю "принциповістю".
    Да? Послухайте Азарова. І таких "азарових" в Україні греблю гати.

10. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Здається мені, Ви таки За двомовність ОСІБ, ЩО ПРАЦЮЮТЬ З ЛЮДЯМИ. Тобто У ЛЬВОВІ чиновник або офіціантка не кривлячись відповідатиме російською (насправді тут проблем немає, так?), А В ОДЕСІ І ДОНЕЦЬКУ - українською (і щоби не пропонували йти в гори або ще далі).

Тим більш, що
    +100

До інших не звертаюсь, бо

• Подобається Подобається x 5
  11. Dars

Dars Well-Known Member

Вибачте, не докінця Вас зрозумів. :) Так. звісно, чиновники забов"язані бути двомовними. Представники сервісу - ну принаймні це має популяризуватися.

Знаєте, я рік тому був у Казахстані. По-перше я здивувався, що Казахстан НАСТІЛЬКИ випередив Україну по всіх критеріях. І взагалі він посів перше місце по темпах економічного розвитку серед пост-радянських країн.
    А по-друге, я був здивований наскільки толерантна там мовна атмосфера. І що вже зовсім вразило мене - серед російськомовних є ПОПУЛЯРНИМ знати Казахську!
    От для мене і досі є загадкою: що ж було первинним - рішення мовного питання ( російська прописана в Конституції РК як офіційна мова) , чи економічний ріст?

12. Bambook

Так власне я його не прошу розмовляти українською. Якщо ви про дискомфорт від того, що Я розмовляю українською - ну то вже вибачайте, це моє право навіть за двомовності.
    Як бачимо, коли доходить до практики, двомовність знову стає обов'язком лише для україномовних. А для російськомовних вона залишається одномовністю. Навіщо мені така скособочена "двомовність"?

Щодо Азарова - наведіть мені ще хоч один приклад, щоб заперечити мої слова про те, що це винятки.

13. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Начебто просто математичну дефиніцію написав. :scratch_one-s_head: За тих умов, що Ви погодились, звичайній людині нема проблем.
    А чого тут дивуватись? Назарбаєву нема потреби невміння керувати державою компенсувати пошуками зовнішнього і внутрішнього ворогів.

14. Dars

Dars Well-Known Member

о! точнісенько в дзюрочку! :good: То ви згідні зі мною, що корінь проблему у наших керовніках? ;)

15. Bambook

Не тільки в них. А ще й в тому, що ми ведемося на їхню пропаганду і замість того, щоб думати, як їм давати копняків під зад, аби економіку зарухали, сперечаємося щодо мови й історії...

16. Dars

Dars Well-Known Member

то ми ж начебто і думаємо. :) принаймні тут і в дозволеному форматі. :) тре залучати до процесу думання інших :)

17. Bambook

Це нам з вами здається, що ми думаємо. А дехто каже, що то "експресія" :)))

18. Дальневосточник

Всегда и всюду тот, кто странен,
    кто не со всеми наравне,
    нелеп и как бы чужестранен
    в своей родимой стороне.
    И.Губерман

19. DISBATya

DISBATya Well-Known Member

Маэте рацiю. Нинi ходив , прислухався , майже cвою рацiю не загубив - таки да - усi одесити як один ходють по Одесi , та розмовляють на украiнськiй мовi , i всi довiдки виписують украiнською:good:

20. Полковник

Полковник миється в бані

Слушайте, а когда уже любимая одесская передача "Голые и смешные" будет на мове?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)