ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. DISBATya

DISBATya Well-Known Member

А чем плоха эта , так называемая "двомовнiсть" ? Почему бы не дать возможность на западной Украине учиться , вести документацию и т.д. на их любимом украинском языке , а в северных , восточных и южных районах Украины - на их родном - русском языке ?

• Подобається Подобається x 2
  2. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Ви справди з Одеси? Побувайте в Одесі, прислухайтесь, якою мовою там розмовляють і виписують довідки. :empathy:

• Подобається Подобається x 1
  3. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Гммм... А як її можна бачити по-іншому?

4. Bambook

Bambook Persona non grata

Наприклад, як часом проскакує і в форумчан з ваших країв - "чому ми маємо вчити українську". Що зрештою передбачає: приїжджаєш в Донецьк (Луганськ, Одесу, Сімферополь) - переходь на російську. При чому це не лише забаганка, але й реальна ситуація. Свого часу в Симферополі для мене було дуже великою проблемою здати квитки на потяг - касирки просто не хотіли мене розуміти, аж доки не підійшла молоденька дівчинка з розумними очима, а не "благородним пламєнєм" в погляді. У Бердянську офіціантка заявила моєму колезі, який намагався зробити замовлення українською (що найсмішніше - киянину в надцятому поколінні) - єзжай в сваі гори... Таких випадків можу ще перелічувати і перелічувати.
    Я особисто не маю бажання ані переходити на російську, перебуваючи на території України, ані обмежувати свої поїздки Західною й Центральною Україною. І формувати замість однієї двомовності дві одномовності, які додатково розріжуть країну географічно - я проти...

• Подобається Подобається x 5
  5. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Странный у вас взгляд на двуязычие - я сам переходить на другой язык не имею желания, но имею желание, чтобы на другой язык переходили все вокруг меня... :)
    Собственно говоря - приведенные вами примеры подтверждают, что подобные желания есть и у других - они не хотят переходить на ваш язык - а хотят, чтобы вы перешли на их...
    Рекбус. Кроссворд. (с) А.Райкин

6. Bambook

Ви читати вмієте?
    Я когось просив ПЕРЕХОДИТИ?
    Як мене харять люди, які починають заперечувати, навіть не спробувавши прочитати...
    Для тих, кому треба повторювати двічі, процитую себе ще раз:

7. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Це не до мене. Я усе життя живу у Центрі України. У нас двомовність, як Ви її описали, абсолютна реальність.

8. Bambook

9. Дальневосточник

Прочтите тогда вот это - может поймете, что я написал... :)

т.е. - как надо понимать - я не имею желания переходить на русский - если вас не понимают? Только единственным образом - пусть учат украинский! А вы - как насчет использовать русский?

10. Bambook

Дальнєвосточнік, ви далі не можете зрозуміти, що для того, аби я не переходив на російську, вам переходити на українську зовсім не обов'язково? Що ви можете говорити собі спокійно російською, поки я говорю до вас українською?
    Чи ви просто троллите?

• Подобається Подобається x 3
  11. Hyligan

Hyligan Іронічний

В нас тепер цікавий варіант двомовності...був в тещі і через відсутність інтернету змушений був дивитись інтер передачі всі виключно російською (субота вечір неділя ранок) а реклама вся українською)...Геніально)...так українську можуть зненавидіти навіть україномовні))

• Подобається Подобається x 5
  12. Полковник

Полковник миється в бані

Москали изгаляются?

• Подобається Подобається x 1
  13. Hyligan

Hyligan Іронічний

Нє...свої доморощені)

14. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

На місті господара цього "завєдєнія" я би вигнав цю "працівницю" геть з вовчим квитком, щоб вона не страшила кліентів та не позбавляла його прибутку. А взагалі, напевно, треба прийняти закон, в якому забов'язати працівників усіх закладів відповідати на українській, якщо до них звертаються на український. Як це робиться в усіх цивіллізованих державах. В Ізраїлю, навіть араби на роботі мають відповідати на івриті, незважаючи на те, що арабська це друга державна мова. Доречі вони це роблять охоче та не скрізь зуби.

• Подобається Подобається x 6
  15. Dars

Dars Well-Known Member

спробую висловити свою точку зору:
    Особисто я народився, виріс, та скорше за все й помру на західній Україні.
    Так у нас що за совєтів не бачили людей за ідеологічними гаслами, що зараз. Ми вже 20 років незалежні, але робимо все заради якоїсь великої віртуальної ідеї, або ж заради бабла в кишені олігархам. Все. На більше ми не спроможні. Навіть зрозуміти даність незалежної України, освідомити її та використовувати заради розвитку нам не під силу. Ідейні бірці з червоних помінялися на поморанчових, а люди як жили у сірісті, так і понині жиють. І продовжуватися це буде до тих пір, доки ми ставимо ідею ( наразі ідею українізованої України) вище за людей, тобто вічно.
    А особисто я за все, що робило би життя людей в Україні комфортнішим, тобто ЗА двомовність.
    Багнюкою кидатися не в моїх правилах, я знаю достойних росіян не менше ніж українців, та й покідьків у нас однаково. Важливо відрізняти одних від інших.

16. Hyligan

Hyligan Іронічний

А двомовності не буде.....двомовність буде в нас на заході а на сході буде одномовність..російська)

• Подобається Подобається x 4
  17. Дальневосточник

Слава Йсу - вы не хозяин той работницы. :)
    А что до Израиля - наслышаны об идеях "клятвы верности" сионистскому государству, которую потребуют от арабов. Очень мило и демократично. :good:

18. Dars

Dars Well-Known Member

У мене на вашу репліку виникає купа запитань:
    - заради чого ви хочете не дозволити громадянам України на сході розмовляти на тій мові, на якій вони хочуть/ їм зручно ?
    - чи стане особисто Вам у Червонограді жити менш комфортно, якщо люди на сході у всіх сферах життєдіяльності будуть використовувати російську?
    - чи точно Ви знаєте які саме дивіденти пренесе Україні чергове нахиляння людей через коліно?
    ну і т.д., але поки що зупинюсь.

19. Bambook

У мене є запитання. Я пропоную нормальний цивілізований варіант. За якої кожен розмовляє тією мовою, якою хоче. Але при цьому зобовязаний знати державні мови (якщо їх дві - хай буде дві). Для чого? Для того, щоб мені ніхто в Україні не міг сказати "Я вас нє панімаю". Тому що коли мені треба буде переходити на російську в Донецьку, Луганську чи Одесі - це є ущемлення мого права говорити українською. Чи не так?
    Але ж пан Дальнєвосточнік такої двомовності не хоче. Він хоче двомовність, за якої він зможе взагалі не знати української. Він хоче, щоб приїжджаючи в Донецьк, я переходив на російську. То хто пропонує ущемляти чужі права - я, говорячи, що він може спілкуватися його рідною мовою на всій території України, чи він, кажучи, що я на Сході маю переходити на нерідну мову?
    Така "двомовність" - до одного місця. І доки питання будуть ставити так - я буду проти.

• Подобається Подобається x 8
  20. Dars

Dars Well-Known Member

На мій погляд це дійсно цивілізований підхід, зважений і парітетний. Повністю підтримую!
    Ну це ж не привід не наводити лад в країні. Якщо ми з Вами, незалежно один від одного і далеко не проросійські загострені, можемо прийти до бачення компромісу, то й решта людей зможуть. Бо цей компроміс настільки очевидний, що не бачити його можуть хіба що наші можновладці, тобто заціквлені люди. ;) Цей порочне коло вже час розривати.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)